Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Turniej w Niemczech
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Stron: 1, 2
lelumpolelum
Witam,
w ostatnim roku udalo siê nam zorganizowac pierwszy turniej w Nurenberdze w niemczech, chcialbym pokazac wam film z tej imprezy, ocencie sami. Jak chodzi o walke to jestesmy krajem malo rozwinietym ale chcielibysmy to zmienic. W nastempnym roku beda ju¿ dwa turnieje tego typu w niemczech, jeden z nich od 02.06.2011 do 05.06.2011 ( mo¿na dojechac dopiero 03.06) w Rastede kolo Oldenburga.

Chcialbym siê zapytac czy istnieja grupy które mialyby ochote uczestniczyc w naszym turnieju?
Nagrody nie beda wielkie, ale beda icon_wink.gif gotowka bêdzie za fatyge i na benzyne, budget jest maly, ale jest.

Pozdrawiam
Adam

http://www.youtube.com/watch?v=6ulfm-oq-Cg
Robert Szatecki
Wygl±da to du¿o lepiej ni¿ siê spodziewa³em:) Cieszê siê, ¿e i na zachodzie rozwija siê taka forma turniejów.
Kichigai
Jaki¶ dziwny ten turniej...Mo¿e dlatego, ¿e jako¶ nigdy nie widzia³em ¿eby wczesnych puszczali na pó¼ne puszki....Ciekawe czy maj± tam turniej miecza d³ugiego smile.gif
Monika ksf
Mo¿e maj± przy tych okularach pod kolcz± dodatkowe wzmocnienie? Pod wzglêdem kombinacji uzbrojenia Turniej trochê przypomian te z filmów ze Wschodu. Mnie siê podoba. Ma³o tam ataków na nogi, jeden Wczesny chyba nie ma tam ¿adych widocznych os³on, ale za to du¿± tarczê, której nie waha siê u¿yæ ;).
Kichigai
Mi tez siê wydawa³o, ¿e jeden wczesny z "go³ymi" nogami poszed³...Potem po przyjrzeniu siê chyba mi jakie¶ skórzane "bigwany????" majaczy³y..Mogê siê myliæ..
Monika ksf
Wcze¶ni wsadzaj± plastiki pod ubrania, os³ony kolan na tym turnieju musz± mieæ na 100%. Poza tym wygl±da, ¿e turniej jest bez jakie¶ specjalnej napinki, mo¿e po prostu nie wal± po nieos³oniêtych czêsciach cia³a? Zbyt mocno ;).
Ten jeden mia³ skórzane bigwanty, taka jasna skóra. No ja bym na puszkê te¿ nie wychodzi³a z go³ymi udkami ;), a na d³ugi miecz wogóle, szkoda paluszków.
Fratres
No zaczyna to jako¶ wygl±daæ, a ju¿ my¶la³em ¿e niemcy pod wzglêdem turniejowym w ogóle nie istniej±. Ja siê piszê z wielk± chêci± na turniej.
Kichigai
A gdzie to jest dok³adnie...Tak zaznaczaj±c na mapie??Bo je¶li jako¶ nie daleko w g³±b Dojczlandów To mo¿e i ja siê skuszê...
lelumpolelum
Wczesni maja nawet kratki w wizurach. I faktycznie maja plastyki, karbony itp. pod ciuszkami. Na sam turniej chca siê tym razem dodatkowo uzbrojic wiêc mysle ze bêdzie mo¿na ich bic bez zachamowan.

Ciesze siê ze tak milo was zaskoczylismy. W ostatnim roku walki rycerskie w stylu jak siê tutaj mowi „full contact” zebraly sporo zwolennikow. Dwa lata temu mielismy uczucie ze nas jest max 6 osob, teraz cos okolo dwudziestki.

Sama impreza bêdzie mniej „odtworcza”, raczej widowiskiem okolo-sredniowiecznym. Nasza grupa odtwarza koncowke XIV wieku 1380 – 1410 ale ze wzgledu na mala liczbe walczacych w Niemczech dopuscimy kazdego z wystarczajacym sprzetem ochronnym.

