Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: damska zbroja, napier¶nik - prawda czy fa³sz?
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie ochronne - ogólnie
adusia9223
witajcie!

W wielu filmach i ksi±¿kach mozna spodkaæ postacie kobiece ubrane w zbroje lub napier¶nik...
wie kto¶ czy to aby na pewno jest zgodne z histori±? smile.gif
Nikodem
Na pewno nie jest to zgodne. Tzn - nie widzia³em w ¶redniowieczu zbroi wyprofilowanej specjalnie dla kobiety.
Viator
Tylko b³agam: fa³sz przez £. Flausz - owszem, przez U. Poprawi³em w tytule tematu.

Nikodemie, mo¿esz mieæ racjê a mo¿esz nie mieæ. Pytanie nie jest "datowane" a w±tek - umieszczony w dziale "Uzbrojenie - ogólnie". Nie musi byæ to ¶redniowiecze. A nie by³bym taki pewny je¿eli chodzi o antyk, zbroje gladiatorów itd. Bo co do napier¶ników od pó¼nego ¶redniowiecza po kirysy okresu napoleoñskiego to masz racjê.
Nikodem
Intencjonalnie napisa³em o ¦redniowieczu, poniewa¿ mam pewne przes³anki ¿e pó¼niej tu i ówdzie cosik siê pojawia³o. Piszê poniewa¿ gdzie¶ kiedy¶ co¶ widzia³em takiego, jednak za cholerê nie pamiêtam gdzie, w zwi±zku z czym nie przytoczê przyk³adu.
Ten_Który_Mroczy
Heh, gdzie¶ na youtube chyba 2 lata temu patrz±c na ró¿ne ,,inscenizacje,, czy jak to tam u nich w Angli zwa³, by³a jaka¶ imprezka gdzie¶ chyba koniec XIV czy pocz±tek XV wieku, i tam klasycznie obóz, nawalanki, bitwa i w pewnym momencie w ¶ród konnych jecha³a sobie kobitka w blaszkach bez he³mu w kirysie z wyprofilowanymi piersiami, nie jestem pewien czy owy kirys by³ ca³y z mosi±dzu w co w±tpiê czy mia³ zdobienia mosiê¿ne. No chyba ¿e mi sie pomiesza³o i nie mia³ zdobieñ, w kazdym razie blaszka by³a wypuk³a tam gdzie trzeba. Wiêc nie wiem czy znani z historycznych strojów Anglicy tym razem pomroczyli czy nie xD
Stanis³aw ¯órawski
We wszystkich powa¿nych i ¶rednio-powa¿nych filmach historycznych, jakie widzia³em, kobiety - je¶li ju¿ wk³ada³y zbroje - to mêskie. Powiedz, o jakim filmie my¶lisz, bo mnie to zaintrygowa³o...

Nie wiem na 100%, jak to jest z historyczno¶ci±, ale ja jestem za icon_cool.gif .
Viator
Jasne, piêkna dziewczyna z du¿ym biustem w b³yszcz±cej zbroi i z go³± g³ow±. Typowe.
FILMY NIE S¡ ¬RÓD£AMI HISTORYCZNYMI, ile razy to trzeba powtarzaæ!

Jakie¶ ekscentryczne cesarzowe to mo¿e sobie co¶ takiego mog³y sprawiæ, ale by³oby to wy³±cznie na pokaz. Nie by³o po temu ¿adnych racjonalnych powodów - przed epok± wk³adek silikonowych w zasadzie ka¿de piersi, nawet najobfitsze, odpowiednio skrêpowane mo¿na by³o zmie¶ciæ w mêskim napier¶niku. Trochê pó¼niej mieli¶my we Francji modê na p³aski tors i jako¶ nie wymaga³o to amputacji, prawda?
No chyba ¿e kobita by³a karmi±ca, mia³a przy okazji 195 wzrostu i 125 kg wagi, ale jako¶ nie wierzê w takie Harpagony staj±ce w szranki lub do bitwy.

Tych kilka przyk³adów znanych ze ¼róde³ pisanych ¶wiadczy o tym, ¿e ani w³asne wojsko ani przeciwnicy nie rozpoznawali na pierwszy rzut oka kobiety w zbroi, co raczej sugeruje u¿ycie zwyk³ego jej "garnituru". Nie widzê punktu zaczepienia.
Monika ksf
CYTAT(Viator @ 10:55 04.10.2010) *
Nie by³o po temu ¿adnych racjonalnych powodów - przed epok± wk³adek silikonowych w zasadzie ka¿de piersi, nawet najobfitsze, odpowiednio skrêpowane mo¿na by³o zmie¶ciæ w mêskim napier¶niku. Trochê pó¼niej mieli¶my we Francji modê na p³aski tors i jako¶ nie wymaga³o to amputacji, prawda?
No chyba ¿e kobita by³a karmi±ca, mia³a przy okazji 195 wzrostu i 125 kg wagi, ale jako¶ nie wierzê w takie Harpagony staj±ce w szranki lub do bitwy.
Viatorze to chyba takie mêskie marzenia, by by³o tam jak najwiêcej i wyeksponowane ;). Co poniektórzy otyli panowie maj± tak du¿y biust, ¿e niejedna kobieta mog³aby nabawiæ siê kompleksów smile.gif.

Przy dopasowaniu zbroi w kobiecej sylwetce najwiêcej k³opotu sprawiaj± biodra i wciêcie w tali.
Stanis³aw ¯órawski
Nie wiem, sk±d pomys³, na napier¶niki dla matek karmi±cych. Nie widzia³em tego w ¿danym filmie.

