Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Warsztaty drewna dartego
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Og³oszenia
Morski
Witam!
Od jakiego¶ czasu noszê siê z zamiarem zorganizowania warsztatów dawnych technik obróbki drewna (ciesio³ka, sprzêtarstwo, itp.).
Chcia³bym zacz±æ od najprostszych form - drewno darte (elementy pozyskiwane technik± ³upania), sprzêty samorodne i elementy ma³ej architektury.
Z czasem mo¿na to rozwin±æ i dopasowaæ do profilu zainteresowanych.
Mo¿liwe jest zorganizowanie zajêæ na zaproszenie zainteresowanej grupy (grupa organizuje materia³, ja dowo¿ê narzêdzia) lub organizacja zajêæ dla grupy 6-10 osobowej na terenie zabytkowego dworu (noclegi, materia³ i sprzêt na miejscu).
Jestem zainteresowany przekazaniem swych do¶wiadczeñ takim jak ja pasjonatom, a na tym forum jest ich krocie, wiêc warsztaty w opcji non profit (uczestnicy pokrywaj± tylko koszty).

Napiszcie proszê co o tym my¶licie i czy kto¶ by³by zainteresowany tym pomys³em.
Pozdrawiam
Lvcivs Tvllivs Cactvs
W jakiej miejscowo¶ci mia³yby siê odbyæ takie warsztaty?
Morski
A np. tutaj:
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Woj. ma³opolskie, pow. gorlicki.

Razoslaw
Dla mnie bomba. Zawsze chcia³em nauczyæ siê robiæ darte deski. W³asne próby da³y mizerne efekty.
Bêdê ¶ledzi³ sprawê uwa¿nie.
Viator
Super inicjatywa! Szkoda ¿e do¶æ daleko ode mnie, ale te¿ bêde ¶ledzi³ i mo¿e, mo¿e...

Jedna uwaga: rozumiem ¿e "grupa organizuje materia³" nale¿y rozumieæ w sensie ponoszenia ceny tego materia³u, jego dowozu i zwrotu kosztów organizacyjnych temu, kto siê tym zajmie (Tobie albo wskazanemu najlepiej przez Ciebie dostawcy). S±dzê bowiem ¿e nie ma sensu, aby kto¶ z zewn±trz (z grona uczestników), nie znaj±cych miejscowych le¶niczych, tartaków i hurtowni usi³owa³ zdalnie zorganizowaæ zakup i transport drewna na miejsce warsztatów, a tym bardziej nie ma mo¿liwo¶ci ¿eby ka¿dy przyje¿d¿a³ z domu z w³asn± kilkumetrow± k³od±.
Sigvard Vidarsson
Wspaniale. A jakie miasto w "Woj. ma³opolskie, pow. gorlicki" ?
Boran
Je¿ów.
Morski
CYTAT(Sigvard Vidarsson @ 20:39 16.11.2010) *
Wspaniale. A jakie miasto w "Woj. ma³opolskie, pow. gorlicki" ?

icon_wink.gif
Nie miasto tylko wie¶. A jakie, no nie chcia³em tak od razu mówiæ, mo¿e kto¶ zgadnie, bêdzie ciekawiej. Mo¿e nawet jaka¶ nagroda siê znajdzie...

Cieszê siê, ¿e kto¶ jest zainteresowany.

Viator - w³a¶nie ze wzglêdu na to, ¿e Polska jest do¶æ rozleg³a podajê dwie opcje:
1. Grupa np. z Wybrze¿a ma kawa³ek miejsca do pracy (szopa, plac, itp.) gdzie mo¿na postukaæ siekierami nie stresuj±c s±siadów. Wtedy za³atwia trochê drewna w klockach (podsuszone nieco, wiêc trzeba to przygotowaæ trochê wcze¶niej) i zaprasza mnie na parê dni. Potem bawimy siê wspólnie,
albo (i ta wersja wydaje mi siê najrozs±dniejsza)
2. Zbieramy chêtnych do momentu z³o¿enia grupy 6-10 osób. Potem grupa przyje¿d¿a na gotowe do dworu z rzeczami osobistymi w reklamówce. Na miejscu s± dostêpne noclegi i micha w rozs±dnej cenie. Materia³ i inne rzeczy s± na mojej g³owie. Potem bawimy siê wspólnie...

Morski
CYTAT(Boran @ 20:59 16.11.2010) *
Je¿ów.

No i mamy zwyciêzcê!
Czubek
Bardzo podoba mi siê druga wersja. Fakt, ¿e zrzuca sporo na Ciebie, Morski, ale niestety - wydaje mi siê to rozs±dniejsze. Ja np. jestem stolarz - amator, Ty nie. I nawet o wiele ³atwiej by³oby Ci wykombinowaæ takie kloce...

