Witam
Nowo powsta³a Grupa Rycerzy Dobrej Opieki wraz z Urzêdem Miasta i Gminy Piaseczno oraz Piaseczyñskim Centrum Kultury pragnie zaprosiæ na "Turniej Bardów, czyli wspó³czesne Chanson de Geste".
Impreza odbêdzie siê w O¶rodku Kultury w Piasecznie ul. Ko¶ciuszki 49. Start godzina 14.00
Dla chêtnych do wyst±pieñ
1 Kategoria
Nale¿y przygotowaæ w programie jedn± pie¶ñ dawn± (datowanie do koñca epoki ¶redniowiecza)
jedn± wspó³czesn± o czynach tera¼niejszego rycerza lub opis wydarzenia. Jedn± o charakterze karczemno - obozowym, ale w ¿adnej z pie¶ni nie mog± wystêpowaæ wyra¿enia nie cenzuralne.
Wy¿ywienie i nocleg dla bardów my zapewniamy.
lub
2 kategoria
2 utwory historyczne (datowanie do koñca epoki ¶redniowiecza)
Nagrodami bêd± bony warto¶ci 600 PLN za 1 miejsce w obu konkurencjach.
Bony bêd± do zrealizowania w Medival-Market. Nie ma mo¿liwo¶ci wymiany na gotówkê.
Dodatkiem do nagrody bêd± miody pitne firmy Pasieka Jaros.
Sponsorami nagród s± Urz±d Miasta i Gminy Piaseczno, Pasieka Jaros, Medival-Market.
Dla widzów
Dla wszystkich przyby³ych zapewniamy nocleg za psi grosz w szkole nieopodal (15 PLN).
Na imprezê wstêp jest wolny
Zapraszamy serdecznie wszystkich chêtnych trubadurów oraz publikê.
Oto plan turnieju
14.00 - Rozpoczêcie. Krótka opowie¶æ o Chanson de geste.
14.15 - Przedstawienie sêdziów i rozpoczêcie turnieju.
15.30 - przerwa obiadowa ( Opowie¶æ o czynach)
16.00 - kontynuacja turnieju.
17.00 - zakoñczenie turnieju.
17.10 - zapowied¼ i pokaz filmu "Dawno temu w I³¿y"
18.30 - og³oszenie wyników turnieju bardów.
bede
Czy TSF chce powiedzieæ, ¿e jest w tym kraju dyscyplina w której siê poddaj±?
Oto mapka dojazdu do O¶rodka Kultury w Piasecznie
http://www.kulturalni.pl/kontakt/mapa-dojazdu.htmlchêtnych przybywa
Czy jakikolwiek punkt programu bêdzie siê odbywa³ pod go³ym niebem albo bêdzie wymaga³ d³u¿szego doj¶cia na miejsce? Pytam profilaktycznie, do przemy¶lenia, bo s±dzê ¿e wiêkszo¶æ bardów (tak jak i wszystkich rekonstruktorów) mo¿e nie mieæ adekwatnych zimowych ciuchów, a styczeñ ma byæ mro¼ny i ¶nie¿ny.
Hej,
to bardzo dobry pomys³, ¿e co¶ siê dzieje w okolicach Warszawy poza sezonem.
Co do turnieju, czy mo¿na prosiæ o wiêcej szczegó³ów?
Kto bêdzie i wedle jakich kryteriów ocenia³ prezentacje? Ile czasu jest przewidzianych na poszczególne osoby? Czy ka¿dy uczestnik ma ¶piewaæ te trzy pie¶ni?
Pozdrawiam, Andrzej
Czy mog± wyst±piæ grupy minstreli?
CYTAT(Artur Brzychcy @ 17:33 15.09.2010)
Czy TSF chce powiedzieæ, ¿e jest w tym kraju dyscyplina w której siê poddaj±?
Spokojnie za rok wystawimy swojego zawodnika !
mo¿ecie ju¿ - MC Emilo a.k.a. Skrubol
Rownie¿ przyjedziemy, w liczbie dwóch (b±d¼ trzech). Pytanie tylko, czy prezentowany repertuar to maj± byæ utwory ¶redniowieczne, czy stylizowane ?
