Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Ksi±¿ki o uzbrojeniu IX-XIw wschodnia, centralna, pó³nocna Europa
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Literatura
I¦wiêtos³awI
Wiem, ¿e temat bardzo rozleg³y, ale taki mia³ byæ.
Na forum du¿o pisze siê o czytaniu ksi±¿ek. I tu pojawia siê moje pytanie:

Jakie ksi±¿ki polecacie do przeczytania?
Czy kto¶ ma takie ksi±¿ki?

Mowa o ksi±¿kach o uzbrojeniu IX-XI w. wschodnia, centralna, pó³nocna Europa (jak w temacie)

Du¿o osób chcia³oby tego typu ksi±¿ki czytaæ, lecz nie ma takich mo¿liwo¶ci, albo nie wie co czytaæ.
Mam nadziejê, ¿e dziêki temu tematowi unikniemy sytuacji, kiedy kto¶ pyta o rzeczy dla jednych oczywiste, a dla innych wcale nie...
Viator
Czyli Frankowie, Normanie, Germanie, S³owianie, Rzesza Niemiecka, Wikingowie - w³a¶ciwie wszystko?

Przejrzyj ca³y ten dzia³ (Literaturê), co nieco znajdziesz (porozrzucane po tematach, np. pod "Petersen" znajdziesz Jana Petersena "De Norske Vikingesverd" itd. - trzeba poprzegl±daæ).

Zajrzyj te¿ na Halli do tematu dot. literatury: http://halla.mjollnir.pl/index.php?c=29 , trochê materia³u tam jest, choæ bêd± tam g³ównie ksi±¿ki o kulturach z rejonu basenu Morza Ba³tyckiego ze wskazaniem na Wikingów.

Generalnie chyba przydatniejsze bêdzie dotarcie do opracowañ naukowych poszczególnych zabytków i ich grup - najczê¶ciej bêd± to artyku³y w periodykach naukowych - a ksi±¿ek jako takich, podsumowuj±cych (w miarê aktualny) stan wiedzy nie ma tak wiele.

Osobi¶cie z ksi±¿ek, które czyta³em, poleca³bym Borowczaka "Topory wojów piastowskich" (o toporach znalezionych w Lednicy). Ponoæ wnioski autora wysnute z analizy tych zabytków s± przedwczesne i tekst trzeba traktowaæ z dystansem, ale za to w czê¶ci ilustracyjnej jest pe³en katalog tych znalezisk z rysunkami i spor± ilo¶ci± innych danych.
Purvis
Ostatnio rzuci³a mi siê w oczy ksi±¿ka Iana Heatha "Armies of the dark Ages 600-1066"

Pozycja sprzed bez ma³a æwierci wieku, ale czyta sie fajnie. Zreszt± jedna z d³u¿szego cyklu - od starozytno¶ci do czasów nowo¿ytnych.
Poszukaj na sieci.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.