Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: sz³om Walric
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
P³atnerz Czcibor
Mam zamiar zrobiæ replikê sz³omu zwanego Walric je¶li kto¶ nie zna tego he³mu to zapraszam do odwiedzenia katalogu znalezisk archeologicznych wczesnego ¶redniowiecza

http://znaleziska.org/wiki/index.php?title...od_%22Walric%22

lub do pracy Andrzeja Nadolskiego Studia nad uzbrojeniem polskim w X, XI i XII wieku. Ossolineum we Wroc³awiu, £ód¼ 1954, s. 72, 73

Temat zak³adam aby skonsultowaæ siê z wiêksz± grup± znawców w sprawie ozdoby naczelnej.
Jak widaæ nie wiele z niej zosta³o i zastanawiam sie jaki ona mog³a mieæ kszta³t przed zniszczeniem
z tego co widaæ to wiemy na 100% ze by³y 3 groty na górze diademu reszta to raczej domys³y ale ja uwa¿am ze ¶lad pozostawiony na poz³ocie sugeruje pó³ksiê¿yce co¶ jak lunulka.
Napiszcie co o tym my¶licie, w za³±czniku doda³em replikê diademu mojej produkcji
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Albynus
Zastanawia mnie ten diadem. Wydaje mi siê ¿e poni¿ej "górnych" grotów by³y identyczne, mo¿liwe ¿e nieco wiêksze groty o szerszych ramionach. Niekoniecznie musia³o to wygl±daæ jako lunulki, gdy¿ ¶lady po zaciekach na górze i dole s± zbli¿onego kszta³tu a jedynie ró¿nych wielko¶ci. Bardziej mnie przekonuje replika jakiej u¿ywaj± Litwini (fot. za³±cznik).

PS.: Czciborze czy zastanawia³e¶ siê nad wykonaniem repliki Szyszaka znalezinego w Fried­richs­berg pod Królewcem ? Masz mo¿e jakie¶ dodatkowe zdjêcia tego he³mu lub pomys³y na diadem ??

P³atnerz Czcibor
mo¿esz mieæ racjê dziêkuje za t± odpowiedz
ogl±da³em t± replikê na litewskiej stronie i jest ca³kiem niez³a ale jedna rzecz mi sie nie podoba mianowicie rozetka jest zrobiona analogicznie do rozetek ze sz³omów wielkopolskich
a na zdjêciu z muzeum wyra¼nie widaæ ¿e rozetka by³a okr±g³a

co do he³mu z gr Fried­richs­berga to mam trochê danych i chêtnie sie nim zajmê jak bêde mia³ trochê czasu to wrzucê wszystkie informacje w oddzielny temat i poddamy to dyskusji zanim co¶ zrobiê bo wielu aspektów nie jestem pewien
Albynus
Co do "okr±g³o¶ci" rozet bocznych masz w zupe³no¶ci racjê, nie wiem czemu Litwini w ten sposób "popsuli" replikê dunno.gif Okr±g³e rozety mog³yby byæ niez³ym elementem wyró¿niaj±cym ten sz³om, a o to przecie¿ chodzi w tej zabawie.

A co do Fried­richs­berga, by³oby niezmiernie mi³o jakby¶ siê nim zaj±³, gdy¿ chêtnie bym sobie sprawi³ taki he³mik smile.gif Na Halli te¿ wrzuci³em zapytanko, mo¿e kto¶ dorzuci jak±¶ informacjê.
http://halla.mjollnir.pl/viewtopic.php?p=53656#53656
Czcibor
CYTAT(Czcibor z nawii @ 23:40 06.10.2010) *

Czciborze, sk±d wzi±³e¶ te fotki?
Czcibor
CYTAT(Czcibor z nawii @ 23:40 06.10.2010) *

Czciborze, sk±d wzi±³e¶ te fotki?
Viator
A mo¿e diadem mia³ krzy¿e wypi³owane z kwadratów?
P³atnerz Czcibor
CYTAT(Viator @ 20:04 02.08.2012) *
A mo¿e diadem mia³ krzy¿e wypi³owane z kwadratów?

te¿ mo¿esz mieæ racje ale na pewno bez "trójk±cików na samej opasce bo nie ma tam tyle miejsca i brak ¶ladów przynajmniej moim zdaniem
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.