Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Do³±cz do projektu "Hoplitai - Maraton 490-2011"
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Og³oszenia > Rekrutacje wszelakie i poszukiwania grup
Lvcivs Tvllivs Cactvs
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Projekt "Hoplitai- Maraton 490-2011"

Stowarzyszenie Na Rzecz Popularyzacji Kultury Antycznej HELLAS ET ROMA oraz Grupa Rekonstrukcji Historycznej LEGIO XXI RAPAX zaprasza do udzia³u w projekcie.

Celem projektu jest historyczna rekonstrukcja wyposa¿enia greckich hoplitów z okresu bitwy maratoñskiej, ich taktyki oraz sposobów walki. Wykonywane przez cz³onków grupy rekonstrukcje poprzedzone s± badaniami naukowymi (z wykorzystaniem ¼róde³ archeologicznych i piktograficznych) przeprowadzanymi przez cz³onków Stowarzyszenia oraz kadrê naukow± Instytutu Historii UMCS w Lublinie.

Miêdzynarodowa wspó³praca (Polska, Niemcy) owocuje wymian± do¶wiadczeñ pomiêdzy wieloma grupami rekonstrukcyjnymi oraz o¶rodkami akademickimi.

Projekt jest stale rozwijany, ale ju¿ mo¿emy pochwaliæ siê jedynymi w tej czê¶ci Europy rekonstrukcjami wojowników staro¿ytnej Grecji. Obecnie mo¿emy zaoferowaæ:

- pokaz wyposa¿enia hoplickiego po³±czony z krótk± prelekcj± na temat uzbrojenia i taktyki w Grecji okresu klasycznego

- demonstracjê musztry z wykorzystaniem autentycznych komend w staro¿ytnej grece

- demonstracjê wykorzystania specyficznych tarczy greckich (aspis) przy tworzeniu s³ynnego szyku tzw. falangi.

Dowiedz siê, co naprawdê sta³o siê pod Maratonem 2500 lat temu!

Dotknij ¯ywej Historii!

Nie wahaj siê ... do³±cz ju¿ dzi¶ do OGÓLNOPOLSKIEGO PROJEKTU - Hoplitai ]- Maraton 490 -2011

Lvcivs Tvllivs Cactvs
Zielu
mo¿na prosiæ wiêcej szczegó³ów? czy mi siê wydaje czy ten projekt planuje udzia³ w rekonstrukcji owej bitwy?
Bartosz
Mnie siê wydaje czy "zdjecio sklep" rz±dzi?
Idea zejebista....
co z wykonaniem???
Lvcivs Tvllivs Cactvs
CYTAT(Bartosz @ 22:53 22.09.2010) *
Idea zejebista....
co z wykonaniem???

Bartoszu sprecyzuj proszê co oznacza okre¶lenie "zdjecio sklep" ?
Projekt nie jest jedynie ide±, jest ju¿ w fazie zaawansowanej realizacji. Obecnie jest nas ju¿ o¶miu. Sprzêt powoli jest kompletowany. Niebawem przystêpujemy do wykonania linothoraxów, obuwie jest ju¿ robione. Pierwsze próby musztry w jêzyku greckim za nami. Tak wiêc ¶miem twierdziæ, ¿e idzie ca³kiem nie¼le.

Zielu, jak najbardziej wybieramy siê do Grecji, je¶li tylko bêd± zorganizowane obchody.
Bartosz
CYTAT(Lvcivs Tvllivs Cactvs @ 23:33 22.09.2010) *
Idea zejebista....
co z wykonaniem???

Projekt nie jest jedynie ide±, jest ju¿ w fazie zaawansowanej realizacji. Obecnie jest nas ju¿ o¶miu. Sprzêt powoli jest kompletowany. Niebawem przystêpujemy do wykonania linothoraxów, obuwie jest ju¿ robione. Pierwsze próby musztry w jêzyku greckim za nami. Tak wiêc ¶miem twierdziæ, ¿e idzie ca³kiem nie¼le.

Zielu, jak najbardziej wybieramy siê do Grecji, je¶li tylko bêd± zorganizowane obchody.

Jak najbardziej bez z³o¶liwo¶ci
cienie postaci w tle i na pierwszym planie przypominaj± dzia³alno¶æ w photoshopie (zdjêciosklepie) tylko tyle
staro¿yto¶æ rulez
Bartosz
CYTAT(Lvcivs Tvllivs Cactvs @ 23:33 22.09.2010) *
Idea zejebista....
co z wykonaniem???

