Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [France] Folleville 2011
> Inne > Kalendarium 2011
Jean-Philippe
bigsmile2.gif Hello Polish guys,

I have been asked several times "Is there any good tournament or event in France?". I often answer "Grunwald, ah crap it's not a part of the French Empire anymore!" bum.gif

According to me, most of good french reenactment events are in the Northern part of France and in Belgium.

I would like to advice you the event called "Folleville" for 2011. It's a meeting with more than 450 french footmen it's open to the public the 27-28th of August. Reenactors can come 2 to 3 days before. It's only my opinion but this event is much better than Azincourt or any other battle in France. It's the only event when bohurts are allowed (only sometime).

Website in Polish :
http://translate.google.fr/translate?js=n&...leville.c.la%2F

Place:
http://maps.google.fr/maps?hl=fr&rls=c...ved=0CCgQnwIwAw

Some video about the event:
http://www.youtube.com/watch?v=WPe9yjrm7rI
http://www.youtube.com/watch?v=tuRYvi4a2w4

There are already some crafters like Kokosz who attend the even but we need you guy !
Please, come in France and show what you get ! We terribly need you to change the "pussy fight" trend in France. Bring a wind of change, bash frenchies ! bigsmile2.gif

You'll be always welcome in France guys !

You can also be interested by the Belgium tournament called Hackaland :

http://users.skynet.be/hackamores/Hackamores/index.htm
winnajola
we Francji, Hiszpanii, Belgii dzieje siê du¿o, polecam tê stronkê:
http://www.adagionline.com/calendrier.asp
wprawdzie wiele imprez ju¿ siê odby³o ale pod koniec roku powinno pojawiæ siê kalendarium na 2011.
Jean-Philippe
I think it's important to warn Polish people. Most part of these events are created by mayors to boost local economy. It has nothing to do with reenactment. But, if you are in hollidays, and working in France, maybe you could be interested. So, I advice to ask a Frenchy about each event before travelling from Poland to France, because I know that for you it's VERY expenssive.

BUT:

I know Poland has very high skilled knights in traditionnal tournaments and bohurts. (and even women fighters !! you rock girls!!)

We are planning with my friends from Belgium to have 1 to 3 Bohurt contests in monasteries in France and Belgium in 2011. We would be proud to welcome teams from Poland. I'll keep you informed.

Jean-Philippe - Co-leader, French Team for the Battle of the Nations
Viator
CYTAT(PW)
I advice Polish people to ask some French guys before going on an event :

I know, for you, travelling from Poland to France costs A LOT. Most part of French events are "market oriented". Because mayors try to boost the local economy with such event. It has nothing to do with reenactment. (But it's cool and a good argument to drink with your friends if you live close to the fest.)

BUT.

I know many guys and women (respect, girls!!!) fight in tournaments and sometimes, bohurts.

I, with people from Belgium, are planning bohurt events in France and Belgium in monasteries and so on.

I'll keep you informed. We need you to bring a wind of change on French reenactment.
Jean-Philippe twierdzi ¿e wiêkszo¶æ imprez francuskich to komercha organizowana przez lokalne w³adze, na któr± warto pojechaæ tylko je¿eli kto¶ lubi popiæ i siê powyg³upiaæ, nie ma to natomiast nic wspólnego z rekonstrukcj±, poziom ¿enua. Je¶li kto¶ siê chce wybraæ na jakikolwiek turniej z oficjalnego grafika radzi bardzo dok³adnie siê dopytaæ czego siê spodziewaæ.

