Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Szwajcarska piechota
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Og³oszenia > Rekrutacje wszelakie i poszukiwania grup
Bernu
Witam chcia³bym zaprosiæ osoby z trójmiasta i ca³ej polski do zabawy w odtwarzaniu piechoty szwajcarskiej z pó¼nego XV wieku.
Naszym celem bêdzie jak najlepsze odwzorowanie realiów wystêpuj±cych w przedziale czasowym: 1450 - 1477 r czyli okres kiedy to Szwajcaria robi³a du¿o ha³asu na swoich terenach i prowadzi³a wony z prawie ka¿dym s±siadem.

Je¶li chcesz dowiedzieæ siê wiêcej napisz na: bernu21@wp.pl.

Damian Lakomski
Ciekawa incjatywa,

Mam troche sprzetu z okresu 1450 - 1477 r z checia zaangazuje sie w projekt.

Problem to odleglosc do trojmiasta - mieszkam w Gliwicach.

robert w. Wielki
Macie jakie¶ do¶wiadczenie w rekonstrukcji, czy jeste¶cie pocz±tkuj±cy..?
Fratres
O co¶ i dla mnie, jakie¶ dodatkowe info ?
Bernu
Co do do¶wiadczenia, tak posiadamy wcze¶niej odtwarzali¶my wiek XIV jednak chcemy z czym¶ nowym wyj¶æ.
Po prostu rozwin±æ co¶ nowego z sprawdzon± inicjatyw± ³±czenia ludzi w ciekawy projekt.
Dlatego zamierzamy organizowaæ (mo¿e nie teraz) wyjazdy zagranicê, w³asne obozy i jakie¶ formy spotkañ.
Jako ¿e w Polsce jeszcze nie ma imprez typowo pó¼no XV, wiêc wypada ruszyæ jako¶ z inicjatyw± tworzenia nowych imprez na pó¼n± XV i dobrze siê bawiæ na nich?

Damianie, co do odleg³o¶ci nie ma problemu. Ma byæ to grupa ³±cz±ca wszystkich z ca³ej polski i osoby nawet nale¿±ce ju¿ do innych Bractw.
Purvis
CYTAT
Jako ¿e w Polsce jeszcze nie ma imprez typowo pó¼no XV,

http://www.swiecino1462.info/

Zale¿y jak zdefiniujemy "pó¼ny XV w.", ale....
Bernu
Tak wiem, s± imprezy jak ¦wiecino i niektóre szeroko datowane imprezy. Jednak co z Chojnicami i pora¿k± polaków, co z Bitw± pod I³aw± i innymi starciami w okresie wojny trzynastoletniej ?
Po prostu jak to ³adnie mo¿na powiedzieæ "nikt nie interesujê siê jeszcze imprezami typowo pó¼no XV".
Purvis jak znajdziesz co¶ jeszcze u wujka google o imprezach pó¼no XV w Polsce, daj znaæ smile.gif.
Purvis
W tym wypadku nie musia³em turbowaæ wujka gugla ;)

Ale sam napisa³e¶:
CYTAT
Jako ¿e w Polsce jeszcze nie ma imprez typowo pó¼no XV,

poczu³em siê w obowi±zku sprostowaæ.
NIemniej inicjatywa ciekawa i obiecuj±ca.
Nauczcie tych cholernych Burgundczyków moresu ;)!
Bernu
Wiesz ja nie traktuje jednak ¦wiecina jako imprezê typowo pó¼no XV, prawd± jest ¿e siê zmienia i nabiera znaczenia w polskim RR jako taki malutki Grunwald. Jednak kozacy na koniach to trochê dziwnie to wygl±da.
A czemu mamy ich nauczaæ sami, przy³±cz siê a pomo¿esz nam ich edukowaæ.
robert w. Wielki
Malutki grun, to trochê za du¿o powiedziane ;) fakt ¿e dopuszczj± pewne braki, ale mrok tam nie przejdzie... A kozacy na bitwie wystêpuj± ju¿ w miarê odpowiednio wyposa¿eni.
Generalnie jest to dobra zajawka, na druga± po³owkê. Je¶li zale¿y Wam na wspó³pracy z innymi grupami o takim datowaniu, to tam mo¿na zdecydowanie spotka ich najwiêcej. Pozdr, R.
Bernu
I o to chodzi, samemu mo¿na zrobiæ tyle co nic. A na ¦wiecino chce siê wybraæ 4 osobowa dru¿yna na ma³y relaks na imprezie wraz z odskoczni± od imprez XIV.

