Pomoc - Szukaj - Uytkownicy - Kalendarz
Pena wersja: Ksi±¿ki ,materia³y o Wikingach (Islandia)
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Literatura
michalh
Witam

Je¿eli by³ podobny temat to z góry przepraszam, ale nigdzie znalaz³em odpowiedzi na moje pytania.

Ostatnio mam wiêcej wolnego czasu i chcia³bym zacz±æ zbieraæ informacje o wikingach - interesuje mnie ok IX\X wiek, Islandia, Norwegia.
Przejrza³em Frehê oraz Hallê w poszukiwaniu tytu³ów ksi±¿ek. Co prawda znalaz³em bardzo du¿o ró¿nych pozycji, sag, lecz w³a¶ciwie nie wiem od czego zacz±æ. Ciê¿ko mi po tytule, czy drobnym opisie rozpoznaæ czego dotyczy konkretne dzie³o - jako i¿ ¿adnej wiedzy na ten temat nie posiadam. Przegl±da³em opisy kilku wydañ Ospreya, lecz te raczej traktuj± one o dziejach Normanów na ziemiach Angielskich.
Potrzebne mi s± konkretne wiadomo¶ci na temat ¿ycia codziennego, uzbrojenia, zwyczajów - w³a¶ciwie wszystkiego co jest zwi±zane z tym rejonem i okresem.

By³bym wdziêczny za podanie kilku tytu³ów dobrych dla pocz±tkuj±cego smile.gif

Chcia³bym równie¿ zasugerowaæ pomys³, aby do¶wiadczeni u¿ytkownicy sprowadzili listê tytu³ów ksi±¿ek dotycz±cych popularniejszych rejonów i okresów. Temat mo¿na by by³o przykleiæ. Z pewno¶ci± wielu pocz±tkuj±cych odtwórców by na tym skorzysta³o, a i ,banalnych' tematów zak³adanych przez nowicjuszy by³o by mniej.

Dziêki wielkie, Pozdrawiam smile.gif
Halldis(Naamah)
Cze¶æ.
Dawno tu nie zagl±da³a... Uwielbiam takie pytania.
Bardzo ogólnie to ja zaczê³abym od historii tych krajów, bo ¿eby zrozumieæ ludzi wed³ug mnie musisz znaæ kontekst.
Dla pocz±tkuj±cego polecam na absolutny pocz±tek oklepan± ju¿ pozycjê:

Foote P.G., Wilson D.M., Wikingowie, Warszawa 1975.
Jones G., 1984, A History of the Vikings, Oxford 2001.

Jak to przeczytasz i stwierdzisz, ¿e Islandia jest ciekawa:
Jóhannesson J, Íslendinga saga. A history of the old Icelandic commonwealth, t³um. H. Bessason, University of Manitoba Press 1974.
Byock J. L., Medieval Iceland. Society, sagas and power, Berkeley-Los Angeles-London 1990.
Byock J. L., Viking Age Iceland, Penguin Books 2001.

Jak chcesz zabraæ siê za sagi to najpierw potrzeba Ci trochê metodologii, na pocz±tek:
Anderson T.M., The Displacement of the Heroic Ideal in the Family Sagas, [w:] Speculum, Vol. 45, No. 4 (Oct., 1970), s. 575-593.
Johens J., Marching to a Different Drummer: New Trends in Medieval Icelandic Scholarship. A Review Article, [w:] Comparative Studies in Society and History, Vol. 35, No. 1 (Jan., 1993), s. 197-207
Jones G., History and fiction in the sagas of Icelanders, [w:] Saga-Book XIII 1946-1953, s. 285-306.
Tulinius T. H., Saga as a myth: the family sagas and social reality in 13th-century Iceland, [w:] 11th International Saga Conference, s. 526-539.

A potem sobie przej¿yj Saga-book i Papers from Saga Conferences.
Nie czytaj za du¿o Byocka i nie szperaj na pocz±tku w ekonomicznych i prawniczych interpretacjach wczesno¶redniowiecznej Islandii typu "ordered anarchy" itd.

Hmm... No to pocz±tek masz. Jak ju¿ bêdziesz wiedzia³ co Ciê na prawdê interesujê i oka¿e siê ¿e bêdzie to prawodastwo pisz na prv smile.gif

pzdr
Hall

Dzi¶ jeszcze trafi³am na :
http://www.vsnrweb-publications.org.uk/Int...o%20sources.pdf
michalh
Dziêkujê bardzo za pomoc smile.gif
Na Wikingów Foota i Wilsona ,polujê' ju¿ od pewnego czasu, jako i¿ jest to zupe³na podstawa wiedzy o Normanach. Na allegro stoj± do¶æ tanio wiêc na pewno niebawem zdecyduje siê na zakup.

Pozycje dotycz±ce Islandii te¿ siê przydadz±.

Jeszcze raz dziêki wielkie
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi gwnej zawartoci. Aby zobaczy pen wersj z wiksz zawartoci, obrazkami i formatowaniem prosz kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.