Natomiast on sam ma pomys³ ¿eby zorganizowaæ ze znajomymi z Belgii seriê imprez w bardziej historycznym klimacie (np. ¶redniowiecznego klasztoru) na terenie Francji lub Belgii. Wie, ¿e przyjazd dla nas jest bardzo du¿ym wydatkiem, ale zale¿y mu na ch³opakach (a i dziewczynach, tak¿e walcz±cych) z Polski, ma bowiem o naszym poziomie historyczno¶ci bardzo wysokie mniemanie. Prosi o odzew. Ma nadziejê ¿e to pomo¿e Frankom z³apaæ bakcyla prawdziwej rekonstrukcji...
GyrosS
Jak kasa pozwoli, mogê siê wybraæ
Jaros³aw z Ma¶lic
Francuzi na bitwie narodów to bêdzie ciekawe haha,to przynajmniej bedzie na kim punkty ³apaæsmile.gif

ciekawa propozycja jechaæ do ¿abojadów i powalczyæ z nimi,je¶li jeszcze jakie¶ euro naszykowali to super by by³o
Mlodymir
CYTAT(Viator @ 11:38 15.11.2010) *
Jean-Philippe twierdzi ¿e wiêkszo¶æ imprez francuskich to komercha organizowana przez lokalne w³adze, na któr± warto pojechaæ tylko je¿eli kto¶ lubi popiæ i siê powyg³upiaæ, nie ma to natomiast nic wspólnego z rekonstrukcj±, poziom ¿enua. Je¶li kto¶ siê chce wybraæ na jakikolwiek turniej z oficjalnego grafika radzi bardzo dok³adnie siê dopytaæ czego siê spodziewaæ.

Natomiast on sam ma pomys³ ¿eby zorganizowaæ ze znajomymi z Belgii seriê imprez w bardziej historycznym klimacie (np. ¶redniowiecznego klasztoru) na terenie Francji lub Belgii. Wie, ¿e przyjazd dla nas jest bardzo du¿ym wydatkiem, ale zale¿y mu na ch³opakach (a i dziewczynach, tak¿e walcz±cych) z Polski, ma bowiem o naszym poziomie historyczno¶ci bardzo wysokie mniemanie. Prosi o odzew. Ma nadziejê ¿e to pomo¿e Frankom z³apaæ bakcyla prawdziwej rekonstrukcji...