Reguly beda bardzo podobne do regul w Byczynie albo Grunwaldzie, chcemy du¿o pokazac, du¿o walczyc wiêc myslimy o dysciplinie miecz i tarcza jak i o turnieju dlugiego miecza.
Ma byæ tak¿e pokazowy jak najbardziej przyjacielski Bohurt.

Rastede lezy niedaleko Bremy i musze przyznac ze jest to jednak kawalek drogi, bo prawie do holenderskiej granicy.
Za to droga przez Berlin, Hannover, i Breme jest bardzo dobrze rozbudowana.

Chetnie odpowiem na dalsze Pytania!
Kichigai
Nurenberg..Ten mnie bardziej interesujê..Trochê bli¿ej...Nonormalnie mam Questa..Zebraæ kasê, sprzêt, ludzi i WIO!! Mam nadziejê, ¿e bêdzie tam miecz d³ugi, bo Japonia jako taka tarcz nie ma angsad.gif Ale i tak dajemy radê smile.gif Mo¿e jaka¶ stronka tego turnieju jest..Lub galeria..czy co¶...
Czubek
Cholernie mi siê podoba ten pomys³. Bedzie trzeba zbieraæ kasiorkê i pomóc braci niemieckiej ;)
Kichigai
BOGÓRODZICA DZIEWICA!!!!!!!!!!!!!!!!!...Ciekawe jakby to brzmia³o po Japoñsku....
lelumpolelum
http://www.aries-scutum.de/allgemeines.html

To strona grupy ktora organizowala turniej w Nürenbergu. Sa impresje ( Impressionen icon_wink.gif) uczestnicy (Teilnehmer)
itp.

Nie przypomina Wam to troche poczatkow w Polsce? Z tego co slysze, nie jestesmy pierwszymi ktozy zarazili sie na wschodzie..
Grzegorz £
Bardzo ³adnie Panowie,proszê bez kompleksów bo poziom w Polsce jak zaczynali¶my by³ sporo ni¿szy.Na pewno wp³yw ma to ¿e bywacie na wschodzie i mo¿ecie sporo podpatrzyæ.I tak szacunek za progres,aby tak dalej,trenujcie!!!
Kichigai
Ok, mam pytanko natury pieniê¿nej..Ile by tak kosztowa³ wyjazd (zak³adaj±c, ¿e pojedzie jeszcze parê osób). Nigdy nie by³em A¯ tak daleko na turnieju dlatego pytam...
Monika ksf
CYTAT(lelumpolelum @ 20:41 25.10.2010) *
Wczesni maja nawet kratki w wizurach.

Tutaj widaæ tê kratkê:
http://www.aries-scutum.de/manuel.html
pewnie z atestowanej szablowej maski szermierczej, my¶lam o czyms podobnym, ale wygl±da³oby mniej estetycznie, bo na zewn±trz okulara, by przypadkowe pchniêcie nie wbi³o brzegów kraty w twarz.

Nie masz Adamie przypadkiem jaki¶ zdjêæ co oni maja pod kolcz±? Mam giermundbu z nitowank±, ale strach go u¿ywaæ, jak ciêcia "¶cinaj± zarost z policzków" ;), i potylica jest umiarkowanie chroniona.
Kichigai
A ja z innej beczki...Jakie by³y zasady bojówki? Przegrywasz odpadasz?? Czy tak jak mi siê wydajê, turniej szarf...Czemu nie by³o mieczy d³ugich?? Jaki termin jest planowany na przysz³y rok.
Czy kto¶ z Polski jeszcze siê wybiera³??
£ukasz P³aza
A ja z innej beczki - pomy¶lcie odpowiednio wcze¶nie nad ujednoliceniem zasad, ca³o¶æ zabawy idzie chyba w stronê PWR-ów wiêc przyda³ by siê zasady podobne ¿eby zawodnicy siê przyzwyczajali (choæ na pewno nie sama formu³a jako taka, bo to jeszcze za wcze¶nie).

Edit - co do buhurtów to przyda³y by siê 5vs5, ³atwiej to zrobiæ z mniejsz± ilo¶ci± osób a jest bardzo widowiskowe.
lelumpolelum
Regulamin krotko

O regulaminie du¿o dyskutowalismy, chodzilo o reguly które pozwalaja na walki praktycznie wszystkim. Dlatego tez nie by³o miecza dlugiego, to jednak inna sila uderzenia.
W³a¶nie ci Wikingowie z filmu s± u nas najwiekszymi zwolennikami jak najmniej regulowanej walki, i co powiedziec icon_wink.gif nawet na pocz±tku nie jast latwo wszystkich wizji pogodzic.

