Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Napier¶niki skrzyñcowe- kastenbrust
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Wotawa
Nieco przed polowa XVw (nie wiem czy nie wczesniej), pojawia sie w
Polsce napiersnik skrzyncowy ("kastenburst"). Zastanawiam sie jak
jego popularnosc miala sie do popularnosci dwuczesciowych kirysów u¿ywanych od lat dwudziestych i trzydziestych. Napiersnik podzielony na czesc gorna i dolna przetrwal az do zbroi gotyckiej (ostatnia cwierc XVw).

Tak wiec, czy mozna przyjac, ze obie mody egzystowaly rownoczesnie?
Czy tez ten drugi schemat jako wlasciwosc zbroi wloskich byl
popularny u nas w mniejszym (w jakim?) stopniu?

Trudno mi te¿ oceniæ czym ró¿ni³y siê salady z l po³owy XVw., od tych z
ostatniej æwierci XVw.

swinka.gif
Tomasz Rajtar
Nie czujê siê na tyle kompetenty, ¿eby kategorycznie stwierdzaæ jak bardzo popularny by³ w Królestwie 'napier¶nik skrzyñcowy'. Ale bior±c pod uwagê fakt, ¿e w XV wieku stale ci±gneli¶my wzory z Niemiec (zacz±³ siê te¿ mocno rozpêdzaæ proces "zwrotu na wschód"... ale komu ja to t³umaczê... smile.gif ) to jak dla mnie by³a to raczej krótkotrwa³a moda - tak samo jak u nich.
Kojarzê mo¿e ze 3 przedstawienia tych napier¶ników z naszej ikonografii (co nie znaczy ¿e nie ma ich wiêcej), wszystkie nieco zapó¼nione w stosunku do naszych zachodnich s±siadów (gdzie¶ ko³o po³owy wieku).
Wotawa
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=15...er=asc&start=60
Tu nowe informacje o napier¶nikach skrzyñcowych.
Borg
Witam
Widzialem wiele ikonografi z kastenburst'em G³wonie ludziki o wymowie biblijnej czy to zli czy dobrzy, s³yszalem o nagrobkach...
A czy s± jakie¶ orygina³y tzn zachowane egzeplarze?
Wogóle jakby kto¶ mia³ ilustracje z skrzyñcowymi niech podrzuci bende wdziêczny..
Pozdrawiam
Borg
1418
Mauritius mit Soldaten der thebäischen Legion
1418
ogolnie w tej serii jest wiecej takich
znacie jakies wczesniejsze?
pozdrawiam
Borg
witam
zbroja
okladka ksiazki p.Sapkowskiego
Bardzo fajny napiersnik skrzyncowy
Tylko mam jedno pytanie
Czy ktos moze kojarzy skad ta ilustracja pochodzi?
Pozdrawiam
Borg
Witam
Poszukujê wszelkich danych na temat tego napier¶nika.
Nie mam ¿adnych informacji na jego temat, stylistycznie te¿ ciê¿ko mi go osadziæ w czasoprzestrzeni.
Za wszelk± pomoc stokrotne pok³ony.

robert w. Wielki
Niedawno te¿ na niego natrafi³em -nie pamiêtam na jakiej stronce, ale:
to napier¶nik kanelowany (raczej Niemcy ), z pierwszej po³owy Xv w.-bodaj¿e lata 40-te.
W "Uzbrojenie w Polsce 1450-1500" jest przyk³adowa ikonografia-generalnie królowie ksi±¿êta grafowie; znam jeszcze jeden orygina³-kirys-znacznie skromniejszy..
W za³±czniku bardzo podobny do twojego wariant
robert w. Wielki
Tu inny przyk³ad:
http://de.wikipedia.org/wiki/Datei:Konrad_..._20080725_2.jpg
I ten kirys, o którym wspomnia³em.
robert w. Wielki
Raczej ju¿ nie jest to potrzebne Borgowi... ale piêkna rzecz i trafi³em na jej umiejscowienie , to siê dzielê ;D
http://www.metmuseum.org/collections/searc...llections/23145
Pozdrawiam...
Igor z Bêdzina
Robert
Ten napier¶nik nie wygl±da na skrzyñcowy, i wydaje mi siê, ¿e raczej to turniejowy z poczatku XVI wieku. Sporo takich jest w Royal Armouries.
Co do rze¼b nagrobków itp. bardzo czêsto spotyka siê ze sporym rozrzutem do czasu ¶mierci do czasu postawienia, albo wykonywaniem nowych nagrobków w miejsce starszych.. Poszukaj choæby na ten temat artyku³u O dwóch nagrobkach Miko³aja Tomickiego
Mateusz z Grójca
a moim zdaniem to jest skrzynka ale niekompletna
Brakuje ni¿szych folg szorcy, w dodatku góra tego napier¶nika jest tak ukszta³towana ¿e nie siêgnie raczej na obojczyki co sugeruje u¿ycie jakiego¶ podbródka, ko³nierza czy obojczyka jak by go tam nie nazwaæ.

Borg
Niemiaszki to rozdzielaj±. Maj± Kastenbrust'y i takie jak ten Gansenbrust'y.
Igor z Bêdzina
Mateusz
Oprócz podbródka (sic!) chyba raczej obojczyka wyt³umaczeniem mog± byæ du¿e naramienniki.
cos w tym stylu:

Borg
Ale to nie te lata.
Nawiasem którykolwiek z ówczesnych napier¶ników wchodzi na obojczyk? Tam jest czepiec, lub jak pisa³ Mateusz blaszany ko³nierz.
Igor z Bêdzina
Zdaje sobie z tego sprawê. Chodzi³o mi tylko o przyk³±d.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.