Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Grubo¶æ blachy we wspó³czesnych rekonstrukcjach p³atów spod Wisby
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
£ukasz P
Witam.

Przymierzam siê do zamówienia hartowanych p³atów. W zwi±zku z powy¿szym, zwracam siê do posiadaczy takowych z pro¶b± o opiniê na temat grubo¶ci blachy.

Ja zastanawia³em siê nad 1mm front i krêgos³up i 0,8mm reszta;blacha 50hs. Czy jest kto¶ kto mo¿e siê wypowiedzieæ czy takie grubo¶ci wystarcz± ? Czy mo¿e trzeba grubsz±/mo¿na cieñsz± ?
P³aty maj± byæ u¿ywane docelowo w walce bohurtowej.

pozdrawiam
Brzydal92
a do jakiego typu walki chcesz te p³aty??
50HS to oznaczenie stali stopowej... wa du¿± wytrzyma³o¶æ ale z ni± jest jak z nierdzewk± (w sensie historyczno¶ci) polecam stal C55 wed³ug nowych oznaczeñ, jest to stal wêglowa, która genialnie daje sie hartowaæ... jest to najlepsza z niestopowych stali... ;)
jak na klate i do ostrej walki to pewnie 1,2mm i bêdzie gites... ale niech w tej gestii bardziej do¶wiadczeni siê wypowiedz±.
Robert Szatecki
jak na klatê to bez sensu dawaæ grubsz±, pod bohurty lepiej plecy dopancerzyæ
£ukasz P
CYTAT(Brzydal92 @ 07:14 09.12.2010) *
50HS to oznaczenie stali stopowej... wa du¿± wytrzyma³o¶æ ale z ni± jest jak z nierdzewk± (w sensie historyczno¶ci) polecam stal C55 wed³ug nowych oznaczeñ, jest to stal wêglowa, która genialnie daje sie hartowaæ... jest to najlepsza z niestopowych stali... ;)

Pozostanê jednak przy 50HS smile.gif

CYTAT(Robert Szatecki @ 10:20 09.12.2010) *
jak na klatê to bez sensu dawaæ grubsz±, pod bohurty lepiej plecy dopancerzyæ

Czyli przód 1 mm, plecy 1 mm (czy 1,2 ?), boki 0,8?
Konfiguracja ca³kiem ca³kiem smile.gif.

Temat za³o¿y³em, aby poznaæ zdanie jak najwiêkszej ilo¶ci praktyków. Jeden praktyk to trochê ma³o , wiêc poczekam jeszcze trochê z podjêciem decyzji:) Mo¿e siê jeszcze kto¶ wypowie.
pozdrawiam
Robert Szatecki
Je¿eli ju¿ co¶ odci±¿aæ to przód, z bokami bym nie schodzi³ poni¿ej 1 mm.
MagicWojtek
przód 0.8, boki 1 i na krêgos³up 1.2
idealnie moim zdaniem icon_wink.gif
Fratres
Je¶li chcesz byæ hardkorem to we¼ sobie do bojówki takie p³aty. Z przodu filc, po bokach 1 mm blacha na plecy nic.
Je¶li jednak na ostrzejsze zabawy to blacha 1 mm wszêdzie.
Monika ksf
CYTAT(MagicWojtek @ 12:42 09.12.2010) *
przód 0.8, boki 1 i na krêgos³up 1.2
idealnie moim zdaniem icon_wink.gif
Pytanie trochê nie na temat, ale nie chcê zak³adaæ nowego tematu. Czy 0,8 mm na ca³o¶ci wystarczy, je¶li nie zmierzam pachaæ siê pod halabardy i d³ugi miecz? Zawsze zak³adam plastik na pier¶, ale ostatni oberwa³am tak, ¿e krawêd¿ wbi³a mi siê miêdzy ¿ebra, a gdy zak³o¿ê go pod p³aty to przydusza, dlatego p³aty na przeszywkê bêd± jedyn± os³on± tu³owia. Z mojego niewielkiego do¶wiadczenia wynika, ¿e w 1x1 najwiêcej obrywa sie po bokach.
Moja wytrzyma³o¶c na ból jest niezyt wysoka, dlatgo muszê wzi±¶æ jeszcze na to poprawkê.
I jeszcz jedna rzecz, jak gruba przeszywa wystarczy pod te 0,8 mm? Planuje p³aty na p³ótnie, ¿eby by³y lekkie. Ale ju¿ mam problemy z obitym ¿ebrami, dlatego chyba lepiej nie przesadzaæ z tym odchudzaniem sprzêtu?
Brzydal92
http://www.hoashantverk.se/hantverk/hoas_r...o_16_insid.html
ten wzór p³atów wytrzyma nawet jak zrobisz je z hartowanej blachy 0,5mm aniol.gif
£ukasz P
CYTAT(Brzydal92 @ 14:48 09.12.2010) *
ten wzór p³atów wytrzyma nawet jak zrobisz je z hartowanej blachy 0,5mm aniol.gif