Na turnieju w Rastede beda walki w grupach po pieciu zawodnikow, kazdy z kazdym, pierwsi dwaj awansuja do 1/4 lub 1/8 finalow. Walki w tych grupach beda po 1,5 lub 2 minuty, bez kopniec, uderzen rantem i zwarcia. Od ? finalow walki po 3 rundy a 1,5 minut w "triatlonie" - miecz i tarcza, dlugi miecz, tarcza i topor (gdy jeden z zawodnikow nie chce walki na topory zglasza veto i walka zostaje przeprowadzona mieczem i puklerzem).
Od 1/2 finalow pelny szpan icon_wink.gif znaczy siê PWR.

Bohurt 5 vs 5.

Ja tez mysle ze te reguly s± dla nas za wczesnie za "ultra", ale ci którzy awansuja do rundy finalowej powinni to przerzyc..

Helmy wczesnych

Te kraty nie s± z maski szermierczej. S± z jakiejs improwizowanej kraty ze zlomu icon_wink.gif jest to jednak bardzo mocne i porzadnie przymocowane. Poza tym to zwarjowana banda i nie nosza niczego twardego pod kolcza zwisajaca z Giermundbu. Jednak namowilismy ich zeby zainsatlowali stalowe wzmocnienie na nastêpny rok i jestem ciekawy jak im to wyjdzie.

Termin kasa itp.

Termin to 02.06.2011 - 05.06.2011 wiêc od czwartku do niedzieli, sam turniej rozpocznie siê dopiero w sobote, chyba ze goscie poradza sobie dojechac spokojnie na pjatek to wczesniej.
Mamy budget wiêc ile kto mo¿e dostac zalerzy od liczby chetnych. Tak ogulnie powiedzialbym ze jak przyjedzie 6 samochodow z polski moglibysmy pokryc calosc kosztow za benzyne. Jedzenie picie i drewno naturalnie gratis.
Robert Szatecki
A czy to trochê nie za szybko na PWR, zreszt± co ma wspólnego PWR do normalnego turnieju to nie wiem, ale trzymam kciuki.
lelumpolelum
CYTAT(Robert Szatecki @ 00:12 27.10.2010) *
A czy to trochê nie za szybko na PWR, zreszt± co ma wspólnego PWR do normalnego turnieju to nie wiem, ale trzymam kciuki.

Jak pisalem, masz racje, za szybko. ale wiesz jak to chlopcy jak sie napala..
PWR nawiozywal w moim poscie tylko do regulaminu walk na Torunskiej gali, nie do calego systemu.
Jaszcze raz dziekuje!
Fratres
Ja z wielk± chêci± pojadê, mo¿e byæ to fajna zabawa na tym turnieju. Poza tym jak kto¶ z Gdañska chcia³by jechaæ to mo¿na siê dogadaæ co do wyjazdu.
Kichigai
Rzeszów te¿ jest chêtny do wyjazdu...Jakby kto mia³ jakie¶ wolne miejsce w samochodzie czy innym ¶rodku przemieszczania siê, z chêci± siê dorzucimy do paliwka etc smile.gif
Chyba, ¿e powstanie plan bardziej zorganizowanego teamu..Czyli kilka osób zje¿d¿a do jednego miejsca a tam ju¿ by sta³ przygotowany busik i jazda..Bo to te¿ jest jaka¶ tam opcja...