Impreza odbywa siê w O¶rodku Kultury w Piasecznie. Jest tam ciep³o i pod dachem
Co do trasy do miejsca noclegu to walczymy aby odleg³o¶æ nie przekroczy³a 160 metrów od miejsca wystêpów, ale to jeszcze nic pewnego. W razie czego zostaje L.O. którzy znaj± wszyscy uczestnicy dawnych turniejów w Piasecznie, które niestety jest dalej.
O postêpach bêdê informowa³ na bie¿±co.
Co do grona sêdziowskiego to jeszcze nie chce zapeszaæ.Dam znaæ do po³owy pa¼dziernika.
Wtedy te¿ dok³adny regulamin.
P.S.
TSF trzymam za s³owo.
Artur proszê o wiêcej informacji .
Czy mo¿na od pi±tku wieczór , stroje , powrót w niedziele ?
Czy oprócz tego jakie¶ pokazy , walki... ?
pozdro
nocleg za op³at± ? ograniczona liczba miejsc ?
Artur
Mam nadziej, ¿e sie nie obrazisz ale robiê ma³y spêd zarówno justycji jak i znajomych wszelakich na Twojej imprezie
Pozdro,
Kad³ub.
Jestem do¶æ daleki od obra¿ania siê.
Nocleg p³atny, ale przecie¿ za grosze, poniewa¿ musimy zap³aciæ szkole, zap³aciæ sprz±taczkom, czy kupiæ papier toaletowy.
Mo¿na bêdzie przyjechaæ ju¿ w pi±tek Co do strojów to sami toczymy dyskusjê czy impreza ma byæ w strojach, czy bez.
Zatem proszê pomó¿cie w dyskusji. Powiem tylko, ¿e budynek O¶rodka Kultury w Piasecznie jest do¶æ daleki od ¶redniowiecza
mo¿na zafundowaæ sobie ¶redniowieczne elementy stroju na sam wystêp
Przepraszam ¿e siê wtr±cê, ale moim zdaniem lepiej bêdzie odpu¶ciæ sobie "stroje". Wnêtrza wspó³czesnych budowli strasznie siê gryz± z historycznymi ubraniami. Zalatuje to strasznie cepeli± - przynajmniej mam takie skrzywienie.
Jeszcze ¿eby to by³o w plenerze to owszem, ale w szkole to lepiej odpu¶ciæ sobie jakiekolwiek historyczne ubranka. Przynajmniej dla widzów i jury.
I.
Gdy pierwszy raz za³o¿y³em strój (na pierwszej imprezie) czu³em siê bardzo nieswojo
Gdy jednak po kilku latach pojecha³em na jak±¶ imprezê tylko tak , jako widz, by po prostu zobaczyæ - dopiero by³a kaszana
czu³em siê jakbym by³ nagi .
I nie wa¿ne by³o , czy by³ to festyn , czy turniej.
Czu³em siê jak turysta/ widz.
Zaznaczam ¿e nie mam zamiaru nikogo obraziæ .
To takie moje zdanie .
pozdro
A takie pytanko, czy np. ksi±dz Gas, proboszcz ze ¶w. Anny (XIV wiek), nie wpu¶ci³by Was do ko¶cio³a z takim repertuarem? W koñcu niejeden koncert w takich wnêtrzach siê odbywa. Mo¿e chocia¿ na koncert fina³owy, i wtedy "strojowo"? Nie znam cz³owieka osobi¶cie, tak tylko pytam, bo widzia³em w ¿yciu dziesi±tki jak nie setki przedstawieñ i koncertów w swojej rodzinnej i w okolicznych parafiach w Warszawie.
Pomys³ dobry zastanawiam siê tylko,m czy na pewno klimat pasuje. Nie do koñca wiadomo przecie¿ w jakim klimacie zagraj± wystêpuj±cy, mo¿e nie koniecznie nadawaæ siê do ko¶cio³a.
Hej,
inicjatywa interesuj±ca - jaki bêdzie odzew zobaczymy. Dwukrotnie robi³em konkurs bardów, na Byczynie 2008 i Czersku 2009. Nagrody by³y pieniê¿ne i to spore, mimo to uda³o siê mi zachêciæ, po wielkich pro¶bach, do wystêpów tylko kilka osób, a poziom historyczno¶ci by³ niemal zerowy.