Co za bzdury, na festiwale we Francji mo¿e dostaæ siê ka¿dy, nawet wam zap³ac± za udzia³ i transport je¶li reprezentujecie odpowiedni poziom. W tym roku nasza grupa wybiera siê do Provins, wystarczy³o wys³aæ zg³oszenie, program i zdjêcia. Fakt ¿e ró¿ni± siê te festiwale od polskich tym, ¿e organizuj± je w³adze, ale nie oszukujmy siê. Sporo polskich festiwali (nie mówiê ¿e wszystkie) organizowanych przez bractwa rycerskie polskie reprezentuje w³a¶nie poziom ¿enua biesiady wiejskiej i popcornu, bo w³a¶nie od w³adz nie mog± dostaæ kasy. Tu przynajmniej kasa idzie ze ¼ród³a. Poziom historyczno¶ci jest zwyczajny, mo¿e trochê bardziej artystyczny i kolorowy ni¿ u nas, ale ile turnieji konnych, ile grup muzycznych, sporo te¿ kuglarzy i wielki ruch na kramach. Wszystko jak najbardziej historyczne. Co do organizacji, nie ma w tym nic zdro¿nego ¿e organizuj± festiwale w³adze. W Norwegii, Szwecji i Danii festiwale organizowane s± g³ównie przez Muzea pod auspicj± w³adz. Wszystko dzia³a super sprawnie i historycznie. Zobaczcie Niemcy, tam eventy organizuj± firmy prywatne (vel Spectaculum czy Coax) i to tam w³a¶nie z rekonstrukcj± jest na bakier.
Przemko zwany Zychem
Ja bym pojecha³ na jaki¶ ZPISZ do Francji albo Belgii.
Viator
Ja nie wiem, M³odymirze, gdzie znalaz³e¶ u J-Ph informacjê, ¿e nie ka¿dy siê mo¿e na te festiwale dostaæ, i gdzie on pisa³ ¿e w³adze ¼le organizuj± festiwale. Ja odczyta³em tylko, ¿e ¼le jest, i¿ nie ma we Francji alternatywy dla tych oficjalnych festiwali - imprez innych ni¿ organizowane przez w³adze masowe spêdy. On generalnie jest zmêczony komercyjnymi imprezami i to, czego nam zazdro¶ci, to imprezy zamkniête dla publiczno¶ci, których wszak u nas jest coraz wiêcej (i stacjonarnych np. warsztatów, i wyprawowych), a które s± "ku¼ni±" poziomu rekonstrukcji. I liczy na to, ¿e w tego typu imprezach chêtnie we¼miemy udzia³ (mimo braku refundacji) ¿eby zachêciæ do tego samych Francuzów, którzy najwyra¼niej jak dot±d gotowi s± udzielaæ siê tylko za kasiorê.
Mlodymir
No ok, ale szczerze, to nie wierzê w tego typu incjatywy. Przecie¿ to gadanie w stylu jeste¶cie tacy dobrzy, to przyjed¼cie na mój festiwal i zap³aæcie za to, a ja wam ³askawie dam miskê zupy. Je¶li jakiekolwiek miasto chce zorganizowaæ mediewalny event, to niech wyk³ada kasê, ludzie siê zbior±, popatrz±, kupi± co¶, wszyscy bêd± zadowoleni. Tak to dzia³a - wszêdzie. Bez funduszy z miasta, takie spêdy szybko przerodz± siê w spotkania 4-5 "rycerzy", którzy pot³uk± siê na trawniku i sobie pójd±. W skrócie chcê powiedzieæ, dlaczego to nasze ch³opaki maj± robiæ co¶ za free ? Tym bardziej ¿e Francuzi i Belgowie MAJ¡ pieni±dze. Przecie¿ my te¿ potrzebujemy kupiæ nowe buty, nowy miecz, wypasy jakie¶, niech nasi rzemie¶lnicy te¿ maj± zajêcie i niech rekonstrukcja siê krêci. Mo¿e w Polsce festiwale nie zawsze s± w stanie zapewniæ wszystko, czasami cz³owiek jedzie promocyjnie albo z przyja¼ni dla grupy organizuj±cej. Niemniej, szanujmy siê, bo co to za sztuka zorganizowaæ festiwal w Belgii i zebraæ ludzi ¿eby jeszcze mieli do tego dop³acaæ (nawet bez zwrotu transportu), sorry, ale to jest bez honoru. Wolê jechaæ na francusk± "komerê" za któr± mi zap³ac±, a potem wydam te pieni±dze u naszych na festiwalu.
Viator
Masz racjê oczywi¶cie ale nie wiem czy na temat.
Nie zgubmy tego rozró¿nienia: wydaje mi siê, ¿e chodzi na pocz±tek o imprezy bez publiczno¶ci. ¯adni ludzie siê nie maj± zbieraæ i ogl±daæ - przynajmniej przez gros czasu: po to Jean-Phillippe proponowa³ klasztor czy temu podobne (zamkniête) miejsce. A na imprezy nieformalne ¿adne miasto czy gmina Ciê nie zaprosi ani nikt za to nie zap³aci, na to trzeba siê prywatnie umówiæ ze znajomymi. Tak jak u nas siê robi w Czersku, Grod¼cu, Choinie, I³¿y. On siê w³a¶nie sam chce umówiæ z fighterami z Belgii, Francji i - jak proponuje - z Polski.
Chyba ¿e ¼le rozumiem jego intencje.
Mathaus
Po pierwsze Jean Philippe jest osob± prywatn± i rekonstruktorem i o ile mi wiadomo na razie nic wielkiego nie organizuje. Jest to po prostu stosunkowo m³ody go¶æ z Francji, który interesuje siê "wschodnim" stylem buhurtowania, Bitw± Narodów itp.

