Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: kulbaka
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Rzeczpospolita Obojga Narodów (u)
£ukasz-K
Witam
Czy pokusi³ siê kto¶ o próbê zrekonstruowania kulbaki, od podstaw czy to jakowe¶ przeróbki z ju¿ istniej±cych egzemplarzy?
Chodzi mi o siod³o na wzór muzealnych eksponatów.
My je¼dzimy w takich, robota forumowego Wachmistrza
Owe kulbaki zosta³y wykonane nie do koñca historycznymi metodami, ale z naturalnych materia³ów.

Pomyli³em siê w tytule poproszê admina o poprawê Xll na XVll
Maciej Jedliñski
£adne z zewn±trz a nie boicie sie ¿e konia poharatacie jak wam materia³y puszcz±
I ja zamierzam zrekonstruowaæ kulbakê nawet po wielu latach ( 2) znalaz³em wykonawce terlic smile.gif ale efekt bêdzie dopiero za pare miesiecy nie mniej jednak dam znaæ co i jak wysz³o

Na pewno kulbace brakuje ale i tak jest to lepsze wyj¶cie nisz wspó³czesne kulbaki czy np siod³a sportowe
£ukasz-K
Witam Panie Macieju
1. nie puszcz±, bo nie puszcz± (chyba ¿e aksamit na obszyciach,b.du¿o ju¿ w nich je¼dzimy) kulbaki s± zmontowane na zasadzie mostka i ¿y³owañ.
2. nie poharata bo i czapraki grube, futrzane nawet podk³adamy, poza tym patrz pkt. 1.
3. nie ugniata(chyba ¿e je¼d¼ca) , bo pod wymiar na konia robione.
4. z tego co pamiêtam ogl±da³e¶ je na "K³uszynie" kiedy to owy Wachmistrz napier¶nik pomaga³ Ci ¶ci±gn±æ, bo pocztowych brak³o. smile.gif
Zdrowie pije!
Maciej Jedliñski
Witam pamiêtam i nawet podziwia³em na ¿ywo mi chodzi oto jak sie po czasie sprawuj± . I jak spisuj± sie materia³y z jakich ja wykonali¶cie bo siod³o jest nara¿one na du¿e si³y i obci±¿enia
Wachmistrz
,, ... siod³o jest nara¿one na du¿e si³y i obci±¿enia. ,,
Szczególnie u mnie- 64 kilogramy ¿ywej wagi! ((-:
Maciej Jedliñski
Umnie 110- 115:(
poza tym chodzi mi bardziej o zmêczenie materia³u .
Szczerze bardzo mnie to ciekawi przed wykonaniem siod³a dla siebie
SAMUEL77
W Bia³ymstoku objawi³ siê cz³owiek, który zacz±³ robiæ siedemnastkowe jarczaki (na zdjêciu poni¿ej).
Jak kto¶ zainteresowany mogê daæ kontakt.
rosamar
Wow zdrad¼ po ile te cuda?

Choæ a¿ siê bojê icon_wink.gif
SAMUEL77
Nie pyta³em tego cz³owieka o cenê, przekazujê tylko fotkê co dosta³em od niego.
Pisa³, ¿e nie drogo. Ale n ie wiem ile to niedrogo smile.gif. U ka¿dego inaczej.
Wysy³am ci kontakt do niego.
Wachmistrz
Witam!

Zarzeka³em siê ¿e ju¿ wiêcej za to siê nie wezmê a jednak robiê nastêpn± (-: Z tym ¿e w samej skórze czerwonej i mosi±dzem z lutowaniem. Ale to przy okazji.
Chodzi mi o co¶ innego.
Mo¿e kto¶ wie? Jakie poprêgi, jakie pu¶liska?
radko z rubie¿y
Czy ma kto¶ z Waszmo¶ciów namiary na owego sidlarza, któren jarczaki na Podlasiu wytwarza? S³a³em wie¶ci do imæ Samuela, ale skrzynkê pocztow± ma tak zape³nion± i¿ nowe pisania siê nie mieszcz±.
Z podrowieniami
SAMUEL77
Wiadomo¶æ w³a¶nie wys³a³em.
radko z rubie¿y
Z podziêkowaniem Mo¶ci Samuelu
Wachmistrz
Witam!
Skoñczy³em w³a¶nie to i pokazuje.

Wachmistrz
.
aives
Rzeczywi¶cie namno¿y³o. Trzecia kulbaka twojej roboty. Prezentuje siê okazale, gratulacje. Próbowa³e¶ ju¿ jak siê siê w niej je¼dzi?
Wachmistrz
A no jeszcze nie zarzuca³em na grzbiet. Portê wys³a³em do kawalera. Tak siê zakocha³a ¿e za¶wiêtowa³a. (((-:
Na sucho dobrze siê w niej siedzi. Trzeszczy nieco. Ale my¶lê ¿e siê wytrzeszczy i przestanie, Hehe
bazyl
Trochê od¶wie¿ê temat, równie¿ proszê u¿ytkownika SAMUEL77 o kontakt do wspomnianego siodlarza (PW z racji zapchania skrzynki nie dzia³a). Co prawda chodzi mi o "wystruganie" terlicy z prze³omu XIX i XX wieku ale nawet jak nie da rady zmontowania ca³o¶ci to i same ³awki mnie uraduj±.
SAMUEL77
Mam nowy telefon i nie mam kontaktu do tego czowieka. Poszukam, popytam.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.