Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: metalowe tarcze jazdy w XVII w.
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Rzeczpospolita Obojga Narodów (u)
Lestek
Chcia³bym poruszyæ temat u¿ywania przez polsk± jazdê metalowych tarcz w XVII w. Na rozgrzewkê wrzucê to co znalaz³em. Uda³o mi siê znale¼æ rycinê Abrahama Boota z 1627 r. na której jest wizerunek ¿o³nierza lekkiej jazdy uzbrojonego w tarcze. Bardzo podobn± mo¿na zobaczyæ w albumie "russian armas and armour", tez z charakterystycznym krzy¿em na ¶rodku. Kolejna rycina, tym razem anonimowa przedstawia polskiego szlachcica te¿ z metalow± tarcz±.
Relacja Karola Ogiera z 1635 r.
...We wsi pobliskiej sta³a chor±giew iedna Hussarów. Jest ona z³o¿ona z samey szlachty, nosz± kopie d³ugie wydr±¿one, konopnym sznurkiem i kleiem powleczone, wetkniêt± ona iest w ma³± pochew przy strzemieniu, mai± u boku tarczê, w olstrach pistolety i d³ugi miecz. He³my ich, puklerze, i zbroy ca³y, z naypiêknieyszej stali....

w dokumencie: "Rejestr rzeczy pozosta³ych po ¶mierci X. Janusza Radziwi³³a w Tykocinie." wystêpuje Ka³kan ¿elazny z³otem nabijany.

Ozdobn± metalow± tarcze mo¿na zobaczyæ na portrecie Wincentego Gosiewskiego
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm...n_Gosiewski.jpg

Czekam na kolejne "znaleziska" ;>
Arek Zgutka
W "¯ó³te Wody - Korsuñ 1648" Biernackiego przedstawiona jest jazda wo³oska z czworok±tnymi tarczami (z wymalowanym lwem czy innym gryfem); pierwszy raz co¶ takiego widzia³em, ale nie ma ¿adnych informacji o pochodzeniu ilustracji.
Parufka
Mozesz tutaj wrzucic ten obrazek bo brzmi interesujaci?
Arek Zgutka
Wiem, zlinczujecie mnie za jako¶æ, ale nie mam skanera, musia³em zrobiæ fotkê ilustracji. bigsmile2.gif

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Pierwszy raz co¶ takiego widzê, mo¿e kto¶ wie na ten temat co¶ wiêcej.
AndrzejM
Spoko-spoko Arku, nikt Ciê nie zlinczuje.
Jakkolwiek tutaj strza³ kul± w p³ot - na Twoim obrazku tarcza jak najbardziej drewniana, wiêc niestety obok g³ównego w±tku.
Dla informacji: na naszych terenach z³oty wiek tej tarczy to wiek XVI-ty (pod Orsz± ¶wiêci³a triumfy, zapewne te¿ i pod Byczyn±).

Poniewa¿ jeste¶ nowy na tym forum pozwól na tak± radê: tutaj staramy siê opieraæ na ikonografii, ¼ród³ach pisanych i zachowanych artefaktach z konkretnej epoki, z zasady nieufnie podchodzimy do przedstawieñ dzisiejszych, takich jak w Twojej ksi±¿ce.
Ale klawo, ze dr±¿ysz temat i chcesz pomóc.
M³odzi nadziej± odtwórstwa historycznego.
Arek Zgutka
W takim wypadku dziêkujê - za obja¶nienie co do tarczy, i za radê.
Lestek
Znalaz³em foto z Wawelskiej zbrojowni które przedstawia pó¼ne zbroje husarskie razem z tarczami. Kto¶ mo¿e wie czy s± to komplety z epoki czy te¿ fantazja kustosza? Bardzo podobn± tarcze znalaz³em w mwp, tamta jednak jest datowana na polowe XVI w. Ten typ tarcz ma kszta³t lekko zaokr±glonego sto¿ka. Na ¶rodku tarczy guz przewa¿nie mosiê¿ny, osiem grubych nitów s³u¿y do mocowania szerokich imaczy skórzanych. Brzeg tarczy zaginany p³atami, miêdzy giêciami s± nity, ok 24.
Koki
Te tarcze z Wawelu to niemieckie tarcze piechoty z prze³omu XVI / XVII wieku.
Wiêc to ¿e stoj± z Husarskimi napier¶nikami to wymys³ pana kustosza devil.gif
Maciej Jedliñski
ta tarcza Prostok±tna to tarcza skrzydlata lub wêgierska U¿ywana jak pis±³ Andrzej przede wszystkim w 16 wieku ostatni obraz Polskiego ¿o³nierza z tak± tarcz± to rolka sztokholmska 1605. Nie zgodzê siê z Andrzejem bo by³y takie tarcze i metalowe i drewniane ( patrz fotki)

Jednak czêsto w opisach jazdy np husarii jak pisz± o tarczach to nie wiadomo czy pisz± o Ka³kanach czy o takich w³a¶nie tarczach Wêgierskich. Na pewno tarcze o takim wykroju by³y u¿ywane przez ciê¿ka jazdê tureck± Pod Wiedniem wiec byæ mo¿e ¿e i przez inne jednostki polskie w 17 wieku . Jednak 100% pewno¶ci nie mamy
Maciej Jedliñski
A co do 17 wiecznej jazdy tureckiej to proszê
Maciej Jedliñski
i jeszcze
1. 1605 Bratys³awa turecki lansjer
2.Sipahi spod Wiednia

wiec bior±c pod uwagê fascynacje Polaków wschodem nie mo¿na wykluczyæ ¿e opisane TARCZE u boku Husarza to w³a¶nie takie tarcze a nie jak zak³adamy ka³kany
blackram80
Wie kto¶ mo¿e, z jakiego okresu pochodzi obraz przedstawiaj±cy walkê Polaków z Kozakami, znajduj±cy siê w pa³acowej galerii w Zbara¿u:

http://napogorzu.blogspot.com/2012/05/zbaraz-bez-jaremy.html

?

m_q
CYTAT(blackram80 @ 21:07 26.05.2013) *
Wie kto¶ mo¿e, z jakiego okresu pochodzi obraz przedstawiaj±cy walkê Polaków z Kozakami, znajduj±cy siê w pa³acowej galerii w Zbara¿u:

http://napogorzu.blogspot.com/2012/05/zbaraz-bez-jaremy.html

?

Na moje niefachowe oko to czystej wody socrealizm historyczny.
blackram80
Wydaje mi siê ciut starsze, chocia¿ trudno podejrzewaæ ¿eby w ten sposób (przywodz±cy na my¶l atak armii klonów) przedstawia³ husariê (bo s±dzê, ¿e to spieszona do obrony oblê¿enia husaria) Polak. Drobne problemy z perspektyw± i same zbroje (czy te¿ raczej jedna zbroja, na której siê wzorowa³) wydaj± mi siê charakterystyczne dla dawniejszego malarstwa, wspó³czesny malarz te¿ pewnie nie posk±pi³by husarzom skrzyde³, ¿eby z daleka by³o widaæ ¿e to wojsko polskich ja¶niepanów a nie inne ;) Jednak na malarstwie, zw³aszcza socrealistycznym, znam siê do¶æ s³abo.
Parufka
To jaki¶ XX wieczny syf nie ma co siê nad tym rozwodziæ.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.