Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: rycerstwo.pl - otwarte pytanie optymalizacyjne
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Grafika, makiety, prezentacje multimedialne
Anielka
Jak Wam wiadomo postanowi³em wreszcie ruszyæ temat jednej z pierwszych moich domen, kompletnie przebudowuj±c to co jest od lat 7 na rzecz portalu dla Was (mowa o rycerstwo.pl, gdzie dla zainteresowanych nadal czeka ankieta). W zwi±zku z tym mam pytanie optymalizuj±ce Wasze "user exp" jak siê to zwyk³o mawiaæ w informatycznym pó³¶wiatku.

Sprawa wygl±da tak, ¿e w koncepcji ka¿de bractwo/grupa ma swój profil/stronê, w nim co¶ na kszta³t "tablicy" czy "bloga", w którym z kolei mo¿e dodawaæ ró¿niste informacje. do danej grupy "pod³±czeni s±" konkretni u¿ytkownicy portalu, dziêki czemu mog± na bie¿±co wymieniaæ siê informacjami i "czerpaæ nowinki" o grupie. zak³adam, ¿e taka forma komunikacji jest do¶æ wygodna, ale...
  • grupa mo¿e chcieæ przybiæ og³oszenie do pnia na targowisku, tak by ka¿dy móg³ przeczytaæ (np organizujemy imprezê)
  • cz³onkowie grupy chc± umówiæ siê na jaki¶ dodatkowy, nieformalny trening/strzelankê ze znajomymi, którzy nie s± w danej grupie, lecz s± "zaprzyja¼nieni"
  • kto¶ z w³adz grupy mo¿e chcieæ wystawiæ jakie¶ og³oszenie (np o sk³adkach), które powinni zobaczyæ tylko cz³onkowie grupy

to oczywi¶cie tylko trzy przyk³ady spo¶ród wielu mo¿liwo¶ci.
moje pytanie brzmi:
skoro nasza spo³eczno¶æ wspó³pracuje ze sob± na wielu p³aszczyznach, to czy dana grupa powinna mieæ mo¿liwo¶æ przyjmowania w swój poczet cz³onków, sympatyków, przyjació³, itd, czy wystarczy podzia³ na w grupie/nie w grupie?
dodatkowo je¶li jeste¶ zwolenniczk±/zwolennikiem szerszego podzia³u, to jakie s± Twoje propozycje i jaki mia³by byæ zakres kompetencji w ramach danego profilu dla ró¿nych grup?

oczywi¶cie zak³adam, ¿e ca³e grupy równie¿ jako takie mog± siê zaprzyja¼niæ, wspó³pracowaæ na jakiej¶ p³aszczy¼nie (np wspó³organizacja imprez czy wspólne treningi), wiêc chodzi mi o mo¿liwie najsensowniejszy podzia³, który bêdzie mo¿na w miarê rozs±dnie cedowaæ z grup na jej cz³onków i z poszczególnych u¿ytkowników na ca³e grupy. z za³o¿eniem oczywi¶cie pewnych ró¿nic pomiêdzy sympatykiem grupy, zaprzyja¼nionym bractwem oraz czyim¶ "prywatnym przyjacielem z innej lub w³asnej grupy".

Z góry dziêkujê za wysi³ek w³o¿ony w udzielenie odpowiedzi. przeczytam ka¿d±, równie¿ krytyczn± uwagê odno¶nie do pomys³ów, o ile bêd± konstruktywne, to wezmê je w koñcowym szkicu projektu.

dodajê na koniec, ¿e takie "spo³eczne konsultacje" na ró¿ne tematy bêd± pojawia³y siê raz na jaki¶ czas w miarê pisania kolejnych czê¶ci tego b±d¼ co b±d¼ du¿ego, autorskiego projektu.
£ukasz P
Pozwolê sobie sparafrazowaæ : Ankieta to pomys³ do bani. W dobie, w kiedy ka¿de forum -ba, wiêkszo¶æ stron internetowych- ma opcje "socjalizacji", sprawdzanie czy jest ona potrzebna, mija siê z celem.
Pod tym wzglêdem rymcerstwo nie ró¿ni siê od spo³eczno¶ci zbieraczy czegokolwiek.
Konstruktywnie i prosto. Maksymalizacja mo¿liwo¶ci dodawania ról, wraz z przypisanymi im cechami, jest w konieczno¶ci± we wspó³czesnym portalu. Jaka by jego tematyka nie by³a.
Pozdrawiam

Anielka
£ukaszu zgadzam siê z Tob±, jednak moje w±tpliwo¶ci nie dotycz± samych ról wewn±trz profilu u¿ytkownika portalu lecz dodatkowych lub skalowalnych ról dla ca³ych grup u¿ytkowników oraz ról, które mo¿esz otrzymaæ od profilu grupy a nie poszczególnych userów. parafrazuj±c - grupa rekonstrukcyjna bêdzie mia³a "profil firmowy" do którego podpiête maj± byæ profile prywatne. problem pojawia siê tutaj, bo na FB dla przyk³adu albo co¶ lubisz albo nie i generalnie masz wiêcej lub mniej danych.

