Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Byczyna 30.04.-01.05. 2011 r.
> Inne > Kalendarium 2011
Stron: 1, 2
efendi
Witam!
W tej chwili nie podaje jeszcze szczegó³ów, wiadomo ze przyjedzie 50 osobowa grupa z Niemiec, impreza w zasadzie potrwa do 03.05., z tym ze konkurencje turniejowe w dniach 30.04.-01.05.
a nastêpne dni to przegl±d zespo³ów.(Jakich? -tajemnica smile.gif dunno.gif

Pozdrawiam
efendi
Witam!
Turniej ³uczniczy bêdzie prowadzony przez firmê YAM (strza³y itd),ponizej opracowany przez nich regulamin. Przewidujemy jeszcze hardkorowy turniej dla chetnych, w poniedzia³ek shocked.gif

regulamin jak obieca³em:

1: turniej ³uczniczy [dalej jako "turniej"] ma charakter
wspó³zawodnictwa i zabawy w której obowi±zuje zasada fair-play i
równo¶ci wszystkich startuj±cych.

2: do turnieju mog± przyst±piæ wszyscy którzy spe³niaj± nastêpuj±ce
warunki:

2.1: posiadaæ bêd± strój o charakterze historyczno-podobnym lub
rekonstrukcyjnym osadzony w ramach czasowych: IXw.-XVIIIw.
2.2:posiadaj± ³uk o charakterze historycznym, historyczno podobnym lub
rekonstrukcyjnym
2.3: posiadaj± minimum 6 strza³, indywidualnych, rozpoznawalnych
bezwzglêdnie przez w³a¶ciciela jako w³asne, w razie konieczno¶ci [np 2
podobne komplety w celu unikniêcia niepewno¶ci i pomy³ek] oznaczone
przez strzelaj±cego.[je¶li strza³a bêdzie nierozpoznawalna w trakcie liczenia punktów, sêdziowie nie bior± jej pod uwagê]
2.4: strza³y "pacynki"bezpieczne- czy jak je tam zwa³ - sztuk minimum 4]

3: nie dopuszcza siê do turnieju ³uków które:
3.1: maja charakter sportowy, my¶liwski, wyczynowy etc.etc [nie maj±
wymiaru rekonstrukcyjnego lub historyczno podobnego]
3.2: posiadaj± jakiekolwiek przyrz±dy celownicze lub u³atwiaj±ce
celowanie [koraliki, b±czki, celowniki, oznaczenia majdanu ciêciwy
etc.etc] - w razie w±tpliwo¶ci czy sprzêt zostanie dopuszczony do udzia³u - nale¿y je rozstrzygn±æ u sêdziego / prowadz±cego zawody minimum na 1 h przed rozpoczêciem zapisów;
w razie gdyby sêdzia / prowadz±cy / wspó³uczestnik zlokalizowa³ niedopuszczalny system / przyrz±d s³u¿±cy / wspomagaj±cy celowanie - zawodnik zostanie zdyskwalifikowany

4: turniej odbywa siê w systemie dwudniowym [sobota / niedziela]

4.1: dzieñ pierwszy: eliminacje i 1/4 fina³u [8 zakwalifikowanych osób z
najwy¿szym wynikiem punktowym]; dzieñ drugi pó³fina³ i fina³
4.2: eliminacje przewiduj± oddanie 60 strza³ów przez ka¿dego
uczestnika w 7miu rundach; æwieræfina³: 72 strza³y w 12stu rundach;
pó³fina³ 90 strza³ów oraz fina³ 50 strza³ów
4.3: w razie równej liczby punktów lub niewielkiej ilo¶ci
zainteresowanych ilo¶æ strzelañ eliminacyjnych mo¿e zostaæ zwiêkszona
o losowo wybrane konkurencje

5: konkurencje [³±cznie 14 ró¿nych] oraz sposób ich punktowania i
prawid³owego wykonywania bêd± omawiane na 30 minut przed rozpoczêciem
rundy eliminacyjnej, nieobecno¶æ osób strzelaj±cych podczas omawiania
konkurencji oraz ich nieuwaga nie bêd± brane jako podstawa do roszczenia
sobie prawa ponownego ich omówienia, wyt³umaczenia etc.etc.
5.1: do turnieju mo¿na zg³aszaæ siê osobi¶cie lub przez wyznaczon±
osobê w czasie 60-30minut przed rozpoczêciem strzelania
5.2:konkurencje zak³adaj± 11 ró¿nych typów tarcz i punktowañ w
przedziale: -11 do +11 punktów za strza³
5.3: konkurencje odbywaæ siê bêd± na dystansach: 20m-40m + flanki; oraz
bêd± zró¿nicowane ruchowo, oraz czasowo [od 40 sekund do 1.20minuty] na
oddanie wyznaczonej liczby strza³ów.
5.4:brak osoby w czasie wyznaczonym / przeznaczonym dla niej na oddanie
strza³u oznacza uzyskanie minimalnej liczby punktów w danej konkurencji
[od -11 do 0 punktów na ka¿d± turê konkurencji], uzasadniona
nieobecno¶æ musi zostaæ zg³oszona i uargumentowana podczas zapisów i
dopuszczona na zasadzie wyj±tku przez prowadz±cego turniej

