Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pancerz z Niewiadomej
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Znicz
Witam,

Prof. Maria Mi¶kiewicz i jej zespó³ odkryli w Niewiadomej na  Mazowszu na cmentarzysku z XI -pocz. XIII w. dwa metalowe przedmioty,  zidentyfikowane jako elementy pancerza. Wed³ug prof. Mi¶kiewicz zbrojniki te  by³y mocowane do bojowego skórzanego kaftana-kubraka.

Opublikowa³a znalezisko niestety bez skalowania w „¯ycie  codzienne mieszkañców ziem polskich we wczesnym ¶redniowieczu”, Warszawa 2010

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Czy kto¶ co¶ wie wiêcej?

Pozdrawiam Znicz

Czcibor
Ach fantazja archeologów smile.gif
Ja tu nie widzê ¿adnego pancerza...
Znicz
Witam,

Jak napisa³ Czcibor w±tpliwo¶ci pozostaj±, to pewne …  smile.gif

Maria Mi¶kiewicz to oczytany archeolog, tak¿e w literaturze koczowniczej. Wykluczyæ, ¿e w Niewiadomej znaleziono pancerz w zupe³no¶ci siê nie da. Okr±g³e p³ytki pancerza znaleziono w Bu³garii datowane na IX-XI wiek.

Pancerz z wiêkszych kawa³ków blach znajdujemy na stanowiskach koczowniczych. Tu przyk³ad nieco wcze¶niejszego pancerza sarmackiego:

Takie p³yty stanowi³y element pancerza kombinowanego, do³±czano je do kolczugi i wzmacniano nim konkretne partie cia³a, g³ównie brzuch.

Mazowsze graniczy z Rusi±, mo¿e to jednak pancerz … brak skali utrudnia identyfikacjê.

Pozdrawiam Znicz

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.