Witam!
Od jakiego¶ czasu noszê siê z zamiarem zorganizowania warsztatów dawnych technik obróbki drewna (ciesio³ka, sprzêtarstwo, itp.).
Chcia³bym zacz±æ od najprostszych form - drewno darte (elementy pozyskiwane technik± ³upania), sprzêty samorodne i elementy ma³ej architektury.
Z czasem mo¿na to rozwin±æ i dopasowaæ do profilu zainteresowanych.
Mo¿liwe jest zorganizowanie zajêæ na zaproszenie zainteresowanej grupy (grupa organizuje materia³, ja dowo¿ê narzêdzia) lub organizacja zajêæ dla grupy 6-10 osobowej na terenie zabytkowego dworu (noclegi, materia³ i sprzêt na miejscu).
Jestem zainteresowany przekazaniem swych do¶wiadczeñ takim jak ja pasjonatom, a na tym forum jest ich krocie, wiêc warsztaty w opcji non profit (uczestnicy pokrywaj± tylko koszty).
Napiszcie proszê co o tym my¶licie i czy kto¶ by³by zainteresowany tym pomys³em.
Pozdrawiam
W jakiej miejscowo¶ci mia³yby siê odbyæ takie warsztaty?
A np. tutaj:
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikWoj. ma³opolskie, pow. gorlicki.
Dla mnie bomba. Zawsze chcia³em nauczyæ siê robiæ darte deski. W³asne próby da³y mizerne efekty.
Bêdê ¶ledzi³ sprawê uwa¿nie.
Super inicjatywa! Szkoda ¿e do¶æ daleko ode mnie, ale te¿ bêde ¶ledzi³ i mo¿e, mo¿e...
Jedna uwaga: rozumiem ¿e "grupa organizuje materia³" nale¿y rozumieæ w sensie ponoszenia ceny tego materia³u, jego dowozu i zwrotu kosztów organizacyjnych temu, kto siê tym zajmie (Tobie albo wskazanemu najlepiej przez Ciebie dostawcy). S±dzê bowiem ¿e nie ma sensu, aby kto¶ z zewn±trz (z grona uczestników), nie znaj±cych miejscowych le¶niczych, tartaków i hurtowni usi³owa³ zdalnie zorganizowaæ zakup i transport drewna na miejsce warsztatów, a tym bardziej nie ma mo¿liwo¶ci ¿eby ka¿dy przyje¿d¿a³ z domu z w³asn± kilkumetrow± k³od±.
Wspaniale. A jakie miasto w "Woj. ma³opolskie, pow. gorlicki" ?
CYTAT(Sigvard Vidarsson @ 20:39 16.11.2010)
Wspaniale. A jakie miasto w "Woj. ma³opolskie, pow. gorlicki" ?
Nie miasto tylko wie¶. A jakie, no nie chcia³em tak od razu mówiæ, mo¿e kto¶ zgadnie, bêdzie ciekawiej. Mo¿e nawet jaka¶ nagroda siê znajdzie...
Cieszê siê, ¿e kto¶ jest zainteresowany.
Viator - w³a¶nie ze wzglêdu na to, ¿e Polska jest do¶æ rozleg³a podajê dwie opcje:
1. Grupa np. z Wybrze¿a ma kawa³ek miejsca do pracy (szopa, plac, itp.) gdzie mo¿na postukaæ siekierami nie stresuj±c s±siadów. Wtedy za³atwia trochê drewna w klockach (podsuszone nieco, wiêc trzeba to przygotowaæ trochê wcze¶niej) i zaprasza mnie na parê dni. Potem bawimy siê wspólnie,
albo (i ta wersja wydaje mi siê najrozs±dniejsza)
2. Zbieramy chêtnych do momentu z³o¿enia grupy 6-10 osób. Potem grupa przyje¿d¿a na gotowe do dworu z rzeczami osobistymi w reklamówce. Na miejscu s± dostêpne noclegi i micha w rozs±dnej cenie. Materia³ i inne rzeczy s± na mojej g³owie. Potem bawimy siê wspólnie...
CYTAT(Boran @ 20:59 16.11.2010)
Je¿ów.
No i mamy zwyciêzcê!
Bardzo podoba mi siê druga wersja. Fakt, ¿e zrzuca sporo na Ciebie, Morski, ale niestety - wydaje mi siê to rozs±dniejsze. Ja np. jestem stolarz - amator, Ty nie. I nawet o wiele ³atwiej by³oby Ci wykombinowaæ takie kloce...