Sugerowa³bym zastanowiæ siê bardziej nad formu³±, czy impreza na byæ adresowana do wyrobionych ¶piewaków - tutaj konieczne s± indywidualne zaproszenia, czy te¿ do nieokre¶lonego krêgu amatorów. W tym drugim przypadku obawia³bym siê i o poziom i o frekwencjê.
Pozdrawiam, Andrzej
Witam
Turniej bardów ma byæ imprez± gdzie doskonale bêd± bawiæ siê ci zarówno wystêpuj±cy jak i s³uchaj±cy. Impreza zdecydowanie jest kierowana do wszystkich tych których mo¿emy pos³uchaæ na imprezach w trakcie roku. Je¶li objawi siê kto¶ nowy -super!
Jak zaznaczy³em na pocz±tku chcieliby¶my aby wykonawcy za¶piewali po trzy utwory ka¿dy przedstawiaj±cy co innego.
Uwaga!
Planowana jest te¿ nagroda publiczno¶ci
My¶lê, ¿e zdecydowanie optymalnym rozwi±zaniem jest opcja z przebranymi w historyki wykonawcami - natomiast ca³a reszta bêdzie w cywilkach.
Jeszcze nie mamy do koñca dogadanych kwestii noclegowych - je¶li to bêdzie wy¿ej wymieniona przez Brzartunia szko³a - to jest to kawa³ek drogi - na pewno bêdzie bardzoo zimno - a poza tym po co siê nara¿aæ na jakie¶ zaczepki autochtonów z powodu odmiennego wygl±du.
Poza tym s± jeszcze pomys³y na zorganizowanie wieczornej czê¶ci imprezy - narazie nie zdradzamy szczegó³ów, gdzie zdecydowanie najlepsza opcja bêd± cywilki.
Alo.
A propos "nowych bardów" - mo¿e macie jak±¶ listê ¿yczeñ wykonawcó? Zawsze mo¿na do nich podzwoniæ i siê osobi¶cie zapytaæ, czy by mieli fantazjê wyst±piæ
W koñcu ma to byæ Turniej, wiêæ im wiêcej zawodnikó tym lepiej!
Bêdzie przemi³o zobaczyæ siê w ¶rodku martwego sezonu!!
Pozdrawiam,
Solo
Alo ALo
stroje historyczne - dostosuje siê jak trzeba bêdzie, ale generalnie uwa¿am, ¿e mo¿na to wszystko przeprowadziæ w cywilach. 1. wnêtrza nie odpowiadaj±ce 2.ja siê bêdê czó³ skrêpowany siedz±c z gitar± na historycznym turnieju bardów w stroju historycznym
( ale mówiê ¿e siê dostosujê ).
Andrzeju Kakofonixie - jak Ciê lubiê tak siê wypowiem
to ma byæ dobra zabawa w ¶rodku sezonu - co masz na my¶li mówi±c o profesjonalistach... Mo¿na zaprosiæ White Garden ¿eby wziêli udzia³ w konkursie... ale chyba nie taki jest zamys³ organizatora
.
BRZ - czy przewidujesz nag³o¶nienie, o¶wietlenie sceniczne, make-up, obs³ugê back stage i odpowiednie zaopatrzenie garderób dla wykonawców czy mam przywie¼æ w³asn± ekipê ?
Ju¿ siê doczekaæ nie mogê - powiadomcie Domina, Ziomka, Mr. Drzewiaka. Po wystêpach zrobimy after "Music no limit" - Piaseczno Music Medival Festival
Pozdrawiam serdecznie all, dobra impreza siê zapowiada.
CYTAT(kad³ub @ 19:46 04.10.2010)
(...)
Andrzeju Kakofonixie - jak Ciê lubiê tak siê wypowiem
to ma byæ dobra zabawa w ¶rodku sezonu - co masz na my¶li mówi±c o profesjonalistach... Mo¿na zaprosiæ White Garden ¿eby wziêli udzia³ w konkursie... ale chyba nie taki jest zamys³ organizatora
.