6: zapisy puntów oraz ich wyliczanie / zliczanie odbywa siê komisyjnie
przy obecno¶ci minimum 2ch osób z których pierwsz± jest prowadz±cy
turniej / sêdzia drug± zawodnik strzelaj±cy.
6.1:zapis odbywa siê po uzyskaniu potwierdzenia przyjêcia do wiadomo¶ci
wyniku podanego przez sêdziego/prowadz±cego turniej, przez zawodnika i za
jego zgod±.
6.2:od zapisu wyniku [przyjêtego do wiadomo¶ci, co do którego nie by³o
zg³aszanych na bie¿±co w±tpliwo¶ci przez strzelaj±cego] nie
przys³uguje odwo³anie.
6.3: ktokolwiek, kto w sposób pod³y/przewrotny,niesprawiedliwy, rozumny
i wolny, podwa¿a³by wynik lub bezstronno¶æ sêdziego lub honor lub
cze¶æ innych zawodników lub w sposób
obra¼liwy/z³o¶liwy/przewrotny/pozbawiony ducha fair play wypowiada³by
siê na temat zawodników, sêdziego lub punktacji - zostanie w sposób
natychmiastowy wykluczony z grona strzelaj±cych

[sêdzia/prowadz±cy zawody nie bierze odpowiedzialno¶ci za s³owa / czyny
wymierzone w gniewie i porywczo¶ci na takim zawodniku]

efendi
Witam!
Po konsultacjach, rezygnujemy z walk co¶ + puklerz.
Zostaje jedynka i miecz d³ugi.
Wszelkie sprawy zwi±zane z powo³aniem reprezentacji Polski(5 + 1sêdzia), za³atwia Marcin Waszkielis.
Pozdrawiam
efendi
brat ZNMP Von Piter
WITAM!

Zg³aszam udzia³ rycerzy konnych ZNMP z Stargardu .

http://rycerzepogranicza.wordpress.com/
braciszek Boullii
Czy organizuj±cy turniej ³uczniczy móg³by uchyliæ r±bka tajemnicy jakie to konkurencje bêd± na turnieju.

Pytanie techniczne. Mam zacisk na ciêciwie (jak wielu) nawet je¶li go zdejmê na ciêciwie (oplocie) zostaje ¶lad czy z tego powodu zostanê zdyskwalifikowany - punkt 3.2
pazdzioch777
Witam
Chcia³bym siê zapytaæ, czy zg³oszenia bractw na Byczynê wpisujemy w tym temacie? Czy wysy³amy na @? Tylko jakiego smile.gif Pozdrawiam serdecznie
efendi
Witam!
ewawawoczny@poczta.onet.pl
Pozdrawiam
efendi
(z tym ¿e ilo¶æ miejsc jest ograniczona)

CYTAT(pazdzioch777 @ 18:09 27.01.2011) *
Witam
Chcia³bym siê zapytaæ, czy zg³oszenia bractw na Byczynê wpisujemy w tym temacie? Czy wysy³amy na @? Tylko jakiego smile.gif Pozdrawiam serdecznie

pazdzioch777
Dziêkuje za informacjê, ju¿ wysy³am email-a.
Pozdrawiam
Knurek
CYTAT(braciszek Boullii @ 15:09 21.01.2011) *
Czy organizuj±cy turniej ³uczniczy móg³by uchyliæ r±bka tajemnicy jakie to konkurencje bêd± na turnieju.

Pytanie techniczne. Mam zacisk na ciêciwie (jak wielu) nawet je¶li go zdejmê na ciêciwie (oplocie) zostaje ¶lad czy z tego powodu zostanê zdyskwalifikowany - punkt 3.2

Witam . Nie widzê odpowiedzi Efendiego . Czy szanowny BRACISZEK dosta³ odpowiedz ? Bo mam Ten sam problem i nie wiem co zrobiæ.
efendi
Witam!
Braciszek dosta³ odpowiedz smile.gif , mozna miec zaciski, ale tylko w miejscu osadzania strza³y na ciêciwie. W iinnych miejscach nie beda tolerowane.
Dodatkowa wiadomo¶æ, w czasie turnieju odbêdzie sie turniej konny, w tym na kopie. Ci którzy chc± zostaæ w Grodzie do 3.02. prosze o kontakt.
Pozdrawiam
efendi
Robert Szatecki
Przypominam uczestnikom, ¿e Mistrzostwa w Byczynie oczywiscie bêd± siê liczy³y do rankingu rycerskiego 2011.
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=22...t=0&start=0
efendi
Witam!
Reprezentacja Polski wyst±pi w sk³adzie:
1. Emil Guz
2. Marcin Waszkielis
3. Andrzej Zmuda Trzebiatowski
4. Krzysztof Wantuch
5. Mateusz Wnuk Lipiñski

Przypominam ze Polska mo¿e wystawiæ 10 rycerzy.

