Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Ru¶ Kijowska
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Mêskie ubiory wczesno¶redniowieczne
wiadrowod
witam serdecznie wszystkich

mam pro¶be potrzebuje materia³ów dotycz±cych ubioru mêskiego na terenach rusi kijowskiej datowanego w przybli¿eniu na XI - XIII wiek
bêdê wdziêczny za wszelk± pomoc smile.gif
Iobiorn
poszukaj a znajdziesz, najlepiej na tym wyjdziesz ani¿eli prosz±c o gotowca... lenistwo?
wiadrowod
nie , nie lenistwo, tylko chec znalezienia 100% pewnych materia³ó.
znalaz³em duzo, ale mimo wszystko wole miec pewno¶c i poznac opinie bardziej ni¿ ja do¶wiadczonych odtwórców, niestety ru¶ kijowska to nie moja domena wiec nie chce opierac moich dzia³añ na domys³ach tylko na konkretach smile.gif ale mimo wszystko dziekuje za motywowanie smile.gif
Viator
A jak stoisz z jêzykami obcymi (angielski, rosyjski) ?
wszebor
CYTAT(wiadrowod @ 21:38 26.09.2010) *
nie , nie lenistwo, tylko chec znalezienia 100% pewnych materia³ó.
znalaz³em duzo, ale mimo wszystko wole miec pewno¶c

S³uchaj, niestety bez sensu... Oczekujesz, ¿e kto¶ Ci napisze teraz referat na 20 stron A4? :> Tu nawet nie chodzi o z³± wolê, ale to jest technicznie bardzo ciê¿ka sprawa, tym bardziej, ¿e nie wiemy, co ju¿ znalaz³e¶. Skoro masz du¿o wiedzy, zadawaj po prostu konkretne pytania, wtedy na pewno bêdzie jaki¶ odzew, bo teraz to nawet nie za bardzo wiadomo, od czego zacz±æ.

Pozdrawiam!
wiadrowod
rozumie - mo¿ne zada³em zbyt ogólne pytanie.
wiêc po kolei;
1- czy bawe³na jest dostêpn± w rekonstrukcji wy¿ej wymienionego okresu ?
2- jak ma wygl±dac mêski strój czy moje rozumowanie jest trafne ----> wysokie buty typu Nowogród, szarawary we³na zewzane pod kolanem , koszula lniana spodnia - giez³o , rubacha
( tu mnie zastanawia czy szyte by³o to z we³ny czy lnu i jako co to s³uzy³o czy by³a to koszula czy odpowiednik tuniki )
i dla bogatszego statusowo dru¿ynnika kaftan
3 - czy p³aszcze by³y wykorzystywane, je¶li tak to czy z pó³kola czy prostok±ty ?

przepraszam za nawa³ pytañ mimo ze niektóre wydaj± siê oczywiste i blachê ale wole mieæ pewno¶æ smile.gif
wszebor
CYTAT(wiadrowod @ 15:57 27.09.2010) *
1- czy bawe³na jest dostêpn± w rekonstrukcji wy¿ej wymienionego okresu ?

I tak i nie. Sam materia³ istnieje, ale nawet je¿eli jakie¶ nici, czy materia³y mog³y w ramach wymiant handlowej dostaæ siê na tereny Rusi Kijowskiej, to by³yby naprawdê drogie, dlatego zapomnij.

CYTAT
2- jak ma wygl±dac mêski strój czy moje rozumowanie jest trafne ----> wysokie buty typu Nowogród, szarawary we³na zewzane pod kolanem , koszula lniana spodnia - giez³o , rubacha
( tu mnie zastanawia czy szyte by³o to z we³ny czy lnu i jako co to s³uzy³o czy by³a to koszula czy odpowiednik tuniki )
i dla bogatszego statusowo dru¿ynnika kaftan

Giez³o to ubiór kobiecy! Sam materia³ jest w pewnej mierze uzale¿niony od przeznaczenia. Ludzie, którzy orgaznizuj± wyprawy w trudnych warunkach twierdz±, ¿e na zimê najlepiej w ogóle nie mieæ lnu, za to w normalnych warunkach po³±czenie we³ny i lnu daje bardzo dobre efekty.