W naszym "pó³¶wiatku" poza tym, ¿e jeste¶ w bractwie dajmy na to XIV, to uczêszczasz na treningi z bractwem XII i je¼dzisz na wszystkie strzelanki organizowane przez bractwo XX. interesujesz siê równie¿ rekonstrukcj± wieku XVII, ale raczej je¼dzisz na wybiórcze imprezy w Twojej okolicy jako plankton, bo chcesz robiæ zdjêcia.
  • w pierwszym wypadku powiniene¶ mieæ dostêp do wszystkich danych TWOJEJ grupy,
  • w drugim jako "zaprzyja¼niony" do wiêkszo¶ci, ale nie wszystkich,
  • w trzecim jako "sympatyk" dane grupy powinny byæ Ci prezentowane w jeszcze bardziej okrojony sposób,
  • w ostatniej opcji równie¿ powiniene¶ dostaæ jak±¶ porcjê danych, które mog± byæ ci przydatne, a jako,¿e fotki robisz niez³e i jeste¶ znany w¶ród rekonstruktorów tego okresu, to tych danych przyda³o by siê udostêpniæ wiêcej ni¿ osobie, która po prostu jako niezalogowana/nie powi±zana z grup± ogl±da taki "profil firmowy".

same relacje spo³eczno¶ciowe pomiêdzy cz³onkami grupy - czyli samymi u¿ytkownikami siedz±cymi przy kompach - to inna kwestia, tu do czynienia mamy z prywatnymi preferencjami i mo¿e masz kumpla z wojska, którego kompletnie nie krêci nic poza staro¿ytn± spart±, ale ¶wietnie siê z nim gada o ornitologii i takiego u¿ytkownika do swojej "prywatnej" grupy znajomych dodasz, ale nie bêdziesz chcia³ byæ informowany o poczynaniach jego grupy, bo twardo stoisz na stanowisku, ¿e wojnê pelononesk± powinny by³y wygraæ ateny, a poza tym temat nie interesuje Ciê absolutnie wcale, gdy¿ ca³a Hellada wraz z Tebami, które da³y sparcie w 4 litery i tak potem sta³a siê czê¶ci± imperium rzymskiego..generalnie nie masz najmniejszego powodu interesowaæ siê tym co robi wewn±trz swojej grupy, ale chcesz by by³ w grupie Twoich "przyjació³", a nie "znajomych", do których subiektywnie zaliczasz osoby z którymi pijasz na biesiadach i którzy maj± wiêcej uprawnieñ w Twoim profilu ni¿ np. ludzie z ich bractwa, których znasz z imprez, ale z którymi na biesiadzie nie pijasz...
jak widzisz ta druga czê¶æ jest generalnie prosta, znana i doskonale przez Ciebie doprecyzowana jako "funkcje spo³eczno¶ciowe". mnie interesuje g³ównie taki zakres funkcji spo³eczno¶ciowych w tych kontach "firmowych" oraz Wasze propozycje odno¶nie tych¿e.

do tego dochodzi jeszcze szereg zale¿no¶ci pomiêdzy relacjami
  • grupa - grupa
  • grupa - rzemie¶lnik
  • grupa - niezrzeszony
  • i ró¿ne inne premutacje na ten temat

zrobienie takiego "planu powi±zañ" jest kolejnym etapem projektowania relacji spo³eczno¶ciowych w tym projekcie, a sama ankieta w tym ¶wietle do bani nie jest, gdy¿ pozwala mi oszacowaæ jak daleko rozbudowane maj± byæ te relacje, oraz - dziêki Waszym sugestiom i pomys³om - wstêpnie okre¶liæ kierunki rozwoju wspomnianej siatki.

nasun±³ mi siê jeszcze inny przyk³ad:
wyobra¼ sobie, ¿e jeste¶ administratorem jednego z for na fora.pl, ty ustanawiasz moderatorów, jak kto¶ chce to siê zapisuje. teraz wyobra¼ sobie, ¿e fora.pl to jeden wiêkszy serwis w którym ka¿de forum jest po³±czone z ka¿dym w jaki¶ sposób, do tego u¿ytkownicy maj± "personalizowanie profile" oraz mo¿liwo¶æ dodawania innych userów do znajomych... jako administrator swojego forum - niezale¿nego bytu wewn±trz wiêkszej spo³eczno¶ci musisz w jaki¶ sposób regulowaæ interakcjê z innymi forami - jedne s± bardziej tematycznie zwi±zane inne mniej itd, etc...

mam nadziejê, ¿e dziêki temu obszernemu postowi uda³o mi siê jasno nakre¶liæ w jakim kierunku id± moje plany na ten serwis spo³eczno¶ciowy.
£ukasz P
Podtrzymujê swoje stwierdzenie.
CYTAT
mnie interesuje g³ównie taki zakres funkcji spo³eczno¶ciowych w tych kontach "firmowych" oraz Wasze propozycje odno¶nie tych¿e.

