Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Obojczyk
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Rzeczpospolita Obojga Narodów (u)
Towarzysz ciê¿kiego kufla
Witam.
Czy istnia³y obojczyki bez charakterystycznego ko³nierza wokó³ szyi? Macie jaki¶ pomys³ jak wykonaæ taki ko³nierz na zimno w blasze 2mm. Czy bywa³y obojczyki bez czê¶ci tylnej (czyli takie, które posiada³y rzemienie zamiast tylnej blachy)? Czy ³±czono obie blachy tylko za pomoc± nitów?
Lestek
1.tak http://picasaweb.google.com/muzeaXVII/Muze...999462915633250
2. tak, przy u¿yciu narzêdzi do metaloplastyki: m³otki do wci±gania, rozci±gania, g³adzenia, wyrównywania plus du¿e i ma³e kowad³o siê przydadz±, odbijak tak¿e wskazany.
3. Czy chodzi Ci o ryngrafy? Od 18 wieku s± popularne w piechocie jako oznaka stopnia
4. Nie, ³±czono te¿ na sprz±czki
Parufka
Akurat ten obojczyk chyba jest po prostu na³o¿ony na tego manekina przypadkowo bo bardziej wygl±da mi on na zachodni. W piechocie zachodniej obojczyki u oficerów s± popularne ju¿ w wieku XVII. Co do jednoczê¶ciowego XVII wiecznego obojczyka sk³adaj±cego siê z samego przodu to przyznam, ¿e jeszcze takowego nie widzia³em. Mo¿e i s± jakie¶ w muzeach pojedyncze sztuki ale ja bym raczej wtedy stawia³, ¿e jest to niekompletny zestaw smile.gif .To wywiniêcie ala ko³nierzyk jest czysto praktycznym rozwi±zaniem os³aniaj±cym szyjê wiêc nie widzê sensu ¿eby z niego rezygnowaæ.
Ig³a
Obojczyk móg³ byæ na czyms dodatkowym (np. podbity aksamitem i z aksamitnym lub skórzanym ko³nierzem). Kszta³t jego wskazywa³by w³asnie na podobne rozwi±zanie - gdyby nosic go tak jak jest srodze ura¿a³by szyjê. Ale co ja tam wiem o moderunku pancernych smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.