Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: £uk i ko³czan, czyli gdzie najlepiej nabyæ?
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Radzimex
Witam.
Od zawsze interesowa³em siê ¶redniowieczem.
Otó¿ to, zrobi³em sobie ³uk. Normalnie uci±³em z drzewa (niestety nie znam nazwy), oskroba³em ten patyk, zrobi³em tak, ¿eby by³ odpowiednio ugiêty, i obwi±za³em patykiem (do¶æ mocno).
Super, jeszcze tylko strza³a. Dobra, strza³ê "zrobi³em" z ga³êzi Buka(nie mia³a ostrza, po prostu lichy patyk). Wszystko ³adnie piêknie, strza³a odlatuje na 5m.
Pomy¶la³em, ¿e to nie ma sensu, wiêc poszukam w internecie jaki¶ dobrych ofert.
No i po d³ugim szukaniu znalaz³em do¶æ tani± ofertê: http://www.pphustolar.pl/product_info.php?...;products_id=17
Ciekawi mnie, czy wy znacie jakie¶ lepsze oferty, byle by nie takie ³uki za 100 ile¶ z³otych. Chodzi mi o takie, do 40 z³. dla amatorów, b±d¼ pocz±tkuj±cych.
Je¶li kto¶ zakupi³ na tej stronie ³uk i jest z niego bardzo zadowolony, to proszê pisaæ aczkolwiek wolê nie kupowaæ kota w worku.

Drug± spraw± jest ko³czan, na strza³y rzecz jasna. Znalaz³em, lecz cena zwala z nóg. (28z³)
http://www.twenga.pl/dir-Sport,Sporty-strz...czan-na-strzaly
Chodzi mi o ten trzeci ko³czan od góry. Kupi³bym to za 10 b±d¼ trochê wiêcej z³otych.
Jeszcze przesy³ka, czyli 40 z³otych za takie (...)?!
Dziwicie siê zapewne czemu nie jestem zainteresowany tym pierwszym ko³czanem, poniewa¿ nie ma on paska, który trzyma na ramieniu (je¶li nie wiesz o co mi chodzi zobacz na obrazek na dole)
Gdzie nabyæ go taniej?

Z góry dziêkujê, i przepraszam je¶li wybra³em z³y dzia³.
Pozdrawiam i czekam z mi³± chêci± na odpowied¼.
M¶cibor
Po pierwsze ten ³uk to linku to jaka¶ zabawka, bêdzie niewiele lepszy od tego który sam zrobi³e¶ z patyka. Je¶li chcesz kupiæ prawdziwy ³uk muszisz wydaæ przynajmnij 200 z³ lub zrobiæ sobie go sam. Na freha s± praktycznie wszystkie informace jak zrobiæ prawdziwy ³uk ale je¶li chcia³by¶ mieæ wszystko w jednymmiejscu to polecam ksi±¿kêpana Jankowskiego "Drewniany ³uk ¶redniowieczny", kosztuje jakie¶ 20 z³ na necie. A co do ko³czanu to t¿ go mo¿esz zrobiæ sam ale dobry bêdzie te¿ prosty lniany worek na strza³y.
Pozdrawiam M¶cibor
Radzimex
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy w twoich okolicach znajduje siê jaki¶ sklep z ³ukami czy z czym¶ w tym rodzaju? Mieszkam blisko ciebie, w Wi¶le. Po za tym wolê wej¶æ do sklepu, sprawdziæ a nie kupowaæ kota w worku jeszcze z cen± przesy³ki.
Po za tym nie by³by niewiele lepszy od mojego zrobionego ³uku, bo tamten strzela na odleg³o¶æ oko³o 80m(przynajmniej tak tam pisano), a mój zaledwie 5m. Wiêc jest ró¿nica.
A i jeszcze jedno. Znalaz³em ciekaw± stronê e-luk.pl, niestety ceny ³uków s± tam (sami wiecie jakie). Móg³bym mieæ jakie¶ dziadostwo za 14 z³otych, ale ¿eby przynajmniej nie strzela³o na 5m.
Pinior
Nie ma ³uków po na¶cie z³otych. Po s±siedzku masz Bisoka. Pojed¼ do niego- bêdziesz mia³ mo¿liwo¶æ obejrzenia, przymierzenia. Sprzêt na pocz±tek wystarczy:) Tylko ostrzegam, ¿e za parêna¶cie z³ nie kupisz ani tam, ani nigdzie...
Pozdrawiam
M¶cibor
Dok³adnie, ko³o Bielska i Wis³y jest Bisok w Jaworzu. Na ich stronie jest mapka z dojazdem i oferta ³uków. Mo¿esz wybieraæ do woli ale kilkaset z³otych musisz wydaæ.
A to Stronka Bisok
Viator
...no, a je¶li Ci wystarczy dono¶no¶æ 5 metrów, to nawet kilkunastu z³otych wydawaæ nie musisz. Zdaje siê, ¿e teren w Twojej okolicy jest dosyæ zalesiony...
smile.gif
M¶cibor
W okolicach Bielska nawet wi±zy rosn±, je¶li siê wie gdzie szukaæ smile.gif
Bartimus
M¶cibor
Mam pytanie, ten worek lniany jest historyczny? Jak tak to z którego wieku?
Ursus
My¶lê ¿e od lnianego worka lepszy by³oby co¶ takiego:
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://...=1t:429,r:0,s:0