Je¶li tylko termin oraz ¿ycie (studia, robota, kasa itd.) pozwoli³yby mi przyjechaæ, chêtnie bym siê stawi³. Nie jest to od Wawy daleko, w razie czego mo¿na kogo¶ zabraæ samochodem i jest taniej.
Od dawna ju¿ my¶la³em o darciu dech, nauczyæ siê od kogo¶, kto wie o tym wiêcej ode mnie oszczêdza mój bezcenny czas i trochê mniej bezcenne nerwy ;)
CYTAT(Czubek @ 21:43 16.11.2010)
Bardzo podoba mi siê druga wersja. Fakt, ¿e zrzuca sporo na Ciebie, Morski, ale niestety - wydaje mi siê to rozs±dniejsze. Ja np. jestem stolarz - amator, Ty nie. I nawet o wiele ³atwiej by³oby Ci wykombinowaæ takie kloce...
Je¶li tylko termin oraz ¿ycie (studia, robota, kasa itd.) pozwoli³yby mi przyjechaæ, chêtnie bym siê stawi³. Nie jest to od Wawy daleko, w razie czego mo¿na kogo¶ zabraæ samochodem i jest taniej.
Od dawna ju¿ my¶la³em o darciu dech, nauczyæ siê od kogo¶, kto wie o tym wiêcej ode mnie oszczêdza mój bezcenny czas i trochê mniej bezcenne nerwy ;)
Mi³o mi!
To nie fabryka, wiêc termin siê dopasuje rozs±dny.
Pozdrawiam.
Poza tym jeszcze mi wpad³o jedno. Drugie rozwi±zanie pozwala wyeliminowaæ, tyle o ile, braki w wiedzy. W grupie dalekiej do której jedziesz - s± ludzie o ró¿nym poziomie wiedzy i umiejêtno¶ciach.
Gdy np. og³osi siê warsztaty w Je¿owie o tym i o tym, potrzebna jest umiejêtno¶æ tego i tego, bêdzie ³atwiej. A przynajmniej szybciej i wygodniej dla wszystkich - i Ciebie jako nauczyciela, i dla ucz±cych siê.
Wstêpnie dwóch chêtnych zg³aszam, oczywi¶cie wszystko uzale¿nione jest od terminu spotkania.
Chêtnie bym siê pojawi³, wszystko zale¿y od daty.
Widzê, ¿e grupa ro¶nie. Termin dopasujemy demokratycznie.
Teraz ju¿ powoli bêdzie siê robi³o zimno i ciemno, wiêc my¶la³em raczej o ciep³ych miesi±cach roku. Tak od kwietnia do wrze¶nia w³±cznie. Za wyj±tkiem czê¶ci maja bo jest plener.
Proszê o propozycje.
Ja proponujê kwiecieñ, jeszcze nie jestem w stanie okre¶liæ który weekend, gdy¿ nie mam planów zjazdów na drugi semestr.
Szczerze mówi±c, zanim rzucimy siê na termin, to mo¿e lepiej najpierw ustaliæ co¶ cenowo? Bo zanim powiem kiedy mogê, muszê wiedzieæ, jak d³ugo bêdê zbiera³
S³uszna uwaga. Niesiony fal± entuzjazmu pomin±³em ten niezwykle istotny element. :D
Koszty sta³e to nocleg i wy¿ywienie (mo¿e byæ opcja 1, 2 lub trzy posi³ki dziennie - tzn. mo¿na ¶niadanko czy kolacjê we w³asnym zakresie, ale szczerze mówi±c nie polecam bo trzeba biegaæ na zakupy, a przygotowanie te¿ trochê czasu zajmuje). Przedzwoniê do dworu zapytaæ jakie s± aktualne stawki.
Koszty zmienne (zale¿ne od ilo¶ci uczestników) to cena materia³u, wynajmu sprzêtu i hmm... jaka¶ gratyfikacja dla "maestro".
Postaram siê przygotowaæ scenariusz i wstêpny kosztorys w najbli¿szym czasie, to bêdzie mo¿na co¶ zacz±æ planowaæ.
Po pierwszych ustaleniach sprawa wygl±da nastêpuj±co:
- wolne terminy: ca³y kwiecieñ, pierwsza po³owa maja, pierwsza po³owa czerwca.