Sorrry winetu" mia³em wra¿enie interwencji photoshopa i tyle

sorry je¶li siê pomyli³em
staro¿ytno¶æ jak najbardziej rulez ;)
pozdro
Lvcivs Tvllivs Cactvs
Rzeczywi¶cie siê pomyli³e¶ :-). Uznam to za komplement. Zdjêcia s± autentyczne a zosta³y zrobione w czerwcu w Kaliszu podczas imprezy "Wyprawa po bursztyn" gdzie nie jako przy okazji, zaprezentowali¶my jeszcze nie kompletny ekwipunek hoplicki.
Zielu
bardzo chêtnie bym sie dopisa³ do projektu je¶li jeszcze mo¿na ;) akurat od pa¼dziernika jestem na archeo na UMCS'ie
Lvcivs Tvllivs Cactvs
UMCS to nasza Alma Mater, zapraszam. Jak bêdziesz w Lublinie, odezwij siê.
Zielu
jasne, jestem z Lublina. bêdê siê kontaktowa³ z Wami ;)
Lvcivs Tvllivs Cactvs
Zapraszam wszystkich zainteresowanych tematem, na spotkanie, które odbêdzie siê w najbli¿szy wtorek (9.11.2010) w Lublinie w nowym gmachu Wydzia³u Humanistycznego (3 piêtro) o godzinie 17.00.

Jednocze¶nie przypominam ¿e projekt ma charakter ogólnopolski, tak wiêc je¶li jeste¶ spoza Lublina a chcia³by¶ do nas przyst±piæ, pisz ¶mia³o. Uczestnicy projektu rozsiani s± po ca³ej Polsce.
Vidrobellinus
CYTAT(Lvcivs Tvllivs Cactvs @ 22:33 22.09.2010) *

Obchody... by³y. W tym roku.
W zwi±zku z kryzysem, ¿eby nabiæ sobie kasê na marketingowym przedsiêwziêciu wokó³ 2500 rocznicy, rz±d Grecji przymkn±³ oko na nie¶cis³o¶æ wynikaj±c± z roku 0 (zerowego), którego wszak nie by³o.
http://poieinkaiprattein.org/beyond-images...le-of-marathon/
http://www.marathon2010.org/
http://www.athensmarathon.com/
http://globalgreekworld.blogspot.com/2010/...bc-2010-ad.html

Nawet jubileuszowe Euro sobie wyt³oczyli i pu¶cili do obiegu.

¯e ch³yt marketingowy chwyci³ niech ¶wiadczy fakt, ¿e zapisy na bieg maratoñski - Athens Classical Marathon w pa¼dzierniku zakoñczy³y siê w marcu!! i by³y bardzo ograniczone, bo na pniu bra³y wszystko firmy eventowe i wycieczkowe z ca³ego ¶wiata (wrrr).

Tym niemniej mocno kibicujê projektowi i trzymam kciuki za rozwój.
Jak bogi pozwol±, pod³±czê siê w mniej lub wiêcej aktywnym trybie. icon_cool.gif
Nikodem
Mo¿e to trochê archeologia, ale czy ten projekt nadal dzia³a?
Zielu
Owszem, jeste¶my na etapie produkcji linothorax ów i kompletowaniu broni zaczepnej.
Oprócz tego tworzê ma³y poradnik "Twój linothorax krok po kroku" smile.gif
W tak zwanym miêdzy czasie zrobili¶my cut testy ostr± broni± na jednym z pancerzy,
zaplanowane jeszcze s± eksperymenty z ostr± w³óczni± i ³ukiem ze strza³ami
o odpowiednich grotach. smile.gif

Pozdrawiam,
Micha³ "Zielu" Zieliñski
Nikodem
To niecierpliwie czekam na ten poradnik, bo w³a¶nie g³ównie z uwagi na to pytam smile.gif. Chcia³bym zrekonstruowaæ scytyjskiego najemnika z podobnego okresu i w³a¶nie marzy mi siê linothorax (a wiadomo ¿e takich u¿ywali). Niestety w internecie porz±dnych materia³ów na ten temat jest ma³o...
Teyrnon
CYTAT(Nikodem @ 10:15 22.02.2014) *
To niecierpliwie czekam na ten poradnik, bo w³a¶nie g³ównie z uwagi na to pytam smile.gif. Chcia³bym zrekonstruowaæ scytyjskiego najemnika z podobnego okresu i w³a¶nie marzy mi siê linothorax (a wiadomo ¿e takich u¿ywali). Niestety w internecie porz±dnych materia³ów na ten temat jest ma³o...

Ma³o tego s± w grobach scytyjskich znajdowane br±zowe greckie napier¶niki z wyobra¿eniem meduzy. smile.gif zamierzasz robiæ scyte konno?
Zielu
CYTAT(Nikodem @ 10:15 22.02.2014) *

Zdjêcia s± porobione, kwestia znalezienia kilku chwil,
¿eby ca³o¶æ zmontowaæ na komputerze i opisaæ smile.gif
To ju¿ chyba wiem kto bêdzie strzela³ do pancerza :D
Pamiêtaj o kompozytowym ³uku smile.gif
Co do grotów to te¿ uda siê pomóc i daleko nie trzeba szukaæ
bo mamy znaleziska z terenu Polski smile.gif
A co do linothoraxu to mi siê marzy "Myszka Miki" z Galuberg :D
http://farm7.static.flickr.com/6077/610870..._c6d1ef95c7.jpg

Pozdrawiam,
Micha³ "Zielu" Zieliñski
Nikodem
Bêdê robi³ Scytê pieszego, z ³ukiem w dalszej perspektywie. Chcia³bym wzorowaæ siê na pieszym z grzebienia z So³ochy - linothorax ubrany na typowo scytyjskie ubranie plus tarcza i krótki miecz o typowo scytyjskim rodowodzie(?) (ten po lewej):

Na natural scytyjski, kompozytowy oczywi¶cie mnie nie staæ ;) wiêc je¶li ³uk to (oczywi¶cie kompozyt) pó¼niej i pewnie nie naturalny...

