Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Czy to jest klamra?
> Ubiór i dodatki > Ubiory staro¿ytne > Damskie ubiory staro¿ytne
talgo
witajcie znalaz³em na jednym z forum

CYTAT

co¶ co przypomina tarczkê ochronn± nie da³o mi to jednak spokoju
i przegl±daj±c internet trafi³em na co¶ co jednak mo¿e wskazywaæ na okr±g³± tarcze od pasa
a w³a¶ciwie plecionki

CYTAT

w linku na forum pisz± ¿e ma ¶rednice 12cm wykonane jest z br±zu
i znalezione z toporkami i ozdobami z br±zu

co o tym my¶licie

Lubomir Aleksandrowicz
S³awa !

Najprawdopodobniej jest to element pasa legionisty Rzymskiego lub wojownika Germañskiego ale raczej nie klamra .
Odlewali¶my to dla germanów , wymiary i materia³ siê zgadza .
talgo
a masz jakie¶ zdjêcie lub rysunek który by faktycznie przybli¿y³ ¿e jest to
czê¶æ tego pasa
Lubomir Aleksandrowicz
Witam
http://www.romancoins.info/MilitaryEquipment-cingulum.html

Na rysunku pasa widaæ kr±¿ek po lewej stronie nr 4 i po prawej te¿ jest kilka podobnych kr±¿ków
Iulianus
CYTAT(Lubomir64 @ 22:30 27.12.2010) *
S³awa !

Najprawdopodobniej jest to element pasa legionisty Rzymskiego lub wojownika Germañskiego ale raczej nie klamra .
Odlewali¶my to dla germanów , wymiary i materia³ siê zgadza .

Te¿nie spotka³em siê nigdy z czym¶ takim jako klamr±. Tylko jak mocowaæ to do pasa?
Dla jakich germanów odlewali¶cie, je¶li mo¿na siê spytaæ?
talgo
no do pasa ok
ale jedynie co widzia³em to do takiego
i raczej z germanami czy rzymami ma to niewiele wspólnego

http://ubioryhistoryczne.blox.pl/resource/Image109.gif
Lubomir Aleksandrowicz
Witam !
Dla ch³opaków z Rzeszowa a dok³adniej Denwera .
DenWer
Witam

Wywo³any do tablicy odpowiadam aniol.gif smile.gif . Faktycznie drogi Lubomirze ten guzik do Balteusa co mi odlewa³a twa ma³u¿onka by³ podobny, lecz zaczep z ty³u guzika by³ inny. To co jest na tym zdjêciu raczej guzikiem do Balteusa nie jest. Przede wszystkim zaczep nie pasuje, wszystkie znane mi guzki z polski jak i ze znalezisk europejskich mia³y inne zaczepy ten po prosu nie pasuje. Pasowa³o by znaæ kontekst historyczny w jaki zosta³ on znaleziony. Kolega "talgo" pisze ¿e znalezione zosta³o to z toporkami i ozdobami z br±zu, mi bardziej pasuje na jakie¶ br±zowy skarb, czyli epokê br±zu smile.gifsmile.gif . Tam pojawiaj ± siê takie rzeczy, interpretowane jako ozdoby rzêdu koñskiego. Ale jak nie wiemy nic wiêcej to trudno powiedzieæ. Pro¶ba do kolegi "talgo" o to by napisa³, czy toporki by³y br±zowe to du¿o wyja¶ni.
Iulianusie widzia³e¶ ten guzik i ca³y pas w Kaliszu bigsmile2.gif , powiniene¶ go kojarzyæ, rekonstrukcja tego wyszywanego z Vimose.

Pozdrawiam.

Aedan
Tarczki tego typu - ta widaæ wykonana na wosk tracony - mog³y byæ elementami uprzê¿y jako rzecze Denwer i to jest najbardziej prawdopodobne , tarczka na ilustracji poni¿ej stanowi³a element zawieszenia miecza halsztackiego .
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.