Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Ciekawy no¿yk z terenów Anglii
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Zaczepne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
JuanMiguel
Witam!
Przegl±da³em ostatnio "Knives & Scabbards" i znalaz³em bardzo ciekawy model no¿a. No¿yk ma zabójcz± d³ugo¶æ... 11cm! Rysunek mamy na stronie 94, jest to opracowanie nr 131, dok³adne informacje mamy jakie¶ dwie strony wcze¶niej (oczywi¶cie wszystko po angielsku). No¿yk jest z XIV wieku.
Problem jest taki: po co komu tam ma³y no¿yk?! Na rêkoje¶ci mieszcz± siê 2, mo¿e 3 palce! Kolega zasugerowa³ mi, ¿e mo¿e to byæ no¿yk szkocki. Podobno (mówiê to, co us³ysza³em, nie wiem jak ima siê to prawdy) Szkoci nosili takie mo¿yki na widoku, co oznacza³o, ¿e s± pokojowo nastawieni do odwiedzanych przez siebie osób.
Poni¿ej zdjêcie wynonanego przeze mnie szablonu w skali 1:1.
Je¶li kto¶ wie o co dok³adniej chodzi, lub zetkn±³ siê kiedy¶ z czym¶ takim, proszê o wypowiedzenie siê w tym temacie ;)
Pozdrawiam Miguel!
Rafa³ Pr±dzyñski
Do mas³a. Do paznokci i obcinania zrogowacia³ej skóry. Do rymarki. Sam mam taki i tak u¿ywam ...ops... wyda³o siê czemu nie chc± siê ca³owaæ bigsmile2.gif
JuanMiguel
Obcinasz paznokcie no¿em? shocked.gif Szaaacun bigsmile2.gif
A tak powa¿nie, to móg³by¶ wrzuciæ zdjêcie tego swojego no¿yka?

Pozdrawiam Miguel!
Rafa³ Pr±dzyñski
Ja nie obcinam no¿em - oni nie mieli obc±¿ek. A na co Cui zdjêcie maleñkiego scyzoryka???? Uwa¿asz ¿e ten no¿yk ma jaki¶ magiczny kszta³t ? To po prostu ma³y no¿yk do tego do czego taki ma³y no¿yk s³u¿y - skalpela w oprawce raczej nikt wtedy nie mia³.
JuanMiguel
Chcê zrobiæ jedn±, mo¿e dwie sztuki takich maleñstw ;) Szukam lepszego wzorca wizualnego ni¿ wykopek i rysunek zrobiony na jego podstawie ;)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.