Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Organizacja oddzia³ów Rzp
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Rzeczpospolita Obojga Narodów (u)
Towarzysz ciê¿kiego kufla
Witam!
Szuka³em tematów podobnych, ale mo¿liwe, ¿e szuka³em ¼le albo co¶ przeoczy³em. Jako, ¿e nie znalaz³em zadajê pytanie - jak wygl±da³a np. rota husarska? Jakie funkcje mo¿na wyró¿niæ w chor±gwiach pancernych i husarskich? Przeczyta³em o obydwu formacjach do¶æ du¿o, ale nie mam pojêcia jak wygl±da³a hierarchia w takowych.
Kim jest wachmistrz?
Czy istnia³ osobny trêbacz w husarii czy trêbaczem by³ chor±¿y lub rotmistrz?
Pozdrawiam
P.S. Mam nadziejê, ¿e nie zabrudzam forum.
Towarzysz ciê¿kiego kufla
A móg³by kto¶ podaæ jakie¶ opracowania, ksi±¿ki, z których móg³bym poznaæ organizacjê polskich chor±gwi w XVII wieku? Jestem ciekaw z czego powinna sk³adaæ siê np. wiêksza grupa rekonstrukcji towarzyszy husarskich.
m_q
CYTAT
A móg³by kto¶ podaæ jakie¶ opracowania, ksi±¿ki, z których móg³bym poznaæ organizacjê polskich chor±gwi w XVII wieku?

http://www.poczytaj.pl/90316

CYTAT
Jestem ciekaw z czego powinna sk³adaæ siê np. wiêksza grupa rekonstrukcji towarzyszy husarskich.

Wiêksza? Z towarzyszy, czeladzi pocztowej, czeladzi lu¼nej, koni, wozów, zbroi, sukien, namiotów, treptuchów, deków, dywdyków, der, rondli, mis, pó³misków, talerzy cynowych, kocio³ków miedzianych, z wêdzonek, szynek, kie³bas, schabów, legumin, miêsiw, chlebów i obroków, ze wszystkich potrzeb, do ¿ywno¶ci ludzi i koni nale¿±cych - wszystkiego na circa about 120 porcji.
SAMUEL77
CYTAT(Towarzysz ciê¿kiego kufla @ 12:00 13.11.2010) *
A móg³by kto¶ podaæ jakie¶ opracowania, ksi±¿ki, z których móg³bym poznaæ organizacjê polskich chor±gwi w XVII wieku? Jestem ciekaw z czego powinna sk³adaæ siê np. wiêksza grupa rekonstrukcji towarzyszy husarskich.

Hej,
w ci±gu 17 wieku powoli, ale jednak zmiany w wojsku nastêpowa³y.
Trudno tak naprawdê jednoznacznie odpowiedzieæ.
Zanim wyrobisz sobie w³asne zdanie (a wierz mi wielu historyków co do szczegó³ów siê spiera) trochê literatury bêdziesz musia³ przeczytaæ.
Widzê, ¿e ambitnie chcesz siê zaj±æ rekonstrukcj±, to na pocz±tek proponujê "Historya jazdy polskiej" Konstantego Górskiego. Napisa³ on jeszcze historie artylerii i piechoty.
Poza tym przegl±daj publikacje Jana Wimmera, Herbsta, Paw³a Skworody czy wspomnianego Sikory.
Te starsze pozycje mo¿esz znale¼æ w bibliotece cyfrowej w Internecie.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.