T³umaczê:

//
Czo³em Polacy,

Kilkakrotnie pytano mnie "czy jest jaki¶ dobry turniej lub wydarzenie (rekonstruktorskie - przyp.) we Francji?" Czêsto odpowiadam "Grunwald... a nie, o kurcze przecie¿ to ju¿ nie jest czê¶æ francuskiego imperium."

Wed³ug mnie wiêkszo¶æ dobrych francuskich imprez rekonstruktorskich odbywa siê w pó³nocnej czê¶ci Francji i w Belgii.

Chcia³bym wam poleciæ na rok 2011 imprezê nazywaj±c± siê "Folleville". Jest to spotkanie ponad 450 francuskich spieszonych rycerzy, jest ono otwarte dla turystów 27-28 sierpnia. Odtwórcy mog± przyje¿d¿aæ 2-3 dni wcze¶niej. Jest to tylko moja opinia ale impreza jest du¿o lepsza ni¿ Azincourt czy jakakolwiek inna bitwa odgrywana we Francji. Jest to jedyna bitwa gdzie starcia mog± przybieraæ charakter buhurtu (tylko czasami).

Strona po "polskiemu" :
http://translate.google.fr/translate?js=n&...leville.c.la%2F

http://maps.google.fr/maps?hl=fr&rls=c...ved=0CCgQnwIwAw

Kilka filmików z imprezy:
http://www.youtube.com/watch?v=WPe9yjrm7rI
http://www.youtube.com/watch?v=tuRYvi4a2w4

Na imprezê przsyje¿d¿aj± ju¿ z Polski ró¿ni rzemie¶lnicy, jak np. Kokosz, ale potrzebujemy te¿ was (rycerzy - przyp.)!
Proszê przyjed¼cie do francji i poka¿cie na co was staæ! Bardzo potrzebujemy powstrzymaæ i zmieniæ trend "pussy fightingu" (dla tych co nie wiedz± - przeciwieñstwo bia³oruskiego tramwaju -przyp.) we francji. Przynie¶cie wiatr odmiany i porozwalajcie trochê ¿abojadów.

Zawsze bêdziecie mile widziani we francji

Mo¿e was równie¿ zainteresowaæ turniej zwany Hackaland, maj±cy miejsce w Belgii:

http://users.skynet.be/hackamores/Hackamores/index.htm

//

Pó¼niej przet³umaczê drugi post.

EDIT:

Drugi

//
Wydaje mi siê wa¿ne aby ostrzec Polaków... wiêkszo¶æ imprez we Francji jest robione dla kasy. Niewiele maj± wspólnego z odtwórstwem. Je¶li jeste¶ osob± która pracuje we Francji, jest na wakacjach móg³by¶ byæ zainteresowany. Doradzam wiêc aby dopytaæ siê jakiego¶ Francuza o ka¿d± imprezê jaka was interesuje, zanim pojedziecie sobie do Francji, gdy¿ wiem, ¿e dla was jest to spory wydatek.

ALE:

Wiem i¿ Polska ma rycerzy o bardzo dobrych kung-fu skillach, je¶li chodzi o tradycyjne turnieje, jak i o buhurty (a nawet posiadacie walcz±ce kobiety!! Dziewczyny dajecie czadu!!)

Planujemy z kolegami z Belgii urz±dziyæ 1-3 zawody w buhurcie w francuskich i belgijskich monastyrach w 2011 roku. Z dum± przyjmiemy dru¿yny z Polski. Bêdê was informowa³ na bierz±co.

Jean-Philippe - Co-leader, French Team for the Battle of the Nations ( jak s±dzê: zastêpca kapitana reprezentacji dru¿yny francuskiej na Bitwê Narodów)