Jest taka propozycja, w niedzielê(1.05.) ok godz 16-17:00, jedziemy na uczte do Kliczkowa(ilo¶æ miejsc ograniczona), w dniu 2.05.bierzemy udzia³ w Turnieju na zamku w Kliczkowie a po powrocie ,ok godz 21:00, do BYczyny, bawimy siê dalej do 3.05.
Pozdrawiam
efendi
stephan z yam
witam!
w koñcu zarejestrowa³em siê na freha - wiêc wszelkie pytania jakby by sie zrodzi³y co do ³uczniczego na byczynie mo¿na kierowaæ i postaram siê w miarê mo¿liwo¶ci odpowiedzieæ lub po prostu piszcie bezpo¶rednio do mnie na PW ,

co do ciêciw - koszt ciêciwy nie jest du¿y wiêc akceptujemy tak jak pisa³ efendi - tylko zaciski w miejscu przy³o¿enia osady [górny, dolny lub oba - bo takie patenty czêsto widaæ] wszelkie inne b±czki etc nie bêd± tolerowane

o konkurencje proszê nie pytaæ - bêdê stara³ siê trzymaæ to w tajemnicy - je¶li wszystko wyjdzie i sprzêt nie zawali....ani siê nie ze¼li i bêdzie funkcjonowa³, to bêdzie mam nadziejê ruchliwie i ciekawie smile.gif
je¶li za¶ co¶ nam nawali - z przykro¶ci± ale bêdziemy musieli wykorzystaæ stacjonarne konkurencje zastêpcze - jak w zesz³ym roku [strzelanie ty³em etc]

my¶lê ¿e ju¿ mogê powiedzieæ, ¿e ka¿dy uczestnik bêdzie mia³ prowadzon± osobn± kartê strzelañ w której bêd± zapisywane wyniki po konkurencjach
jej zgubienie lub zniszczenie lub sfa³szowanie, niestety ale skre¶li delikwenta / delikwentkê z dalszych zawodów

z racji przewidywanej sporej ilosci uczestników od razu apelujê o :
1: KULTURê I UCZIWO¶æ
2: SPRê¿ENIE SIê I NIE PRZECI±GANIE / GRAMOLENIE SIê PODCZAS TURNIEJU
3: WYROZUMIA³OSæ I U¶MIECH ZARóWNO DO NAS PROWADZ±CYCH JAK I DO KOLEGóW STRZELAJACYCH

po eliminacjach - wg wstêpnych obliczeñ powinno pozostaæ 16 osób - odpowiadam od razu na pytanie z PW
Grzegorz z Torunia
Witam!
Reprezentacja Polski wyst±pi w sk³adzie:
1. Emil Guz
2. Marcin Waszkielis
4. Krzysztof Wantuch
5. Mateusz Wnuk Lipiñski

Przypominam ze Polska mo¿e wystawiæ 10 rycerzy.

W zwi±zku z powy¿sz± informacj± Efendiego, proszê o informacjê czy i kiedy przewidziane s± eliminacje dla uzupe³nienia sk³adu reprezentacji Polski.
Moim zdaniem takie eliminacje powinny siê odbyæ, z uwagi na fakt, ¿e wyniki tego turnieju bêd± uwzglêdniane w rankingu Roberta Szateckiego. Nie organizuj±c eliminacji zamyka siê mo¿liwo¶æ zdobywania punktów przez pozosta³ych zawodników i tym samym powstaje du¿a w±tpliwo¶æ, czy tak reglamentowany turniej powinien byæ zaliczany do rankingu.
Robert Szatecki
Taka propozycja dla Efendiego, ¿e najwygodniejsze mog³oby byæ przeprowadzenie eliminacje tak jak w Rynie czy Sieradzu przed samym turniejem.
stephan z yam
co do ³uczniczego - dopuszczalne s± strza³y drewniane z osadami: naturalnymi, wklejanymi i plastikowymi - sprawê historyczno¶ci czy rekonstrukcji strza³ pozostawiam os±dowi strzelaj±cych [ich wyczuciu jako uczestników w turnieju o charakterze historycznym / rekonstrukcyjnym];
nie dopuszczalne s± strza³y których promieñ wykonany jest z tworzywa innego ni¿ drewno oraz lotki inne ni¿ z tworzyw naturalnych [skóra papier etc] czy pochodzenia ptasiego [pióra].
efendi
Witam!
Zgodnie z sugesti± eliminacje przeprowadzimy w sobotê od godz 9:00. Sam Turniej Bojowy zacznie sie o godz 12:00, a zakoñczy ... W ka¿dym b±dz razie , zakoñczymy walki w sobotê. Pe³ny program zamieszcze za kilka dni. Z pewnych wzglêdów trochê nam namiesza³a beatyfikacja 1.05. Tych którzy chca startowaæ w eliminacjach, prosze o zg³oszenia do :ewawawoczny@poczta.onet.pl
Przypominam tak¿e , ze zorganizowany bedzie turniej bojowy dla rycerzy nie sklasyfikowanych w
rankingu Roberta.
Pozdrawiam
efendi

