Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kirys cuir boulli czy wczesne p³aty???
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza > Ochronne uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza
Sigurd Leifsson
Witam

Dawno mnie nie by³o na forum, do tego stopnia ¿e trzeba by³o nowe konto za³o¿yæ gdy¿ poprzednie znikne³o w pomroce dziejów i kolejnych formatów dysku. Ale mniejsza z tym:P

Mam do was pytanie, jako ¿e niespecjalnie orientujê siê w bronioznawstwie dojrza³ego ¶redniowiecza. Jaki¶ czas temu ogl±daj±c serial "Filary ziemi" (Pillars of the Earth) zauwa¿y³em, ¿e nie którzy rycerze i zbrojni nosz± na kolczugach co¶ przypominaj±cego kirysy obci±gniête skór±/materialem, czasami te¿ nabijane æwiekami czy czym¶ podobnym. Wiem ¿e to tylko serial i niemo¿na wymagaæ od jego autorów jakiej¶ wielkiej poprawno¶ci historycznej, jednak¿e zaintrygowa³o mnie to.

Akcja serialu jak pewnie wiadomo wiêkszo¶ci toczy siê w pierszej po³owie XII wieku, w okresie wojny domowej w Anglii miêdzy Stefanem z Blois, a królow± Matyld±. Tak wiêc wg mojej wiedzy (oczywi¶cie mogê siê myliæ); za wcze¶nie na p³aty które pojawiaj± siê na pocz±tku XIII wieku, nie wspominaj±c ju¿ o kirysach krytych.
Poszpera³em trochê w ospreyach (có¿ do tego okresu nie mam specjalnie ksi±¿ek), internecie i na forum nie znajduj±c odpowiedzi.

Je¶li mogliby¶ci mi powiedzieæ czy istnia³y tego typu kirysy z cuir boulli czy te¿ jakie¶ proto-p³aty by³bym wdziêczny poniewa¿ nie daje mi to spokoju. Wdziêczny bêdê tak¿e za podes³anie ikonografii czy wskazanie literatury mog±cej daæ mi odpowied¼.

Dla ¶cis³o¶ci ¿eby nie rozmywaæ tematu odniesieniami do Bizancjum/Rusi/Saracenów/koczowników syberyjskich/Maorysów itd. szczerba.gif zaznaczam, ¿e chodzi o Europê Zachodni± w XII wieku.

Dziêki za wszelkie informacje, uciekam szukaæ read.gif

S³awa!
Sigurd Leifsson
Ciekaw± rzecz dotycz±c± wczesnych os³on z cuir boulli znalaz³em w ksi±¿ce The Armourer and His Craft: From the XIth to the XVIth Century Charles'a Ffoulkes:

"REFERENCES TO LEATHER AND CUIR-BOUILLI FROM
CONTEMPORARY DOCUMENTS

1185. Chanson d'Antioche.

Moult fu riches qu'il li a chief mi
Son poitrail lui laca qui fu de cuir bolis.

The " poitrail " in this extract is the breastplate of the knight and
not of the horse."

Nie orientujê siê na ile t³umaczenie jest dok³adne i jeszcze nie zdo³a³em dotrzeæ bezpo¶rednio do ¼ród³a, ale mam nadziejê ¿e który¶ z forumowiczów jest zaznajomiony z francuskim lub jeszcze lepiej zna wzmiankowane ¼ród³o.

S³awa
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.