Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kozak dwudziestolecie miedzywojenne
> Ubiór i dodatki > Ubiór w XX wieku
Ragnar_zbrojny
Witam
Szukam namiarów na strój, wykroje strojów oraz materia³ów uzywanych do wykonania czê¶ci strojów dla kozaków zaporoskich i siczowych w okresie miêdzywojennym. Nadmienie ¿e zalezy mi g³ownie na wykrojach bo potrzebuje uszyæ owy strój w domowym zaciszu ;)
Przyznam sie ¿e jestem kompletnym laikiem w tym okresie, ale zosta³em poproszony o znalezienie informacji w tym temacie. Tak wiêc zwracam sie z tym do was drodzy i wszechstronni Frehowicze ;)
Z mojej strony znalaz³em cos takiego

mog³by ktos to jako¶ skomentowaæ?
AndrzejM
CYTAT(Ragnar_zbrojny @ 12:38 26.12.2010) *
Witam
Szukam namiarów na strój, wykroje strojów oraz materia³ów uzywanych do wykonania czê¶ci strojów dla kozaków zaporoskich i siczowych w okresie miêdzywojennym. Nadmienie ¿e zalezy mi g³ownie na wykrojach bo potrzebuje uszyæ owy strój w domowym zaciszu ;)
Przyznam sie ¿e jestem kompletnym laikiem w tym okresie, ale zosta³em poproszony o znalezienie informacji w tym temacie. Tak wiêc zwracam sie z tym do was drodzy i wszechstronni Frehowicze ;)
Z mojej strony znalaz³em cos takiego

mog³by ktos to jako¶ skomentowaæ?

Allo allo Ragnarze,
nie jestem fachowcem ale ojro przeciwko rublom, ¿e górne zdjêcie nie przedstawia kozaka Armii Czerwonej, ale przedrewolucyjnego wzglêdnie emigracyjnego. Wydaje mi siê (zdjêcie jest nie na tyle czytelne aby przes±dziæ jednoznacznie), ze odznaczenia zdobi±ce bohatera to:
1. pod szyj± wojskowy Order ¦w. W³odzimierza,
2. w rzêdzie gazyrów, najbli¿ej centrum Order ¶w. Jerzego,
3. poni¿ej rzêdu gazyrów, pojedynczy Order ¶w. Miko³aja Cudotwórcy

wszystkie trzy u¿ywane w Imperium Rosyjskim, zdecydowanie nie w Sojuzie.

W Polsce znajdziesz grupy zajmuj±ce siê armi± rosyjsk± i bolszewick±, szukaj ich na portalu dobroni.pl, tam na pewno znajdziesz fachowe wskazówki.
AndrzejM
PS. Je¶li siê nie mylê co do ostatniego orderu, to zdjêcie przedstawia zdecydowanie emigranta, gdy¿ sam order ustnowiono wsród post-carskiej emigracji pod koniec lat 20-tych.
Pozdrawiam, AM.
Rafa³ Pr±dzyñski
Czy kozacy nie mieli zakazy s³u¿by w Armii Czerwonej do 1934 roku? Jako¶ dziwne mi siê wydaje to pytanie o kozaka "zaporoskiego" i"siczowego" w 20 leciu ??? Nie jest dziwne?
Ragnar_zbrojny
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 09:09 27.12.2010) *
Czy kozacy nie mieli zakazy s³u¿by w Armii Czerwonej do 1934 roku? Jako¶ dziwne mi siê wydaje to pytanie o kozaka "zaporoskiego" i"siczowego" w 20 leciu ??? Nie jest dziwne?

Rafale ale czy czasem nie przeinterpretowywujesz mojego pytania??
Nie pyta³em o strój Kozaka w armi czerwonej tylko ogólnie o jego strój w tym okresie. Wydaje mi sie ¿e troche szukasz dziury w ca³ym. Zreszta jak napisa³em w temacie XX wieku jestem praktycznie kompletnym laikiem wiêc nie mnie tu spieraæ siê z tob± icon_wink.gif
Andrzeju dzieki za twoj± odpowiedz spróbuje równiez tam. Mimo to czekam dalej na odpowiedzi innych w tym temacie. smile.gif
S³awoj94
Mo¿e kto¶ wie , albo ma kontakt
Do kogo¶ kto umia³ by uszyæ buty dla kazaka ?
Nie wiem dok³adnie jakie to s± bo mam tylko zdjêcia.
Albo mo¿e kto¶ ma na sprzedarz ?
Maciej Jedliñski
je¶li masz wzór pisz na priv dam ci namiar na solidbego niedrogiego wykonawce
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.