Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Strój ³ucznika
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Inne ubiory wczesno¶redniowieczne
Rafau
Witam,
Dzisiaj zmagam siê z kolejnym problemem bigsmile2.gif
Jak ubrani byli ³ucznicy w XII, XIII i na pocz±tku XIV wieku?
Tak, wiem jest o tym napisane wszêdzie... ale mi chodzi o pomoc w moim projekcie i dowiedzeniu siê czego¶ nowego bigsmile2.gif
To napisze po kolei co wiem i co chce wiedzieæ (zacznê od do³u smile.gif ):
1. Buty. Z tego co wiem to miêkkie skórzane buty, mog± byæ do kolana. Br±zowe
2. Spodnie. Zamszowe, do¶æ obcis³e. Szare
3. Koszula. Bia³a, lniana z d³ugim rêkawem.
4. Nie do koñca wiem jak to nazwaæ, ale taka jakby kapotka (z boku do biodra, a z przodu troszkê d³u¿sza) przeciêta w pó³ (mo¿ê na jaki¶ guziczek?), no i oczywi¶cie przepasana pasem, do którego doczepie sztylet. Z jakiego materia³u najlepiej? Zielone
5. Karwasze. Skórzane, krótkie (takie z 4/5 cm przed ³okieæ). Br±zowe
6. P³aszcz. Nom taka peleryna z kapturem. Ciemno zielony
7. To ju¿ nie nale¿y do ubioru, ale ¿eby nowego tematu nie zak³adaæ: Czy skórzany ko³czan, taki na plecy, bêdzie pasowa³ do tego okresu? Jak zaczepiæ ³uk? Tak za ciêciwe, na brzuchu? (Mój ³uk to angielski Longbow)

To wszystko to jest takie moje wyobra¿enie, wiêc proszê o poprawki i wskazówki.

Pozdrawiam, Rafau
Indar
Rafa³, nie mo¿na post±piæ inaczej ni¿ odes³aæ Ciê do innych tematów.
Pytañ w rodzaju tego które napisa³e¶ jest ca³a masa. £ucznik w XII, XIII w i i dalej ubrany by³ zwyczajnie jak na dany okres. jak chodzi o uzbrojenie - to te¿ by³o typowe dla danego okresu. Wystarczy poszukaæ na forum w dziale uzbrojenie dojrza³ego i w ubraniach. Ten temat zamykam, zanim siê na Ciebie rzuc± ;)
Poza tym wykazujesz elementarny brak wiedzy - czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj. Wszystko masz na tym forum, wystarczy poszukaæ. I to nie jako¶ strasznie, tematy które poruszasz s± "popularne".
Krzy¶ko.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.