P.S.
A mo¿e by ju¿ za³o¿yæ temacik w kalendarium??? Wiem, wiem, jeszcze nie ma odno¶nie 2011..Ale jakby siê ³adnie u¶miechn± do drugich po Bogu (Admini)??
Marcin Waszkielis
CYTAT
ca³o¶æ zabawy idzie chyba w stronê PWR-ów

Wydaje mi siê, ¿e nie ca³o¶æ. Jako¶ nie jestem za koncepcj± PWR w kazdej wiosce i dla ka¿dego kto uwa¿a, ¿e da rade. Choæ faktycznie mo¿ecie sobie rozwijaæ skrót jak chcecie - Pocz±tkuj±ce Walki Rycerskie albo Powalczmy Wszyscy Razem.
Kichigai
A jeszcze jedno...Bêdzie osobny turniej miecza d³ugiego??
Fratres
Ja jestem za wspólnym zorganizowaniem wyjazdu. Co do miejsca to jeszcze siê obgada, moja na przyk³ad propozycja to Warszawa.
Zreszt± to jeszcze wielki wszechmocny wszystko s³ysz±cy i widz±cy musi za³o¿yæ temat "Kalendarium 2011". Mo¿e z³ó¿my ofiarê z marchewki albo sa³aty :P.

Przy okazji mo¿na te¿ zorganizowaæ siê na wyjazd do Francji.
Kichigai
Francja...Koñczê studia, zero pracy, zero kasy..Ju¿ teraz zaczynam zbieraæ ka¿dy grosz (dos³ownie) na wyjazd do Niemiec). Francja dla mnie odpada...
Ale do Warszawy chêtnie pojadê, zw³aszcza, ¿e mam tam rodzinkê, a stamt±d...
Na podbój Niemiec...

A na razie HAIL TO THE ADMINISTRATOR'S...Aby za³o¿yli "Kalendarium 2011"..
lelumpolelum
CYTAT(Kichigai @ 09:40 27.10.2010) *
A jeszcze jedno...Bêdzie osobny turniej miecza d³ugiego??

Bedzie tylko jeden turniej. Okazja do poslugiwania sie dlugim mieczem bedzie po walkach grupowach w triatlonie.

@Marcin: Przeciez wjadomo ze do jakiejkolwiek profesionalnosci jest nam daleko. Mimo tego chcemy walki finalowe przeprowadzic w tym stylu (!). Czy nam to wyjdzie, czy sie osmieszymy - zobaczymy. Jak przyjedzie wieksza delegacja z polski to i tak beda walczyc miedzy soba icon_wink.gif
Naprawde nie poruwnujemy sie do was.

@ Fratres: Mozesz mi napisac cos wiecej o sobie? Skad jestes, czy przyjedziesz solo czy z grupa itd..

Mam naprawde nadzieje ze uda sie nam zorganizowac wszystko tak ze nie bedziecie potrzebowac wlasnych pieniedzy na wyjazd. Mozna nawet zalatwic jakies zwiedzanie i program na okolo turnieju, Hamburg, Brema - ciekawe miasta..
Marcin Waszkielis
CYTAT
@Marcin: Przeciez wjadomo ze do jakiejkolwiek profesionalnosci jest nam daleko. Mimo tego chcemy walki finalowe przeprowadzic w tym stylu (!). Czy nam to wyjdzie, czy sie osmieszymy - zobaczymy. Jak przyjedzie wieksza delegacja z polski to i tak beda walczyc miedzy soba icon_wink.gif

Nie chodzi mi o porównywanie siê tylko o to ¿eby nie wrzucaæ wszêdzie tej nieszczêsnej nazwy PWR. A wielko¶æ ekipy z Polski raczej nie ma znaczenia, liczy siê jako¶æsmile.gif.
Kichigai
CYTAT
Bedzie tylko jeden turniej. Okazja do poslugiwania sie dlugim mieczem bedzie po walkach grupowach w triatlonie.

Oj...
CYTAT
Jak przyjedzie wieksza delegacja z polski to i tak beda walczyc miedzy soba

Ojojoj....

Hmmm..A nie da³o by siê zrobiæ "nieoficjalnego turnieju?? Tak poza G³ówn± bojówk±?? Nawet bez nagrody..etc.

Bo widzisz..Bohurt Jak sam mówi³e¶ bez ci¶nienia i mega parcia..Ok, wychodzê z Bogurodzic± na ustach i idê laæ.
Walki jeden na jeden czy to tarczownik czy "pó³toraczny" Pan, te¿ nie ma problemu...Ale fajnie by by³o gdyby by³ miecz d³ugi ONLY...
I pytanie..czemu mamy walczyæ miêdzy sob±?? W sensie Niemcy vs Niemcy, Polska vs Polska....
lelumpolelum
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 20:55 27.10.2010) *
CYTAT

Nie chodzi mi o porównywanie siê tylko o to ¿eby nie wrzucaæ wszêdzie tej nieszczêsnej nazwy PWR. A wielko¶æ ekipy z Polski raczej nie ma znaczenia, liczy siê jako¶æsmile.gif.