Bo wiele osób siê pyta na temat czy XIV te¿ mo¿e byæ, odpowiem "tak mo¿e" byæ jednak d±¿yæ poma³u zamierzamy skompletowaæ sprzêt pó¼no XV piechoty szwajcarskiej, a strój musi byæ chocia¿ XV.
Marcvs Acilivs Glabrio
-OFF TOP-
CYTAT
Jednak co z Chojnicami i pora¿k± polaków

Organizowana co roku. Choæ wygl±da to... hm... a, kto bêdzie chcia³ sam znajdzie foty.
Jakby co- kontakt ¿eby siê wkrêciæ- http://bractwochojnice.republika.pl/
Pozdro
-OFF TOP-
Bernu
No dlatego zapyta³em siê co z Chojnicami :P. Mo¿e jednak co¶ tam zmieni siê i jaki¶ powiew ¶wie¿o¶ci bêdzie.
Fratres
Jak dla mnie bomba XD.
Bernu
Ciekawi mnie czy RPK i inne grupy bêd± zainteresowane wspó³prac± ?
Marcin Waszkielis
Mo¿e Bern bedzie zainteresowany wspó³prac±smile.gif
Bernu
Pytanie Miasto czy Rosyjski team który niszczy wszystkich przeciwników ? Choæ tak na prawdê kto by z nich chcia³ interesowaæ siê ma³± grupk± ludzi jeszcze nic nie znacz±c± w Polsce a co dopiero w Europie.
Basia
Dlatego jest ma³o imprez na typowy pó¼ny XV wiek, bo nie a¿ tak wiele osób rekonstruuje ten okres, np. w porównaniu do okresu grunwaldzkiego.
Na ¦wiecinie mamy pewne kompromisy dok³adnie dlatego, ¿e nie mia³by tak naprawdê kto na tê imprezê pojechaæ. My¶lisz, ¿e przez te kilka lat nie próbowali¶my edukowaæ?
RPK organizuje od lat imprezy w zimie, gdzie poziom jest dosyæ wysoki, a imprezy s± jak najbardziej otwarte dla osób z zewn±trz, tak¿e mo¿na zawsze przyjechaæ. Co roku mamy nowe osoby, pojawiaj± siê te¿ go¶cie z zagranicy.
Wystarczy zapytaæ, czy daæ znaæ, ¿e jeste¶cie zainteresowani.

A czemu akurat Szwajcarzy?
Tomek
Cze¶æ Bernu,

Bardzo mnie cieszy, ¿e chcecie za³o¿yæ now± grupê na pó¼ny XV w. Tak jak zauwa¿y³e¶ grup w tym datowaniu jest bardzo ma³o i ka¿da nowa inicjatywa to dobra informacja.

Mam jednak kilka "ale":

Piszesz, ¿e bêdziecie chcieli odtwarzaæ piechotê szwajcarsk±, chcecie równie¿ zaj±æ siê polskimi bitwami. Zastanawiali¶cie siê jak po³±czycie oba tematy? Jakie oddzia³y macie zamiar zorganizowaæ: drzewcówki, strzelcy, artyleria ?

"Jako ¿e w Polsce jeszcze nie ma imprez typowo pó¼no XV.." , "nikt nie interesujê siê jeszcze imprezami typowo pó¼no XV" - w sumie Purvis i robert w. ju¿ Ci odpowiedzieli. Ale dla informacji RPK "interesuje siê pó¼nym ¶redniowieczem" od 6 lat a ¦wiecino organizowane jest od lat 4. Zgodzê siê z Tob±, ¿e ma³o osób interesuje siê pó¼n± XV (w porównaniu np. do XIV) i ka¿da nowa grupa czy impreza jest wyczekiwana. Nie mo¿esz jednak powiedzieæ, ¿e nikt tego nie robi i wnosicie "co¶ nowego". Czy móg³by¶ rozwin±æ my¶l "ja nie traktuje jednak ¦wiecina jako imprezê typowo pó¼no XV"?

Z Twoich wypowiedzi ("A czemu mamy ich nauczaæ sami..", "Ciekawi mnie czy RPK i inne grupy bêd± zainteresowane wspó³prac±") mogê wywnioskowaæ, ¿e posiadasz/posiadacie ogromne do¶wiadczenie w XVw., pewnie wyci±gniête z Waszej XIV grupy - a'propos móg³by¶ napisaæ co to za grupa?