Druga sprawa, sk±d wnioskujesz, ¿e dla bogatszego dru¿ynnika, kaftan? Czemu biedniejszy nie móg³ go mieæ? Bogatszy pewnie mia³ guzy ze srebra, a sam kaftan z dro¿szych materia³ów, ale nie widzê powodu dla którego kaftan nie móg³ byæ uszyty przez mniej zamo¿nego. Po przyjêciu chrze¶cijañstwa, o¿ywi³y siê stosunki handlowe Rusi z Bizancjum, a co za tym idzie, bogatsi powinni chodziæ w jedwabiach.

Dlaczego szarawary? Ru¶ to jest terytorialnie bardzo rozleg³y obszar. Wspomnia³e¶ o Nowogrodzie, ale to tylko ze wzglêdu na buty, czy ogólnie chcesz robiæ raczej kogo¶ z pó³nocy? Je¶li przyjrzysz siê przedstawieniom, to oka¿e siê, ¿e szarawary, to raczej na kamieniach runicznych ze Szwecji. Na niektórych przedstawieniach s± widoczne spodnie szerokie, ale nie a¿ takie bufoniaste jak te na kamieniach runicznych.

CYTAT
3 - czy p³aszcze by³y wykorzystywane, je¶li tak to czy z pó³kola czy prostok±ty ?

Tak, by³y. P³aszcze z prostok±ta s± widoczne na przedstawieniach ¦wiatos³awa z rodzin±. Na temat pó³koli nie szuka³em.

CYTAT
przepraszam za nawa³ pytañ mimo ze niektóre wydaj± siê oczywiste i blachê ale wole mieæ pewno¶æ smile.gif

Jak trochê poodtwarzasz, to siê oka¿e, ¿e nic nie jest oczywiste...
wiadrowod
odno¶nie rubachy móg³by¶ co¶ powiedzieæ bo w dalszym ci±gu nie wiem co sadziæ

co do szarawarów os³ucha³em siê ju¿ do¶æ sporo ze s± one nalotem w³a¶nie ze wschodu je¶li mówimy o pó³nocy i wiêkszo¶æ osób sadzi ze raczej przywêdrowa³y do "wikingów" z rusi , osobi¶cie nie wiem co o tym s±dziæ, ale czy bêdzie b³êdem je¶li u¿y³ bym w stroju kijowskiego Rusina szarawarów, czy w±skie spodnie by³y by bardziej wskazane ? ( na tym zakoñczmy temat szarawarów bo nie chcia³ bym wywo³ywaæ w ogólnym temacie dyskusji na temat jednego fragmentu ubioru)

co do kaftana pozosta³o u mnie mniemanie po odtwórstwie ludzi pó³nocy - tam kaftan by³ dla bogatszych, wiec u Rusinów kaftan dla ka¿dego a ró¿nica w materia³ach , tak ?

dziêkuje za pomoc smile.gif
wszebor
CYTAT(wiadrowod @ 17:16 27.09.2010) *
odno¶nie rubachy móg³by¶ co¶ powiedzieæ bo w dalszym ci±gu nie wiem co sadziæ

http://www.draconia.pl/index.php?strona=ubior_rubacha

CYTAT
co do szarawarów os³ucha³em siê ju¿ do¶æ sporo ze s± one nalotem w³a¶nie ze wschodu je¶li mówimy o pó³nocy

Mówi³e¶, ¿e sporo znalaz³e¶, a widzê, ¿e prawie nic nie znalaz³e¶ ;) Mówisz 'os³ucha³em siê' - podaj ¼ród³o konkretne. Wzmianek o szarawarach mamy bardzo ma³o, zarówno w ikonografii jak i w ¼ród³ach, dlatego teorii jest kilka. I ka¿da jest dobra, ale tylko w przypadku, gdy jest dobrze uargumentowana.

