Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Powitania i prezentacje
> Prywatne Inicjatywy > Bo¿y Bojownicy
Wotawa
Witam!
Zajmujê siê dawn± broni± i jej przedstawieniami w ikonografii ¶redniowiecznej. Oprócz tego tak¿e broni± staro¿ytn±, ale to inna historia smile.gif.

Interesuje mnie zastososowanie broni ¶redniowiecznej w walce pieszej, zwlaszcza zorganizowanej walce w grupie.
Chcia³bym zacheciæ do wykorzystania repliki kuszy, cepów, poza tym ograniczonego, dobrze dobrane uzbrojenie ochronne.

Mam nadziejê, ¿e uda mi siê przy okazji pracy wydlubaæ nieco ciekawostek do zrekonstruowania i u¿yciu w trakcie do¶wiadczeñ. Liczê te¿ bardzo na dzia³ania z zajkresu historii do¶wiadczalnej.

Mam nadziejê, ¿e bedzie okazja spotkaæ sie w sierpniu w cieniu jakiego¶ mi³ego, historycznego obiektu. Na razie to tyle z mojej strony, zapraszam do przedstawiania siê:
Outsider
Dobry.

Jestem ze "Z³otego Krzy¿a" ze Zduñskiej Woli. Zajmujemy siê rekonstrukcj± oddzia³u piechoty - broñ palna i halabardy. Oczywi¶cie na ograniczon± skalê - jeste¶my m³odym, ma³ym bractwem smile.gif

Temat husytów fascynowa³ mnie od dawna, zw³aszcza metody wykorzystywania wagenburgów i broni palnej.

W projekt husycki wchodzê jako lekkozbrojny, "zrobiony" na Grunwald - przeszywka, naramenniki, kapalin z kapturem, pawê¿(no, powiedzmy) i dwie sztuki broni palnej - piszczel oraz hakownica.

Nie jest to sprzêt z górnej pó³ki historyczno¶ci (mo¿e za wyj±tkiem broni palnej- jedyny uk³on w stronê bezpieczeñstwa to toczone rury)nie mniej jednak, mam nadzieje, ¿e na dobry pocz±tek w projekcie, wystarczy.

Ps. Popieram pomys³ wakacyjnego spotkania. smile.gif
Marko
Witam!

Bractwo Rycerskie Ziemi Rybnickiej siê k³ania. Od zesz³ego roku "ruszy³a" u nas sekcja XV wieczna z g³ównym nastawieniem na lata 1430-1433 czyli okres w którym na naszych terenach pojawiali siê Husyci. Sprzêtowo nastawiamy siê w³a¶nie na ten okres plus Grunwald (w wiêkszo¶ci lekka piechota). Na Grunwaldzie byli¶my jedynymi (we dwójkê smile.gif ) którzy spotkali siê z Lubkiem przy "tarczy z kielichem".

Husyci bêd± u nas robieni bez wzglêdu na to, czy bêdzie jaka¶ inicjatywa ogólnopolska czy nie. Sprzêtowo wyposa¿amy siê tak, aby móc zarówno pokazaæ cepników, suliczników, kuszników, pawê¿ników czy lekk± jazdê. Obecnie sprzêt jest uzupe³niany na przysz³y sezon.

Jak tylko oda nam siê zrobiæ jak±¶ wypraw± z aparatem - dodamy zdjêcia w temacie. Wszystkich chêtnych z okolic (i nie tylko) zapraszamy do wspó³pracy. Jeste¶my te¿ otwarci na ró¿ne projekty - je¶li tylko bêd± mia³y rêce i nogi.

Pozdrawiam i zapraszam na profil:
http://www.facebook.com/pages/Bractwo-Ryce...187270834618439
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.