CYTAT(Tomasz Rejf @ 10:49 28.01.2011)
CYTAT(Parufka @ 10:15 28.01.2011)
Jest jeden zapis w pamiêtnikach Paska z tego co pamiêtam mówi±cy o tym, ¿e poprawi³ on pistolet za pasem czy te¿ wyj±³ pistolet zza pasa wiêc jakie¶ ¼ród³o jest. W XVII wieku Turcy u¿ywali kabur przewieszonych na pasie przez pier¶ i to nawet podwójnych np takich jak ta :
http://picasaweb.google.com/MateuszMarmajS...338669618802818ale noszono w nich dosyæ ma³e i lekkie pistolety (w polskich ¼ród³ach nie spotka³em siê ze stosowaniem tego patentu). Te¿ jest wa¿ne jaki okres XVII wieku chcesz odtwarzaæ bo je¿eli Wiedeñ i okolice to swobodnie mo¿esz biegaæ z pistoletem z hakiem za pasem, a jak co¶ wcze¶niejszego to musisz poogl±daæ pistolety z tymi¿ hakami i sprawdziæ ich datowanie, ¿eby wyrobiæ sobie zdanie (przyznam, ¿e tego nie sprawdza³em
).
Je¶li chodzi o Paska to jest opis jak schowa³ pistolet za pazuchê by chroniæ go przed woda w czasie przeprawy przez jak±¶ wodê (rzekê ) w czasie bitwy pod Basi±. Wiêc to nie jest noszenie za paskiem nomen omen
Na foto jest olstro,a olstro noszona na koniku, z tego co kojarzê.
CYTAT(Parufka @ 11:08 28.01.2011)
Primo Tomku :
"Przyjecha³o ich tedy piêtna¶cie koni; pistolety jedne za pasem, drugie w olstrach"
"Wtem oni, okrzyk uczyniwszy, hostiliter skocz± na nas, dadz± ognia gêsto z pistoletów i bandoletów, natr± blisko, szereg na szereg; zaraz ja z obu-dwu pistoletów wraz dam ognia, bom mia³ trzeci za pasem"
Secundo wiem, ze jest tam napisane olstro jak byk
. Jednak¿e po pierwsze jako olstro by³o by trochê nieporêczne bior±c pod uwagê, ¿e kolba jednego pistoletu by³a by odwrócona od je¼d¼ca i tak¿e to, ¿e jako¶ sobie ¶rednio przypominam w ogóle podwójne olstra. Temat tych kabur tureckich zbadali¶my z Grze¶kiem £agudem i ¼ród³a na to s±. Poszperam w weekend w domu i wrzucê je tutaj.
no to dobrze, mnie siê przypomnia³ ten fragment z pazuch± i my¶la³em, ¿e o tym my¶lisz
, cytat potwierdza Twoje racje, dlatego lepiej od razu pos³ugiwaæ siê cytatami
CYTAT(m_q @ 13:49 28.01.2011)
Tomku, tejsak z definicji noszono na cz³owieku a nie na koniu. Tak te¿ noszono wynalazek turecki ze zdjêcia (AndrzejM ma dok³adniejsz± dokumentacjê fotograficzn±). Takich te¿ tejsaków u¿ywali pó¼niej konfederaci barscy (dwa pistolety w olstrach, dwa w tejsaku a czasem i dodatkowe za pasem).
Jest te¿ wzmianka u Glogera:
CYTAT(Gloger)
Tejsak - tak na Litwie i ¯mudzi nazywano torbê skórzan± na pistolety. Podajemy tu z fotografii podobiznê tejsaka, który Antoni Kulwieæ, szlachcic ¿mudzki, da³ 15-letniemu synowi swemu Onufremu, wyprawiaj±c go na wojnê w r. 1794, a matka, ciotka lub siostra m³odzieñca wyszy³y bia³emi niæmi napis na wierzchu tejsaka. Pami±tka ta rodzinna, ciekawa i wa¿na pod wzglêdem historycznym jako signum ówczesnych usposobieñ szlachty ¿mudzkiej, znajduje siê obecnie w posiadaniu spokrewnionego z Kulwieciami pana Szwojnickiego, znanego artysty malarza.
Generalnie na tejsaki polskie w XVII wieku nie znalaz³em ¼róde³.
nie znam siê na Tejsakach i zmyli³ mnie opis "Olstra" które kojarz± mi siê jednoznacznie. Dokszta³ci³em siê
.