Proponujê przenie¶æ w±tek do karczmy, gdzie mo¿e siê z powodzeniem rozwijaæ.
Vronec
CYTAT(Stanis³aw ¯órawski @ 19:26 05.10.2010) *
Nie wiem, sk±d pomys³, na napier¶niki dla matek karmi±cych. Nie widzia³em tego w ¿danym filmie.

Proponujê przenie¶æ w±tek do karczmy, gdzie mo¿e siê z powodzeniem rozwijaæ.

a tu wyrób jednego z najbardziej uznanych platnerzy smile.gif no na czyms musia³ sie wzorowac:P no bo chyba tak se dla przyjemnosci nie robi³ no nie?:P
http://www.lorifactor.pl/napiersniki/n11.jpg
http://d.wiadomosci24.pl/g2/28/ff/e1/35333...jpeg?id=41454-1
Marcvs Acilivs Glabrio
Czy mnie wzrok myli, czy Ewa Sonnet to nosi? Je¶li ona, to pewnie potrzebne by³o robienie na wymiar, je¶li na wymiar to trzeba by³o wymiary zdj±æ... A co za tym idzie zachodzi ogromne podejrzenie, ¿e jednak robi³ to dla przyjemno¶ci ;)

PS- w ¶redniowieczu to bankowo moim zdaniem nie ma co my¶leæ o dopasowanych napier¶nikach. Chyba ¿e odtwarzamy ¶redniowieczne z Warhammera ;)
Ten_Który_Mroczy
CYTAT(mblade @ 18:07 05.10.2010) *
Przy dopasowaniu zbroi w kobiecej sylwetce najwiêcej k³opotu sprawiaj± biodra i wciêcie w tali.

Hmmm, wydaje mi siê ¿e nie koniecznie bo wystarczy ¿e np. taki kirys bêdzie do mniej wiêcej pêpka, czyli zgiêcia cia³a przy pochylaniu i dac po prostu szorcê. Ewentualnie bardziej uwydatniæ fartuch, a taszki to i tak swobodnie bêd± "lata³y'". Tak szperaj±c w necie no to najpro¶ciej by³o szukaæ Joanny D'Arc i w pierwszym obrazku to mozna by rzec ¿e to klasyczna zbroja z tym ¿e bardziej jest wciêcie u do³u w kirysie i wydatniejszy fartuch (czy tam folgi, jak kto woli). Na moje oko to ten obraz to chyba koñcówka XV wieku ale g³owy nie dam.
Na drugim obrazku za¶ bohaterka ma kirys z wyklepanymi w napier¶niku lekkie 2 wyoblenia ¿e tak to ujmê smile.gif Z tym ¿e to obraz z 1848 roku wiêc nie wiem czy autor by³ fantast±, czy faktycznie gdzie¶ widzia³ tak± zbroje. Choæ myslê ¿e widzia³ ale w snach swoich ;) A co do robienia napiersników na miarê, no to raczej jak by nie patrzec to robili je na miarê, bo przecie¿ taki rycerz o zwro¶cie 180 i masie 90 kilo nie na³o¿y³by zbroi na 160 cm i 70 kilo cz³owieka. Tak myslê ¿e je¿eli ju¿ kobiecie robi³o by siê na zamówienie zbroje, to myslê i¿ p³atnerz nie mia³ by najmniejszego problemu uwypukliæ napier¶nika chod¼by o ma³e 2 wyoblenia. Nie mówie tu jakie¶ mega umba na klacie, ale ma³e. Ale to takie gdybanie, hehe.
Viator
To drugie to na pewno fantazja. We¼ choæby tê spódnicê pod kirysem.

Technicznie oczywi¶cie by³o mo¿liwe uwypuklenie zbroi na samych piersiach, tyle ¿e by³oby to zupe³nie bezsensowne, gdy¿ pod nimi tworzy³by siê obszar o ujemnej krzywi¼nie (wklês³y), który by³by miejscem kilkakrotnie s³abszym, nawet gdyby pogrubiæ tam blachê, a w dodatku "zgarniaj±cym na siebie" grot ze¶lizguj±cy siê z obszarów bardziej wypuk³ych. Je¿eli ju¿ p³atnerz napier¶nik mia³by dostosowywaæ do biustu a la Sabrina to poprzez zastosowanie zwyk³ego bombiastego napier¶nika tylko wiêkszego "o kilka numerów".
Znicz

CYTAT(adusia9223 @ 18:19 03.10.2010) *
W wielu filmach i ksi±¿kach mozna spodkaæ postacie kobiece ubrane w zbroje lub napier¶nik...
wie kto¶ czy to aby na pewno jest zgodne z histori±? smile.gif
Je¶li kto szuka kobiet wojowniczek i potwierdzonego noszenia  przez nie pancerzy, to u naukowca archeologa Jeannine Davis-Kimball, która  pope³ni³a ksi±¿kê Warriors Woman i kilka filmów dokumentalnych. Generalnie  chodzi o Amazonki znane w archeologii jako Sarmatki (Sauromatki). Nosi³y  one pancerze na równi z mê¿czyznami. Jeannine Davis-Kimball odkopa³a na stepach  Rosji wiele kurhanów z pochówkami kobiecymi bogato wyposa¿onymi w broñ. 

Obrazek przedstawia Amazonkê-Sauromatkê w uzbrojeniu  perskim, na pancerz ³uskowy narzucona szata.

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Tu dwie Amazonki-Sauromatki, jedna uzbrojona w pancerz grecki,  druga w persko-scytyjski. 

Fragment pancerza jak u ostatniej wojowniczki.

Pancerze, które nosi³y nie ró¿ni³y siê od tych jakie u¿ywali  mê¿czy¼ni.

Pozdrawiam Znicz

Mateos
W historii japoñskiej znane by³y zbroje kobiece, a ponoæ nawet ci±¿owe. Proponuje zajrzeæ do "Historii Japonii" Tubielewicz.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.