Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: karwasze i nagolenniki w Bizancjum IX-XI
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
I¦wiêtos³awI
Slawa!
Tak jak w temacie. Czy móg³by kto¶ napisaæ, jakie nagolenniki lub karwasze stosowano w Bizancjum IX-XIw?
Zdjêcia mile widziane.

Wiem, ¿e o karwaszach i nagolennikach w Bizancjum by³a ju¿ mowa na tym forum i wszystko, co napisane by³o przeczyta³em. Lecz zazwyczaj pytania nie tyczy³y bezpo¶redni Bizancjum, wiêc mo¿e s± jakie¶ inne wykopaliska ryciny, na których pokazane s± karwasze lub nagolenniki, a nie zosta³y okazane na tym forum.
Znicz
Mam co¶ takiego – nagolenniki.

P³askorze¼ba z ko¶ci s³oniowej. Niestety nie wiem co to jest – wygl±da na robotê bizantyñsk± lub frankijsk± o wp³ywach bizantyñskich? U wojownika wyra¼nie widoczne nagolenniki.

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Te dwa z 11 wieku Bizancjum

To Bizancjum lub wp³ywy bizantyñskie - nie znam datowania

Pozdrawiam Znicz

Znicz
Zapomnia³em ¿e jeszcze w Karanlik Kilise s± freski z 11 w. przedstawiaj±ce nagolenniki. ¯o³nierz pierwszy z prawej mo¿e mieæ karwasze-zarêkawia lub jedynie wydatny mankiet.

Fragment ok³adki do kodeksu z ko¶ci s³oniowej z X-XI wiek, Luwr. ¯o³nierz prawdopodobnie ma karwasz.

Pozdrawiam Znicz

Znicz
Ta klasyczna ikona jest ¼ród³em dociekañ bizantyjskich karwaszy paskowych. ¦wiêci Grzegorz i Demetriusz z 11 wieku.

Czy kto¶ ma to w lepszej jako¶ci ?

Pozdrawiam Znicz

Nikodem
Karwasze paskowe to raz, a pozosta³e? Jakiej s±/mog± byæ konstrukcji?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.