Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kobiecy strój madziarski
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Inne ubiory wczesno¶redniowieczne
Ma³usza
Witajcie!
Zamierzam zacz±æ odtwarzaæ Madziarkê w Przemy¶la. Mam troche liteteratury z tego terenu, ale mêczy mnie jedna kwestia, z któr± t³uk± siê moje my¶li, a mianowicie Czy stroju w kobiecym wystêpowa³y nabijki na strój, naszywane na ko³nierzu?
W artykule archeologa P. Andrzeja Koperskiego w opisie grobu z ulicy Rycerskiej w Przemy¶lu wystêpuj± 4 nabijki srebrne naszywane na kaftan, srebrna bransoletka i zausznice (analogiczne do tych s skarbu z Tokaju i Trzcinicy), szklany koralik i ma³y no¿yk.
Czy kto¶ mo¿e mi pomóc i odpowiedzieæ jak s± rekonstruowane stroje kobiece, jakie¶ kroje, zdjêcia lub literaturê na której mog³abym siê oprzeæ? Mi³o by by³o gdyby by³y przynajmniej po angielsku.
Boran
Hej!

Stroje kobiece s± rekonstruowane generalnie do¶æ podobnie do mêskich - koszula, kaftan, spodnie... Jedynych s³usznych wykrojów nie ma, trzeba siê wzorowaæ na po¶rednich przes³ankach, analogiach i zdrowym rozs±dku...

Nabijki s±, jak najbardziej.
Na koszule (zwykle kszta³t romboidalny -umieszczane w jednym lub kilku rzêdach przy dekolcie - przy okazji dziêki nim wiadomo, ¿e dekolt albo na okr±g³o, albo w szpic. W którym¶ znalezisku z Wêgier dodatkowo nabijki sz³y w dó³ ¶rodkiem klatki piersiowej, chyba a¿ do pasa)
i na kaftany (zwykle umieszczane przy otwarciu z przodu). Poza tym na czapkach i na butach (ale to ju¿ bardzo zawê¿ona geograficznie fanaberia - region górnej Cisy).

Jak bêdziesz w Bêdkowicach, to Ci podrzucê trochê materia³ów w strawnych jêzykach smile.gif

pozdrawiam
Ma³usza
Piêknie dziêkuje. Materia³y s± mi niezbêdne je¶li moja rekonstrukcja ma byæ na wysokim poziomie , a twoja pomoc i innych forumowiczów bardzo siê przyda.

Z tego co wyczyta³am na terenie Przemy¶la s± silne oddzia³ywania z rejonu Cisy. Je¶li oczywi¶cie zawierzyæ Koperskiemu i Kunyszowi.

S± takie mity jak o¶miokliowa koszula madziarska czy to jest jakie¶ znalezisko czy wymys³ ?
I kolejne pytanie
Jakie spodnie, szarawary na mod³ê koczowników czy proste spodnie?

Ta ilustracja zosta³a znaleziona w necie.. ale wci±¿ szukam jakiej¶ publikacji na temat ubioru madziarskiego
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.