efendi
Witam!
Szczegó³owy program uka¿e siê po wprowadzeniu maleñkich korekt(do 2 dni), a ja zawiadamiam ¿e lista go¶ci zostaje zamkniêta. Oprócz zawodników z Polski, potwierdzili swoja obecno¶æ Rosjanie,Niemcy, Czesi,Bia³orusini,Ukraiñcy,Litwini i Austriacy.
Pozdrawiam
Emil z Gi¿ycka
CYTAT(efendi @ 18:15 03.04.2011) *
a ja zawiadamiam ¿e lista go¶ci zostaje zamkniêta.
Pozdrawiam

No to dawaj listê go¶ci do bojowego ;]
Robert Szatecki
W sumie te¿ mnie bardzo ciekawi kto ze wschodu przyjedzie do Byczyny.
efendi
Witam!
Program na Byczynê. Oczywi¶cie ,jak to w zyciu, czasami co¶ moze siê zmieniæ:-)
Poni¿ej goscie z Rosji zg³oszeni przez Sergieja:
1. Aleksandr Grigorev
2. Michai³ Babyni
3. Andrey Izotov
4. Evgeny Lapik
5. Tatiana Gusiewa
Do tego, jak juz pisa³em: Niemcy,Czesi,Bia³orusini, Ukraiñcy,Litwini,Austriacy.

Pi±tek
Przyjazd Bractw , kwaterowanie
UWAGA!
Posi³ki non stop od piatku, bez podzia³u na sniadanie obiad kolacjê.
, do 3.05.

21.00 ? Odprawa dowódców w karczmie grodu

Sobota, 30 kwietnia 9.00-22.30

Dziedziniec grodu
Od 8.00 ? Posi³ki nonstop przez ca³y dzieñ

9.00 ? Rozpoczêcie eliminacji do Pucharu Europy w Walkach Bojowych

11.00 ? Uroczyste przywitanie bractw rycerskich z Austrii, Niemiec, Rosji, Litwy, Ukrainy, Bia³orusi, Czech i Polski

11.30 ? Miêdzynarodowe indywidualne i dru¿ynowe turnieje bojowe, cz. 1

14.30 - Miêdzynarodowe indywidualny i dru¿ynowe turnieje bojowe, cz. 2

16.00 - Warsztaty tañca dawnego w wykonaniu grupy Fraternitas Equestris Immaculatae

16.30 ? Koncert grupy muzyki dawnej Roderyk

17.30 - Pokaz mody ¶redniowiecznej w wykonaniu grupy FEI

18.00 ? Recital Susany Raso - wokalistki z Hiszpanii

18.40 - Pokaz tañca dawnego w wykonaniu grupy FEI

19.10 ? Gwiazda wieczoru- koncert zespo³u folkowego Drewutnia

20.30 - Fina³y Pucharu Europy w Walkach Bojowych

21.00 ? Miêdzynarodowy turniej walk dru¿ynowych

Podgrodzie
10.00 ? 20.00 ? Jarmark ¶redniowieczny

10.00 ? 20.00 ? Karczma staropolska

od 11.30 ? Miêdzynarodowy turniej ³uczniczy

13.30 ? ¦redniowieczny turniej konny Lecha de Pansin

21.30 ? Bitwa artyleryjska

22.00 Fireshow ? pokaz ognia

22:30 Uczta Rycerska w Grodzie

UWAGA!!
Godz 14:30 wyjazd STADTWACHE INGOLSTADT do Opola (udzia³ w uroczysto¶ciach oraz spotkanie z Prezydentem Opola, turniej bojowy pod baszt± artyleryjsk±. Chetni do wyjazdu jada takze.
Powrót do Byczyny ok godz 20:00

