Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: S³owianie-Znaleziska archeologiczne?
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Inne ubiory wczesno¶redniowieczne
wittiw
Witam i niech bêdzie pochwalone ¦wiat³o!
Czy mo¿e posiada kto¶ z szanownych braci i sióstr jakie¶ konkretne informacje na temat znalezisk archeologicznych dotycz±cych dawnych S³owian, a zw³aszcza na terenie Polski.
Jakie znaleziska odkryto, gdzie, co znaleziono i w jakiej ilo¶ci?
Zwykle powo³ujemy siê na uznane autorytety, ale kto powiedzia³, ¿e historycy nie mog± siê myliæ, tak naprawdê chcia³bym sam oceniæ te ¼ród³a i dopiero z t± wiedz± odnie¶æ siê do uznanych pozycji.
£ukasz Lewandowski
Jê¿eli sam chcesz weryfikowaæ ustalenia histotyków/archeologów to mo¿e sam poszukaj.
(kierunek biblioteka-tony materia³ów o s³owianach - zalezy jeszcze co siê rozumie pod tym pojêciem ).......albo w sumie.........przepraszam sam pójde zakopê siê w ks±¿kach na tydzieñ, a drugi tydzieñ bêdê skanowa³ by Ci przes³aæ, mo¿e uda mi siê zaanga¿owaæ do tego znajomych z Towarzystwa i rodzinê....

Carotta D.
Diabolek
hmm nie bardzo rozumiem. Odnosic sie mozna, jesli sie samemu widzialo dane "znalezisko" , tylko ze do tego trzeba miec wiedze, a jak rozumiem nie posiadasz jej. Ksiazki, czasopisma itd. A poza tym nie rozumiem stwierdzenia znaleziska, cos konkretnego (nie wiem skarby, bron itp.) ?
wittiw
Witam i niech bêdzie pochwalone ¦wiat³o!
Pare ksi±¿ek przewertowa³em i tak ca³kiem to chyba nie jestem laikiem :/ ale nie mam mo¿liwo¶ci je¼dziæ do Warszawy czy Kraka aby znale¼æ wiêcej ¼róde³ na ten temat(a tym bardziej nie mam dostêpu do prac naukowych), tak wiêc nie mogê powiedzieæ, ¿e jestem jakim¶ znawc±, tym bardziej, ¿e nie posiadam wykszta³cenia w tym kierunku. Chcia³bym oceniæ na jakich podstawach opieraj± siê historycy - czy aksjomaty dotycz±ce wygl±du, czy ¿ycia codziennego S³owian opieraj± siê na nielicznych znaleziskach, czy te¿ s± one istotne i dobrze udokumentowane. Mam wra¿enie, ¿e raczej dane s± szcz±tkowe i nazbyt czêsto znawcy tematu odnosz± siê do ¼róde³ pisanych (jak¿e licznych :/ ). Nie wiem jak wy ale ja nie wierzê we wszystko co pisz±, nawet je¶li to s± uznane autorytety, ale i oni opieraj± swoje informacje na tym co kto¶ wcze¶niej napisa³. A wystarczy, ¿e jeden siê z nich myli i twierdzenie ju¿ mo¿e byæ b³êdne.
Owen
Witam
Wittiwie na tym polega praca historyka. Archeolog bez pracy historyka na samej podstawie wykopalisk nie by³by w stanie nic ustaliæ. mia³by tylko pewne przedmioty wydatowane na pewien okres i tyle nie mo¿na by ustaliæ do kogo naleza³y itd. rzadnego kontekstu historycznego. To w³a¶nie ze ¼róde³ pisanych wiadomo ¿e np. w X wieku ¿yli na tych terenach s³owianie bigsmile2.gif . Oczywi¶cie stosunek ten dzia³a te¿ zamiennie bez prac archeologów historycy nie byliby w stanie zweryfikowaæ informacji podanych w ¼ród³ach. W ka¿dym razie wynik pracy obu tych nauk jest nam potrzebny do zrozumienia zjawisk historycznych.
