CYTAT(Viator @ 09:32 06.04.2011)
Prawdê mówi±c, patrz±c pod k±tem rekonstrukcji ,to bez dok³adniejszego rozró¿nienia datowañ taka zbiorcza tablica tylko wprowadza w b³±d(...)
Czy aby na pewno?
Tutaj kluczow± kwesti± jest to, ¿e poda³em, ¿e publikacja jest czeska. Czemu??
W Polsce od pocz±tku XIIIw. mamy zjawisko "kolonizacji", czyli lokacje miast i w jakiej¶ czê¶ci, zasiedlanie ich przybyszami z zachodu. St±d jak nasi archeologowie kopi±, czêsto maj± osadu DO XIIIw. i OD XIIIw.. Oczywi¶cie s± te¿ kontynuacje osad od-do, ale to inny temat. Istotnym jest fakt przybycia z innej strefy du¿ej ilo¶ci ludzi, ze swoimi zwyczajami, kultur± i technik±.
Z tego w³a¶nie powodu my dzielimy ¶redniowiecze z wyró¿nieniem XIIIw. Historii Czech nie znam tak dok³adnie, ale widocznie u nich nie by³o w XIIIw. lokacji miast :P wiêc niemaj± takiego podzia³u.
Wiêc czy aby na pewno wprowadza w b³±d? Oczywi¶cie zapewne znajd± siê egzemplarze epizodycznie wystêpuj±ce w w±skich przedzia³ach czasu, ale znaczna wiêkszo¶æ ma charakter epokowy - kilku wiekowy.
Poza tym, to co pisa³em ju¿ o Wiklaku, PORÓWNANIE jednych znalezisk z innymi.
CYTAT(Viator @ 09:32 06.04.2011)
(...)w tabeli C1 poz. 2 na XII-XIII pasuje, ale poz. 7 z ostrym noskiem zupe³nie nie (co najmniej po³owa XIV w)...
Tutaj to ju¿ ca³kiem czego¶ nie rozumiem. Znaczy, ¿e w XIIIw. nie by³o butów z cubatym noskiem, a ju¿ na pewno z nadmiernie wyd³u¿onym ???
Przecie¿ przez CA£E ¶redniowiecze wystêpuj± czubate noski. Nie wiem czemu, ale spotka³em siê ju¿ z wieloma osobami twierdz±cymi, ¿e w XIIIw. by³y wy³±cznie buty o zaokr±glonych czubkach. Nic bardziej mylnego. Buty takie mog³y wystêpowaæ, ale regu³± by³o wystêpowanie przez ca³e ¶redniowiecze czubków. Takie samo b³êdne stwierdzenie, jak to, ¿e w butach nad kostkê nie by³o mankietu (nie by³y wywijane). To ju¿ angielska publikacja, mo¿e mi to kto¶ przet³umaczyæ bo nie czytam zbyt dobrze po innemu :P :
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikI jeszcze kilka obrazków z tej samej publikacji:
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikZnacznie chêtniej powtórzê za to za pani± B. Wywrot "Archeologia ¶redniowiecznego Ko³obrzegu" t.1 s251:
"Podeszwy z zaokr±glonymi czubkami wystêpuj± w 2 po³ XIII w. i wraz z koñcem tego stulecia wychodz± z u¿ycia. Z podobn± sytuacj± spotykamy siê w Schleswigu".
Ta sama pozycji, s.254, odno¶nie podeszew z owalnymi czubkami:
"Z piêciu typów kroju (podeszew - moje dopisanie), trzy u¿ytkowane by³y do koñca XIII w. (1b, 2 i 3). Egzemplarze zaszeregowane w typie 1a wyst±pi³y w nawarstwieniach z 2 po³. XIII w. oraz z 2 po³. XIV w. W pierwszej po³owie czternastego stulecia odnotowuje pojawienie siê podeszew typu 4."
Szpiczaste przody, ta sama strona:
"C. Podeszwy ze szpiczastymi czubkami
Jest to najliczniejsza grupa podeszew u¿ytkowana przez ca³y omawiany okres(od po³owy XIIIw. do pocz±tku XVw. je¶li dobrze pamiêtam - moje). W jej obrêbie wyró¿niono 10 typów kroju reprezentowanych przez 90 procent podeszew".
W ramach podsumowania, podeszwy okr±g³e czy owalne, typy podtypy, jeden czort, i tak prawie nikt nie robi na kopytach, wiêc taki szczególik nie ma znaczenia. Chodzi o to, ¿r w Ko³obrzegu 90% podeszew z ca³ego okresu by³o z czubkami, mniej czy bardziej wyd³u¿onymi, wiêc (maj±c na uwadze poprzednie rysunki) okre¶lanie, ¿e dany model nie mo¿e byc w JAKIM¦ wieku bo ma za d³ugi czubek to wed³ug mnie zbyt daleko id±ce uogólnienie.