Niedziela, 1 maja 10.00-17.00

Dziedziniec grodu

12.00 ?Zabawy plebejskie i gry rycerskie

13:30.00 ? Pokazy walk rycerskich i tañców ¶redniowiecznych ,orientalnego tañca brzucha

Turniej Rzutu w³óczni±,toporem i no¿em

17.00 - Zakoñczenie turnieju

Podgrodzie

10.00 ? 17.00 ? Jarmark ¶redniowieczny

10.00 ? 17.00 ? Karczma staropolska

12.00 ? 17.00 ? Tor ³uczniczy dla publiczno¶ci

UWAGA:
Chetni zbrojni, wyjazd na ucztê do KLiczkowa -1.05., i udzia³ w turnieju w dniu 2.05. Powrót do Byczyny 2.05. ok godz 19-20:00, i udzia³ w chrzcinach s³owiañskich do dnia 3.05 :-)

doktor
Witam!
Rozumiem, ¿e po¶rednio wynika to z poprzednich postów, ale
wola³bym siê upewniæ: czy Turniej Miecza D³ugiego odbêdzie
siê jako osobna konkurencja ????

Praktycznie ca³y nasz poczet walczy wy³±cznie mieczem d³ugim
i nie chcia³bym daæ siê zaskoczyæ w ostatniej chwili smile.gif

Wojtek z Kielc
panmarek
Popieram doktora i. Mnie równie¿ bardziej interesuje walka d³ugim mieczem i by³o by mi³o gdyby konkurencja miecz d³ugi odby³a siê osobno.
Marcin Waszkielis
Z tego co sie dowiedzia³em od Efendiego, to turniej odbêdzie siê na miecz i tarcze mniej wiêcej na zasadach zesz³orocznych dotycz±cych miecza i tarczy. Pe³ne zasady pewnie nied³ugo sie pojawi±.
doktor
Efendi - skrobnij co¶ w tym temacie.
Mo¿e jednak dasz siê namówiæ na osobne walki mieczem d³ugim?
A je¶li nie to czy muszê robiæ sobie tarczê, czy mogê stawaæ z moim
pó³torakiem przeciw tarczownikom?
efendi
CYTAT(doktor @ 08:22 10.04.2011) *
Efendi - skrobnij co¶ w tym temacie.
Mo¿e jednak dasz siê namówiæ na osobne walki mieczem d³ugim?
A je¶li nie to czy muszê robiæ sobie tarczê, czy mogê stawaæ z moim
pó³torakiem przeciw tarczownikom?

Witam!
sKROBIÊ:-)
Walki na miecz i tarcze wg zasad ustalonych na I edycji. Je¿eli znajd± sie chetni, to nie widze przeszkód zeby nie zrobic mieczy d³ugich(chodzi o walki smile.gif )
Pozdrawiam
efendi
doktor
No to bomba smile.gif
Z naszego Pocztu bêdzie trzech chêtnych do Miecza D³ugiego.
Mam nadziejê, ¿e przeciwników nam nie zabraknie ;)

Wojtek z Kielc
u-boot
Piszê siê na pó³toraki.
panmarek
Mnie te¿ liczcie. My¶lê ¿e turniej miecza d³ugiego bêdzie ciekawym urozmaiceniem.
Robert Szatecki
Co¶ czujê, ¿e te trzy osoby wy¿ej s± z jednej dru¿yny;). Szczerze powiedziawszy w±tpiê, ¿eby¶cie znale¼li wystarczaj±co du¿o ludzi chêtnych do przeprowadzenia turnieju.
u-boot
Ehh jak nie bêdzie chêtnych na odrêbny turniej miecza d³ugiego(a szkoda bo ranking odrêbny jest) to mo¿e w walkach eliminacyjnych dopu¶ci siê do wyboru pó³torak lub tarcza i jedynka??
Robert Szatecki
Ranking osobny jest, ale turniej miecza dlugiego by musial spelnic regulamin rankingu zeby sie do niego liczyl. Efendi moze dokladnie wyjasnisz co sie bedzie dzialo, mnie niestety nie bedzie ale jestem ciekaw pod katem rankingu. Czy poza samym pucharem odbywa sie jakis inny turniej z nagrodami w Byczynie? Czy moze wszyscy spoza 5 wytypowanych do pucharu po prostu beda walczyli w eliminacjach do uzupelnienia skaldu polski.
Ewa z Raciborza
Proszê ju¿ nie przysy³aæ zg³oszeñ. Lista NAPRAWDÊ jest zamkniêta.