Hej,
niestety, White Garden nie ¶piewaj± wcale pie¶ni ¶redniowiecznych. A ja nie mia³em na my¶li zawodowych muzyków, tylko osoby z naszego ¶wiatka, które co¶ próbuj± ¶piewaæ na mod³ê dawn± i ewentualnie bêd± w stanie sprostaæ wymogom. Poda³em przyk³ady organizowanych przeze mnie turniejów bardów. Nie lepiej by³o na konkursie spiewaków w Bêdzinie 2008 i 2007r. Kilka osób, z czego mo¿e ze dwie trzyma³y poziom. I to na kilkusetosobowych imprezach! St±d w³a¶nie sugestia, aby wcze¶niej zorientowaæ siê czego spodziewaæ siê po chêtnych.
Pozdrawiam, Andrzej
Zdecydowanie jestem za strojami historycznymi u wykonawców, b±d¼ co b±d¼ to turniej bardów. Tym bardziej w krêgu ludzi zajmuj±cych siê rekonstrukcj±, a bez historycznej formu³y mo¿e taki turniej szybko zamieniæ w festiwal muzyki dawnej i wnet pojawi± siê skrzypkowie i wiolonczelisci wykonuj±cy miszmasz stylizowany Medieval albo Barok, do których zreszta nic nie mam, pominam tylko ze istnieje istnieje sporo festiwali muzyki dawnej dla tych wlasnie wykonawców, a o festiwalu ¶redniowiecznym w strojach z epoki i na replikach instrumentów jeszcze nie s³ysza³em.
Co siê tyczy historyczno¶ci isntrumentarium, no nie wiem ilu chêtnych zg³aszaj±cych takowymi dysponuje, ale jesli gitara, to prosze bez podlaczania do elektroniki, bo zaraz zaczna sie delaye, efekty itd. i juz lepiej wtedy bedzie przywiezc keyboard. Zreszta Kad³ub po co chcesz brac gitarê, skoro tak piekn± symfoniê masz na avatarze ! Wez ten instrument i zagraj, duuzo lepszy klimat bedzie (nawet jesli nie jest to do konca twoj instrument).
Cze¶æ ch³opaki
Andrzej, na pewno masz namiary na tych ludzi - daj im znaæ i zapro¶ mo¿e byæ ciekawie i fajnie
Mlodymir - instrumenty stylizowane to jest ból - ja sam mam lirê korbowa domowej produkcji hand made
¿eby¶ ty s³ysza³ jak to przera¼liwie mia³czy ....
Poza tym gram na tym instrumencie tylko w odpowiednim stanie moim i s³uchaj±cych - inaczej siê nie da.
Festiwale s± i to ró¿ne ale piosenek które gramy na grunwaldzie ( stylizowanych ) na takim festivalu nie zagrasz bo nikt poza rr ich nie zna
- Obiecujê, ¿e nie bêdê mia³ wzmacniacza ani Keyboardu
Pozdrawiam,
Kuba
CYTAT(Przemko zwany Zychem @ 10:39 17.09.2010)
Panowie i Panie.
RDO, czyli Rycerze Dobrej Opieki w koñcu zadecydowali, ¿e uczestnicy wystêpuj± w strojach, a my postaramy siê tak wystylizowaæ scenê, aby nie wygl±da³o to g³upio i fotki, ¿eby by³y ³adne
.
Co do poziomu to jest to impreza dla ludzi z ruchu amatorów a nie zawodowców i nie bojê siê o poziom, mo¿e potraktujmy to jako Jam Session, ¿eby nie by³o strasznych napinek. Ca³o¶æ imprezy ma przede wszystkim s³u¿yæ zabawie. A ¶piewaæ mamy o wspó³czesnym rycerstwie, tak ¿eby bard znów by³ osob± oddaj±c± uczucia bywalców danego turnieju, lub ¿eby opisywa³ ciekawe wydarzenie
.
Zapraszam. www.turniej.brzart.pl
Utwory konkursoweNale¿y przygotowaæ w programie jedn± autentyczn± pie¶ñ dawn± (datowanie do koñca epoki ¶redniowiecza), jedn± autorsk± wspó³czesn± o czynach tera¼niejszego rycerza lub opis wydarzenia oraz jedn± autorsk± o charakterze karczemno-obozowym, ale w ¿adnej z pie¶ni nie mog± wystêpowaæ wyra¿enia nie cenzuralne.
StrojeBardowie (oraz ich zespo³y towarzysz±ce) wystêpuj± w strojach historycznych!
