Wyzwanie rzucone przez Johna Clementsa, Dyrektora - nasze stanowisko
7 lutego 2010 Krzysztof Kruczyñski oficjalnie zrezygnowa³ ze stanowiska szefa ARMA-PL. Przyczyny jego odej¶cia wyja¶nione s± w li¶cie znajduj±cym siê poni¿ej. W odpowiedzi na tê rezygnacjê John Clements, Dyrektor ARMA, wyzwa³ Krzysztofa oraz inne osoby chêtne stan±æ do walki w trakcie jego zapowiedzianej wizyty w Polsce we wrze¶niu 2010 roku. T³umaczenie jego odpowiedzi równie¿ znajduje siê na koñcu tego tekstu.
Ponad 20 osób by³o gotowych podj±æ to wyzwanie. Nowy szef ARMA-PL - Maciej Talaga - uczyni³ wszystko, by zado¶æuczyniæ wymaganiom Johna Clementsa i zorganizowaæ z nim spotkanie w Warszawie, na którym to wydarzenie mia³o mieæ miejsce. Stara³ siê te¿ negocjowaæ zasady obowi±zuj±ce w trakcie walk, w korespondencji z Johnem Clementsem, na które nie otrzyma³ ¿adnej odpowiedzi. Kiedy wszystko by³o prawie gotowe (wynajêta sala, zorganizowane noclegi, zebrane pieni±dze na bilet), 1 sierpnia 2010 r. John Clements nieoczekiwanie odwo³a³ zarówno swoje seminarium, jak i pobyt w Polsce, podaj±c jako powód podró¿ w interesach do Danii.
Byli¶my obecni zarówno w Rzeszowie (bior±c udzia³ w 2. ¦wiatowym Naukowym Kongresie Sztuk i Sportów Walki), jak i w Warszawie (na doskona³ej imprezie zorganizowanej przez Macieja Talagê), czekaj±c na mo¿liwo¶æ spotkania z Johnem Clementsem, jednak bezskutecznie. Dyrektor - osoba, która rzuci³a nam wyzwanie, wyznaczy³a jego datê i miejsce - by³ nieobecny, a co wa¿niejsze, do dzi¶ dnia nie uczyni³ nic, aby zaistnia³± sytuacjê wyja¶niæ i rozstrzygn±æ.
Jednak¿e my, pochodz±c z kraju maj±cego d³ug± tradycjê honorowego i d¿entelmeñskiego postêpowania, bierzemy takie wyzwania g³êboko do serca i nie uwa¿amy ich za pozbawione znaczenia.
Dlatego pragniemy poinformowaæ wszystkich zainteresowanych, ¿e je¶li John Clements gdziekolwiek zawita do Europy, aby przeprowadziæ seminarium, czê¶æ z nas gotowa jest w ka¿dej chwili po raz kolejny podj±æ wyzwanie, które on sam nam rzuci³, ¿ywi±c nadziejê, ¿e tym razem siê z niego nie wycofa.
Jan Chodkiewicz, Fechtschule Gdañsk, Wiceprezes FEDER
Krzysztof Kruczyñski, by³y szef ARMA-PL, Wiceprezes FEDER
Maciej Talaga, szef ARMA-PL
Bart³omiej Walczak, by³y szef i za³o¿yciel ARMA-PL
Adam Marek, Prezes Polskiej Federacji Danych Europejskich Sztuk Walki FEDER
Tomasz Maziarz, Ringschule Wroc³aw, Wiceprezes FEDER
Marcin Surdel, Vectir Gliwice, Wiceprezes FEDER
Rezygnacja Krzysztofa Kruczyñskiego z kierowania ARMA-PL
Luty 2010
Witam.
I ¿egnam. Dnia siódmego lutego oficjalnie wyst±pi³em z ARMA i tym samym przesta³em byæ Szefem ARMA-PL.
Co sk³oni³o mnie do tak gwa³townego i do¶æ nieoczekiwanego kroku? Osoba Johna Clementsa. Jego brak skromno¶ci by³ dla mnie uci±¿liwy, a¿ sta³ siê nie do zniesienia. John, bez w±tpienia posiadaj±cy wiedzê i umiejêtno¶ci, nie pozwala³ siê zweryfikowaæ. Zamkn±³ siê w swojej Organizacji, nie dopuszczaj±c do siebie nikogo z zewn±trz, a jego studentom ciê¿ko biæ swego Mistrza. Tak wiêc John jest "niepokonany"; i lubi to podkre¶laæ. Mnie osobi¶cie to przeszkadza, wychowano mnie inaczej.
Niepokoj±cym jest te¿ dla mnie kierunek, w jakim dryfuje ARMA. Nie widzê ¿adnego skonkretyzowanego celu, do jakiego d±¿y moja by³a Szko³a. Owszem, czasem zdarzy siê jakie¶ prze³omowe odkrycie, takie jak to, ¿e frequens motus jest dobry i w walce siê przydaje. Problem polega na tym, ¿e tego samego uczy³em siê rok wcze¶niej na obozie FEDERacji w Srebrnej Górze. I nikt nie robi³ z tego tajemnicy.
Wielka Tajemnica, czyli chowanie siê ARMY z ich "prze³omowymi" odkryciami by³y kolejnym aspektem, który mnie zmêczy³. Wszystko by³o tajne, nic nie mo¿na by³o nikomu zdradzaæ. Osobi¶cie jestem zdania, ¿e to w³a¶nie dzielenie siê wiedz±, niezale¿nie od logo pod jakim siê wystêpuje, jest na chwile obecn± kluczem do odtworzenia DESW. (...)
KK Resignation PDF
Wyzwanie John'a Clementsa Dyrektora ARMA
Luty 2010
(wyt³uszczenia dodane)
(...)
Since you have absurdly asserted publicly that I, who have been practicing
martial arts literally since before you were born, am somehow avoiding
encounters with outsiders, I invite you to come and match me in person when
I visit Poland in September 2010. Bring anyone you choose. I will show you
exactly why I am the expert I am at armed fighting arts --- something I
might point out has been attested to both on video and in audio by the very
ex students now influencing you.