Ja siê nas³ucha³em wiele ró¿nych niedorzeczno¶ci, dlatego na s³owo ufam tylko kilku osobom...

CYTAT
co do kaftana pozosta³o u mnie mniemanie po odtwórstwie ludzi pó³nocy - tam kaftan by³ dla bogatszych, wiec u Rusinów kaftan dla ka¿dego a ró¿nica w materia³ach , tak ?

I znowu, sk±d to przekonanie? Nie mówiê, ¿e tak by³o, ale uargumentuj to jako¶.

Tak naprawdê to nie odpowiesz na to pytanie ze 100% pewno¶ci±, ale technicznie rzecz bior±c, kaftan to tunika, która mia³a dodatkowo rozciêcie z przodu. Je¿eli nie ma konkretnych przes³anek, ¿e go tylko bogaci u¿ywali, to materia³y i zdobienia ¶wiadcz± o statusie. A ja osobi¶cie o takich nie s³ysza³em, dlatego z ciekawo¶ci± pos³ucham.
Viator
Te szarawary to sobie odpu¶æ od razu. Ze wzglêdu na rozwi±zanie konstrukcyjno-materia³owe jest to raczej import z Po³udnia. Je¿eli w ogóle na Pó³noc wracali ci, którzy budowali Królestwo Sycylii lub s³u¿yli w gwardii basileusa Bizancjum, a wraz z nimi niezwyk³e historie i mo¿e przywo¿one jako ciekawostki ich na ¶ródziemnomorski klimat pasuj±ce ciuchy, takie jak obszerne, cienkie, jedwabne szarawary, to mo¿liwo¶æ ich noszenia w klimacie pó³nocnej Europy, gdzie w lecie nieraz jest ch³odniej ni¿ tam zim±, by³a mocno ograniczona - wiêc jak to z praktycznym wykorzystaniem by³o, nie wiadomo. Spodnie nieco szersze w górnej czê¶ci nogawek, a w ³ydkach zwê¿ane i owijane - bryczesy (trochê do szarawarów podobne, ale wê¿sze i dopasowane w pasie) - i z porz±dnej we³ny, to tak.
wiadrowod
wiêc co do spodni w grê wchodz± proste spodnie lub bryczesy zwê¿ana od kolana w dó³.
dziêkuje Viator smile.gif
a co do dodatków typu pasy kaletki czy grzywny móg³bys podac jakies przyk³ady ?

Viator
Tu ju¿ niech siê wypowiedz± m±drzejsi ode mnie. Do etapu szycia pasów i kaletek jeszcze nie doszed³em icon_wink.gif

Generalnie zajrzyj na Hallê (http://halla.mjollnir.pl/) je¶li jeszcze tego nie zrobi³e¶, jest tam np. ca³kiem sensowna dysusja o znaleziskach kaletek(http://halla.mjollnir.pl/viewtopic.php?t=3092), g³ównie ze Skandynawii, ale je¿eli odtwarzasz Wikinga a nie S³owianina, to Ru¶ dla Ciebie "le¿y" bardzo blisko Szwecji, zreszt± s± omawiane ró¿ne, a ¿e za du¿o to tych zabytków nie ma, wiêc z³apiesz przynajmniej orientacjê w temacie.
wszebor
CYTAT(wiadrowod @ 22:54 28.09.2010) *
a co do dodatków typu pasy kaletki czy grzywny móg³bys podac jakies przyk³ady ?

Na pocz±tek mo¿esz sobie zrobiæ torbê lnian± na ramiê.

Znalezisk koñcówek i sprz±czek do pasów ze wschodu jest du¿o. Poszukaj tu i na halli (dok³adnie!), a na pewno znajdziesz.