//

P.S. Na Folleville je¼dzi ekipa z Interregnum, wiêc ich te¿ mo¿na pytaæ z czym to siê je. Mówi±, ¿e warto.
GyrosS
Ja jestem umówiony z JP na wyjazd do Francji w lutym, jadê ich czego¶ nauczyæ, zapewniaj± spanie i wy¿ywienie o doje¼dzie nic nie wiem. Jadê tam z my¶l± rozwoju i propagowania dru¿ynowych walk na zasadach bohurtowych, jak dyscyplina siê rozwinie bêdzie kasa.
Po za tym skoro Polacy nie potrafi± skoñczyæ z hegemoni± wschodu to mo¿e uda siê to francuzom, s± mniej zadufani w sobie dlatego dajê im wiêksze szanse na osi±gniêcie celu.
Wierny Piotr
Heh Gyrossie zapewne pod twoim przewodnictwem stana siê niezwyciê¿eni smile.gif.
Zmieñ lepiej nick na Napoleon smile.gif
Pozdrawiam

CYTAT(GyrosS @ 23:54 18.12.2010) *
Ja jestem umówiony z JP na wyjazd do Francji w lutym, jadê ich czego¶ nauczyæ, zapewniaj± spanie i wy¿ywienie o doje¼dzie nic nie wiem. Jadê tam z my¶l± rozwoju i propagowania dru¿ynowych walk na zasadach bohurtowych, jak dyscyplina siê rozwinie bêdzie kasa.
Po za tym skoro Polacy nie potrafi± skoñczyæ z hegemoni± wschodu to mo¿e uda siê to francuzom, s± mniej zadufani w sobie dlatego dajê im wiêksze szanse na osi±gniêcie celu.
GyrosS
Kusz±ca propozycja, Francuzi najlepiej walczyli za Napoleona :D, tylko polegli na ruskich :P.
Cudów siê nie spodziewam, ale my¶lê i¿ bêd± wstanie nawi±zaæ równorzêdn± walkê tu w Polsce.
Na tym grunwaldzie widaæ by³o jak rozkrêcaj± siê w³osi, z ka¿dym starciem walczyli coraz lepiej.
Oni s± w takim samym szoku w starciu z nami jak my w 2002 i 2003 roku w starciu z Bia³orusi±. Jak widaæ niektóre ekipy potrafi± z nimi ju¿ od kilku lat wygrywaæ, wiêc nie widzê problemu, który by móg³ przeszkodziæ Francuzom wygrywaæ z niektórymi ekipami w Polsce (co potencja³ maj±, ale s± za leniwi by dzia³aæ i taki oddech rywalizacji kraju uwa¿anego za pussy popchnie ich do dzia³ania). Mo¿e wystarczy pokazaæ im odpowiednie drzwi a wszystko potem siê samo potoczy. Oni æwicz± ARME itp wiêc jakie¶ tam przygotowanie jest.
Po za tym wycieczka do Pary¿a za cenê paliwa ?!?! prezent dla ¿ony bezcenny.

Fratres
:P ta ta Gyross obydwoje wiemy jakie tam prezenty po ¶wi±teczne bêd± :P
Mathaus
Nie jest tak, ¿e oni tam siê umiej± tylko pussy miziaæ i ju¿... Zreszt± W³osi na Folleville te¿ podobno daj± popaliæ.

Jean-Philippe w akcji:

To ten w bardziej zachodnich blaszkach. ;)
Jean-Philippe
Thank you Mat for translation smile.gif

To sum up : If some fighting group plan to travel to Western Europe, choose Folleville.

From my point of view, I have 2 solutions :

1) Bring Polish fighters in France to fight your way and teach french reenactors "polish style combat"

2) Relocate in Poland and become Polish.
Wierny Piotr
Nikt nie uwa¿a, ¿e nadaj± siê tylko do pussy walk.
Ja tam siê cieszê, ¿e ch³opaki siê przemog³y i chc± spróbowaæ si³.
Ze swojej strony trzymam za nich kciuki i s³u¿ê pomoc±.
Hehe mo¿e w koñcu bêdziemy mieli szanse zaj±c inne ni¿ ostatnie miejsce.
Pozdrawiam
Marcin Waszkielis
Mysle, ze jesli postawia³ na trening i rozgrywanie walki nie tylko w g³owach to dadza rade.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.