Nie odbieraj moich wypowiedzi jako jakie¶ z³o¶liwo¶ci. Naprawdê cieszy, ¿e kto¶ jeszcze chcia³by robiæ pó¼n± XV. Jak ju¿ bêdziecie zorganizowani na pewno bêdziemy mogli porozmawiaæ o jakiej¶ wspó³pracy.

¯yczê powodzenia i pozdrawiam
Tomek
Kemot
i jeszcze jedno pytanie
nastawiacie siê na pewne kompromisy w historyczno¶ci, ale przy tym udzia³ w buhurtach,
czy na odwrót, dostosujecie rodzaj/sposób walki do opancerzenia?
Nidhogg
CYTAT(Bernu @ 22:33 19.01.2011) *
Wiesz ja nie traktuje jednak ¦wiecina jako imprezê typowo pó¼no XV, prawd± jest ¿e siê zmienia i nabiera znaczenia w polskim RR jako taki malutki Grunwald. Jednak kozacy na koniach to trochê dziwnie to wygl±da.

Nie oceniaj ¦wiecina po samych zdjêciach z inscenizacji. Kozacy na koniach s± dla turystów, na potrzeby bitwy, sam obóz historyczny to tygodniowa impreza na naprawdê wysokim poziomie i ¶cisle pó¼nopiêtnastkowa. Przyjedziesz, zobaczysz.
Rafa³
Bernu
Zaraz odpowiem na wszystko, ale tak na prêdko.
Nidhogg Spokojnie, je¶li uwa¿a³e¶, ¿e oceniam ¦wiecino to przepraszam. ¦wiecino jest jak dla mnie i dla moich ludzi jest jak grunwald dla innych. Dlatego wszystkie si³y s± kierowane na to by pojechaæ na ¦wiecino.

Basiu.
-Co do imprez organizowanych przez RPK jeste¶my jak najbardziej ZA!! Organizuj±c siê wspólnie jakie¶ obozy i ma³e imprezy mo¿na szerzyæ w ten sposób ducha pó¼nej XV.
-A, czemu akurat Szwajcarzy, to odpowiem ju¿ zaraz w odpowiedzi dla Tomka.

Tomek
A wiêc tak Tomku, co do kwestii odtwórstwa:
-Zastanawiali¶my siê nad tym i to d³ugo, by³y pomys³y tworzenia oddzia³ów Krzy¿ackich czy te¿ czysto niemieckich jak RPK. Jednak zdecydowali¶my siê na oddzia³ szwajcarów ze wzglêdu na kolejny team zwiazany z pó¼n± XV( poza tym fajnie mieæ mi¶ka na tarczy szczególnie takiego http://fajnegry.12tka.com/wp-content/uploa...pacz-miodu.jpg)

Kwestia oddzia³u:
-Oddzia³, jaki zamierzamy tworzyæ to oddzia³ uzbrojone w broñ drzewcow± i na chwile obecn± tylko taki wchodzi w grê.
-Kwestia pancerza jest prosta. Postanowili¶my stworzyæ ze wzglêdu na du¿e zainteresowanie osób z XIV wieku i wczesnej XV dwie grupy z datowaniem Grunwaldzkim i pó¼no XV, zasady bêd± obowi±zywaæ odpowiednio do datowania imprezy, na jak± zamierza wybraæ siê grupa, nikomu nie ka¿emy robiæ dwóch zestawów je¶li nie chce.

Co do do¶wiadczenia a raczej ja bym to nazwa³ wnioski wyci±gniête z odtwarzania XIV i wnioski wyci±ganych przez inne grupy podczas imprez i odtwórstwa?.
-Przyjêli¶my zasadê ?raz a dobrze?. Dlatego wzorujemy siê na wszystkich tych, co siê da, na Rosyjskim Bernie, CofstG, RPK i innych. Poza tym literatura i ró¿ne ¼ród³a zamierzamy wykorzystywaæ w rekonstrukcji.
Co do ca³ej Grupy tworz± j± na t± chwilê 6 osób, 3 osoby z trójmiasta a reszta jest rozsiana po centralnej Polsce? Dlatego co do rekrutacji zamierzamy przyj±æ zasadê, jak± i wy prowadzicie. Czyli projekt grupy ?ponadbractwowy ?.
I mam nadzieje, ¿e jeszcze w tym sezonie du¿a czê¶æ grupy zawita na imprezach w Polsce. Choæ w wakacje zamierzamy wyjechaæ rekreacyjnie do Bernu i je¶li da radê to przy okazji wybraæ siê na festiwal organizowany przez CofstG.