Pozdrawiam
wiadrowod
mam sprawê - osprey - armies of mediaval russia 750 1250 str 48
przedstawiona jest torba , niestety nie wiem jakie s± jej wymiary i zastosowanie - czy jest to kaletka torba n ramie czy wielofunkcyjny worek na ziemniaki
czy kto¶ móg³by mi przedstawiæ zastosowanie owego ustrojstwa i jego wymiary ?
wiadrowod
ok widze ze na poprzednie pytanie nikt nie odpowiedzia³ bigsmile2.gif - wiec mo¿e mi ktos powie jak sprawa siê ma z bawe³n± na terenach rusi kijowskiej na prze³omie 11 - 12 wieku - czy mog³a byc ona dostêpna dla osób takich jak obsada dru¿yny ksi±¿êcej czy raczej wcale ?
Znicz
CYTAT(wiadrowod @ 15:51 13.10.2010) *
ok widze ze na poprzednie pytanie nikt nie odpowiedzia³ bigsmile2.gif - wiec mo¿e mi ktos powie jak sprawa siê ma z bawe³n± na terenach rusi kijowskiej na prze³omie 11 - 12 wieku - czy mog³a byc ona dostêpna dla osób takich jak obsada dru¿yny ksi±¿êcej czy raczej wcale ?

Witam,

Bawe³na to g³ównie kraje islamskie we wczesnym  ¶redniowieczu. Waregowie mieli kontakt ze ¶wiatem arabskim o czym ¶wiadcz±  skarby monet arabskich. Dla zamo¿nego Rusa bawe³ny wykluczyæ siê nie da, choæ ¼ród³a  wspominaj± o imporcie jedwabiu dla zamo¿nych, tak z krajów islamskich jak i  Bizancjum. W naszym klimacie bawe³nê z powodzeniem zastêpowa³ len, wiêc nie  wiem czy by³ sens importowaæ bawe³nê. Historyczniej bêdzie u¿yæ lnu i jedwabiu, tudzie¿ we³ny.

Pozdrawiam Znicz

wiadrowod
przepraszam ze rozwlekam temat bawe³ny - chodzi mi o uzycie bawe³ny w charakterze bielizny czy dru¿ynnicy ksi±¿êcy mogli miec bielizne wykonan± z tego materia³u ?
wszebor
CYTAT(wiadrowod @ 17:07 16.10.2010) *
przepraszam ze rozwlekam temat bawe³ny - chodzi mi o uzycie bawe³ny w charakterze bielizny czy dru¿ynnicy ksi±¿êcy mogli miec bielizne wykonan± z tego materia³u ?

Odpu¶æ sobie bawe³nê! Dla przyk³adu, w Europie, nawet w XIV i XV w. by³a piekielnie droga, na freha kto¶ cytowa³ wzmiankê o bardzo bogatym ¿ydzie, który mia³ jedn± tak± koszulê.

Teoretycznie wszystko jest mo¿liwe i mogli te materia³y sprowadzaæ, ale z drogich materia³ów, najwiêcej jest o jedwabiu, albo na przyk³ad lnie, ale piêknie/fiku¶nie tkanym.
Viator
A w ogóle co Ciê tak przypili³o z t± bawe³n±, Wiadrowodzie?

Podaj powody, którymi siê kierujesz "obstawiaj±c" w³a¶nie bawe³nê i pogadajmy o nich - bo mi siê zdaje, ¿e je¿eli masz jakie¶ argumenty za bawe³n± a przeciwko lnowi (no, mo¿e poza nieco ni¿sz± cen±) a tym bardziej co¶ przeciwko we³nie, to prawdopodobnie jednak czego¶ nie wiesz albo co¶ wiesz ¼le i warto to wyja¶niæ.
wszebor
CYTAT(Viator @ 10:38 19.10.2010) *
A w ogóle co Ciê tak przypili³o z t± bawe³n±, Wiadrowodzie?

To proste. Ma niezliczon± ilo¶æ bawe³ny i nie chce zmarnowaæ ;)

Nie têdy droga, nie têdy! :)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.