InstrumentyInstrumenty - akustyczne, nie wymagaj±ce zasilania elektrycznego (mile widziane instrumenty ¶redniowieczne, ale mog± byæ te¿ wspó³czesne np. gitary, flety, mandoliny, lutnie itp.). Ze wzglêdu na termin Turnieju i warunki pogodowe bêdzie dostêpne zamykane pomieszczenie w O¶rodku Kultury w Piasecznie specjalnie przygotowane na instrumenty muzyczne, aby unikn±æ gwa³townych zmian temperatury i wilgotno¶ci.
NoclegNocleg dla bardów zapewniaj± Organizatorzy.
CYTAT(Przemko zwany Zychem @ 10:39 17.09.2010)
Zychoo, grupy mog± wystêpowaæ, ale nie mog± u¿ywaæ s³ów niecenzuralnych.
Nie wiem, czy jeste¶cie w stanie stworzyæ tak± pie¶ñ
No wiesz co. Z reszt±, je¶li nie bêdziesz zasiada³ w ¿iri to móg³by¶ zakrzykn±æ z reszt±.
Hej,
wymogi dosyæ wy¶rubowane, ale s³usznie, bo trzeba trzymaæ poziom. Natomiast jak na mnie osobi¶cie nieco zbyt wysokie, gdy¿ nie ¶piewam pie¶ni wspó³czesnych.
Pozdrawiam, Andrzej
CYTAT(Artur Brzychcy @ 08:53 11.10.2010)
Utwory konkursowe
Nale¿y przygotowaæ w programie jedn± autentyczn± pie¶ñ dawn± (datowanie do koñca epoki ¶redniowiecza), jedn± autorsk± wspó³czesn± o czynach tera¼niejszego rycerza lub opis wydarzenia oraz jedn± autorsk± o charakterze karczemno-obozowym, ale w ¿adnej z pie¶ni nie mog± wystêpowaæ wyra¿enia nie cenzuralne.
A ja g³upi ci±gle o mi³o¶ci pisa³em. I nawet gdybym chcia³ to i tak nie mia³bym co za¶piewaæ.
Bachus wykopa³ Amora ... takie czasy.
Utwory konkursowe
Nale¿y przygotowaæ w programie jedn± autentyczn± pie¶ñ dawn± (datowanie do koñca epoki ¶redniowiecza), jedn± autorsk± wspó³czesn± o czynach tera¼niejszego rycerza lub opis wydarzenia oraz jedn± autorsk± o charakterze karczemno-obozowym, ale w ¿adnej z pie¶ni nie mog± wystêpowaæ wyra¿enia nie cenzuralne.
My siê dostosujemy, ale trochê na si³e chcecie po³±czyæ rekonstrukcje ze stylizacja. Np. dla nas czyms zupelnie nowym bêdzie przygotowanie pie¶ni o czynach tera¼niejszego rycerza, badz wydarzenia, bo nigdy tego nie robili¶my, i nawet nie wiemy od czego zacz±æ. Co innego autentyczna pie¶n dawna, tego materia³u mamy sporo.
Znam natomiast grupy, które maj± na pêczki poezjo ¶piewanych stylizacji, marnie im natomiast idzie jesli chodzi o opracowania pie¶ni autentycznych, bo wol± graæ swoje.
Tylko taka propozycja, ale mo¿e u³o¿yæ to tematycznie zamiast zmuszac by wszyscy probowali sie w czyms w czym nie czuja sie zbyt dobrze, np:
1. Pie¶ñ o czynach rycerza/króla/kniazia/kupca/postaci historycznej (autentyczna badz stylizacja)
2. Pie¶ñ o wydarzeniu (autentyczna bad¼ stylizacja)
3. Pie¶ñ autorska stylizowana na ¶redniowiecze, b±d¼ autentyczny utwór dawny (niekoniecznie pie¶ñ)
Wtedy i wilk syty i owca ca³a.
Utwory konkursowe
Stroje
Bardowie (oraz ich zespo³y towarzysz±ce) wystêpuj± w strojach historycznych!
Instrumenty
Instrumenty - akustyczne, nie wymagaj±ce zasilania elektrycznego (mile widziane instrumenty ¶redniowieczne, ale mog± byæ te¿ wspó³czesne np. gitary, flety, mandoliny, lutnie itp.). Ze wzglêdu na termin Turnieju i warunki pogodowe bêdzie dostêpne zamykane pomieszczenie w O¶rodku Kultury w Piasecznie specjalnie przygotowane na instrumenty muzyczne, aby unikn±æ gwa³townych zmian temperatury i wilgotno¶ci.