To tak na szybko. Pozdrawiam
Chrystian (Lvcivs Cornelivs Barbatvs)
Bernu sorry ale skoro mówisz, ¿e zaczynasz zabawê z pó¼n± XV i chcesz je¼dziæ nas na ¦wiecino nauczaæ to ja podziêkuje. Na ¦wiecino przyjecha³ ju¿ pewien Pan który chcia³ nas nauczaæ, ba nawet po ¦wiecinie chcia³ nam regulamin napisaæ. Wydaje mi siê jednak, ¿e nie têdy droga... Chcesz przyjechaæ na imprezê któr± staramy siê czyniæ z roku na rok coraz lepsz±. Oka¿ trochê pokory.
A jedno jest pewne ¦wiecino diametralnie ró¿ni siê od grunwaldu. Chocia¿ by dla tego, ze to jest impreza dla nas z jednym dniem dla turystów.
Bernu
Nie mia³em na my¶li Grunwald w kwestii turystycznej a bardziej rekreacyjnej. A zmienia siê ¦wiecino i staje siê coraz lepsze.

A jak mo¿esz powiedzieæ,kto taki m±dry chcia³ nauczaæ ?
Chrystian (Lvcivs Cornelivs Barbatvs)
poczytaj stary temat ¦wiecina bodaj¿e 2009 o ile mnie pamiêæ nie myli.

A co do "kozaków" to powiem, reformuj± siê tyle tylko ¿e znacznie wolniej ni¿ inni.....
Basia
Bernu, cieszê siê, ¿e pó¼ny XV wiek staje siê coraz bardziej popularny.
Dla mnie to podstawowy okres, który odtwarzam od kilku dobrych lat.

Akurat Szwajcarzy ju¿ wiele razy byli "na tapecie" odtwórców, a to w³a¶nie przede wszystkim z uwagi na Companie of Saint George. Ostrzegam zatem przed pu³apk± "odtwarzania Kompanii".

I pamiêtaj, nazwa miasta odmienia siê Berno - do Berna.

Wojciech Radzki
Bernu, fajnie ze powstaje nowa ekipa. yes.gif Trzymam kciuki i mam nadzieje do zobaczenia jeszcze w tym roku na jakiejs imprezie na II pol. XV w. pijacy.gif walka.gif
Bernu
Je¶li ludzie bêd± chêtni to i wpadniemy na pewno wpadniemy na nie tylko jedn±.
Nidhogg
CYTAT(Chrystian (Lvcivs Cornelivs Barb @ 15:42 20.01.2011) *
Bernu sorry ale skoro mówisz, ¿e zaczynasz zabawê z pó¼n± XV i chcesz je¼dziæ nas na ¦wiecino nauczaæ to ja podziêkuje.

Je¿eli dobrze zrozumia³em wcze¶niejsz± dyskusjê, to on nie chcia³ nauczaæ nas rekonstrukcji, tylko Burgundczyków moresu (jako Szwajcar).
CYTAT(Purvis)
Nauczcie tych cholernych Burgundczyków moresu ;)!

CYTAT(Bernu)
A czemu mamy ich nauczaæ sami, przy³±cz siê a pomo¿esz nam ich edukowaæ.

Bernu
I w tym racja co mówi Nidhogg, bo po przeanalizowaniu tematu ze ¦wiecina 2009 ju¿ widzê o jakiego jego mo¶cia chodzi.
Mam nadziejê ¿e pierwsz± i najlepsz± imprez± bêdzie w³a¶nie ¦wiecino 2011.
Tomek
CYTAT(Nidhogg @ 00:17 21.01.2011) *
Je¿eli dobrze zrozumia³em wcze¶niejsz± dyskusjê, to on nie chcia³ nauczaæ nas rekonstrukcji, tylko Burgundczyków moresu (jako Szwajcar).

Rzeczywi¶cie, równie¿ opacznie zrozumia³em wpis Bernu.
W ka¿dym razie, jak bêdziecie mieli jakie¶ pytania to piszcie - pomo¿emy ja bêdzie mo¿na.

No i do zobaczenia na ¦wiecinie.

Pozdrawiam
Tomek
Zielu
Odgrzejê temat, jak tam Wasze postêpy? ;) Mo¿e w tym roku dotrzecie na ¦wiecino? Im wiêcej nas tym lepiej ;)

Pozdrawiam,
Micha³ "Zielu" Zieliñski
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.