Doprecyzuj - je¶li mo¿esz - co wytrzyma. Bêdê wdziêczny równie¿ za informacje sk±d ta teza .
Robert Szatecki
CYTAT(mblade @ 13:59 09.12.2010) *
Czy 0,8 mm na ca³o¶ci wystarczy, je¶li nie zmierzam pachaæ siê pod halabardy i d³ugi miecz?

W mojej opinii do turniejów 1vs1 bez problemu wystarczy.
CYTAT(mblade @ 13:59 09.12.2010) *
Ale ju¿ mam problemy z obitym ¿ebrami, dlatego chyba lepiej nie przesadzaæ z tym odchudzaniem sprzêtu?

S³uszny wniosek, szkoda, ¿e ja do niego doszed³em dopiero w trakcie sezonu:)
Monika ksf
Lamelkê te¿ mo¿na zrobiæ z blaszek 0,5 mm, a wa¿y nawet 12 kg, to samo z brygantyn¡. Swoje bêd± wa¿yæ nity i blacha na zak³adkê. my¶la³am nad patentem ma³ych p³ytek, widaæ co¶ takiego po wzorach nitów na zdjêciach chyba Ukraiñców, ale jak blaszki nie bêda na zak³adkê tylko na styk, pancerz nie bêdzie odpowiednio sztywny, odbijaj±c energiê uderzenia, dlatego chyba jednak pozostnê przy p³atach, z du¿ych kawa³ków ;). Chyba ¿e kto¶ klepie kirysy 0,8 mm hartowanej blaszki.
Korzenszen
kirys z blachy 0,8 mm.smile.gif
Jesli blacha bêdzie mia³a na wyjsciu 0,8mm, a kirys zostanie wyklepany na zimno, od wewn±trz(dishing) co rozci±gnie blachê i j± pocieni, nastêpnie zostanie wyszlifowany i wypolerowany, to blacha na szczycie b±bki bedzie mia³a jakie¶ 0,4 mm:) jesli w ogóle bêdzie tam jeszcze jaka¶ blacha.
Brzydal92
CYTAT(£ukasz TeMuGyn Pilski @ 14:51 09.12.2010) *

Doprecyzuj - je¶li mo¿esz - co wytrzyma. Bêdê wdziêczny równie¿ za informacje sk±d ta teza .

Zakupi³em hartowane pasy blachy 0,8 i wykona³em z nich p³aty tego typu które z powodzenien nosi³ mój kolega z bractwa, by³ na kilku bochurtach i nie na¿eka³ ¿e która¿ z blach mu sie zbytnio zgiê³a czy na obite ¿ebra, szkoda ¿e w sezonie 2011 nie bêdzie móg³ przyjechaæ na np. Grunwald bo bym Tobie pokaza³ jego p³aty... devil.gif
£ukasz P
CYTAT(Brzydal92 @ 07:01 10.12.2010) *
CYTAT(£ukasz TeMuGyn Pilski @ 14:51 09.12.2010) *