Rozumiem ze skusisz sie na przyjazd? clap.gif
lelumpolelum
CYTAT(Kichigai @ 21:06 27.10.2010) *
CYTAT

Oj...
CYTAT
Jak przyjedzie wieksza delegacja z polski to i tak beda walczyc miedzy soba

Ojojoj....

Hmmm..A nie da³o by siê zrobiæ "nieoficjalnego turnieju?? Tak poza G³ówn± bojówk±?? Nawet bez nagrody..etc.

Bo widzisz..Bohurt Jak sam mówi³e¶ bez ci¶nienia i mega parcia..Ok, wychodzê z Bogurodzic± na ustach i idê laæ.
Walki jeden na jeden czy to tarczownik czy "pó³toraczny" Pan, te¿ nie ma problemu...Ale fajnie by by³o gdyby by³ miecz d³ugi ONLY...
I pytanie..czemu mamy walczyæ miêdzy sob±?? W sensie Niemcy vs Niemcy, Polska vs Polska....

Zawsze da sie zrobic cos nieoficjalnego, Co do Bohurtow to bedzie napewno drugi Grunwald icon_wink.gif Ale w turnieju startuja jednostki niezalerznie od pochodzenia. Tylko poziom jest tak rozny ze nie widze narazie Niemca na podium.
Marcin Waszkielis
je¶li mnie skusi organizator:)
Kichigai
Je¶li Marcin jedzie ..Ja z nim nie walczê...Widzia³em, s³ysza³em i na tyle nierozs±dny ¿eby z nim siê mierzyæ jeszcze nie jestem..
Fratres
Lelumpolelum , wiesz co ja bêdê mówi³ o sobie "mam 5 lat i lubiê placki ?". Ja na wyjazd przyjadê jako walczak i zajmê siê tylko walk± i zwiedzaniem okolicy przy odpowiednim pojednaniu siê :P. A jak na razie sam siê wybieram z tego co widzê i s³yszê.

Kichigai wiesz jest czego siê baæ, Marcin je specjaln± zupê mutagenow±, ¶pi na skórach pokonanych przeciwników i z oczu strzela piorunami.
lelumpolelum
@ Fratres: Kinda like Your style.
Kichigai
CYTAT
Kichigai wiesz jest czego siê baæ, Marcin je specjaln± zupê mutagenow±, ¶pi na skórach pokonanych przeciwników i z oczu strzela piorunami.

Hahaha co¶ w tym jewst..Powiem tak..Japonia (bo ten rejon robie) nie wykszta³ci³a tarczy..Jako¶ ch³opaki zapomnieli..A katana jest raczej ³atwa do obej¶cia jak siê wie jak... A ja nie ma co czarowaæ jeszcez za cienki w uszach na takiego przeciwnika...

CYTAT
A jak na razie sam siê wybieram z tego co widzê i s³yszê.

A ja to co?? Ja od siebie ju¿ teraz mam dwóch/trzech ludzi...Ze mn± cztery g³owy smile.gif
Fratres
Dziêki, ja lubiê placki :P. A tak na serio mówi±c, sprzêt jak i strój jest tylko na XIV wiek i jak co bêdê móg³ wys³aæ foty do weryfikacji :P. Chcia³bym wiedzieæ tylko co¶ na temat samej imprezy bo samymi walkami to ja siê znudzê.
W jakiej okolicy albo miejscu ma byæ turniej i czy pod jakim¶ zamkiem z klimatem czy co¶ ?

No w takim razie wiêcej nas :P i sam nie pojadê.
Kichigai
O w³a¶nie weryfikacja strojów i pancerza...Bêdzie co¶ takiego??
lelumpolelum
CYTAT(Kichigai @ 23:04 27.10.2010) *
O w³a¶nie weryfikacja strojów i pancerza...Bêdzie co¶ takiego??