Zawodnicy - miejsca w grodzie s± dla Was. Bêdzie ciasno. £ó¿ka s± dla zawodników - nie dla ich osób towarzysz±cych. Je¶li kto¶ przyjedzie z towarzyszami - proszê wys³aæ mi na maila info.
doktor
Do Byczyny jadê pierwszy raz i nie wiem dok³adnie jak by³o w roku ubieg³ym.
Szuka³em regulaminu walk w kalendarium 2010, ale te¿ nie by³o... Czy kto¶
lepiej zorientowany móg³by zamie¶ciæ np. link do regulaminu? Ew. ca³y regulamin.

Nadal liczê, ¿e znajdzie siê kilku chêtnych na osobne walki mieczem d³ugim
(choæby i w niedzielê)...

Wojtek z Kielc
Robert Szatecki
Taki byl regulamin w zeszlym roku:
http://www.mistrzostwawbyczynie.pl.tl/Regu...n-boj%F3wki.htm
ale w tym slyszalem ze mialo byc inaczej.
stephan z yam
je¶li chodzi o ³uk....

turniej jest 2 dniowy
sobota eliminacje i mam nadziejê æwieræfina³
niedziela pó³fina³ i fina³
sobota
to zapisy rozpoczynamy o 9:00 do 9:30
rozpoczêcie strzelania tzn eliminacje najpó¼niej o 10:00 [przywitanie wg godziny podanej przez efendiego]

niedziela 9:30 rozpoczêcie strzelania [9:15 omówienie konkurencji]

wstêpnie! przewidujê nastêpuj±ca ilo¶æ uczestników:

eliminacje - l. nieznana
æwieræ fina³ 16 osób
pó³fina³ 8 osób
fina³ 4 osoby

[wiadomo, ¿e jak do eliminacji zg³osi siê mniej ni¿ 16 osób to trzeba bêdzie jako¶ tê liczbê okie³znaæ]

prosi³bym o 3 rzeczy:
1: zg³oszenia do ³uczniczego przedk³adaæ osobi¶cie od pi±tku do soboty-zakoñczenia zapisów
2: jak najbardziej zgran± formê wspó³zawodnictwa, nieprzed³u¿ania, nie grezmoelenie siê 3:przede wszystkim oznaczenie swoich strza³ [strzelaæ bêdziemy parami na 1 s³omiankê 2 osoby]

apelujê równie¿ o uwagê podczas omawiania konkurencji by niepotrzebnie nie robiæ zamieszania smile.gif

ufff mam nadziejê ¿e wypali smile.gif i bêdziecie zadowoleni
z pozdrowieniem i niskimi uk³onami
stefan z yam
Pimor
Hej
W kwestii ³uczniczego turnieju:
Jak mamy Ciebie, Stefanie znale¼æ i gdzie bêd± zapisy?
Mo¿esz byæ pewien ¿e samych Czambulików bêdzie min. 7 osób.

Aha, i jeszcze jedno: o co chodzi z tymi pacynkami? Czy to jest na serio czê¶æ turnieju (strzelanie z pacynek to szczerze mówi±c absurd, ani to nie leci gdzie powinno, ani daleko , ani celnie - taka uwaga na boku do zastanowienia), czy tez jest potrzebne do jakiego¶ pokazu? Rozmawia³em z kilkoma osobami które wyra¿aj± obawy, je¿eli ma doj¶æ do strzelania do ludzi. Wypadki siê zdarzaj±.

Turniej zapowiada siê ciekawy, tyle ze informacje sprzeczne, Efendi pisze ¿e w niedzielê tor dla publiczno¶ci, Ty, ¿e strzelamy turniej.
Jaka jest ostateczna wersja? Czê¶æ osób w niedzielê wraca i pewnie chcieliby wiedziec jak planowaæ podró¿.

Pozdrawiam serdecznie!

braciszek Boullii
Wiem, ¿e Stephan z yam rozmawia³ z Efendim i tor ³uczniczy jest nasz na dwa dni.
Widocznie publika robi w drugim dniu za ruchomy cel smile.gif Coraz bardziej podoba mi siê ten turniej.
stephan z yam
heh.... nieustannie p³yn± do mnie informacje i pytanie
i kontrowersje... co do tych pacynek,

w zwi±zku z tym, ulec muszê i tê formê konkurencji odwo³aæ i zast±piæ inn±. szkoda smile.gif mog³o byæ ciekawie - ale nie bêdê siê spiera³

oficjalnie rzecz bior±c: pacynek nie trzyba zabieraæ...vox populi vox dei... przychylam siê,

devil.gif za to za³o¿ê o jedn± konkurencjê o wy¿szym stopniu trudno¶ci smile.gif a co, nich poka¿± strzelcy co umiej± smile.gif [albo czego nie umiej± bigsmile2.gif ]

well... niedziela wiem ze jest tam tor dla gawiedzi, jeszcze raz zmolestujê w tej sprawie efendiego, tyle ¿e wydaje mi siê ¿e mamy zielone ¶wiat³o na rozegranie pó³fina³u i fina³u smile.gif i powinni¶my siê wyrobiæ do oko³o 13:00-14:00 smile.gif o ile nie bêdziemy siê guzdraæ smile.gif
Knurek
CYTAT(doktor @ 08:49 16.04.2011) *
Do Byczyny jadê pierwszy raz i nie wiem dok³adnie jak by³o w roku ubieg³ym.
Szuka³em regulaminu walk w kalendarium 2010, ale te¿ nie by³o... Czy kto¶
lepiej zorientowany móg³by zamie¶ciæ np. link do regulaminu? Ew. ca³y regulamin.