Przydzielany dynamicznie. Dostosowany do indywidualnej sytuacji.
Przyk³ad:
Mamy grupê A
Wewn±trz grupy A mamy zbiór zdarzeñ X. Ka¿de zdarzenie ma w³asno¶æ private/public - lista osób maj±cych dostêp do private jest ustalana indywidualnie dla zdarzenia. Indywidualnie jest równie¿ ustalane co jest widoczne wewn±trz private/public.
Do ka¿dego zdarzenia z X przypisany jest user - nie koniecznie musi nale¿eæ do A. Na tym poziomie powinna byæ mo¿liwo¶æ definiowania co konkretny u¿ytkownik mo¿e zdzia³aæ w obrêbie zdarzenia.
Na wstêpnie taki przys³owiowy wierzcho³ek góry lodowej.

Takie dzia³ania s± realizowane przez ogólnie dostêpne skrypty (choæ niestety nie zawsze darmowe).

Pozdrawiam .
Anielka
[offtop]
nie chcê korzystaæ z gotowca - chcê umie¶ciæ ten projekt w portfolio i mieæ frajdê z pisania - taka moja druga pasja
[/offtop]
£ukasz P
CYTAT
[offtop]
nie chcê korzystaæ z gotowca - chcê umie¶ciæ ten projekt w portfolio i mieæ frajdê z pisania - taka moja druga pasja
[/offtop]

Powstrzymuj±c siê od z³o¶liwo¶ci zaproponujê
http://www.google.pl/search?client=opera&a...-8&oe=utf-8
nad konkretnym zapytaniem mo¿esz trochê popracowaæ.
Do portfolio bardziej Ci siê przyda co¶ ogólnego przyciêtego na wymiar do rycerstwa ni¿ odwrotnie.
Innymi s³owy napisz skrypt social-engine jak najbardziej ogólny.
Potem przystosuj do rymceriady - bêdziesz mia³ praktykê w stosowaniu. Potem to ju¿ tylko na pó³ki sklepowe.;)
CYTAT
..pieni±dz le¿y na ziemii..
pieni±dz jest w interenecie ;p
Anielka
³ukaszu z ca³ym szacunkiem:
  • zdobycie wiedzy oraz umiejêtno¶ci, ci±g³e podnoszenie swoich kwalifikacji oraz obycie z najnowszymi trendami jest dla mnie o wiele bardziej interesuj±ce ni¿ studiowanie cudzego kodu i jego przerabianie "na wymiar"
  • satysfakcja z napisania czego¶ naprawdê fajnego jest wiêksza ni¿ stworzenie kolejnego stylu do WP czy innego "gotowca"
  • silnik oczywi¶cie chcê napisaæ tak, by mia³ szanse nie tylko z takim zadaniem ale i innymi.
  • pieni±dz w internecie le¿y, to prawda - ale nie w rymcerstwie tylko w wiedzy i informacji.
Reprezentujê raczej podej¶cie Lawrenca Page i Eryka Schmidta ni¿ Marka Z. w zwi±zku z czym informacji nie traktujê jako czego¶ do "samodzielnej sprzeda¿y" i dane poza serwis nie wyp³yn± (chyba, ¿e poprzez eksport wykonany osobi¶cie przez usera). Chcê poszerzyæ wiedzê, nauczyæ siê czego¶ i przy okazji daæ spo³eczno¶ci "rymcerskiej" fajne narzêdzie, które bêdzie w za³o¿eniach darmowe. Je¶li pojawi± siê jakie¶ us³ugi p³atne w ramach serwisu to nie bêd± one ani "obowi±zkowe" ani niezbêdne do komfortowego korzystania z portalu.

Do tego uwa¿am, ¿e o wiele lepszym portfolio jest kilkana¶cie tysiêcy linijek autorskiego kodu dzia³aj±cego w internecie ni¿ kilka tysiêcy plików diff i link do jakiego¶ projektu open source.

Je¶li mia³bym na tym zarobiæ to poprzez odsprzedanie kodu (co jest ma³o realne z okazji choæby przytoczonego przez ciebie wyszukania w google), udostêpnienia Waszych danych innym podmiotom(np reklamodawcom), czego nie chcê robiæ i wrêcz zrobiê wszystko, by tego nie robiæ - nie zarabia siê i sprzedaje siê przyjació³ (nie jestem wspomnianym Markiem Z.), ewentualnie sprzedaj±c ca³y serwis wraz z ca³± infrastruktur±, ale by kto¶ chcia³ to kupiæ to w pierwszej kolejno¶ci serwis musia³by byæ bardzo prê¿ny, w drugiej mieæ bardzo szeroki zasiêg, etc...

S³owem nie chcê z tego pieniêdzy. Zyski, które mo¿e daæ mi ten projekt to bezcenna wiedza, rado¶æ tworzenia, do¶wiadczenie i perspektywicznie docenienie przez przysz³ych pracodawców. Docenienie, które prze³o¿y siê na gotówkê.

Nie wspominaj±c, ¿e od dawna nie napisa³em niczego ambitnego i po prostu doszed³em do wniosku, ¿e jak tak dalej pójdzie to siê zanudzê przy kolejnym CRM na silniku, który opracowa³em icon_cool.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.