Tak jak w temacie napiszê jak zrobiæ promieñ. Na pocz±tku mówiê, ¿e to nie mój pomys³.
Aby zrobiæ promieñ wystarczy mieæ:
-listewkê o prostych s³ojach 1x1cm, d³ugo¶æ zale¿na od tego jak± chcemy mieæ strza³ê najlepiej drzewo li¶ciaste
-kawa³ek drewna grubo¶æ przynajmniej 1,5cm szeroko¶æ i d³ugo¶æ to 3x3cm
-dwie pi³ki najlepiej od wyrzynarki albo od pi³y suzu
-wiert³o ja zalecam 10mm ale mo¿e byæ wiêksze b±d¼ mniejsze
-wiertarka
-imad³o
-i oczywi¶cie papier ¶cierny
Na pocz±tek w kawa³ku drewna wiercimy dziurê. Potem musimy obci±æ brzegi klocka tak po 1mm z jednej i drugiej strony ewentualnie mog± byæ 2mm a mo¿e nawet lepiej 2mm. Klocek nam rozleci siê ale te czê¶ci s dziurk± zostawiamy resztê mo¿emy wyrzuciæ. Teraz siê zabieramy do mocowania naszego urz±dzenia na imadle. Bierzemy klocki z dziurk± i dwie pi³ki. Klocki sk³adamy tak jak wygl±da³y przed przyciêciem i przyk³adamy do nich z dwóch stron pi³ki. Pi³ki maj± uk³adaæ siê tak jak mamy obroty w wiertarce. Czyli z±bki jednej maj± i¶æ w jedn± stronê a drugiej w drug± stronê. Z±bki pi³ek maj± wystawaæ lekko nad klocek. Maszynkê z jednej strony wk³adamy do imad³a tak by wychodz±cy promieñ nie zahacza³ o blat ani o ¶ruby mocuj±ce imad³o a z drugiej strony ¶ciskamy ¶ciskiem stolarskim. Teraz musimy naostrzyæ dwa koñce listewki. Jedna strona s³u¿y do w³o¿enia do wiertarki a druga wchodzi w maszynkê. Jak ju¿ zrobimy to, to musimy wsadziæ jeden koniec do wiertarki. Jak jeste¶my wysocy do bêdzie ³atwiej a jak niscy to trzeba stan±æ na czym¶ wy¿szym. Teraz wreszcie najprzyjemniejsza robota toczenie promieni. Ustawiamy promieñ tak by wchodzi³ lekko w dziurkê i ¿eby prosto by³ skierowany ku niej. W³±czamy wiertarkê i jazda !!!! Promieñ powinien szybko wychodziæ, je¶li mamy kogo¶ do pomocy to on mo¿e trzymaæ lekko powtarzam lekko wychodz±cy promieñ. Tak oto powsta³ promieñ. teraz chwytamy papier ¶cierny i wiertarkê z wsadzonym promieniem i znów jazda. Tak szlifujemy promieñ.
Teraz grot i lotki ja polecam na grot kuty z allegro albo trójk±t z p³askownika wyciêty oczywi¶cie zaostrzony! A lotki to z piór gêsich, bocianich a nawet kruczych(sam takie robi³em) . Wycinamy je w dowolny sposób mo¿emy tak¿e ³±czyæ na przyk³ad krucze i gêsie. Lotki mocujemy na 3-4cm od wciêcia na ciêciwê mo¿emy wyci±æ rowek albo tylko delikatnie ostrugaæ to miejsce no¿em. Lotki przyklejamy na klej albo owijamy nici± ja owijam tylko nici± i jest ok miejsce w którym trzymamy strza³ê owijamy nici±.I tak powstaje nasza strza³a
My¶lê ,¿e pomog³em. Proszê o komentarze (te z³e i dobre) i poprawki.
Jak pomog³em to piszcie i piszcie co wam siê nie podoba.
Dziêki za przeczytanie
Pozdrowienia omyk