Zakupi³em hartowane pasy blachy 0,8 i wykona³em z nich p³aty tego typu które z powodzenien nosi³ mój kolega z bractwa, by³ na kilku bochurtach i nie na¿eka³ ¿e która¿ z blach mu sie zbytnio zgiê³a czy na obite ¿ebra, szkoda ¿e w sezonie 2011 nie bêdzie móg³ przyjechaæ na np. Grunwald bo bym Tobie pokaza³ jego p³aty... devil.gif

A sk±d pomys³, ¿e 0,5 wytrzyma ?
Pozdrawiam
Monika ksf
CYTAT(£ukasz TeMuGyn Pilski @ 10:21 10.12.2010) *
Pozdrawiam
Mo¿e z 0,8 mm zesz³o po obróbce na 0,5?
CYTAT(Korzenszen @ 00:14 10.12.2010) *
Jesli blacha bêdzie mia³a na wyjsciu 0,8mm, a kirys zostanie wyklepany na zimno, od wewn±trz(dishing) co rozci±gnie blachê i j± pocieni, nastêpnie zostanie wyszlifowany i wypolerowany, to blacha na szczycie b±bki bedzie mia³a jakie¶ 0,4 mm:) jesli w ogóle bêdzie tam jeszcze jaka¶ blacha.
Z 1 mm blaszki Siwy robi zarêkawia i wyklepie nogi, oczywi¶cie za odpowiedni± cenê ;), Kirysu nie trzeba ci±n±æ z ca³ego p³atu blachy, zale¿y od typu. Wygrzeba³am co¶ takiego: zdjêcie, albo kilka kawa³ków: zdjêcie. Przy miom wzro¶cie te "kawa³ki" nie bêd± du¿e.
MagicWojtek
po prawej to jest kirys kryty

ja mam p³aty robione na styk,nie na zak³adkê i jako¶ nie odczuwa³em bólu.Blacha 1 mm nie hart (st 3). Nawet gniotów du¿o nie ma ;p.

do 1 na 1 nie bra³bym pleców (albo sama ochrona tylko na krêgos³up) oraz na sam przód (dostaje siê tak jak pisa³a¶ Moniko w boki).

Ewentualnie gruba skóra (taka 5 mm ) i do tego blaszki hartowane 0.5 mm na boki same ( np. 4-5 d³ugie paski po ~ 1 cm szeroko¶æi)
klusek
CYTAT(mblade @ 11:29 10.12.2010) *
CYTAT(£ukasz TeMuGyn Pilski @ 10:21 10.12.2010) *
Pozdrawiam
Mo¿e z 0,8 mm zesz³o po obróbce na 0,5?
CYTAT(Korzenszen @ 00:14 10.12.2010) *
Z 1 mm blaszki Siwy robi zarêkawia i wyklepie nogi, oczywi¶cie za odpowiedni± cenê ;), Kirysu nie trzeba ci±n±æ z ca³ego p³atu blachy, zale¿y od typu. Wygrzeba³am co¶ takiego: zdjêcie, albo kilka kawa³ków: zdjêcie. Przy miom wzro¶cie te "kawa³ki" nie bêd± du¿e.

Bez obrazy, ale pokazuj±c na przyk³ad kirysu parê kawa³ków blaszki zespawanej ze sob± to ¶redni pomys³ i raczej nic kirysu nie przypominaj±cego. Je¶li mówisz o kirysie krytym i jakiejkolwiek rekonstrukcji to podany przez Ciebie kirys nie ma z tym za wiele wspólnego,ale by³o to tyle razy pisane na freha, ¿e odpuszczê sobie opisywanie. Je¶li tak bardzo Ciê zbawi na tym kirysie 0,2 mm to ju¿ gruba przesada. Nie popadajmy w jakie¶ skrajne skrajno¶ci do ka¿dej 0,1mm blachy na uzbrojeniu...
Robert Szatecki
Z ciekawostek to ostatnio Mateusz z Grójca dla siebie zrobi³ kirys Ulryka von Matsch z 1mm blachy hartowanej. Waga z plecami i d³ug± szorc± by³a lekko ponad 6,5 kg.
CYTAT(klusek @ 12:12 10.12.2010) *
Je¶li tak bardzo Ciê zbawi na tym kirysie 0,2 mm to ju¿ gruba przesada. Nie popadajmy w jakie¶ skrajne skrajno¶ci do ka¿dej 0,1mm blachy na uzbrojeniu...

