Witam,
Jako, ¿e skoñczy³ siê proch do hakownic w naszej grupie oraz poniewa¿ planujê zakup karabinu czarnoprochowego, chcia³bym spytaæ jak w temacie.
Nie bardzo chce mi siê je¼dziæ do Czech, cha³upnictwo te¿ mnie nie interesuje.
Czy w Polsce mo¿na czarny proch w ogóle zakupiæ?
Czyta³em wiele tematów o CP i dochodzê do wniosku, ¿e je¿eli nie jestem cz³onkiem jakiego¶ klubu strzeleckiego/my¶liwskiego, prochu nie kupiê. Mimo, ¿e w ¶wietle wyroku z lutego br., jest legalny.
Jak problem rozwi±zuj± rekonstruktorzy na forum? Czy wszyscy zaopatruj± siê w Czechach?
Pozdrawiam i z góry dziêkujê za pomoc.
Zapewne jest to jakie¶ rozwi±zanie...
Ale w±tpiê, by wiêkszo¶æ z niego korzysta³a.
Ponoæ gdzie¶ w Warszawie mo¿na kupiæ czarny proch. Orientuje siê kto¶, gdzie?
Pozdrawiam
Swego czasu siedzia³em trochê w modelarstwie rakietowym. Do silników rakiet wsypywana by³a niewielka ilo¶æ prochu ¿eby po kontakcie z ogniem odpali³a silnik.
Nie wiem jednak czy ten proch by siê nadawa³, na broni czarnoprochowej nie znam siê zupe³nie. Zawsze mo¿na jednak zadzwoniæ do ludzi robi±cych silniki i spytaæ siê o szczegó³y oraz sk±d go bior± (a bior± go w du¿ych ilo¶ciach wiêc da³oby siê pewnie co¶ z nimi za³atwiæ)
Napisa³e¶, ¿e skoñczy³ wam siê proch.
To sk±d go wcze¶niej mieli¶cie?
Chrystian (Lvcivs Cornelivs Barbatvs)
Jak to z k±t?? Przecie¿ w Polsce ka¿dy proch w lesie znajduje
Wcze¶niej jeden z hakowników mia³ ze swoich starych zapasów od kumpla z Czech. No, ale kontakt siê urwa³ i prochu ni ma.
Prosi³bym o konkretne odpowiedzi. Jest w Polsce bardzo wielu odtwórców strzelaj±cych z czarnoprochoców, tak¿e jako¶ musz± siê zaopatrywaæ.
Chyba, ¿e to tajemnica?
Pozdrawiam
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Je¿eli nic siê nie zmieni³o ostatnio w tej kwestii, zakup czarnego prochu w Polsce jest mo¿liwy wylacznie w koncesjonowanych punktach sprzeda¿y (informacjê mo¿na uzyskaæ w lokalnym kole my¶liwskim lub klubie strzeleckim) po okazaniu dokumentu to¿samo¶ci i po rejestracji.
Inny sposob nabycia prochu czarnego jest nielegalny i grozi sankcjami prawnymi.
Zamykam temat i pozdrawiam.
P.S. Informacje na temat prochu czarnego i obecnego sytanu prawnego znalezc mozna takze w temacie:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=20869
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.