Nadal liczê, ¿e znajdzie siê kilku chêtnych na osobne walki mieczem d³ugim
(choæby i w niedzielê)...

Wojtek z Kielc

Witam. My¶lê ¿e siê mieczem namachasz ja te¿ mam nadziejê i mo¿e jak bêd± chêtni to mo¿na w lasku obok "jakie¶ manewry" albo jakie¶ warsztaty
gregory
CYTAT(stephan z yam @ 21:43 18.04.2011) *
strzelaæ bêdziemy parami na 1 s³omiankê 2 osoby

Hejka,

Mam nadziejê, ¿e ta "1 s³omianka" oznacza 1 stanowisko, a nie faktycznie 1 s³omiankê, bo wówczas strza³y bêd± nam przechodziæ jak przez mas³o, co mo¿e siê pewnie nie tylko u mnie skoñczyæ wylewem, zawa³em itd, itp.
Czy tak na wszelki wypadek mamy wzi±æ co¶ na uspokojenie? icon_wink.gif

Pzdr,
G.
Ewa z Raciborza

Kilka informacji, które wysz³y w praniu. Zawodnikami z Polski, którzy maj± ³ó¿ka w grodzie jest wspomniana wcze¶niej "pi±tka":

1. Emil Guz
2. Marcin Waszkielis
4. Krzysztof Wantuch
5. Mateusz Wnuk Lipiñski

Co nale¿y rozumieæ, ¿e pozostali walcz±cy - ¶pi± we w³asnych namiotach historycznych.

Po drugie - jeszcze raz przypominam, ¿e lista jest zamkniêta.
doktor
Czy na poszczególne konkurencje trzeba siê gdzie¶ zapisywaæ czy zapisy odbêd±
siê ju¿ na miejscu?? Mamy w dru¿ynie trzech walcz±cych ciê¿kozbrojnych i jednego
³ucznika...

Wojtek z Kielc

PS: Czy na terenie grodu (przed namiotami) bêdzie mo¿na rozpalaæ ogniska i czy
bêdzie drewno?? Skoro miejsc do spania ma³o to przy ogniu daliby¶my radê :-)
efendi
Witam!
Obowi±zuje regulamin ustalony z kilkoma krajami w 2010 roku.
http://www.mistrzostwawbyczynie.pl.tl/Regu...n-boj%F3wki.htm
O strza³y nie trzeba siê baæ. S³omianki beda mocowane bez uzycia nawet drewna, coby ktos sobie strza³y nie po³ama³. Ale prawdê mówi±c, je¿eli trafia siê w ¶rodek to z ty³u jest tylko strza³ochwyt(s³oma), o ile strza³a przejdzie s³omianki. Z tego co wiem , to tylko jeden ³ucznik bedzie strzela³ z ³uku ok 130. (ok 58 kg). Namioty rozbijamy w lesie ko³o Grodu i tam bedzie mozna rozpalic ogniska.
Mo¿emy strzelaæ do 3.05. Potem mamy inne plany. Tor dla ludzi bedzie w innym miejscu.
Jezeli sa jakie¶ jeszce pytania, to prosze pisac do poniedzia³ku(dyngus smile.gif (, do godziny 14:00. Potem wracam do Byczyny, a tam z ³aczno¶cia sa k³opoty.
Przypominam o zabraniu ze sob± naczyñ historycznych.
bedzie ok 120 obcokrajowców i powinni zobaczyæ same dobre rzeczy a nie barach³o.
Pozdrawiam
efendi
robin_
Rozmawia³em juz z Stefanem mailowo ale wci±z mam watpliwosci odnosnie formu³y eliminacji.chodzi mi o to ¿e mozna sie spodziewac ponad 50 ³uczników z calej polski i zagranicy.dobrym ³ucznikom jest oczywiscie wszystko jedno ale bedzie wielu którzy przejada pó³ polski , strzel± w eliminacjach a przez nastepny dzien beda sie nudzic i w³óczyæ.16 bedzie dalej sie bawic a 40 bedzie siedzieæ. Boje sie ze taka formu³a turnieju wprowadzi nerwowa atmosferê i bedzie wiêcej nerwów niz dobrej zabawy.Takie moje sugestie , choc sa turnieje w podobnej konwencji np gniezno . Jeszcze co do godziny rozpoczecia , rozmawia³em z kilkoma osobami z dalekich krañców polski którzy nie zd±¿± na 10 bo dopiero w sobota moga wystartowaæ , moze by siê da³o choc na 12 prze³ozyæ start?
agresiva56
Wybiera sie ktos z wroc³awia lub okolic??
stephan z yam
wiêc tak:

