Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: pytanie - czekan, Wi¶lanie i Wielkie Morawy X wiek
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Zaczepne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Kovu Killaruna
V-tam serdecznie smile.gif Przeszukiwa³em forum pod tym k±tem, ale nigdzie nie znalaz³em odpowiedzi. Jestem w grupie rekonstrukcji historycznej zajmuj±cej siê tematyk± Wi¶lan i Wielkich Moraw z X wieku. I tu pojawia siê pytanie. Planujê zakupiæ czekan. Czy czekan nr 5 albo 10 z tej¿e typologii (topory z Rusi wg Kirpicznikowa):

bêdzie dla mnie "historyczny", czy mam szukaæ raczej innych wzorów?
Z góry dziêkujê za jakiekolwiek odpowiedzi smile.gif
S³awa!
Znicz
Witam,

Najbardziej charakterystyczny czekan dla Wielkich Moraw i Wi¶lan  to czekan typu Bradatica

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

W Stara Kourim znaleziono czekan orientalny, wg W. Hensla – irañski

Co do czekanów które zamie¶ci³e¶ z Kirpicznikowa s± trochê  pó¼ne dla Wielkich Moraw które by³y w IX wieku, X wiek to epoka Czech i Wêgier.  

Czekany z tablicy nr. 3, 4 czy 5 znaleziono w s±siaduj±cej z  Wielkimi Morawami Bu³garii, datowane na X-XI wiek.

Pozdrawiam Znicz
Boran
Oczywi¶cie ten egzemplarz wyk³adany srebrem to cymesik dla bogatych; poza tym Stara Kourim le¿y w Czehach (jakie¶ 40 km od Pragi) i okres ¶wietno¶ci mia³a w³a¶nie pod rz±dami czeskimi, po upadku Wielkiej Morawy...

Bradatic jest rzeczywi¶cie na pêczki - poni¿ej parê egzemplarzy w tym typie z morawskich Mikulczyc
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

a tu ju¿ (bardzo szeroko rozumiana) Ma³opolska
3 - Chodlik
4 - Trepcza
5 - Krasnystaw

No i jak siê macie zamiar zajmowaæ Morawami to jednak proponowa³bym siê przedatowaæ na IX w., w X to raptem 6-7 lat rozpadu i upadku pañstwa...

pozdrawiam
Wotawa
Swego czasu w podobnej sytuacji po prostu zamówi³em czekan z Chodlika. Konkretne znalezisko z konkretnego miejsca zwi±zanego z problematyk±.

Polecam metodê, bo z niuansami typologicznymi bywa w realizacji ró¿nie, zw³aszcza przy ma³o detalicznych schematach.
Znicz
CYTAT(Boran @ 12:15 23.11.2010) *
Oczywi¶cie ten egzemplarz wyk³adany srebrem to cymesik dla bogatych; poza tym Stara Kourim le¿y w Czehach (jakie¶ 40 km od Pragi) i okres ¶wietno¶ci mia³a w³a¶nie pod rz±dami czeskimi, po upadku Wielkiej Morawy...
Witam, Ten czeski Kourim to tzw. Kourim 2, rzeczywi¶cie  prze¿ywaj±cy swoj± ¶wietno¶æ za czeskich czasów.

Kourim gdzie znaleziono czekan to Kourim 1 (Stary Kourim)  okres jego ¶wietno¶ci to 9  wiek do po³. 10 w. Czekan datowany jest na po³. 9 wieku – czas gdy funkcjonowa³ tam gród - czasy wielkomorawskie.

Wielkomorawski i czeski Kourim na mapce:

Pozdrawiam Znicz

Boran
a, to przepraszam smile.gif
Kovu Killaruna
V-tam ponownie i dziekujê za tak du¿y odzew smile.gif Co do przedatowania - jest problem, gdy¿ to "naczialstwo" okre¶la, choæ z tego co wiem pod IX wiek te¿ podpadamy. Górn± granic± jest XI-sty, gdy¿ za to jeste¶my ju¿ "têpieni" ;)
Tak dok³adnie to mam na oku co¶ bli¼niaczo podobnego do szóstwki z posta Borana. Wiêc jesli siê nadaje - to mam jeden problem z g³owy smile.gif
Czcibor
Nadaje, nie nadaje. Zrób tak jak napisa³ Wotawa, bo m±drze pisze (tym razem ;))
Viator
Je¿eli mo¿esz to tak zrób. Nawet je¿eli Twoja "typowana szóstka" jest na tyle uniwersalna, ¿e pasowa³aby na Morawy, choæ i z Ma³opolski, i z Lednicy, i pewnie ze Skandynawii tak¿e znamy podobne, to zawsze wybieraj±c w±sk± specjalno¶æ lepiej mieæ wyposa¿enie równie¿ w±sko datowane i lokalizowane, ¿e tak powiem: endemiczne - charakterystyczne tylko tu i teraz - bo to nadaje odpowiedni koloryt i pozwoli Was jako grupê od razu wyró¿niæ.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.