Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Templariusz jako ³ucznik?
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Rafau
Witam,
Czy w Zakonie Templariuszy byli ³ucznicy?
W obronie zamków to ³ucznicy zawsze byli, ale czy w ataku?
Pozdrawiam
Brat Krzysiek
Tak, Templariusze mieli swoje wojsko i swoich ³uczników. Ale ci ³ucznicy to nie bracia zakonni i nie templariusze (najczê¶ciej ludzie z ni¿szych warstw lub najemnicy). Je¿eli wystêpowali podczas oblê¿eñ to i w polu napewno te¿. Nie pamiêtam ale wydaje siê, ¿e pod Montgisard lub Hattin by³o co¶ wspomniane o ³ucznikach na s³u¿bie zakonu. Pod Cresson muzu³manie wybili ca³± piechotê towarzysz±c± templariuszom i joannitom. Bardzo prawdopodobne, ¿e byli tam i ³ucznicy.
Rafau
Troszkê szkoda bo chcia³em do³±czyæ do zakonu Templariuszy... ale jako najemnika mo¿ê mnie wezm± smile.gif
Pozdrawiam, Rafau
Brat Krzysiek
Musisz pogadaæ z cz³onkami bractwa do, którego chcesz do³±czyæ. To do¶æ indywidualna sprawa czy przyjm± Ciê czy nie smile.gif Je¿eli jednak chcesz byæ templariuszem to musisz odtwarzaæ stan rycerski lub duchowny (brat kapelan) smile.gif

Pozdrawiam i ¿yczê powodzenia smile.gif

Krzysiek
brat Bule
No chyba ¿e zaczniesz zupe³nie z innej strony zabawe ;) - czyli wschodu.
Rafau

Bracie Bule: my¶la³em o tym w pierwszej kolejno¶ci, ale jednak europa to co¶ bardziej "przyziemnego".
Zale¿a³o mi na tym ¿eby byæ w tym zakonie, bo moich dwóch kolegów jest Templariuszami, i taki znajomy taty, którego ja te¿ dobrze znam... No, ale trzy znajome osoby w zakonie mo¿e co¶ zdzia³aj± na moj± korzy¶æ...
No nic po¿yjemy zobaczymy smile.gif

Pozdrawiam, Rafau
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.