Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: O miecza mocowaniu poprawnym...
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza > Inne uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza
st. Lazari
Drodzy FREHOWICZE !!!
proszê was o pomoc tears.gif w rozwi±zaniu niezwykle intryguj±cej mnie ostatnimi czasy sprawy, jak± jest w³a¶nie poprawne po³±czenia pochwy miecza z pasem skórzanym.
Dok³adnie idzie o to ¿e wszelka ikonografia traktuj±ca o tym temacie ukazuje problem niestety tylko "z jednej strony" :-P. (Idzie o to ¿e widoczna jest tylko jedna strona splotu po którym nie mo¿na nic stwierdziæ odno¶nie strony spodniej szczerba.gif).
Nie wiem przez to:
czy pas by³ do pochwy jedynie wi±zany rzemieniem, czy te¿ mo¿e przynitowany od spodu?
Druga rzecz to sprawa samego pasa:
czy sk³ada³ siê z dwóch czê¶ci o rozwidlonych koñcach, czy te¿ by³ jednoczêsciowy z ro¶ciêciem w ¶rodku?
No a trzecia i najwa¿niejsza, to sam splot wêz³ów.
Problem jest o tyle ciekawy, ¿e nawet moja wycieczka do kilku znanych w Polsce muzeów, oraz ich magazynów nie przynios³a jego rozwi±zania (skóra jest niezwykle wra¿liwa na up³yw czasu, przez co pasy s± zachowane w stanie szczkowym icon_cry.gif ).
Je¶li mogliby¶cie mi w jakikolwiek sposób pomóc bêdê niezwykle wdziêczny blinkie.gif

P.S
(Co wa¿ne chodzi mi o mocowanie przy pomocy tzw. splotu polskiego znanego chocia¿by z nagrobków polskich mo¿now³adców i królów).
Agata Witkowska
Witam!!!
Ja sie nie spotkalam w zadnej literaturze czy w sieci zeby kto¶ sie tym zajmowa³. Chocia¿ to jest ciekawe bigsmile2.gif Ze wej strony moge napisac ze bardzo mi sie podoba patrent stosowany bodaj w XII wieku - zahaczanie miecza na krawêdzi otworu wycietego w kaftanie.
Pozdrawiam!!
Agata
Bartko z £om¿yñca
cze¶cik,

wiem, ¿e Normañce, zostawiali dziury na miecz w swoich kolczugach i tam zachaczali o jelec. Pewnie Agata mówi³± o tym samym, tylko zdaje siê, ¿e nieco pó¡niejsze czasy. Aha, i o jaki kaftan chodzi?
Wotawa
Koledze chodzi³o o splot ³±czenia pasa z pochw± od miecza, a nie o to, czy miecz przechodzi³ przez przez kolczugê.
To, ¿e rêkojesæ miecza wystawa³a przez otwór kolczugi, nie ¶wiadczy, ¿e ca³o¶æ: miecz i pochwa wisia³y zahaczone o jelec...
Je¶li by tak by³o, po wyci±gniêciu miecza nie mo¿na by by³o go ju¿ schowaæ.

Je¶li chodzi o splot to widzai³em go gdzies w internecie i w ksi±¿kach. Mo¿e co¶ o tym wiedzieæ tez Pietrek Annopolski. Przy okazji trzeba zauwazyæ, ¿e mniej wiêcej w tym czasie zapiêcie pasa te¿ by³o wi±zane (bez klamry).
Poszukam i zobaczê.
read.gif
st. Lazari
Dok³adnie tak yes.gif chodzi mi g³ównie o splot ³±czenia pasa z pochw± miecza.
Normañscy wojownicy ( polecam: David Nicolle & Agnus McBride OSPREY "The Normans") stosowali rozciêcie w kolczudze do oko³o 1120 roku ale pó¡niej ich kolczugi coraz czê¶ciej by³y bez tego otworka szczerba.gif .
Miecz nie by³ zawieszony na nim, bo gdyby tak by³o po jego dobyciu pochwa spada³a by na ziemie icon_cool.gif. Nikt z po¶ród Normanów nie nosi³ nagiego miecza. To by³a elitarna armia zawodowców, poza tym je¿eli kogo¶ staæ na pe³n± kolcz± (³±cznie z majtkami - powaga icon_wink.gif ) to staæ go na pas i pochwê.
Przeszywanica ¶ci±gniêta by³a pasem, a do pasa devil.gif podobnym splotem do tego o który mi chodzi przytwierdzony by³ miecz.
Dlaczego potem pas pojawi³ siê na kolczugach?
Mo¿e dlatego, ¿e d³uga spódnica kolcza zwisaj±ca lu¡no obci±¿a niesamowicie barki. Spróbójcie aktywnie powalczyæ bez ¶ci±gniêcia pasem kolczugi a zobaczyæie które partie miê¶ni pracuj± najbardziej. Pas na kolczudze nie mia³ charakteru ozdobnego, lecz wy³±cznie by³ wynikiem optymalizacji i pragmatycznego my¶lenia. Odci±¿a³ ramiona przenosz±c znaczn± czê¶æ obci±¿enia na biodra.
Pó¡niej stosowano równie czêsto dwa pasy. Jeden odci±¿aj±cy a drugi dla zawieszania miecza. W tym przypadku równie¿ by³o to uwarunkowane wzglêdami praktycznymi ( konna jazda i wygoda noszenia miecza szczególnie w¶ród ludzi i przy siadaniu icon_cool.gif )
Niektórzy zamiast pasa odci±¿aj±cego stosowali ozdobne szarfy którymi kilkukrotnie owijali siê w pasie.
Z czasem te dwa osobne pasy ewoluowa³y w pas do którego przy pomocy osobnych dwóch pasków zawieszona by³a pochwa.
Oczywi¶cie to du¿y skrót i przytoczone przezemnie informacje s± niepe³ne.
My¶lê o tym by sporz±dziæ swoj± stronkê, mo¿e na niej pokuszê siê o nieco obszerniejsze potraktowanie tematu.