Co do interpretacji ¼róde³ to có¿ je¶li nie masz wiadomo¶ci ani odpowiedniego warsztatu naukowego wykopaliska archeologiczne nie powiedz± ci nic nawet gdyby¶ je wszystkie obejrza³. Po prostu niezrozumiesz (bez obrazy) do czego one siê odnosz±, czy to import czy miejscowe itd. Co do ¼róde³ historycznych jest ju¿ lepiej najwa¿niejsze z nich s± przet³umaczone z ³aciny na polski wiêc ten próg odpada, oczywi¶cie do zrozumienia ich weryfikacji podanych tam wiadomo¶ci odpowiednia wiedza te¿ jest potrzebna no ale to ju¿ jest ³atwiejsze ni¿ przy wykopaliskach. Generalnie zachêcam do czytania ¼róde³ i wyrabiania sobie na nich przedewszystkim w³asnego pojêcia na dany temat. Przy ma³ej ilo¶ci ¼róde³ prawie wszystko jest dyskusyjne , nie ma jednej historii. Aczkolwiek nie mo¿na unikaæ opracowañ czy monografii gdy¿ przewa¿nie pisz± je ludzie z o wiele wiêksz± wiedz± od nas.
Pozdrawiam
wittiw
Witam i niech bêdzi pochwalone ¦wiat³o!
Ca³kiem ciekawa strona, Poohatek - dziêki.
Nie bez przyczyny interesuj± mnie ¼ród³a materialne, bo o ile wiem to pisanych jest niewiele i wg mnie ¶miesznym jest wyci±ganie z nich wniosków - ró¿ne s± ich daty powstania, dotycz± zupe³ne innych plemion S³owiañskich, a do tego s± lakoniczne i stronnicze - nie rozumiem jak na takiej mozajce ktokolwiek mo¿e siê opieraæ - to tak jakby uogólniaæ kulturê np.Germanów na prze³omie piêciu stuleci.
Poza tym nie przecenia³bym roli historyków, my¶lê, ¿e archeolodzy maj± wystarczaj±c± wiedzê ¿eby oceniæ co znale¼li (chocia¿ oczywi¶cie opieraj± swoj± wiedzê na pracach historyków), a historycy tylko zbieraj± dane i ubieraj± to w s³owa, czêsto siêgaj±c do ju¿ wcze¶niej opublikowanych ksi±¿ek, prac naukowych.
A w sumie to najbardziej interesuje mnie suchy spis znalezisk (np.ile st±gwi i jakich, ile szczytów-chyba zero?,itp.) i gdzie - o ile ktokolwiek siê pokusi³ o co¶ takiego.
Piotr Niemir Kotowicz
Dobra, chcesz suche fakty to masz:
Ostrów Lednicki - sztandarowe stanowisko wi±zane z Polanami i pocz±tkami Pa ñstwa Polskiego:
W jeziorze otaczajacym Ostrów (Jezioro Lednickie) zarejestrowano pozosta³o¶ci dwóch mostów z X-XI wieku - gnie¼nieñski i poznañski. W okolicach mostu gnie¿nieñskiego odkryto:
Uzbrojenie:
- dwa miecze
- dwa fragmenty ³uczysk ³uku
- jedna ca³a strza³a i jedna zachowana fragmentraycznie
- jeden fragment grotu strza³y
- fragment spustu kuszy (?)
- piêæ wêdzide³
- ostroga
- sze¶ædziesi±t toporów
- siedem grotów w³óczni
- dwa toki w³óczni
Narzêdzia rolnicze:
- 29 x czê¶ci rade³, radlice, rylce rade³, motyki
- 24 x sierpy i pó³koski
- 5 ¿aren
- 17 jarzm od zaprzêgu
- 16 kijów pasterskich
- 43 x o¶ci, b³yszczki, p³ywaki, ciê¿arki do sieci, kulki drewnanine, wide³ki, wios³a itp...
- 24 x narzêdzia ciesielskie (d³uta, pa³ki, klamra)
- 66 x no¿e, gwo¼dzie, nity, okucia, ose³ki, kamieñ szlifierski
Naczynia:
- 12 cebrzyków
- 6 talerzy
- 2 miski (¿elazna i drewaniana)
- 2 fr. kubków
- 3 pokrywki
- 27 ca³ych + kilkadziesi±t kolejnych naczyñ gliniianych
Sprzêt gospodarstwa domowego:
- 9 ³y¿ek i ich fragmentów
- 25 czerpaków
- 1 szufelka
- 4 ³opatki
- 25 przê¶lików
- 1 grzebieñ tkacki
- 1 czó³enko tkackie
- 4 miecze tkakie
- ig³y (przykro mi nie podano ile:( )
- 58 fr. sznurów i powrozów
- 3 fr. k³ódek
- 1 skobel
- przynajmniej 7 kluczy
- dwa fragmenty mebli

Uff. to chyba tyle mam nadzeije, zê to przyda siê do Twoich statystyk wittiw mad.gif crazy.gif
wittiw
Witam i niech bêdzi pochwalone ¦wiat³o!