Zgadzam siê z kluskiem, ¿e przy ochronie korpusu ró¿nica grubo¶ci 0,2 mm nie bêdzie szczególnie odczuwalna.
CYTAT(MagicWojtek @ 12:09 10.12.2010) *
do 1 na 1 nie bra³bym pleców (albo sama ochrona tylko na krêgos³up) oraz na sam przód (dostaje siê tak jak pisa³a¶ Moniko w boki).

Ja bym jednak na wszelki wypadek nie rezygnowa³ ca³kiem z blachy na torsie, niby rzeczywi¶cie za bardzo ciosów siê tam nie dostaje ale czasem choæby przypadkowy rant tarczy w splot s³oneczny albo cios od góry w obojczyk mo¿e wej¶æ.
Monika ksf
ja mam p³aty robione na styk,nie na zak³adkê i jako¶ nie odczuwa³em bólu.Blacha 1 mm nie hart (st 3). Nawet gniotów du¿o nie ma ;p.
A jak grub± masz przeszywkê na torsie? Ja ostatnio odebra³am przeszywê od osoby, która jest znana z ich produkcji z niedopchanymi bokami na baskince (ko¶c biodrowa) i ko¶ci ramiennej, samo p³ótno angsad.gif , za to z przodu i ty³u i na bicepsie mam wypychu a¿ nadto. Bêde przerabiaæ i zgrzytaæ zêbami (baskinka i ramiona mia³y byæ porz±dnie wypchane).
Na tym fimie widaæ ¿e w 1x1 jednak w plecy siê dostaje smile.gif, ok 9 sekundy:
http://www.youtube.com/user/NKiBLR#p/u/83/ZE8aHrftMwQ

CYTAT(klusek @ 12:12 10.12.2010) *
Bez obrazy, ale pokazuj±c na przyk³ad kirysu parê kawa³ków blaszki zespawanej ze sob± to ¶redni pomys³ i raczej nic kirysu nie przypominaj±cego. Je¶li mówisz o kirysie krytym i jakiejkolwiek rekonstrukcji to podany przez Ciebie kirys nie ma z tym za wiele wspólnego,ale by³o to tyle razy pisane na freha, ¿e odpuszczê sobie opisywanie. Je¶li tak bardzo Ciê zbawi na tym kirysie 0,2 mm to ju¿ gruba przesada. Nie popadajmy w jakie¶ skrajne skrajno¶ci do ka¿dej 0,1mm blachy na uzbrojeniu...
To jest Twój punkt widzenia, dla mnie os³ona korpusu to najwiêksza powierzchnia blach, przy odchudzonym jak siê tylko da³o sprzêcie, ca³o¶æ bêdzie wa¿yæ ponad 30% wagi mojego cia³a (razem z mieczem i tarcz±, same nogi to 5 kg, za to narêczak z rêkawica i naramiennikiem tylko 1,35 kg ). Dla 90 kg faceta to by³oby ponad 30 kg.

