Witam
Je¿eli by³ podobny temat to z góry przepraszam, ale nigdzie znalaz³em odpowiedzi na moje pytania.
Ostatnio mam wiêcej wolnego czasu i chcia³bym zacz±æ zbieraæ informacje o wikingach - interesuje mnie ok IX\X wiek, Islandia, Norwegia.
Przejrza³em Frehê oraz Hallê w poszukiwaniu tytu³ów ksi±¿ek. Co prawda znalaz³em bardzo du¿o ró¿nych pozycji, sag, lecz w³a¶ciwie nie wiem od czego zacz±æ. Ciê¿ko mi po tytule, czy drobnym opisie rozpoznaæ czego dotyczy konkretne dzie³o - jako i¿ ¿adnej wiedzy na ten temat nie posiadam. Przegl±da³em opisy kilku wydañ Ospreya, lecz te raczej traktuj± one o dziejach Normanów na ziemiach Angielskich.
Potrzebne mi s± konkretne wiadomo¶ci na temat ¿ycia codziennego, uzbrojenia, zwyczajów - w³a¶ciwie wszystkiego co jest zwi±zane z tym rejonem i okresem.
By³bym wdziêczny za podanie kilku tytu³ów dobrych dla pocz±tkuj±cego
Chcia³bym równie¿ zasugerowaæ pomys³, aby do¶wiadczeni u¿ytkownicy sprowadzili listê tytu³ów ksi±¿ek dotycz±cych popularniejszych rejonów i okresów. Temat mo¿na by by³o przykleiæ. Z pewno¶ci± wielu pocz±tkuj±cych odtwórców by na tym skorzysta³o, a i ,banalnych' tematów zak³adanych przez nowicjuszy by³o by mniej.
Dziêki wielkie, Pozdrawiam