Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pó³p³aty
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
JuanMiguel
Ehhh, sam nie wiem od czego zacz±æ.
Kolega z bractwa organizowa³ nam w wakacje pewnego rodzaju "wyk³ady". Tematem jednego z takich wyk³adów by³a milicja pó¼no¶redniowieczna. Przeczyta³ nam wtedy spis uzbrojenia milicji z koñca XIV wieku jednego ze ¶l±skich miast (niestety nie wiem jak do niego dotar³, a i nie pamiêtam jakiego miasta siê to tyczy³o). Pomijaj±c to, ¿e uzbrojenie milicji ¶l±skiej by³o o wiele lepsze ni¿ nie jednego polskiego rycerza, to zastanawia mnie jedna rzecz: w spisie by³o kilka sztuk "pó³p³atów". Co to s± te pó³p³aty? shocked.gif W gruncie rzeczy nikt z nas nie wiedzia³ co to jest... Kontemplowali¶my trochê nad sam± nazw± i doszli¶my do wniosku, ¿e mog³y to byæ p³aty z p³ytami stalowymi nabitymi tylko z jednej strony (np. z przodu), ale s± to tylko nasze podejrzenia. Co s±dzicie na ten temat?

Za odpowiedzi z góry dziêkujê
Miguel ;)
Yogesh
Ogólnie fajna inicjatywa z tymi wyk³adami. Szczególnie gdy co¶ ciekawego z nich mo¿na wynie¶æ.
Ja proponowa³bym spytaæ kolegê z jakiego ¼ród³a czerpa³ informacje i tam poszukaæ szczegó³ów, druga sprawa to czy by³y wiarygodne, a co za tym idzie czy to okre¶lenie jest fachowe.

My¶l±c zdroworozs±dkowo jak wy, mo¿e jest jak s±dzicie, bo to pó³-p³aty co sugerowa³oby co¶ ubo¿szego (od typowych , najczê¶ciej u¿ywanych p³atów), a istnienie takich konstrukcji potwierdzaj± znaleziska, choæby spod Visby(zbroje nr 2 oraz nr 14). Mo¿e jednak to co¶ zupe³nie innego, czekam na jakie¶ ciekawostki.
kacperski1234
Byæ mo¿e Twojemu koledze chodzi³o o co¶ takiego http://www.liebaart.org/platen_e.htm .Nie wiem jednak czy ma to jakie¶ potwierdzenie w historii.
Borg
M. Goliñski, Uzbrojenie mieszczañskie na ¦l±sku od po³owy XIV do koñca XV wieku, Studia i Materia³y do Historii Wojskowo¶ci, 1990, t. XXXIII, s. 3-64.
Prawie na pewno st±d te informacje. Chyba chodzi w³a¶nie o to o czym pisze Yogesh.
robert w. Wielki
Nie chcê gasiæ optymizmu, ale jak to czêsto bywa z dawnym nazywnictwem jeste¶my skazani na domys³y i raczej na nic wiêcej (patrz "szarszun').
Je¶li chodzi o gdybanie to mo¿e chodziæ np. o p³aty kryj±ce jedynie przód korpusu..taki mój pomys³ na szybko..

W koñcu XIV wieku, p³aty by³y ju¿ anachroniczne, a co za tym idzie same z siebie ju¿ "biedne".

w³a¶nie wyczyta³em, ze pó³p³aty wystêpowa³y w ¼ród³ach jeszcze w XV w-w po³owie..
JuanMiguel
O przejêzyczeniu raczej nie ma mowy, kolega czyta³ z wcze¶niej wydrukowanej kartki ;) Poniek±d popieram Roberta, wa¿n± kwesti± jest te¿ dawne nazewnictwo, które mo¿emy dzisiaj rozpatrywaæ ró¿nie.
Czekam na dalsze odpowiedzi ;)
Dobranoc!
Miguel
Viator
No, skoro reszta uzbrojenia omawianego w tym wyk³adzie wyda³a Ci siê raczej progresywna, a p³aty by³yby raczej anachroniczne, to mo¿e wchodzi w grê jeszcze druga ewentualno¶æ, to znaczy nie "ju¿ pó³-" a "jeszcze pó³-" p³aty. Wyobra¿a³bym je sobie jako zbrojê z wczesnym napier¶nikiem (np. niskim, chroni±cym sam brzuch) podczas gdy pozosta³a powierzchnia sk³ada siê z przynitowanych do skóry p³ytek. Jest to tylko gdybanie - nic takiego nie widzia³em. S³ab± wskazówk± by³oby to, od kiedy pojawia siê w ¼ród³ach nazwa "pó³p³aty", bo nazwa czêsto pozostawa³a niezmieniona mimo ewolucji opisywanego przedmiotu, wiêc samo istnienie nazwy nie przes±dza sprawy.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.