CYTAT(Robert Szatecki @ 12:24 10.12.2010) *
Ja bym jednak na wszelki wypadek nie rezygnowa³ ca³kiem z blachy na torsie, niby rzeczywi¶cie za bardzo ciosów siê tam nie dostaje ale czasem choæby przypadkowy rant tarczy w splot s³oneczny albo cios od góry w obojczyk mo¿e wej¶æ.
W moim przypadku blaszki na klatce piersiowej s± niezbêdne, najlepiej jeszcze ³adnie wyprofilowne jak w kirysach, a nie p³askie smile.gif.
Korzenszen
mam kirys z hartowanki 1mm od zesz³ego roku.
Przez sezon by³ testowany na bohurtach czasem 1na1.
Jedyny ¶lad zrobi³a na nim halka na Chocimiu (tegoroczna BN), ale trudno siê dziwiæ ze zrobi³a ¶lad skoro zgas³o mi ¶wiat³o i obudzi³em siê na ziemi:)
Kirys z czterema folgami pokryty trzema warstwami lnu, ze spor± ilo¶ci± nitów wa¿y nieca³e 6 kg.
My¶lê ¿e na kogo¶ Twojej postury bêdzie wazy³ poni¿ej 5 kg. To niewiele w porównaniu z pe³nym bezpieczeñstwem jakie daje.
MagicWojtek
mam przeszywke z MM icon_wink.gif
Monika ksf
CYTAT(MagicWojtek @ 23:25 10.12.2010) *
mam przeszywke z MM icon_wink.gif
Nie wybra³am MM, bo chcia³am byæ full indywidualnie potraktowana, to mia³a byæ druga przeszywa, tak super dopasowana, na tyle gruba, na ile jest to tylko niezbêdne pod blaszki, ale okaza³o siê ¿e ciê¿ko szyæ dopasowane i w dodatku wypychane ubrania na kobiec± sylwetkê bez przymiarek (w³a¶nie skracam rêkawy na wszyciu, bo r±czki te¿ mam za krótkie ;) ). Nastêpn± przeszywkê uszyjê sobie sama i wypcham tam, gdzie najbardziej boli, bo wypych ma pracowaæ jak najbardziej optymalnie z os³onami.

Wniosek jest taki, ¿e albo kirys 1mm, z jak najkrósz± baskink± (zrobi³am sobie taki prototyp z 6 mm styrogmumy i obszy³am z dwóch stron p³ótnem, by nie straszy³, nawet ca³kiem ca³kiem siê sprawdza na trenigach i wa¿y tylko 1,5 kg ;) , krótka baskinka ³adnie przyjmuje ciêcia, mimo ¿e os³ania w zasadzie tylko ko¶c biodrow±), albo tradycyjnie p³aty 0,8 do 1 mm i jaka¶ os³ona ko¶ci biodrowych. Z pleców jednak trochê siê bojê rezygnowaæ, bo czasem uderzenia w krótkim dystansie schodz± na kark, a ja siê bardzo ³atwo dajê zagoniæ w naro¿nik ;).
Korzenszen
Chcesz indywidualnego podej¶cia, zamów przeszywke w Artifexe
Ja mam w³asnie od nich, len z zewn±trz, w ¶rodku runo owcze.
Rewelacyjnie dopasowana, w ³okciach szyta w poprzek, dzieki czemu ³okcie dobrze siê zginaj±.
Wypchana dopk³±dnie wed³ug moich ¿yczeñ.
£ukasz P³aza
Monika je¿eli interesuj± ciê tylko bojówki (ewentualnie inscenizacje light contact) to wybierz p³aty - najlepiej jaki¶ prosty wzór z du¿ych kawa³ków blachy. P³aty zawsze bêd± l¿ejsze od kirysu, nawet tak fajnego jak ma Korzeñ (do buhurtów szczerze polecam). 0.8 wystarczy spokojnie na przód i ty³ (trafienia sporadyczne i niezbyt mocne), boki radze zostawiæ 1mm i nawet daæ na zak³adkê. I jeszcze jedno - zale¿y Ci na wadze, to zrób te p³aty na lnie z ma³± ilo¶ci± nitów (za to o du¿ych podk³adkach) wiêcej zyskasz na wadze ni¿ zarzucaj±c te 0.2mm blachy.
No i co bardzo istotne, takie hartowane p³aty na lnie to zazwyczaj 1/3 ceny hartowanego, krytego kirysu smile.gif .
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.