Tak czy inaczej to projekt pewnie na 2015 rok ;) ale dobrze by by³o ju¿ zacz±æ o tym my¶leæ... wiêc czekam na poradnik, póki co szukam ksi±¿ki - http://muse.jhu.edu/books/9781421408200

Pozdrawiam
Qvintvs Trebativs Tvbvlvs
Skontaktuj siê na FB z Stowarzyszeniem "Hellas et Roma"
Lvcivs Tvllivs Cactvs
Przez pomy³kê napisa³em poprzedniego posta zalogowany na komputerze Tvbvlvsa. Odezwij siê do nas na Fb, wtedy ustalimy co i jak. Serdecznie zapraszamy do udzia³u w projekcie. Jak napisa³ wcze¶niej Zielu, dzia³amy nadal.
Zielu
@Nikodem
Je¶li trafisz na polskiego rzemie¶lnika, który wykona akinakesa (funkcjonalnego a nie atrapê)
to daj namiary :D

Pozdrawiam,
Micha³ "Zielu" Zieliñski
Nikodem
Skontaktuje siê smile.gif wszystko w swoim czasie...

@Zielu - czy problematycznego ma byæ w rekonstrukcji takiego sztyletu..? jetem przys³owiowym lajkonikiem w tym datowaniu, ale patrz±c na znaleziska widzê ¿elazne sztylety... i tyle.
Teyrnon
Kto wykona akinakes? Kotto aedvirus, Maziar i Olgierd, Ibor.. Zielu czy my je¼dzimy n ate same imprezy? smile.gif
Zielu
CYTAT(Teyrnon @ 01:43 23.02.2014) *
Kto wykona akinakes? Kotto aedvirus, Maziar i Olgierd, Ibor.. Zielu czy my je¼dzimy n ate same imprezy? smile.gif

@Teyron fakt, nie wiem czy na jakiej¶ imprezie siê widzieli¶my,
dopiero drugi sezon w klimatach antycznych za mn± ;)
(mo¿e ubieg³oroczna Gotania, ale tam nie by³em jeszcze w stroju przeworskim)
A co do akinakesu co¶ mi siê kojarzy³o, ¿e na okres maratoñski powinien byæ br±zowy :P
Trzeba otworzyæ notatki z tamtych wyk³adów i sprawdziæ smile.gif

Pozdrawiam,
Micha³ "Zielu" Zieliñski
Nikodem
CYTAT(Zielu @ 09:31 23.02.2014) *
CYTAT(Teyrnon @ 01:43 23.02.2014) *

@Teyron fakt, nie wiem czy na jakiej¶ imprezie siê widzieli¶my,
dopiero drugi sezon w klimatach antycznych za mn± ;)
(mo¿e ubieg³oroczna Gotania, ale tam nie by³em jeszcze w stroju przeworskim)
A co do akinakesu co¶ mi siê kojarzy³o, ¿e na okres maratoñski powinien byæ br±zowy :P
Trzeba otworzyæ notatki z tamtych wyk³adów i sprawdziæ smile.gif

Pozdrawiam,
Micha³ "Zielu" Zieliñski

Na szczê¶cie wystarczy ¿elazny smile.gif z tego co przegl±da³em znaleziska to ¿elazne wystêpuj± od VIII wieku pne.

Bardziej martwi mnie he³m - o ile taki bêdê chcia³ kiedy¶ mieæ, to on musi byæ raczej br±zowy.
Zielu
Maziar ma bardzo dobre ceny smile.gif A jako¶æ na zdjêciach wygl±da na wysok± smile.gif

Pozdrawiam,
Micha³ "Zielu" Zieliñski
Marek Hilgendorf
Mnie siê marzy konny Scyta. Na razie szlifujê umiejêtno¶ci, ale jak siê wygrzebiê z wêgierskiego stepu i wczesnej husarii to spodziewajcie siê najazdu.... pod warunkiem, ¿e przymkniecie oko na strzemiona.
Nikodem- my znów razem w jakim¶ projekcie?
Nikodem
I ja znowu pieszo :P. Dobrze ¿e z XIII wieku robiæ chcê I a nie II po³owê :P.

Tylko ¿eby ten projekt polecia³ szybciej ni¿ Parszywa...
Lvcivs Tvllivs Cactvs
Witam, widzê, ¿e robi siê coraz ciekawiej, skoro coraz wiêcej osób jest zainteresowanych dzia³aniem w naszej epoce, mam nadzieje, ¿e uda siê nam wspólnymi si³ami realizowaæ ciekawy projekt. Odezwê siê do Was niebawem, porozmawiamy o tym jak wszystko zgraæ, by móc w jakiej¶ niedalekiej przysz³o¶ci zaprezentowaæ siê wspólnie.

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.