Oczywi¶cie nie musi byæ zdobiony taki, ale wystarczy zszyæ p³at twardej skóry. Mo¿e troche wiêcej roboty ale trwalsze, ³adniejsze i lepsze smile.gif
Dancer
z tego co mi wiadomo to lniane worki, tylko z grubszego nieco lnu, by³y ogólnie wykorzystywane przez ³uczników, bo ko³czan to z tego co mi wiadomo by³ bardziej atrybutem zamo¿niejszych, jako, ¿e kawa³ porz±dnej skóry. Mo¿e i siê mylê ale tak s³ysza³em =) co do zakupu ³uku to ja swój kupi³em u Rycerzy £uku http://rycerzeluku.prv.pl/ , a strza³ jest pod dostatkiem na Allegro. Zreszt± ³uki tam te¿ bywaj±. Ale jak ju¿ pisali wcze¶niej musisz siê przygotowaæ na wydatek min. 200 z³otych. Jeszcze zale¿y od rodzaju ³uku jaki Ciê interesuje.
Pozdrawiam
Karol
CYTAT(Bartimus @ 14:35 08.11.2010) *
M¶cibor

Stuprocentowo historyczny o ile odtwarzasz ³ucznika z Zachodu (czyli w grê wchodzi Anglia, Walia, Szkocja, "Francja", Burgundia). Wówczas taki worek spokojnie pasuje na XIV, XV i XVI wiek smile.gif Mo¿esz te¿ nosiæ strza³y zwyczajnie zatkniête za pasek.
Je¶li odtwarzasz jakiego¶ koczownika, to szukaj skórzanych wynalazków. Je¶li "Polaka", to przerzuæ siê na kuszê ;) No chyba, ¿e¶ Wcze¶niak
M¶cibor
CYTAT(Bartimus @ 14:35 08.11.2010) *
M¶cibor

Z tego co mi wiadomo jest w³a¶ciwie jedyne historyczne rozwi±zanie (no i strza³y za paskiem, w rêku lub wbite w ziemiê)poniewa¿ ko³czany skórzane to wymys³ pó¼niejszy. G³owy za to nie dam ale tak czyta³em od m±drych ludzi z tego forum smile.gif
Karol
CYTAT(M¶cibor @ 22:16 08.11.2010) *
Z tego co mi wiadomo jest w³a¶ciwie jedyne historyczne rozwi±zanie (no i strza³y za paskiem, w rêku lub wbite w ziemiê)poniewa¿ ko³czany skórzane to wymys³ pó¼niejszy. G³owy za to nie dam ale tak czyta³em od m±drych ludzi z tego forum smile.gif