- ca³odzienny koszt pobytu (nocleg + 3 posi³ki) 40 PLN
Tematyka zajêæ:
teoria
- drzewa i drewno - pozyskiwanie i zastosowanie
- narzêdzia do obróbki drewna - klasyfikacja i zastosowanie
praktyka
- dzielenie k³ody - pi³owanie, roz³upywanie, przecieranie
- wykonywanie sprzêtów codziennego u¿ytku (siedziska, pojemniki) o prostej konstrukcji z zastosowaniem podstawowych po³±czeñ ciesielskich i stolarskich
- podstawy zdobienia i wykoñczenia powierzchni drewna
Zakres do¶æ obszerny, ale skupiamy siê i tak na praktycznych aspektach tematu. Teoriê mo¿na pog³êbiaæ samodzielnie. Najwa¿niejsze jest i tak dobre nastawienie i poczucie humoru. Pozbawieni tych przymiotów nie bêd± wci±gani na listê.
Bardzo pozytywne informacje. Zg³aszam nastêpn± chêtn± osobê do wziêcia udzia³u w warsztatach. Proszê Morski podaj te¿ pozosta³e koszta.
Proponujemy pierwszy weekend kwietnia jako termin naszego spotkania. Pó¼niej s± ¶wiêta, a im dalej tym wiêcej imprez, wiêc mo¿e byæ ciê¿ko zebraæ wszystkich zainteresowanych.
Termin brzmi bardzo dobrze. Jeszcze sezonu nie ma mocno zapchanego, sesji te¿ nie ;)
Ja bêdê chêtny, powinienem do tego czasu kasê uzbieraæ pewnikiem.
Witam.
Równie¿ jestem chêtny na te warsztaty.
Stosunkowo mam niedaleko, ale dojazd jest okropny wiêc jakby co¶, mam nadziejê, ¿e do kogo¶ siê pod³±czê w drodze.
Mo¿e zrobimy tak, ¿e zarezerwujê dwa terminy 1-3.04 i 8-10.04.2011 choæ bardziej pasuje mi ta druga opcja. Rozumiem z propozycji, ¿e odpowiada wam pi±tek, sobota, niedziela, a nie dni powszednie. Je¶li tak to dobrze by³oby dojechaæ np. w czwartek wieczór, dwa dni ostro podzia³aæ, a w niedzielê trochê pozwiedzaæ i siê rozje¿d¿aæ.
Jako¶ my¶lê siê dogramy.
Co do reszty kosztów:
- o drewnie bêdê wiedzia³ gdzie¶ za tydzieñ, w³a¶ciwie bêdê pewnie musia³ ju¿ zamówiæ
- resztê policzê jak ju¿ zbierze siê grupa i zdecydujemy na ile dni siê zje¿d¿amy
Pozdrawiam.
Imienne zg³oszenia poproszê na PW.
Zg³aszam potencjalnie jedn± osobê, deklaracjê prze¶lê po rozeznaniu siê w kosztach.
Czy co¶ zmieni³o siê w temacie?
Równie¿ jestem zainteresowany, czy co¶ ruszy³o siê w temacie?
Witam wszystkich!
Temat jest jak najbardziej aktualny.
Powodem milczenia jest zagêszczanie siê moich obowi±zków.
Nie mogê na razie dopi±æ ostatecznie kwietniowego terminu i trochê mnie to martwi.
Co do kosztów, to koszty sta³e przy minimum 6 osobach nie powinny przekroczyæ 100z³/osobê.
Wiêcej osób - mniejsze koszty. Do tego dochodzi nocleg i wy¿ywienie - 40z³/dzieñ.
Je¶li te warunki was nie odstraszaj±, to proszê o potwierdzenie chêci uczestnictwa na PW.
Pozdrawiam.
Witam!
Ze wzglêdu pewnie na awariê Frehy nie dosta³em potwierdzenia udzia³u w warsztatach.
Termin jest ostatecznie ustalony na 8-10 kwietnia 2011.
Chcia³bym ju¿ zamkn±æ listê i przygotowaæ wszystko dlatego proszê o pilne potwierdzenie.
Pozdrawiam.
Witam!
Warsztaty w terminie 8-10 kwietnia 2011 niestety nie odbêd± siê!
Dwie osoby odmówi³y ze wzglêdu na brak czasu w tym termninie.
Nikt inny nie potwierdzi³, a ze wzglêdu na do¶æ du¿e "ob³o¿enie" obiektu nie mogê d³u¿ej blokowaæ umówionego terminu.
Je¶li kto¶ bêdzie zainteresowany warsztatami w terminie letnim proszê o kontakt na PW.
Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.