Je¶li tylko termin oraz ¿ycie (studia, robota, kasa itd.) pozwoli³yby mi przyjechaæ, chêtnie bym siê stawi³. Nie jest to od Wawy daleko, w razie czego mo¿na kogo¶ zabraæ samochodem i jest taniej.

Od dawna ju¿ my¶la³em o darciu dech, nauczyæ siê od kogo¶, kto wie o tym wiêcej ode mnie oszczêdza mój bezcenny czas i trochê mniej bezcenne nerwy ;)
Morski
CYTAT(Czubek @ 21:43 16.11.2010) *
Bardzo podoba mi siê druga wersja. Fakt, ¿e zrzuca sporo na Ciebie, Morski, ale niestety - wydaje mi siê to rozs±dniejsze. Ja np. jestem stolarz - amator, Ty nie. I nawet o wiele ³atwiej by³oby Ci wykombinowaæ takie kloce...

Je¶li tylko termin oraz ¿ycie (studia, robota, kasa itd.) pozwoli³yby mi przyjechaæ, chêtnie bym siê stawi³. Nie jest to od Wawy daleko, w razie czego mo¿na kogo¶ zabraæ samochodem i jest taniej.

Od dawna ju¿ my¶la³em o darciu dech, nauczyæ siê od kogo¶, kto wie o tym wiêcej ode mnie oszczêdza mój bezcenny czas i trochê mniej bezcenne nerwy ;)

Mi³o mi!

To nie fabryka, wiêc termin siê dopasuje rozs±dny.
Pozdrawiam.
Czubek
Poza tym jeszcze mi wpad³o jedno. Drugie rozwi±zanie pozwala wyeliminowaæ, tyle o ile, braki w wiedzy. W grupie dalekiej do której jedziesz - s± ludzie o ró¿nym poziomie wiedzy i umiejêtno¶ciach.

Gdy np. og³osi siê warsztaty w Je¿owie o tym i o tym, potrzebna jest umiejêtno¶æ tego i tego, bêdzie ³atwiej. A przynajmniej szybciej i wygodniej dla wszystkich - i Ciebie jako nauczyciela, i dla ucz±cych siê.
Lvcivs Tvllivs Cactvs
Wstêpnie dwóch chêtnych zg³aszam, oczywi¶cie wszystko uzale¿nione jest od terminu spotkania.
Iulianus
Chêtnie bym siê pojawi³, wszystko zale¿y od daty.
Morski
Widzê, ¿e grupa ro¶nie. Termin dopasujemy demokratycznie.
Teraz ju¿ powoli bêdzie siê robi³o zimno i ciemno, wiêc my¶la³em raczej o ciep³ych miesi±cach roku. Tak od kwietnia do wrze¶nia w³±cznie. Za wyj±tkiem czê¶ci maja bo jest plener.
Proszê o propozycje.

Lvcivs Tvllivs Cactvs
Ja proponujê kwiecieñ, jeszcze nie jestem w stanie okre¶liæ który weekend, gdy¿ nie mam planów zjazdów na drugi semestr.
Czubek
Szczerze mówi±c, zanim rzucimy siê na termin, to mo¿e lepiej najpierw ustaliæ co¶ cenowo? Bo zanim powiem kiedy mogê, muszê wiedzieæ, jak d³ugo bêdê zbiera³ smile.gif
Lvcivs Tvllivs Cactvs
S³uszna uwaga. Niesiony fal± entuzjazmu pomin±³em ten niezwykle istotny element. :D
Morski
Koszty sta³e to nocleg i wy¿ywienie (mo¿e byæ opcja 1, 2 lub trzy posi³ki dziennie - tzn. mo¿na ¶niadanko czy kolacjê we w³asnym zakresie, ale szczerze mówi±c nie polecam bo trzeba biegaæ na zakupy, a przygotowanie te¿ trochê czasu zajmuje). Przedzwoniê do dworu zapytaæ jakie s± aktualne stawki.

Koszty zmienne (zale¿ne od ilo¶ci uczestników) to cena materia³u, wynajmu sprzêtu i hmm... jaka¶ gratyfikacja dla "maestro".

