Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Dr±¿enie roga pitnego
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Rzemios³a i narzêdzia
Z±bek
Witam.
Ostatnio zaj±³em siê rozwojem i w rogownictwie, mam mo¿liwo¶ci ale wiedzy jak zwykle brak. Chodzi o to jak wydr±¿yæ róg aby s³u¿y³ do picia, jak z koñca z samego do³u pozbyæ siê zbêdnego materia³u z zakrêconych koñców usun±æ materia³, jak uzyskaæ g³adk± powierzchniê, czy robi siê to mechanicznie czy chemicznie i uzyskaæ te¿ równ± grubo¶æ rogu na ca³ej d³ugo¶ci i powierzchni.
Za wszelkie pomoce wdziêczny jestem i pozdrawiam forumowiczów.

Z±bek
wszebor
Najsampierw, jak mówiom, to musisz go pan wygotowaæ porz±dnie. Wtedy ca³y ¶rodek da siê ³atwo wyj±æ. Tylko zapaszek jest niezbyt zachêcaj±cy.
Ten_Który_Mroczy
CYTAT(wszebor @ 09:34 20.10.2010) *
Tylko zapaszek jest niezbyt zachêcaj±cy.

W³a¶nie tu mnie zastanawia, bo uda³o mi siê ,,zdobyæ,, róg, puki co to go tylko my³em, jeszcze nie gotowa³em, ale ten zapach...w ¶rodku ¶mierdzi jak by octem. Czy o ten zapach chodzi³o? Bo nie wiem czy to normalne :D
Z±bek
Ano to wiem ju¿ sporo smile.gif Jest jeszcze sprawa nurtuj±ca mnie konkretnie zastanawia jak uzyskaæ idealnie bia³± powierzchniê ko¶ci na na przyk³ad koniec pasa czy rêkoje¶æ. Czy z poro¿em te¿ da radê takie co¶ uzyskaæ jak istna biel smile.gif No i czy jest mo¿liwo¶æ wyciêcia ma³ego ro¿ka z ko¶ci, gdy¿ ko¶æ jest w ¶rodku pusta a widzia³em piêkne tabakierki czy igielniki z ko¶ci w³a¶nie w kszta³cie ro¿ka. Dziêki
Folderon
Biel - to np. róg jeleni po zeskrobaniu zewnêtrznej warstwy. potem przecinasz na plasterki, rze¼bisz, wiercisz i masz smile.gif
Z±bek
Ale po co na plasterki?? Gdy oskroba³em kawa³ek poro¿a by³ kremowy a mnie chodzi o tak± na przyk³ad biel Jak ta rêkoje¶æ smile.gif
http://wojmir.pl/knifefull002.JPG
Dziêkujê
Folderon
Biel niczego sobie ;). A plasterki na ok³adziny, na grzebienie, na zawieszki no i na zrobienie ca³ej skrzynki z drewna ob³o¿onego takimi rze¼bionymi plasterkami rogu
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.