Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Dylematy nowicjusza
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie - porady techniczne
slavekk
Witam wszyskich forumowiczow, od kilku miesiecy trenuje fechtunek rycerski i juz najwyzsza pora aby zaczac kompletowac jakies uzbrojenie. Mam problem z dokonaniem wyboru w jaki wiek wejsc (na ta chwile rozwazam XIII lub XIV), jesli zaczne zamawiac poczatkowo ochrone na treningi (przeszywka,tarcza,rekawice,helm nie wiem czy maska szermiercza to dobry pomysl..) to taka,zebym mogl z niej skorzystac rowniez podczas imprez a nie kupowac znowu czegos osobno.. Jak to bylo z wami na poczatku,czym sie kierowaliscie,tylko zainteresowaniami i fascynacja danego okresu czy tez praktycznoscia...? No i kwestia finansowa bo napewno inny okres inne koszty.. Pochodze ze slaska wiec rozgladam sie tez za platnerzami czy tez krawcami z pobliskich rejonow wiec mile widziane informacje czy kontakty ale jesli jest ktos godny polecenia z dalszych stron to tez chetnie skorzystam. Mam nadzieje,ze ktos pomoze mi w koncu na cos sie zdecydowac tzn poda takie argumenty,ktore pomoga mi wybrac wlasciwa droge... To na razie tyle.
Aha czytam Wasze forum od kilku tygodni i naprawde wielki szacunek za pasje,wiedze,poswiecenie... Mam nadzieje,ze kiedys bede mogl sie poczuc jak jeden z Was...
Pozdrawiam,Slawek.
[/left]
[left]
Marcin Surdel
Z kim trenujesz? Prowadz±cy treningi w Twojej grupie powinien pomóc Ci sensownie dobraæ sprzêt.

Pozdrowienia
Wyrwitrzew
CYTAT
Mam problem z dokonaniem wyboru w jaki wiek wejsc (na ta chwile rozwazam XIII lub XIV)

Tak jak powiedzia³ Marcin musisz pogadaæ z lud¼mi od siebie. Oni powiedz± Ci w jakim okresie siedz± i jaki sprzêt jest dopuszczalny, a jaki nie.
CYTAT
jesli zaczne zamawiac poczatkowo ochrone na treningi (przeszywka,tarcza,rekawice,helm nie wiem czy maska szermiercza to dobry pomysl..) to taka,zebym mogl z niej skorzystac rowniez podczas imprez a nie kupowac znowu czegos osobno..

Warto zacz±æ od od ochrony, a zw³aszcza od rêkawic, bo siniaków i st³uczeñ za jaki¶ czas nie bêdziesz móg³ zliczyæ. Na treningach mo¿esz nosiæ prowizoryczny sprzêt zrobiony przez siebie je¶li chcesz zaoszczêdziæ trochê kasy, ale na pokazy raczej w tym nie wyjdziesz. Co do maski, to ju¿ lepiej zrób sobie czepiec pikowany. TU masz likn jak go zrobiæ. Ew na treningi mo¿esz zrobiæ sobie prostszy, mocniej nabity czepiec na "matrioszkê". Wychodzê z za³o¿enia, ¿e na treningi nie trzeba mieæ sprzêtu I klasy, bo skoro i tak siê dopiero uczysz, to on sporo ucierpi.

Pozdrawiam Wyrwitrzew
slavekk
Dzieki za odpowiedz,trener sam mi powiedzial,ze musze wybrac w jaki okres wejsc,zebym tez ewentualnie wzorowal sie na jakims autentycznym rycerzu i wedlug tego kompletowal zbroje..
Natomiast chcialbym przeczytac opinie jakie sa roznice miedzy uzbrojeniem XIII a XIV wieku kogos kto mial z nimi do czynienia, wady i zalety...
Pozdrawiam.

Moim trenerem jest mistrz Andrzej Mroziñski, z treningow jestem bardzo zadowolony,nie moge doczekac sie kolejnych...
Indar
CYTAT(slavekk @ 12:27 14.01.2011) *
Dzieki za odpowiedz,trener sam mi powiedzial,ze musze wybrac w jaki okres wejsc,zebym tez ewentualnie wzorowal sie na jakims autentycznym rycerzu i wedlug tego kompletowal zbroje..
Natomiast chcialbym przeczytac opinie jakie sa roznice miedzy uzbrojeniem XIII a XIV wieku kogos kto mial z nimi do czynienia, wady i zalety...
Pozdrawiam.

Moim trenerem jest mistrz Andrzej Mroziñski, z treningow jestem bardzo zadowolony,nie moge doczekac sie kolejnych...

W ogólnym uproszczeniu opiszê to tak:
Wiek XIV to ju¿ "elementy" blachy, wiek XIII to proste he³my - gary, pó³gary, he³my otwarte i d³uga kolczuga. Ale te¿ zwróæ uwagê ¿e nie da siê porównaæ uzbrojenia mówi±c po prostu o uzbrojeniu typowym dla XIII i XIV. Pocz±tek XIV wygl±da zupe³nie inaczej ni¿ koñcówka. Ka¿dy okres ma wady i zalety - nikt Ci nie powie co masz robiæ.
Moja sugestia jest taka by¶ obejrza³ zdjêcia z imprez datowanych na interesuj±ce Ciê epoki. Nie mówiê o przegl±daniu ikonografii - byæ mo¿e przyjdzie na to czas, ale przejrzenie zdjêæ da Ci jaki¶ obraz.
Pamiêtaj ¿e nie da siê skompletowaæ uniwersalnego sprzêtu na ró¿ne epoki.
slavekk
Rozumiem wiêc sam bêdê musia³ dokonaæ wyboru,poszukam jeszcze na forum bo tu jest ogrom tre¶ci po prostu,na pewno popatrze tez na zdjêcia z imprez lub filmiki.. Czas nagli a chcia³bym siê za³apaæ w nadchodz±cym sezonie na któr±¶ z imprez zobaczyæ w koñcu jak to jest nie ogl±daæ jak do tej pory ale uczestniczyæ i byæ ogl±danym..
Dziêki Indar.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.