Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: pomocy
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Czarny1
siema wszystkim
mam problem z wyborem drugiego ³uku
mam ju¿ prawie rok ³uk 7kg naci±gu naci±gam go bez problemu . chce kupiæ ³uk 15kg naci±gu krymsko-tatarski ale nie wiem czy jest odpowiedni dla mnie pod wzglêdem naci±gu
mam 13 lat 140 cm wzrostu
proszê o pomoc
z góry dziêki
pozdrawiam Czarny1
braciszek Boullii
Mój syn jest w tym w³a¶nie wieku i u¿ywa krymsko-tatarski -15 kg.
Czarny1
acha
czyli te¿ móg³ bym z takiego strzelaæ
Purvis
Zale¿y.
Zalezy g³ównie od tego jak "krzepki" jeste¶. Jak u Ciebie z si³±?
Pamietaj, ¿e przesadzaj±c z naci±giem mo¿esz zrobiæ sobie krzywdê. Wiem z w³asnego do¶wiadczenia ;)
Lekkie ³uki tez s± fajne, a do treningu - wrêcz wskazane.
Czarny1
pakerem nie jestem
Adsumus
Kup sobie Dianê 12kg. ( Bisok za czasów gdy wiêcej z ³ukiem gania³em ¼le swoje ³uki skalowa³ i zazwyczaj by³ ciê¿sze odrobinê).
Oddasz z niej wiêcej stabilnych strza³ów, popracujesz nad technik±.
Je¿eli uwa¿asz ju¿ ³ucznictwo za jaki¶ rodzaj hobby, to zacznij zbieraæ na ³uk ciê¿szy i w wieku 16-17 lat ³ap siê za jak±s porz±dn± i za powa¿niejsze pieni±dze 18-20kg.
Pamiêtaj, ¿eby æwiczyæ te¿ drug± stronê cia³a, t± niestrzelaj±c±, ¿eby¶ niesymetryczny siê nei zrobi³.

W sumie zale¿y te¿ ile strzelasz w tygodniu i ile na treningu oddajesz strza³ów.
Warto te¿ zwróciæ uwagê, ¿e od ³uku wazniejsze i tak s± strza³y, i umiejêtno¶ci strzelca, a czym wiêcej strzelasz, tym wiêksz± masz praktykê itp...
Czarny1
no to jak w koñcu mam kupiæ krymsko-tatarski czy jak bo sie po gubi³em
Chaos666
Witam!

Jezu Chryste, ch³opczyku kup sobie Diankê te 12kg, jak radzi Adsumus, i skup siê na strzelaniu. Jak podro¶niesz to mo¿esz dalej pój¶æ w proste albo w refleksy. Co tam wolisz, ale Diana to mimo wszystko dobry sprzêt za rozs±dne pieni±dze.

Pozdro
Chaos
jopsa
Te¿ polecam bisokow± Dianê. Kupi³em ju¿ dwie Diany - o¶mioletniemu synowi 8 kg, siostrzenicy 12 lat - 12 kg - i obie fajnie strzelaj±, to chyba najlepszy produkt Bisoka (a te nibykrymsko nibywschodnie nibytatarskie refleksy ju¿ niekoniecznie). Jedyna wada - to nieco siê przekrzywiaj± przy strzale przy uchwycie jak z ³uku klasycznego, trzeba siê przyzwyczaiæ.
brat grucha:)
CYTAT(Czarny1 @ 18:59 13.01.2011) *
siema wszystkim
mam problem z wyborem drugiego ³uku
mam ju¿ prawie rok ³uk 7kg naci±gu naci±gam go bez problemu . chce kupiæ ³uk 15kg naci±gu krymsko-tatarski ale nie wiem czy jest odpowiedni dla mnie pod wzglêdem naci±gu
mam 13 lat 140 cm wzrostu
proszê o pomoc
z góry dziêki
pozdrawiam Czarny1

