Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Ósemkowe tarcze mykeñske a Homer.
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie staro¿ytne > Ochronne uzbrojenie staro¿ytne
Czachoslav
Witam!

Natkn±³em siê w literaturze na przytaczanie Homera i jego opisu mykeñskich tarcz ósemkowych/ ósemkowatych :P.

Tarcze te ukazane s± np. na poni¿szym obrazku w ³apkach gentelmanów, licz±c od lewej pierwszego i czwartego. http://www.timelessmyths.com/classical/gallery/dagger.jpg

Posiadam wydanie elektroniczne Iliady, przeczesujê tekst od kilku godzin, szukaj±c opisu takowej tarczy, ale nic nie mogê znale¼æ.

Czy znalaz³by siê na forum kto¶, komu czytaj±c Iliadê zapad³ taki opis w pamiêæ? Ewentualnie jakiego wydania szukaæ, w którym fragmencie opis ten siê pojawi³?

Jako ¿e dopiero wgryzam siê w literaturê o Grekach, to nie pogardzi³bym równie¿ namiarem na artyku³, gdzie problem tych tarcz zosta³ w miarê wyczerpuj±co opisany (wiem, ¿e mo¿e byæ z tym krucho ;)), choæ podkre¶lam, ¿e zale¿y mi g³ównie na cytacie Iliady.

Grenadier
CYTAT(Czachoslav @ 15:39 25.10.2010) *
Witam!

Natkn±³em siê w literaturze na przytaczanie Homera i jego opisu mykeñskich tarcz ósemkowych/ ósemkowatych :P.

Tarcze te ukazane s± np. na poni¿szym obrazku w ³apkach gentelmanów, licz±c od lewej pierwszego i czwartego. http://www.timelessmyths.com/classical/gallery/dagger.jpg

Posiadam wydanie elektroniczne Iliady, przeczesujê tekst od kilku godzin, szukaj±c opisu takowej tarczy, ale nic nie mogê znale¼æ.

Czy znalaz³by siê na forum kto¶, komu czytaj±c Iliadê zapad³ taki opis w pamiêæ? Ewentualnie jakiego wydania szukaæ, w którym fragmencie opis ten siê pojawi³?

Jako ¿e dopiero wgryzam siê w literaturê o Grekach, to nie pogardzi³bym równie¿ namiarem na artyku³, gdzie problem tych tarcz zosta³ w miarê wyczerpuj±co opisany (wiem, ¿e mo¿e byæ z tym krucho ;)), choæ podkre¶lam, ¿e zale¿y mi g³ównie na cytacie Iliady.

A masz pewno¶æ, ¿e taki cytat istnieje ? homer pisa³ ma³e 400 lat pó¼niej.
Czachoslav
Pewna jest tylko ¶mieræ i urz±d podatkowy ;), ale o ile nie przy¶ni³o siê to kilku szanowanym autorom publikacji naukowych, to mo¿na rzec, ¿e jest to pewne.

Dla przytoczenia jakiego¶ autorytetu- pisze tak np. Warry J. w "Armie ¶wiata antycznego" s. 20, wspominaj± i polscy autorzy...
Istnieje wiele odniesieñ w wielu stronach internetowych. Dziêki temu opisowi niektórzy ³±cz± "Homera" z okresem dominacji kultury Mykeñskiej, ci bardziej ostro¿ni mówi±, ¿e Iliada to efekt podañ, przekazywanych z ust do ust od czasów minimum "Mykeñskich".

W skróce: Tak, jestem pewien smile.gif

Na jakiej¶ anglojêzycznej stronie zdo³a³em tylko znale¼æ wskazówkê, ¿e w trakcie translacji który¶ z autorów doda³ nadgorliwie do opisu br±zowe okucie w tej tarczy, ale kszta³t ósemkowy mia³ siê zachowaæ od zapisu oryginalnego.
Nie jestem pewien, ale w oryginale "Iliady" tarcza nazwana mia³a byæ ἀσπἰς ἀμφιβϱóτη (Aspis amfibrote- czyli tarcza ze skóry wo³owej????). Wybaczcie jednak, ale nawet gdybym w wydaniu nie t³umaczonym znalaz³ dany ustêp to i tak nie wiele by mi powiedzia³, bo po starogrecku nie szprecham smile.gif

Je¶li jakim¶ cudem sam doszed³bym do rozwi±zania problemu, to dla potomnych z podobnymi problemami odpowied¼ zamieszczê... ale jak na razie czekam na pomocn± d³oñ smile.gif

P.S. Warry wspomina, ¿e tarcz± z linku z mojego pierwszego postu, przypominaj±c± pawê¿ mog³a byæ tarcza Ajaksa, za¶ te ósemkowe to jakie¶ tam owalne przeb±kuje, ale ja przegl±daj±c Iliadê i próbuj±c siê przegry¼æ przez to poetyckie polskie badziewi±tko antybronioznawcze :P to widzê co najwy¿ej "Puklerze wspania³e/ potê¿ne" lub inne podobnie ¶liczne i niewiele mówi±ce okre¶lenia. Zna kto¶ mo¿e jakie¶ wydanie, gdzie dok³adno¶æ t³umaczenia przewy¿sza kwiecisto¶æ jêzyka?
Czachoslav
CYTAT(Czachoslav @ 17:39 25.10.2010) *
Je¶li jakim¶ cudem sam doszed³bym do rozwi±zania problemu, to dla potomnych z podobnymi problemami odpowied¼ zamieszczê... ale jak na razie czekam na pomocn± d³oñ smile.gif

No i z ma³± pomoc± mam odpowied¼ na problem. Ca³y szum o wiersze 117-118 w pie¶ni
6.

"Po obu kostkach i szyi t³uk³a go skóra sczernia³a
brzegu kr±g³ego na krañcach tarczy po¶rodku wypuk³ej."

Tarcza ósemkowa, lokalizacja w tek¶cie- temat mo¿na zamkn±æ i zostawiæ potomnym na nauczkê.

p.s.
Piszê drugi post, by by³o wyra¼nie widaæ rozwi±zanie ;)
Razoslaw
No tak, rozmiar siê zgadza ale ósemkowato¶ci w opisie nie widaæ...
Czachoslav
CYTAT(Razoslaw @ 00:07 27.10.2010) *
No tak, rozmiar siê zgadza ale ósemkowato¶ci w opisie nie widaæ...

Wina tego¿ t³umaczenia. W grece ponoæ stoi to czarno na bia³ym, ale ja do¶æ kiepsko po grecku szprechen, wiêc moim ¼ród³om informacji wierzê na s³owo, ¿e to w³a¶nie w tych linijkach tkwi ca³y problem.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.