Postaram siê przygotowaæ scenariusz i wstêpny kosztorys w najbli¿szym czasie, to bêdzie mo¿na co¶ zacz±æ planowaæ.
Morski
Po pierwszych ustaleniach sprawa wygl±da nastêpuj±co:
- wolne terminy: ca³y kwiecieñ, pierwsza po³owa maja, pierwsza po³owa czerwca.
- ca³odzienny koszt pobytu (nocleg + 3 posi³ki) 40 PLN

Tematyka zajêæ:
teoria
- drzewa i drewno - pozyskiwanie i zastosowanie
- narzêdzia do obróbki drewna - klasyfikacja i zastosowanie
praktyka
- dzielenie k³ody - pi³owanie, roz³upywanie, przecieranie
- wykonywanie sprzêtów codziennego u¿ytku (siedziska, pojemniki) o prostej konstrukcji z zastosowaniem podstawowych po³±czeñ ciesielskich i stolarskich
- podstawy zdobienia i wykoñczenia powierzchni drewna

Zakres do¶æ obszerny, ale skupiamy siê i tak na praktycznych aspektach tematu. Teoriê mo¿na pog³êbiaæ samodzielnie. Najwa¿niejsze jest i tak dobre nastawienie i poczucie humoru. Pozbawieni tych przymiotów nie bêd± wci±gani na listê.
icon_wink.gif

Lvcivs Tvllivs Cactvs
Bardzo pozytywne informacje. Zg³aszam nastêpn± chêtn± osobê do wziêcia udzia³u w warsztatach. Proszê Morski podaj te¿ pozosta³e koszta.
Proponujemy pierwszy weekend kwietnia jako termin naszego spotkania. Pó¼niej s± ¶wiêta, a im dalej tym wiêcej imprez, wiêc mo¿e byæ ciê¿ko zebraæ wszystkich zainteresowanych.
Czubek
Termin brzmi bardzo dobrze. Jeszcze sezonu nie ma mocno zapchanego, sesji te¿ nie ;)

Ja bêdê chêtny, powinienem do tego czasu kasê uzbieraæ pewnikiem.
£ukasz z Jury
Witam.

Równie¿ jestem chêtny na te warsztaty. smile.gif Stosunkowo mam niedaleko, ale dojazd jest okropny wiêc jakby co¶, mam nadziejê, ¿e do kogo¶ siê pod³±czê w drodze. aniol.gif
Morski
Mo¿e zrobimy tak, ¿e zarezerwujê dwa terminy 1-3.04 i 8-10.04.2011 choæ bardziej pasuje mi ta druga opcja. Rozumiem z propozycji, ¿e odpowiada wam pi±tek, sobota, niedziela, a nie dni powszednie. Je¶li tak to dobrze by³oby dojechaæ np. w czwartek wieczór, dwa dni ostro podzia³aæ, a w niedzielê trochê pozwiedzaæ i siê rozje¿d¿aæ.
Jako¶ my¶lê siê dogramy.
Co do reszty kosztów:
- o drewnie bêdê wiedzia³ gdzie¶ za tydzieñ, w³a¶ciwie bêdê pewnie musia³ ju¿ zamówiæ
- resztê policzê jak ju¿ zbierze siê grupa i zdecydujemy na ile dni siê zje¿d¿amy

Pozdrawiam.

Imienne zg³oszenia poproszê na PW.
Outsider
Zg³aszam potencjalnie jedn± osobê, deklaracjê prze¶lê po rozeznaniu siê w kosztach.
Outsider
Czy co¶ zmieni³o siê w temacie?
Mlodymir
Równie¿ jestem zainteresowany, czy co¶ ruszy³o siê w temacie?
Morski
Witam wszystkich!
Temat jest jak najbardziej aktualny.

Powodem milczenia jest zagêszczanie siê moich obowi±zków.
Nie mogê na razie dopi±æ ostatecznie kwietniowego terminu i trochê mnie to martwi.

Co do kosztów, to koszty sta³e przy minimum 6 osobach nie powinny przekroczyæ 100z³/osobê.
Wiêcej osób - mniejsze koszty. Do tego dochodzi nocleg i wy¿ywienie - 40z³/dzieñ.

Je¶li te warunki was nie odstraszaj±, to proszê o potwierdzenie chêci uczestnictwa na PW.

Pozdrawiam.
Morski
Witam!
Ze wzglêdu pewnie na awariê Frehy nie dosta³em potwierdzenia udzia³u w warsztatach.
Termin jest ostatecznie ustalony na 8-10 kwietnia 2011.

Chcia³bym ju¿ zamkn±æ listê i przygotowaæ wszystko dlatego proszê o pilne potwierdzenie.

Pozdrawiam.

Morski
Witam!
Warsztaty w terminie 8-10 kwietnia 2011 niestety nie odbêd± siê!

Dwie osoby odmówi³y ze wzglêdu na brak czasu w tym termninie.
Nikt inny nie potwierdzi³, a ze wzglêdu na do¶æ du¿e "ob³o¿enie" obiektu nie mogê d³u¿ej blokowaæ umówionego terminu.

Je¶li kto¶ bêdzie zainteresowany warsztatami w terminie letnim proszê o kontakt na PW.

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.