1: s³omianek przewidziane jest wiêcej ni¿ jedna smile.gif ale nie zaka¿ê braæ pigu³ek na uspokojenie

2: po to s± eliminacje by kogo¶ odsiaæ z grona strzelaj±cych
ka¿da forma bêdzie mog³a byæ teoretycznie podwa¿ona, bo albo komu¶ punkta zabraknie albo dwóch albo wiatr powije albo s±siad kichnie etc ale to s± zawody / turniej...i nie ma co zwalaæ winy za kiepskie wyniki na ca³y ¶wiat obok

mam z³ot± maxymê, ¿e z³ej baletnicy i r±bek u spódnicy przeszkadza w tañcu....kogo¶ trzeba bêdzie odrzuciæ,

je¶li przewidziane jest by w eliminacjach oddaæ przynajmniej 60 strza³ów to jest to w miarê obiektywna liczba by pokazaæ ze kto¶ jest w danym dniu w formie a drugi nie i tyle.

problem bêdzie by oddaæ te strza³y w danym dniu w komplecie bo jak znam ludzi to bêdzie wolne strzelanie i czasu zabraknie. niemniej
nikogo nie pozbawiamy mo¿liwo¶ci przestrzelania wszystkich konkurencji i wtedy dopiero liczymy wyniki i 16 najlepszych przechodzi do æwieræfina³u.

chêtnie pu¶ci³bym i 40stu ale pó¼niej trzeba by odsiaæ w pó³finale i by³o by to samo, czemu 8 z 40 a nie 16 z 40???
albo kto¶ strzela dobrze i równo i trafia w cel albo nie taka jest trudna weryfikacja w zawodach
niech ka¿dy poka¿e siê z jak najlepszej strony, strzeli te 60 razy i na klatkê bierze wynik a nie szuka wymówki ¿e tylko 16 przechodzi.

bywa³y turnieje gdzie w eliminacjach strzelów siê 20? strza³ów i odsiew pierwszych by³ i nikt nie p³aka³... a czemu teraz?

robin polska dru¿yna w pi³kê no¿n± te¿ jest najlepsza na ¶wiecie, ale jako¶ kurcze przez sito eliminacji nie przechodzi, zmieñmy sito... a mo¿e poprawmy jako¶æ gry?

nie mam wp³ywu na to ¿e kto¶ siê spó¼ni czy bêdzie na czas, my jedziemy do byczyny robi±c 600km w jedn± stronê i postaramy siê byæ na czas, bo znany by³ wcze¶niej termin tego turnieju.

co do tego jak nas znale¼æ i siê zapisaæ: bêd± komunikaty, my bêdziemy siê krêciæ przy torze ³uczniczym i przy kramie, naprawdê wystarczy tylko okiem siêgn±æ na go¶cia z kartk± ko³o s³omianek i ju¿ bêdzie wiadomo gdzie i jak smile.gif

nie stwarzajmy problemów gdzie ich nie powinno byæ
to ma byæ dobra zabawa a nie szczurzy pêd po z³ote gacie

z wyrazami szacunku i ¿yczeniami spokojnych ¶wi±t wielkanocnych
stefan z yam
braciszek Boullii
My¶lê, ¿e kwestie czy 16, 20 czy jaka¶ inna ilo¶æ przejdzie eliminacje mo¿na ustaliæ na miejscu bior±c pod uwagê ilo¶æ startuj±cych i ich poziom. Je¶li frekwencja bêdzie podobna do lat ubieg³ych to mo¿e przyst±piæ i 60 ³uczników. Oczywi¶cie o ró¿nym poziomie. Dlatego my¶lê, ¿e nie ma co z góry okre¶laæ twardych ram.
Oczywi¶cie g³os decyduj±cy ma sêdzia g³ówny/organizator.
efendi
AMEN! smile.gif
doktor
A z kim mo¿na na priv pogadaæ o eliminacjach bojowych (na miecze) ??
Jadê pierwszy raz i jako¶ nie bardzo sobie wyobra¿am, ¿e ka¿dy z ka¿dym
walczy po 3 razy... Chyba, ze eliminacje bêd± w systemie pucharowym??

Wojtek z Kielc
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.