U mnie w bractwie s± osoby doros³e, które maj± problem z ³ukiem o 15 kg naci±gu. Zw³aszcza dla pocz±tkuj±cego doradzam l¿ejszy.
Czarny1
czyli mam kupiæ ³uk krymsko tatarski czy nie
Teyrnon
CYTAT(Czarny1 @ 00:06 15.01.2011) *

upar³e¶ sie na refleks co? Przeczytaj wszystkie posty raz jeszcze ze zrozumieniem smile.gif zapewniam Cie ¿e to nie wstyd strzelaæ z lekkich ³uków.. Dla mnie 18 kilo naci±gu wystarczy ca³kowicie i po kilkunastu strza³ach czuje ¿e to niema³o.. Znajomi ³ucznicy konni, którzy strzelaj± od lat u¿ywaj± ³uków 16-18 kilo bo nie potrzeba wiêcej - liczy siê technika. Ja tak¿e proponuje Ci kupiæ co¶ po¶redniego za rozs±dn± cenê a taka na pewno jest diana - dla pocz±tkujacego jak znalaz³. Na refleksy przyjdzie jeszcze czas jak podro¶niesz i bedziesz wiedzia³ w któr± strone i¶æ.. teraz æwicz technikê i nie pytaj ju¿ o krymsko tatarski, którego ja osobi¶cie odradzam bo moim zdaniem nie spe³nia swojego przeznaczenia - ³uk nie pracuje, a nieznanych wytwórców raczej odradzam. Wybór nale¿y do Ciebie
jopsa
CYTAT(Czarny1 @ 00:06 15.01.2011) *

Jak ju¿ siê upar³e¶ na refleksyjny, to oprócz wygl±du wa¿ne s± parametry.
£uk z fiberglasowymi ramionami obszytymi skór± i ciê¿kimi drewnianymi gryfami (jak ten z allegro) strzela z prêdko¶ci± 115 fps (stóp na sekundê) przy naci±gu 13 kg. Czyli do powieszenia na ¶cianie dla ozdoby siê nadaje, bo nawet do¶æ ³adny, ale strzelaæ to bym z tego nie chcia³.
Niby wschodni Bisoka strzela 145 fps przy naci±gu 14 kg.

A jak doro¶niesz i wzbogacisz siê, to mo¿e kiedy¶ kupisz turecki refleks kompozytowy (drewno, róg i ¶ciêgna) autorstwa Kanadyjczyka polskiego pochodzenia Adama Karpowicza, którzy strzela 215 fps strza³± 34 gramy przy naci±gu 30,5 kg.
robin_
Adam z tego co wiem ju¿ nie robi ³uków na sprzeda¿ smile.gif. Diana z moich pomiarów wcale nie jest szybsza od krymsko tatarskiego ale na pewno bardziej przyjazna w u¿ytkowaniu dla pocz±tkuj±cego.Z naciagiem nie ma co przesadzaæ , ja strzelam aktualnie z ³uku 13 kg choæ ca³kiem silny ze mnie ch³op , tyle wystarczy do tarczowego strzelania
Czarny1
acha czyli diane kupiæ 12kg
albo sam zrobie ³uk tylko nie zabardzo wiem jak zrobiæ dobry ³uk

jopsa
CYTAT(robin_ @ 10:33 15.01.2011) *
Adam z tego co wiem ju¿ nie robi ³uków na sprzeda¿ smile.gif.

Za to zacz±³ wschodnie kompozyty robiæ Mistrz £ukasz smile.gif
Umar³ król - niech ¿yje król! szef.gif

CYTAT(robin_ @ 10:33 15.01.2011) *
ja strzelam aktualnie z ³uku 13 kg choæ ca³kiem silny ze mnie ch³op , tyle wystarczy do tarczowego strzelania

A ja zaczynam podejrzewaæ inn± przyczynê: silny cisowy longbow/warbow prêdko siê ³amie. S³ysza³em ju¿ o sporej ilo¶ci po³amamych mocnych ³uków prostych .Angielscy ³ucznicy mieli po kilka takich ³uków do jednej bitwy. Z tym ¿e jednorazówka by³a op³acalna w ¶redniowieczu, a dzi¶ cis jest drogi. St±d d³ugo mo¿e s³u¿yæ chyba tylko longbow cisowy s³aby.

CYTAT(Czarny1 @ 16:01 15.01.2011) *
albo sam zrobie ³uk tylko nie zabardzo wiem jak zrobiæ dobry ³uk

Wiedzieæ, a potrafiæ - to dwie ró¿ne sprawy. Ja wiem - a nie potrafiê, a ty nawet nie wiesz...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.