Jak oprawia siê w³óczniê?? Wystarczy "wbiæ gwó¼d¼ w dziurê" wywiercon±/wybit± w tulei grotu? Jak wy oprawiacie w³ócznie? Szuka³em na forum i nie znalaz³em takiego tematu.
Ja stosujê metodê bez gwo¼dzia:
Koniec drzewca dopasowujê dok³adnie do wnêtrza tulei (zak³adam, ¿e jest sto¿kowa) zostawiaj±c ma³y odstêp do dna tulei. Nastêpnie nacinam koniec drzewca od góry tak, ¿eby zacz±³ siê rozszczepiaæ wzd³u¿ (tylko delikatnie!). W wyciêcie wstawiam cienki klin z twardego drewna i ca³o¶æ wbijam w tulejê grotu. IHMO najlepiej jest to zrobiæ gdy drzewce jest dobrze wysuszone - wszelka ewentualna wilgoæ dodatkowo wzmocni po³±czenie.
Na dwunastowiecznej w³óczni z terenów akki odnaleziono w ¶rodku grotu/tulei pozosta³o¶ci skóry. Na tej podstawie zamontowa³em swoj± w³ócznie na drewniane drzewce (pomiedzy tulej±, a drzewcem jest skorzany kapturek), a potem mokr± skór±/szerokim rzemieniem obwi±za³em grot i drzewce.
Dziêki! brat Bule, a grot nie spada z tak oprawionej w³óczni?
Masz na moim avatarze, aby by³o smieszniej s± one osadzone na bambusie z drewnianym ma³ym ko³kiem w ¶rodku.
http://chomikuj.pl/wujek_bulus/Nasze_rzeczy na 3 i 4 stronie masz za³o¿one w ten sposób (haslo: 123)
No chyba, ¿e tak to jest zwi±zane, bo przez jaki¶ czas my¶la³em, ¿e jakim¶ rzemyczkiem cienkim :D. Metoda na gwo¼dzia te¿ jest dobra chyba co?
A drzewiec? Jaki by¶cie mi doradzili do tulei o ¶rednicy 2,5 , czy z jesionu i jak± cenê by posiada³?
CYTAT(torys @ 11:52 26.01.2012)
A drzewiec? Jaki by¶cie mi doradzili do tulei o ¶rednicy 2,5 , czy z jesionu i jak± cenê by posiada³?
Ja tylko przypominam, ¿e drzewiec wygl±da tak:
http://www.thelefthandpath.com/lefthandpat...e/treebeard.jpgA DRZEWCE do w³óczni polecam oko³o 3cm. Jesion bardzo dobry. Cena od 0z³ - wyciête i wystrugane w³asnorêcznie, do dowolnie wysokiej kwoty przy zamówieniu u stolarza w mie¶cie (zw³aszcza, jak stolarzowi siê nie chce i chce sp³awiæ klienta).
Rafa³
Czeka³em a¿ kto¶ na to wpadnie :P Znalaz³em stolarza który dla mnie co¶ takiego zrobi. A i czy dobrze by by³o aby wywierciæ otwór do zamocowania gwo¼dzia? (trochê siê bojê ¿e jak wbijê gwó¼d¼ to drzewce mog± siê rozszczepiæ
To trochê zale¿y od tego z czego bêdzie drzewce.
Je¿eli to bêdzie kij/prêt to wiercenie nie bêdzie niezbêdne - mo¿esz nawierciæ ew. pierwszy centymetr ¿eby prosto posz³o ale nie wiêcej ¿eby nie wypada³o.
Je¶li natomiast to bêdzie toczony wa³ek to wbijaj±c w p³aszczy¼nie w³ókien (stycznie do s³ojów) mo¿esz rozszczepiæ nawet jak nawiercisz - odradzam. Prostopadle do s³ojów mo¿esz wbijaæ tak jak w kij/prêt ale dobrze jest lekko stêpiæ gwó¼d¼ na czubku
Ró¿nice miêdzy wa³kiem a kijem/prêtem gdzie¶ ju¿ t³umaczy³em, za³±czam szkic bo naj³atwiej to pokazaæ.
Pozdrawiam.
wielkie dziêki. No to do roboty
W³ócznia mi siê sama nie zrobi
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.