Nie. Ale zawsze chetnie popatrze na wasze prywatne zdjecia icon_wink.gif
£ukasz P³aza
Wo³ek mi nie idzie o PWR w ka¿dej wiosce, tylko o "jedne regu³y" w ka¿dej wiosce - bez tego jest chaos. Co do wyjazdu posz³o info na priv.
Kichigai
CYTAT
Chcia³bym wiedzieæ tylko co¶ na temat samej imprezy bo samymi walkami to ja siê znudzê.
W jakiej okolicy albo miejscu ma byæ turniej i czy pod jakim¶ zamkiem z klimatem czy co¶ ?

No w³a¶nie da³o by siê poznaæ chocia¿ okolicê..Gdzie to jest..Lub nazwê dok³adna terenu..Zamek to jaki¶ etc...To jak by by³o brak fotek, to przynajmniej mo¿na bêdzie wygooglowaæ sobie...
Boran
CYTAT
Gdzie to jest..Lub nazwê dok³adna terenu..Zamek to jaki¶ etc

Ludzie, trochê w³asnej inicjatywy!
Macie w pierwszym po¶cie jak byk, ¿e Rastede ko³o Oldenburga...

pó³ minuty z google i wikipedi±:
Zabytki warte obejrzenia
lelumpolelum
CYTAT(Kichigai @ 15:16 28.10.2010) *
CYTAT
Chcia³bym wiedzieæ tylko co¶ na temat samej imprezy bo samymi walkami to ja siê znudzê.

No w³a¶nie da³o by siê poznaæ chocia¿ okolicê..Gdzie to jest..Lub nazwê dok³adna terenu..Zamek to jaki¶ etc...To jak by by³o brak fotek, to przynajmniej mo¿na bêdzie wygooglowaæ sobie...

Mjescowosc nazywa sie Rastede kolo Oldenburga ktory znowusz znajduje sie niedaleko Bremy.
Impreza odbywa sie w parku i ogrodach tamtejszego palacyku.
Mysle jednak ze najwieksza atrakcja jest zawsze grono ludzi przy wspolnym ognisku, czy jest ono w parku na tle palacu czy na lace przed blokowiskiem icon_wink.gif

@Boran: Bardzo dziekuje, nie chcialem sam zwrucic uwagi, ale racja, racja..

Impreza naokolo turnieju wyglada tak:

http://www.youtube.com/watch?v=8DLsJ4DI68Q...player_embedded

Plusy: Duzo muzyki i dobre koncerty, malo "ultrasowskie" podejscie do sprawy.
Minusy: Duzo muzyki, malo "ultrasowskie" podejscie do sprawy.
Fratres
Bardziej mnie interesujê, jak sprawa bêdzie wygl±da³a z roz³o¿eniem namiotów, pola turniejowego i ogó³em atrakcji zwi±zanych z sam± zabaw±.

Super odwiedzê ¦ródziemiê XD
efendi
Witam!
OBR jedzie. Je¿eli kto¶ bedzie chêtny zeby zabraæ siê z nami z Byczyny lub Opola, to prosze o kontakt na PW. Z Opola przez Zgorzelec jest najbli¿ej i najszybciej.
Jêzeli bed± chetni z daleka, to nie musza zabierac namiotów. Zabierzemy wiecej. I tak bedziemy ciagn±æ przyczepkê.
Pozdrawiam
Kichigai
Jest pytanie...Czy bêdzie mo¿na siê wystawiæ z drobnymi rzeczami do sprzedania..Taki ma³y kramik.
Kichigai
Powsta³o kalendarium 2011...Mo¿e czas przenie¶æ temat b±d¼ za³o¿yæ konkretny odno¶nie tego turnieju nowy temat...
HELEMARDA
Slawa!
Jesli Rastede wypali tak jak Norymberga,to pozostaje tylko prosic bogow o lepsza pogode.
cool.gif
£ukasz P
Pozwolê sobie zacz±æ wypowied¼ cytatem;
CYTAT(Kichigai @ 20:22 14.11.2010) *
Powsta³o kalendarium 2011...Mo¿e czas przenie¶æ temat b±d¼ za³o¿yæ konkretny odno¶nie tego turnieju nowy temat...

Czy s± jacy¶ chêtni na wyprawê z Warszawy ?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.