Nocleg
Nocleg dla bardów zapewniaj± Organizatorzy.
Hej,
a kto bêdzie ocenia³ utwory i wg jakich kryteriów? Ile czasu bêd± mia³y poszczgeólne osoby? Czy bêdzie jeden etap konkursowy, czy wiêcej?
Pozdrawiam, Andrzej
Oto plan turnieju
14.00 - Rozpoczêcie. Krótka opowie¶æ o Chanson de geste.
14.15 - Przedstawienie sêdziów i rozpoczêcie turnieju.
15.30 - przerwa obiadowa ( Opowie¶æ o czynach)
16.00 - kontynuacja turnieju.
17.00 - zakoñczenie turnieju.
17.10 - zapowied¼ i pokaz filmu "Dawno temu w I³¿y"
18.30 - og³oszenie wyników turnieju bardów.
A do kiedy mo¿na siê zg³aszaæ - to pomog³oby wielu osobom w przygotowaniach, a zw³aszcza zdyscyplinowa³oby je? I czy do akcesu nale¿y dodawaæ teksty proponowanych utworów?
To u³atwi³oby ¿ycie komisji sêdziowskiej i utrudni³oby "przemyt nieprzystojno¶ci".
Doskonale
Zatem ostateczny termin zg³aszania siê do turnieju jako uczestnik to 16 grudnia.
Tytu³y utworów faktycznie proszê dodawaæ w zg³oszeniu.
Dziêkujemy za podpowied¼
Mam pytanie do zadeklarowanych uczestników: jakie macie podej¶cie do s³ów Organizatora o Jam Session?
Nie mam zamiaru braæ udzia³u w ¿adnym konkursie, bo nic nie piszê, za to bardzo chêtnie gram. Dlatego chêtnie bym siê spotka³a i pomuzykowa³a z grup± innych amatorów, je¶li bêdzie do tego wola. Ale od napinki, która towarzyszy konkursom i rywalizacji, wolê siê trzymaæ z daleka.
Jakie s± Wasze zamiary?
Witaj Arturku
Nie muzykuje na szczê¶cie wcale ale plakat zwali³ mnie z kanapy. Boski:)
GZ pomys³u na imprezkê i plakat.
Pozdrawiam i powodzenia
Heyka
Plakat naprawdê powalaj±cy i zapowiadaj±cy niez³± imprezkê
Chêtnie siê z Wami spotkam i pos³ucham sobie muzyki:) Jestem ciekaw utworów o wspó³czesnym rycerstwie
Pozdrawiam
Jankes
CYTAT(jankee @ 17:24 07.12.2010)
Jestem ciekaw utworów o wspó³czesnym rycerstwie
Nie Ty jeden, mnie te¿ g³ownie one interesuj±
Bardzo interesujacy plakat imprezy jak i cala impreza zacheca do obejrzenia. Zycze dobrej zabawy w doborowym gronie.
Plakat ¶liczny i zaiste ujmuj±cy. Ale czemu nie dali¶cie im jakiego¶ instrumentu kompatybilnego z epok±?
Witam
Przypominam, ¿e nie graj±cych te¿ zapraszamy serdecznie do wspólnej zabawy
P.S. Co do instrumentów to po prostu taka by³a wizja
elo, elo, dopiero siê dowiedzia³em co planujecie ;)
czy konwencja pseudo ¶redniowiecznej, raczej recytowanej, dramy w wykonaniu b³azna (np. o Ksiê¿niczce i Rycerzu), mie¶ci siê w ramach idei Waszej imprezy?
kto by³ na turniejach D.N.O. ten mnie zna i widzia³ jak je prowadzê (mówi±, ¿e g³os do gadania ale raczej nie do ¶piewania..., a na ba³a³ajce to tylko ha³asujê ;) )
a zatem?
pozdrawiam
Hej,
zg³aszam siê do udzia³u w imprezie. Czy tytu³y utworów zamie¶ciæ tutaj, czy przes³aæ na pw?
Pozdrawiam, Andrzej
My¶lê, ¿e turniej B(T)ardów bez Jajosza by³by nieco upo¶ledzony :P
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.