Jedyne? A Po³owcy np nie robili ko³czanów z kory brzozy? A skóra nie by³a w powszechnym u¿yciu za Bugiem?
Boran
Ano... bo brak³o jak na razie dookre¶lenia wspó³rzêdnych czasoprzestrzennych...
M¶cibor
CYTAT(Karol @ 22:47 08.11.2010) *
CYTAT(M¶cibor @ 22:16 08.11.2010) *

Jedyne? A Po³owcy np nie robili ko³czanów z kory brzozy? A skóra nie by³a w powszechnym u¿yciu za Bugiem?

Ponoæ angielscy ³ucznicy w wojnie z francuzami nosili strza³y w³a¶nie w lnianych workach i przed bitwa wbijali je do ziemi. Mia³o to te¿ cel bardziej bojowy bo brudna z ziemi strza³a po wbiciu w cia³o przeciwnika je¶li go nie zabija od razu to od brudu czêsto wdawa³o siê zaka¿enie. Z ko³czanami nie jestem pewny na 100% bo tak jak mówi³em wcze¶niej wyczyta³em to tylko smile.gif
Bartimus
CYTAT
Stuprocentowo historyczny o ile odtwarzasz ³ucznika z Zachodu (czyli w grê wchodzi Anglia, Walia, Szkocja, "Francja", Burgundia). Wówczas taki worek spokojnie pasuje na XIV, XV i XVI wiek smile.gif Mo¿esz te¿ nosiæ strza³y zwyczajnie zatkniête za pasek.
Je¶li odtwarzasz jakiego¶ koczownika, to szukaj skórzanych wynalazków. Je¶li "Polaka", to przerzuæ siê na kuszê ;) No chyba, ¿e¶ Wcze¶niak

Odtwarzam Polskiego ³ucznika z pomorza zachodniego z XIIIw.
Karol
CYTAT(Bartimus @ 09:16 09.11.2010) *
Odtwarzam Polskiego ³ucznika z pomorza zachodniego z XIIIw.

A to siê trochê komplikuje sytuacja, bo XIII wiek to taki okres przej¶ciowy, kiedy ³uk na ziemiach dzisiejszej Polski powoli zaczyna odchodziæ do lamusa (jako broñ wykorzystywana bojowo) ustêpuj±c pola kuszy. Z drugiej strony nie by³by to du¿y anachronizm gdyby¶ ³uku u¿ywa³. Niestety nie wiem, jak noszono strza³y w "Polsce" w tym czasie. Patrz±c na ikonografiê zachodni±, bezpiecznym rozwi±zaniem by³oby zatykanie strza³ za pasek.
TyberiuszKlaudiusz
Za 40 z³ to mo¿esz sobie kupiæ dwie cedrowe strza³y...
braciszek Boullii
CYTAT(TyberiuszKlaudiusz @ 16:40 28.03.2015) *
Za 40 z³ to mo¿esz sobie kupiæ dwie cedrowe strza³y...

Dostajesz z³ota ³opatê i tytu³ archeologa miesi±ca. Odpowiadasz na post po piêciu latach.
TyberiuszKlaudiusz
To¿ to zaszczyt aniol.gif
Nie patrzy³em siê na datê :P
Waæpan Hubert
Ju¿ widzê te ich noszenie "za paskiem" wystarczy 4 strza³y wyci±gn±æ i reszta wypada. A ko³czan ze skóry nawet samemu zrobiæ to te¿ wydatek oko³o 50 z³ za skórê i jeszcze trzeba narzêdzia... Polecam len jak najgrubszy, je¶li chodzi o wczesne¶redniowiecze to polecam zrobiæ z drewna topoli. Bêdzie w miarê wodoszczelne, tak jak skóra. Len przepuszcza wodê jak szalony. Mo¿e kto¶ zna pomys³y na wodoszcelny len?
M¶cidróg
CYTAT
je¶li chodzi o wczesne¶redniowiecze to polecam zrobiæ z drewna topoli. Bêdzie w miarê wodoszczelne,