AD REM:
By³ bym bardzo wdziêczny gdyby¶cie dali znaæ je¿eli w miêdzyczasie natkniecie siê na wzór splotu szczególnie ukazuj±cy go równie¿ od spodu.

David Nicolle & Agnus McBride OSPREY "The Normans"
£azarz
Sprawa rozwi±za³a siê sama blinkie.gif , a w³a¶ciwie dziêki d³uuuuuuuuugiemu poszukiwaniu tego co ju¿ by³o w zasobach komputera read.gif . Problem by³ tylko jeden - przy tak du¿ej ilo¶ci materia³ów czasami mo¿na siê pogubiæ. Ale do rzeczy. Wydawnictwo "Osprey Military" seria "Warrior" no.25 tytu³ " Italian Militian 1260-1392" dok³adnie pokazuje sposób pó¡nego mocowania pochwy do pasa. Natomiast ksi±¿ka z tej samej serii pt. "Knight Hospitaller (1) 1100 - 1306" na barwnej planszy "C" przedstawia wczesny typ mocowania. Dodatkowo w dziale "Colour Plate Commentary" jest opis rysunków. Tu t³umaczenie :
Pochwa rys. ( 17) jest wykonana z drewna i obszyta skór±, posiada z miedzi chape przy bazie rys. ( 18), szczegó³, którego jest pokazywany na rys. ( 19). Jest przywi±zana przez zawi±zywane skórzane pasy. Dwa szczegó³y szczytu pochwy s± pokazywane: rys. ( 20) pokazuje skórzany rêkaw, dooko³a którego pas koronki lub rzemienia jest wi±zany, i rys. ( 21), który pokazuje jej ty³ z rzemieniami przymocowany..
Wczesne mocowanie mo¿na zobaczyæ na wspania³ym grobowcu Henryka Pobo¿nego (Muzeum Narodowe we Wroc³awiu).
Dziêkujemy wszystkim za pomoc, ale pozostawiamy temat otwary - mo¿e kto¶ z braci ma inne równie ciekawe materia³y. Na ¿yczenie prze¶lê dostêpne nam materia³y o mocowanie pochwy do pasa.
£azarz
st. Lazari
W dalszym ci±gu prosze o namiary i info o sposobie wi±zania splotów ³±cz±cych pas z pochw±.
Ten w³oski model jest zupe³nie ró¿ny od sposobu polskiego wi±zania.
Szpitalny faktycznie jest O.K.
Mo¿e macie inne rozwi±zania????Dziêki Grzechu fakt te pozycje mi umknê³y.... bic.gif
Ale ty te¿ co¶ przeoczy³e¶. Zobacz plansze G w OSPREY-owych Szpitalnikach to wi±zanie jest Fajniejsze ni¿ to na C.
W Normanach Normans Knight Plansza F
Knight of Outremer A, E

TEMAT JAK NAJBARDZIEJ OTWARTY BO DOBRZE JEST MIEÆ W CZYM WYBIERAÆ!!!!

Jak mówi przys³owie "£atwiej kijek wycieñkowaæ, ni¿ go potem pogrubasiæ"
Jak co¶ macie to podrzuæcie bo chcia³bym skorzystaæ z najfajniejszego rozwi±zania.
Nikodem
Witam. Ja pozwole sobie zadaæ odrobine inne pytanie, dotycz±ce oczywi¶cie mocowania miecza. czy u¿ywano do tego celu rapci, takich samych na jakich nosi³o siê tasaki, kordy, a pó¡niej szable? i jak wyglada sprawa wydatowania czego¶ takiego, czyli po prostu: kiedy tego u¿ywano?
Cane Domini
Tak,w pó¼niejszym okresie ¶redniowiecza zawieszano miecz na przymocowanych do niego rapciach
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.