Czym kre¶lono linie np. na deskach zanim wymy¶lono o³ówek?
Pierwsze co mi na my¶l przysz³o to wêgiel, ale wêgiel brudzi i siê rozmazuje, wiêc cienka, wyra¼na linia by³aby raczej niemo¿liwa do nakre¶lenia.
Tusz piórkiem; wêgiel mo¿na zaostrzyæ, jest tani, mo¿na go pokryæ, ¿eby siê nie kurzy³ wspó³cze¶nie choæby wod± z cukrem, w ¶redniowieczu jakie¶ werniksy;
Co najmniej od Xv wieku we W³oszech sangwina w postaci kredek.
Ponadto mo¿na ryæ np. no¿ykiem w gruncie pod obraz-sposób u¿ywany przed z³oceniem.
No! i jeszcze farby w odpowiednich kolorach nanoszone drobnym pêdzlem.
Do wyboru , do koloru :D
Je¶li chodzi Ci dok³adnie o o³ówek , to tak jak napisa³ Nikodem, poza tym srebrny sztyft, ale nie znam szczegó³ów;to co poda³em to po prostu ¶rodki rysunkowe, dawniej powszechnie
u¿ywane.Pozdr.
Cennino Cennini, Rzecz o malarstwie, Wroc³aw 1955.
Pierwszy w historii pe³ny i usystematyzowany traktat o technice malarstwa z XIV w.
Tu masz linka do ksi±¿ki online/a przynajmniej jej czê¶ci:
http://gwizdala.neostrada.pl/cennini/content_pl/r008.htmlO rysowaniu jest kilka rozdzia³ów.
Rysik o³owiany (po prostu prêcik) albo cynowy. Bardzo fajnie siê tym pracuje.
CYTAT(_RK_ @ 08:00 15.02.2011)
Rysik o³owiany (po prostu prêcik) albo cynowy. Bardzo fajnie siê tym pracuje.
Chêtnie bym spróbowa³. Gdzie mozna to nabyæ?
Pozdrawiam
Znicz
Cynê ? W Castoramie, tam gdzie rzeczy do lutowania. Jak bêdziesz mia³ zbyt cienki drucik to masz dwa wyj¶cia- u¿yæ go jako wk³adu do o³ówka automatycznego albo stopiæ i odlaæ grubszy.
Rzeczywi¶cie prêcikiem cynowym daje siê wspaniale rysowaæ. Pierwsze próby z g³owy bardzo obiecuj±ce.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Trzeba trochê mocniej przyciskaæ, ale nie rozmazuje siê i brudzi jak o³ówek grafitowy. Rozumiem, ¿e im wiêcej o³owiu w stopie litowia – tym ciemniejsza kreska.
Pozdrawiam
Znicz
Mo¿e ma³o tre¶ci, ale taka mniej wiêcej moja reakcja by³a:
Komentarz:
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik A na powa¿nie - Cennino Cennini podaje, ¿e najlepszy stop do rysowania to dwie czê¶ci o³owiu i jedna cyny.
"
Mo¿esz tak¿e, poniechawszy ko¶ci, rysowaæ na powy¿szych papierach stylusem o³owianym, to jest sztyftem zrobionym z dwóch czê¶ci o³owiu i jednej czê¶ci cyny, dobrze m³otkiem wyklepanym." Gdzie mo¿na zdobyæ taki stop? Lub bezpiecznie zrobiæ nie spaliwszy cha³upy? W metalurgii jestem ignorantem.
Pozdrawiam
Znicz