Mo¿na prosiæ o przyk³ady zachowanych zabytków datowanych na wczesne ¶redniowiecze ? Znam ko³czany z Nydam ale to ani wczesne ¶redniowiecze ani topola.

http://bukowlas.blogspot.com/2015/11/kocza...sona-druga.html

M
Waæpan Hubert
CYTAT(M¶cidróg @ 19:28 28.03.2016) *
CYTAT
je¶li chodzi o wczesne¶redniowiecze to polecam zrobiæ z drewna topoli. Bêdzie w miarê wodoszczelne,

Mo¿na prosiæ o przyk³ady zachowanych zabytków datowanych na wczesne ¶redniowiecze ? Znam ko³czany z Nydam ale to ani wczesne ¶redniowiecze ani topola.

M

Bardzo fanie ¿e autor bloga nie poda³ drewna z jakiego robi ko³czan.

Mi to wystarcza. Pisa³em z muminem i wiem ¿e zna siê na rzeczy. Wiek szacuje sie na III do V tak wiêc mo¿e to byæ wczesne. (pozatym czy wiele sie zmieni³o przez 200 lat?)

http://www.arcus-lucznictwo.pl/index.php?id=49

PS. Co prawda wikingowie robili jeszcze ze skóry ko³czany, a oni podbili angliê, Pary¿... Konstantynopol. Wiêc rozpowszechni³y sie skórzany ko³czany we wczesnym. Tylko ¿e dobra skóra kosztuje...
M¶cidróg
CYTAT
Bardzo fanie ¿e autor bloga nie poda³ drewna z jakiego robi ko³czan.

Ko³czan wykona³em z drewna klonowego jak w oryginale za : A. Rau, Remarks on finds of wooden quivers from Nydam Mose, Southern Jutland, Denmark, "Archaeologia Baltica" t.8 (2007)
III -V w to zdecydowanie nie jest wczesne ¶redniowiecze.
M.
Brat Micha³
Nie g³upim rozwi±zaniem na ko³czan wydaje siê te¿ mo¿liwe od pradziejów, i potwierdzone ¼ród³ami pó¼niejszego ¶redniowiecza, u¿ycie skóry dziczej.
Co¶ w ten deseñ przedstawiono na poni¿szym obrazku (ca 1200-1220).

Dalej, przyk³ad bodaj z piêtnastego wieku nadal obleczony skór±, która wylinia³a

Wykona³em wiêc w ramach eksperymentu ko³czan na be³ty obszyty dzicz± skór±. Z za³o¿enia mia³o byæ prosto wiêc wewnêtrzn± tubê zrobi³em z kory brzozowej obwi±zanej woskowanym sznurkiem, z doszytym denkiem.
Ca³o¶æ dobrze trzyma siê kupy, szczecina doskonale chroni przed wilgoci± klejenia lotek. Ca³o¶æ jest lekka, wisz±c przy pasku dobrze le¿y przy nodze i bardzo wygodnie sprawdza siê w chaszczach. smile.gif

Waæpan Hubert
Bardzo ³adna robota smile.gif Tak ty t± korê zrobi³e¶. Splata³e¶ czy co?
Brat Micha³
Zapewne mo¿na sp³ataæ bezpo¶rednio z drzewka, byle nie zrobiæ mu krzywdy.
Osobi¶cie u¿y³em tuby z kory spróchnia³ego drzewa. Kora z brzozy psuje siê na koñcu, próchno siê z niej wysypuje, dalej wystarczy³o rozci±æ, wyczy¶ciæ i nadaæ oczekiwany kszta³t.
Cz³owie3k
CYTAT(M¶cidróg @ 19:28 28.03.2016) *
CYTAT

