Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [instrumenty] Symphonia
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Muzyka dawna, tañce i pie¶ni
Mlodymir
Przemierzaj±c ostatnio otch³anie internetu w poszukiwaniu cennych informacji, natkn±³em siê na jednej ze stronek na takie oto cuda:

http://prolyra.free.fr/Christian_Rault_lut.../23medieval.htm

Szczególnie instrument na samym dole jest niezwykle ciekawy, gdy¿ do tej pory ¿y³em w b³êdnym przekonaniu, ¿e liry ¶redniowieczne koñcz± siê na 2 maszynkach do miêsa z ikonografii Cantig (nie licz±c Organistrum). A tu proszê.

Id±c dalszym torem, uda³o mi siê zebraæ to:

Lira Korbowa. Aragon, Hiszpania XIV c.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Lira Korbowa. De Leon, Hiszpania XIII c.
Symphonia. Beverely Ministry, England 1230 (tu przyda³oby siê lepsze zdjêcie)
Symphonia. Cantigas, Spain XIII c.
Symphonia. Dutch astrological treatise. XIV
Symphonia. Lutrell Psalter, England ca. 1338
Symphonia. Macclesfield Psalter, England XIV c.

Jak kto¶ ma jeszcze co¶, to poproszê
Grandgousier
kilkadziesi±t bêdzie... interesuje Ciê jaki¶ konkretny typ?

Opisy masz trochê kiepskie icon_mrgreen.gif
Mlodymir
CYTAT(Grandgousier @ 14:21 25.01.2011) *
kilkadziesi±t bêdzie... interesuje Ciê jaki¶ konkretny typ?

Opisy masz trochê kiepskie icon_mrgreen.gif

No wiem, bo to musia³o byæ b³yskawiczne kopiuj wklej inaczej utopi³bym siê w stronkach. Najbardziej by mnie interesowa³y wczesne (im wcze¶niejsza tym lepsza) i te z szyjk± a la ta aragoñska (chyba pierwszy raz spotka³em siê z tak± lir±)
Grandgousier
Wczesne i z szyjk± siê raczej wykluczaj±, chyba ¿e chcesz "jednoosobowe organistra", jak to:

Nürnberg, Germanisches Nationalmuseum, Graphische Sammlung, Hz 219 Kap 1607

lub takie co¶:

Fryz zachodniej fasady katedry w Münster

A typ liry z szyjk±, "aragoñski", jak go okre¶li³e¶, a dok³adnie z tryptyku relikwiarzowego z klasztoru Piedra (nb. s± na nim inne b. ciekawe instrumenty), obecnie w Królewskiej Akademii Historii w Madrycie, pojawia siê w XIV w. mo¿na go znale¼æ choæby na marginesie rypanego przez wszyskich Roman d'Alexandre z Oxfordu (MS Bodl. 264 fol. 180v.)
Mlodymir
CYTAT(Grandgousier @ 21:52 26.01.2011) *
A typ liry z szyjk± [...] pojawia siê w XIV w. mo¿na go znale¼æ choæby na marginesie rypanego przez wszyskich Roman d'Alexandre z Oxfordu (MS Bodl. 264 fol. 180v.)

To ja wrzucê ¿eby by³o do kompletu i to wiêkszy fragment, bo ekipa jest po prostu boska (szczególnie piesek i karze³ z bêbnami na plecach smile.gif :

Jeszcze pytanie, wiadomo jakie jest datowanie najwcze¶niejszej Symfonii ? W paru ¼ród³ach (choæ nie tak wiarygodnych) wynalaz³em ¿e X w.
Grandgousier
CYTAT
W paru ¼ród³ach (choæ nie tak wiarygodnych) wynalaz³em ¿e X w.
TUTAJ by³a sprawa datowania szerzej wyja¶niona. Wiesz, komu dziêkowaæ w razie czego icon_mrgreen.gif
Generalnie chodzi o b³êdn± atrybucjê traktaciku Quomodo organistrum construatur, do której dosz³y fantazje Farmera o arabskim pochodzeniu instrumentu - pó¼niej skrytykowa³ je Page (bibliografia na ten temat by³a wyszczególniona TUTAJ , ale wiesz, komu dziêkowaæ... smile.gif ).
Organistrum ³±czy siê z reform± kluniack± (erzac organów - przeno¶ny i tañszy), ale ju¿ raczej nie Odonem z Cluny. Instrument by³ z pewno¶ci± popularny w XII w. (mo¿na dywagowaæ nad jedenastowiecznymi pocz±tkami), jego kompaktow± wersjê (nazwijmy ju¿ j± symphoni±) mo¿na zarejestrowaæ równie¿ po roku 1100 (najwcze¶niejsze przyk³ady masz w moim po¶cie wy¿ej). "Maszynki do miêsa" XII-XIV w., czasem mo¿na znale¼æ przyk³ady piêtnastowieczne. Wczesne przedstawienie z BL, MS Sloane 3544 jest ju¿ bezpo¶rednio zwi±zany z terminem symphonia (przez delfiny - ciekawskich odsy³am do manuskryptu smile.gif ).
mateo
Witam .Pode¶le kto¶ plany budowy liry korbowej ? Interesuje mnie Lira Dziadowska z 3 - 4 strunami .
mateo
Mo¿e dla sprecyzowania dodam , chodzi mi konkretnie o pud³o rezonansowe jego wymiary , drzewo jakie mo¿na u¿yæ do budowy . Mo¿e kto¶ podpowie jak wygi±c boki ,interesuje mnie kszta³t zbli¿ony do pod³a gitarowego lub tzw ³ezka .
Aubrey
Zasadniczo nie ma jednego wzorca liry dziadowskiej. Jak ju¿, to mo¿na by w zale¿no¶ci od czasu i miejsca dzia³alno¶ci dziada okre¶liæ kszta³t liry. Zasadniczo jedna, lub dwie melodyczne struny i dwa burdony. Mam lirê wykonan± przez Stanis³awa Nogaja i wierzch wykonany zosta³ ze ¶wierku, a pud³o z jawora.
Jest taka strona http://www.gurdypedia.com/ polecam mo¿e znajdziesz to czego szukasz.
Aubrey
Umieszczanie postu pod w³asnym postem, jest dziwne, ale mo¿e komu¶ siê przyda, dla wszystkich lirników jest takie towarzystwo na facebooku https://www.facebook.com/groups/355939034482380/?fref=ts zapraszamy.
Viator
Ze wzglêdu na rok przerwy miêdzy jednym postem a drugim stwierdzam s³uszno¶æ Twojego posuniêcia i nie bêdê scalaæ, by³aby to nadgorliwo¶æ.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.