Witam,
Jako, ¿e skoñczy³ siê proch do hakownic w naszej piêtnastkowej grupie oraz poniewa¿ planujê zakup karabinu czarnoprochowego, chcia³bym spytaæ jak w temacie.
Nie bardzo chce mi siê je¼dziæ do Czech, cha³upnictwo te¿ mnie nie interesuje.
Czy w Polsce mo¿na czarny proch w ogóle zakupiæ?
Czyta³em wiele tematów o CP i dochodzê do wniosku, ¿e je¿eli nie jestem cz³onkiem jakiego¶ klubu strzeleckiego/my¶liwskiego, prochu nie kupiê. Mimo, ¿e w ¶wietle wyroku z lutego br., jest legalny.
Jak problem rozwi±zuj± rekonstruktorzy na forum? Czy wszyscy zaopatruj± siê w Czechach?
Pozdrawiam i z góry dziêkujê za pomoc
Mimo wszystko w Czechach kupisz szybko i tanio (ok 30/40 z³ za kilogram) a u nas np. w Kolibrze za 130 i to ze znajomym my¶liwym.
Witam
najlepiej proch kupowaæ w Czechach, bo tam bez problemu sprzedadz±. Ja w te wakacje by³em u rodziny w Cieszynie i proch kupowa³em w Czeskim Cieszynie w sklepie na rynku, ale co do ceny to p³aci³em za niego oko³o 60 z³
Dziêki za odpowiedzi.
Fakt, ró¿nica w cenie PL/CZ jest znaczna... Problem w tym, ¿e nie zapowiada siê na wizytê kogokolwiek ze znajomych w Czechach, a by pojechaæ samemu, potrzebowa³bym troszkê urlopu, który jest u mnie towarem deficytowym, heh.
Rozumiem, ¿e chodzi o warszawski sklep Kaliber (zamiast Koliber)?
Tak, moja pomy³ka. Popytaj w¶ród znajomych z po³udnia ;)
Dobry jako¶ciowo proch, maj± na handel niektóre bractwa. I nie mówiê tutaj o zwyk³ej samoróbce, co mo¿na zrobiæ na dzieñ przed imprez±, tylko o porz±dnym prochu,nie rzadko granulowanym. Namiar na priv.
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Je¿eli nic siê nie zmieni³o ostatnio w tej kwestii, zakup czarnego prochu w Polsce jest mo¿liwy wylacznie w koncesjonowanych punktach sprzeda¿y (informacjê mo¿na uzyskaæ w lokalnym kole my¶liwskim lub klubie strzeleckim) po okazaniu dokumentu to¿samo¶ci i po rejestracji.
Inny sposob nabycia prochu czarnego jest nielegalny i grozi sankcjami prawnymi.
Zamykam temat i pozdrawiam.
P.S. Informacje na temat prochu czarnego i obecnego sytanu prawnego znalezc mozna takze w temacie:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=20869
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.