M

"Uzbrojenie w Polsce ¶redniowiecznej 1450-1500"
CYTAT
Cylindrycznego kszta³tu ko³czan, a wiêc s±dz±c wed³ug analogii z wczesnego ¶redniowiecza wykonany z deszczu³ek drewnianych obci±gniêtych skór±"
(...)
O tym, ¿e korpus ³ubia czy ko³czany wykonany by³ z drewna ¶wiadczy fakt, ¿e Pawe³ z Pragi w sej encyklopedii umieszcza zawód sajdacznika w¶ród rzemios³ bran¿y drzewnej, gdy¿ produkuje on feretras, cuius basis est lignum

Co do owej analogii, to Kostrzewski w "Pradziejach Polski" pisze o ko³czanach z kory lipowej, ale to zdezaktualizowane ¼ród³o. Mo¿e wygl±da³o to tak:
http://artyzm.com/obraz.php?id=2182
albo tak:
http://www.freha.pl/index.php?act=attach&a...st&id=16097
Waæpan Hubert
Dobra robota Cz³owie3k. Pewniakami jeste¶my tylko co do ko³czanów angielskich za czasów tudorów i wikingów (hedeby). Resztê trzeba kombinowaæ. Pozdrawiam wszystkich.
M¶cidróg
CYTAT
"Uzbrojenie w Polsce ¶redniowiecznej 1450-1500"
CYTAT
Cylindrycznego kszta³tu ko³czan, a wiêc s±dz±c wed³ug analogii z wczesnego ¶redniowiecza wykonany z deszczu³ek drewnianych obci±gniêtych skór±"

Proszê o analogiê.
M.
Cz³owie3k
Te¿ bym chcia³. W. Hubert, jakiego wzoru szukasz? Miejsce, datowanie, ranga nosiciela.
Waæpan Hubert
Ojejku, nie zale¿y mi mocno ale chcia³bym wiedzieæ jak to by³o u naszej zachodniej s³owianszczyzny? (Chodzi o wczesne ¶redniowiecze.)
Cz³owie3k
Datowanie podanego przez Ciebie obszaru to VI - XII w. Zachodnia S³owiañszczyzna to Polska, Czechy i wszystko co jest za Odr±. Czyli datowanie i obszar szerokie.
Mo¿esz szukaæ inspiracji u ówczesnych s±siadów S³owian. W Psa³terzu Stuttgardzkim ³ucznicy strzelaj± bez ko³czanów, ale to nie przes±dza sprawy. W Concordantiae Caritatis widaæ wyra¼nie: http://tarvos.imareal.oeaw.ac.at/server/images/7004963.JPG ko³czan podobny do koczowniczych, s± te¿ ³ubie: http://tarvos.imareal.oeaw.ac.at/server/images/7004856.JPG
Porównaj z analogiami na ilustracjach czeskich ³uczników autorstwa Petra Ebulo. Ko³czany przedstawionych tam Czechów wygl±daj± jak ten u centaura na Drzwiach P³ockich. Odsy³am te¿ do prac M. Wo³oszyna o ³ukach refleksyjnych zachowanych w Polsce (wiêcej ni¿ prostych ³uków). Wraz z nimi u¿ywano stepowych ko³czanów, jak ten ze stanowiska C1 w Gródku, Drohiczyna czy nieodleg³ego Wo³kowyska. Ko³czan przedstawiony w Psalterium B. Elisabeth z XIII-wiecznej Turyngii te¿ wygl±da jak koczowniczy.
Oczywi¶cie podane przez Ciebie kryteria "Zachodnia S³owiañszczyzna" oraz "wczesne ¶redniowiecze" to równie¿ tereny objête wp³ywami awarskimi.
Waæpan Hubert
Dziêki ch³opie, nawet nie wiesz jak bardzo pomog³e¶. (nie tylko mi)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.