Wielkie dziêki Piotrze, w³a¶nie o co¶ takiego mi chodzi³o. Znaleziska, które poda³e¶ dotycz± mostu gnie¼nieñskiego, czy gdzie indziej znaleziono tyle rzeczy?
Vlasta
Witam! Je¶li potrzebujesz takich danych, to najlepiej chyba zagrzebaæ siê w czasopismach archeologicznych i szukaæ badañ cmentarzysk i osad - tam podaj± inwentarz.
Pozdrawiam!
Vlasta
Piotr Niemir Kotowicz
mostu gnie¼nienskiego... A o wszystkim tym mo¿na poczytaæ w publikacjach archeologicznych. gdybym mia³ pisaæ co chwilê takie posty to nic innego nie robi³bym, a Freha by³aby zawalona jak ¶mietnik.... Musisz sam trochê postudiowaæ smile.gif
Aha a to wszystko wyszpera³em w ksi±¿ce pt.: Wczesno¶redniowieczne mosty przy Ostrowie Lednickim. Tom. 1: Mosty traktu gnie¼nieñskiego

Pozdrowienia z Sanoka
wittiw
Niech bedzie pochwalone Swiatlo!
Pewnie macie racje, moze wypadaloby poszukac w czasopismach (ale wierzylem, ze ktos na forum moze posiada takie dane, ze studiow czy sam sie pokusil o poszukiwanie) - nie jestem tylko pewien czy mam takie mozliwosci. Tak czy inaczej wielkie dzieki za pomoc. Mysle, ze co jak co ale takie informacje moglyby sie znajdowac forum dla dobra ogolu - troche wiedzy nikomu nie zaszkodzi.
Owen
Witam
Niech bêdzie pozdrowiona ¯arówka.
My¶lê Wittiw ¿e skoro uwa¿asz ¿e jest to potzrebne dla dobra ogó³u to mo¿e sam siê o co¶ postaraj, pomy¶l, poczytaj i pó¼niej siê wypowiadaj. Jak chcesz sam interpretowaæ ¼ród³a skoro sam nie masz bladego pojêcia na temat historii czy archeologii, co wiêcej pewnie nawet nie wiesz gdzie takich informacji szukaæ anger.gif . Wiêc ja bêdê uczynny i ci pomogê dla dobra ogó³u devil.gif Udaj siê do najbli¿szej powaznej biblioteki lub jeszcze lepiej lektorium czy biblioteki uniwersyteckiej i tam poszukaj ksi±¿ek naukowych lub mo¿e raczej sprawozdañ z wykopalisk, ciekawy jestem czy te dane które ci poda³ Niemir co¶ ci powiedzia³y? bigsmile2.gif . Jakie wnioski z nich wyci±gno³e¶? W ka¿dym razie skoro ju¿ wiesz gdzie szukaæ informacji, to z pewno¶ci± wkrótce uzupe³nisz wiedzê, ja ju¿ z niecierpliwo¶ci± oczekuje na twój referat. bigsmile2.gif anger.gif devil.gif .
Pozdrawiam
wittiw
Witam i niech bêdzie pochwalone ¦wiat³o!!!
Nie mówi³em, ¿e nie mam bladego pojêcia na temat historii czy archeologii, a tylko ¿e nie posiadam takowego wykszta³cenia, wiêc Owen nie jestem pewien sk±d te wnioski - czy¿by¶ mnie zna³, a mo¿e jeste¶ jasnowidzem???
A propos Twojej rady nie prosi³bym o takie informacje gdybym mia³ do nich ³atwy dostêp - do najbli¿szej biblioteki uniwersyteckiej lub lektorium mo¿e siê udam do Krakowa albo £odzi, bo niestety w Kielcach uniwersytetu nie posiadamy - a skoro pan Owen nie posiada ¿adnych informacji to dlaczego postanawia radziæ???
A je¶li Owenie chcesz referatu rzuæ temat zobaczymy kto napisze lepszy.
M¶cis³aw
Akurat tak sie sk³ada Wittiw, ¿e w naszym mie¶cie s± archeolodzy(jak w kazdym mie¶cie wojewódzkim). Jesli chcesz mo¿emy siê tam wybraæ....napewno bêd± mieli wiele rzeczy, które Ciê zainteresuj±. Jednak bêdziesz musia³ sprecyzowaæ konkretnie: co, kiedy i sk±d(s³owo znaleziska faktycznie nic nie mówi).
wittiw
Witam!
Czemu nie... jako¶ siê umówimy.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.