Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pieczêæ herbowa - jak zrobiæ?
> Przedmoty codziennego u¿ytku > Pismo i ksi±¿ki
Searleit
Jest tu kilka tematów o pieczêciach, ale...
Nie ma informacji jak dzisiaj mo¿na samemu zrobiæ tak± pieczêæ. Chodzi mi o czê¶æ, na której umie¶ciæ mo¿na sam wizerunek który chce siê mieæ odbity w wosku.

Na allegro widzia³am nie raz i nie dwa pieczêcie w formie pier¶cieni, zawieszek, lub z r±czk±, które wyrabiane by³y albo z kamieni szlachetnych albo z jakiego¶ metalu.
Na pewnej stronie znalaz³am, której czê¶æ wizerunkowa zrobiona by³a z kamienia talku (soap stone, lub pokrewny mu minera³ o tej samej twardo¶ci).

Tyle tylko, ¿e o ile r±czka to nie problem gorzej z t± doln± czê¶ci±.
Talk ma tak± sam± twardo¶æ jak mniej wiêcej grafit (ciê¿ko to w ogóle nazwaæ twardo¶ci± :P).

Dalej - my¶la³am o wykonaniu tego z np fluorytu, kalcytu lub czego¶ im pokrewnego (nie s³ysza³am, ¿eby kto¶ robi³ pieczêcie z np miedzi, ale co ja tam wiem O.o).

Macie jakie¶ pomys³y? dunno.gif
_RK_
U¿yj malachitu. Jest ³atwy w obróbce ¶ciernej, "koszerny" (znaczy: historyczny) ma drobn± strukturê krystaliczn± wiêc nic nie bêdzie pêkaæ no i ³adnie siê studzi wiêc lak nie bêdzie siê lepi³. Zwyk³e narzêdzia Dremella spokojnie sobie z tym poradz±.
Searleit
Aha, a gdzie mogê dostaæ odpowiednio du¿y kawa³ek ¿eby co¶ da³o siê na nim wyryæ? Bo na allegro patrzy³am i tam nic o w miarê p³askiej powierzchni nie ma angsad.gif
_RK_
Przejd¼ siê po sklepach czy kramach z tandetn± bi¿uteri±- nie powinno byæ problemu. Poza tym p³ask± powierzchniê uzyskasz dowoln± szlifierk±.
Searleit
Mhm, aha, a przychodzi ci co¶ do g³owy co by³o by na tyle miêkkie, ¿eby mo¿na to by³o obrobiæ narzêdziami rêcznymi? (jak ju¿ ma byæ historycznie to wola³a bym u¿yæ d³utek których trochê mam).
Zio
T³oki do pieczêci woskowych wykonywane by³y z br±zu, mosi±dzu, z³ota, kamieni pó³szlachetnych, ko¶ci s³oniowej, srebra i twardego drzewa.
Je¿eli chcesz bawiæ siê d³utkami, to drewno bêdzie chyba najlepszym rozwi±zaniem:).
_RK_
CYTAT(Searleit @ 10:40 12.10.2010) *
Mhm, aha, a przychodzi ci co¶ do g³owy co by³o by na tyle miêkkie, ¿eby mo¿na to by³o obrobiæ narzêdziami rêcznymi? (jak ju¿ ma byæ historycznie to wola³a bym u¿yæ d³utek których trochê mam).

Ci±gle stawia³bym na malachit, tylko bêdzie to wymaga³o wiêcej cierpliwo¶ci. Nie u¿ywa³bym rzeczy bardziej miêkkich bo szybciej siê zniszcz± ale tak naprawdê- Twój wybór.
Aedan
T³ok pieczêtny ze steatytu? Podaj proszê link. Steatyt mogê zrozumieæ jako etap po¶redni do przygotowania w³a¶ciwego metalowego t³oka. A i przy okazji trzeba pamiêtaæ, ¿eby pracowaæ w lustrzanym odbiciu ze ¶wiadomo¶ci±, ze to co siê wydr±¿y bêdzie dodatkowo wypuk³e. Najlepiej poæwicz w gipsie wcze¶niej.
Igor z Bêdzina
Trochê z innej beczki. Czy kto¶ spotka³ siê z przedstawienie jak wyglada³ t³ok dwustronnej pieczêci monarszej? Wiem ¿e takie by³y, mam nawet ilustracje takiej pieczêci... Nie twierdze, ¿e w Polsce. pieczêæ jest angielska, a w³aciwie terytorium francuskie nale¿±ce do Anglii.
Purtk
Troszkê mosi±dzu i cierpliwo¶ci, a wyjdzie co¶ w tym typie...

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Amor
Searleit>> ¦redniowieczni u¿ywali miêdzy innymi takich kamieni: spineli, szafirów, onyksów, carnelian (ang. Nie znam polskiej nazwy angsad.gif ), sardów, ametystów, agatów, kryszta³ów górskich. Pewnie jeszcze wielu innych, ale znam zabytki w których do pieczêci u¿yte by³y w³a¶nie te kamienie.
Viator
Przypuszczalnie karneol, czyli krwawnik.

Akurat wymienione przez Ciebie wcale nie s± szczególnie miêkkie, a ju¿ szafir czy odmiany krystaliczne kwarcu (z wymienionych przez Ciebie: kryszta³ górski i ametyst) do grawerowania siê dla osoby pocz±tkuj±cej nie bardzo nadaj± ze wzglêdu na twardo¶æ i krucho¶æ.
Amor
Fakt, wychodzi na to, ¿e bêdze to karneol, dziêkuje.

Fakt, s± to kamienie trudne., ale z czasem Sarleit i inni na pewno bêd± chcieli siêgn±æ po historyczne materia³y ;)
Purtk
Jakimi narzêdziami bêd± grawerowane te kamienie? Czy bêdzie mo¿na zobaczyæ efekt pracy?
Purtk
Przyk³ad do¶æ prostej pieczêci rycerskiej do noszenia np. na szyi. Grawerunek w jednej p³aszczy¼nie tzn. powerzchnia pieczêci pokrywa siê z powierzchni± tarczy herbowej. Pieczêæ wykonana w mosi±dzu.
Ka¿dy mo¿e spróbowaæ co¶ takiego zrobiæ.
Powodzenia.

Voldek
A je¶li z drewna to jakiego najlepiej?
Jarl Ragnarr Thoresen
CYTAT(Voldek @ 14:49 11.01.2012) *
A je¶li z drewna to jakiego najlepiej?

Wydaje mi siê, ¿e wytrzyma³e oraz proste w obróbce - lipa?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.