Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Instrumenty] Rekonstrukcja dud "staropolskich"
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Muzyka dawna, tañce i pie¶ni
rydz
Drodzy forumowicze,

Wspieraj±c inicjatywê P. Iwaszkiewicza maj±c± na celu zrekonstruowanie "staropolskich dud" zwracam sie do Was o pomoc w zebraniu materia³ów.
Chodzi o instrument na którym grali nasi przodkowie w okolicach 17-18 wieku, by³ do¶æ popularny i konstrukcj± generalnie zbli¿ony do dud s³owiañskich takich jak np. wo³ynka.
Nie chodzi o dudy wielkopolskie , ani podhalañskie, a raczej klimaty zbli¿one bardziej do koz³ów na jakich graj± "Panowie" na rolce Sztokholmskiej.

Bedê bardzo wdziêczny za WSZELKIE RZETELNE informacje mogocê pomóc nam w planowanej rekonstrukcji. (bibliografia, rzemie¶lnicy, IKONOGRAFIA, TEKSTY ¬RÓD£OWE ...)

Jak co¶ uzbieram zobowiazuje siê sporz±dziæ kopendium wiedzy online na powy¿szy temat.
Pomó¿cie wskrzesiæ instrument tak kiedy¶ popularny ¿e a¿ zupe³nie zagin±³!! angsad.gif

Rydz
Gloria z Krakowa
S³uszna inicjatywa i piêkny instrument. Mnie te¿ marzy siê posiadanie kiedy¶ takiego wojskowego koz³a z rolki. Z opracowañ ze ¼ród³ami i ikonografi± bez namys³u przychodz± mi do g³owy tylko publikacje Przerembskiego, ale o nich chyba nie muszê wspominaæ. Przepatrzê co mam, pochodzê po paru bibliotekach i postaram siê co¶ przyrzuciæ.
rydz
Pan Przerêbski napewno( czy tego chce czy nie smile.gif ) zostanie zaanga¿owany w projekt.
Liczê na forumowiczów w kwestii informacji które móg³ przeoczyæ ;)
muzykus
No! Zainteresowali¶cie mnie tym tematem, zw³aszcza, ¿e od dawna mam pomys³a zrobiæ dudy - bo na zakup mnie nie staæ.
znalaz³em w rzeczonej ikonografii taki fragment z dudami.
Czy o to chodzi?
Poszperam w zaprzyja¼nionym Muzeum Ludowych Instrumentów Muzycznych w Szyd³owcu - mo¿e maj± namiary na ten instrument, albo jakiekolwiek informacje b±d¼ ikonografiê.
rydz
Chodzi mi o ka¿de najdrobniejsze poszlaki na temat dud na których grano u nas od XVII wieku.
I tak jak pisa³em chodzi o instrument który tak naprawde nie wiadomo jak wygl±da³ a grano na generalnie wszêdzie. (nie koniecznie na podhalu, choæ pewnie tam najwieksza szansa na ci±g³o¶æ w niezmienionej formie)

Powy¿szy fragment pochodzi z Rolki Sztokholmskiej.
http://www.kismeta.com/diGrasse/Rolka/rolka27.jpg

S± tam te¿ inne dudy graj±ce w bardziej polskiej oprawie:
http://www.kismeta.com/diGrasse/Rolka/rolka22.jpg
Jako¶æ s³aba. angsad.gif Mo¿e kto¶ zna jakie¶ lepsze scany rolki?

Dziêki Rydz
Gloria z Krakowa
Przerembski ma jeden ciut lepszy, bo w kolorze;)
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Gloria z Krakowa
Rydzu, upublicznij swój adres elektroniczny. Tam bêdzie ³atwiej wrzucaæ jakie¶ ³ami±ce prawa autorskie skany ksi±¿ek, których tu nie wypada;) Ju¿ mam do dorzucenia jakie¶ trzy wdowie grosze.
Gloria z Krakowa
Nadal czekam na adres mailowy;)
W miêdzyczasie przyrzucam przedstawienie dud ma³o znane, przynajmniej ja dot±d nie zna³am. Tutaj ca³y obrazek w lepszej jako¶ci.

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
vroobell
Niestety widaæ tylko w drugim planie piszcza³ki, ale wrzucam XVI-wieczn± rycinê przedstawiaj±c± wjazd Zygmunta Augusta do Gdañska
http://picasaweb.google.pl/rafal.vroobell/...803911763087970
Mlodymir
Bardzo ciekawe zdjêcia, proszê postujcie dalej jak tylko kto¶ co¶ znajdzie. Nie rozumiem tylko jednego, który instrument mo¿naby nazwaæ dudami polskimi, przecie¿ ka¿da rycina przedstawia ró¿ne (i to diametralnie) instrumenty. Wspomne tylko ¿e u J.M Sobieskich "Polska Muzyka Ludowa" przytoczono taki fragment (niestety nie pamietam strony, a jest pozno i nie chce mi sie szukac) u jakiegos Niemca XVI w. ¿e dudy polskie mialy jednak formê Koz³a i st±d wniosek u Sobieskich ¿e dudy polskie to by³a jaka¶ archaiczna forma koz³a Wielkoposlkiego. To tylko co mi siê przypomnia³o, rycin nie mam. Na sackpipa.se przy historii dud szwedzkich wspomina sie ze dudyszwedzkie sa w archaicznej formie, tj. 1 maly burdon, przebierka i niewielki worek, maja lacznosc historyczna ze znaleziskami przebierek z Falster, Dania i z tego wzgledu ich forma moze byc prekursorem dud Sredniowiecznych w tym regionie (naturalnym wniosek ze na Pomorzu tez).
Gloria z Krakowa
Podejrzewam, ¿e w fazie gromadzenia materia³ów ma chodziæ po prostu o wszelkie formy dud, jakie pojawia³y siê w okresie Rzeczpospolitej Obojga Narodów i na tych¿e terenach by³y u¿ywane (bo czy "polskie", to inna rzecz, nasza kultura nie jest zbyt homogeniczna). O tym, ¿e nie wszystkie mia³y formê zbli¿on± do koz³a wielkopolskiego, mo¿na ju¿ nawet wnioskowaæ na samej podstawie tego tematu;) Czyli: pomagaj±c w zbieraniu wrzucamy bez selekcjonowania wszelkie ogólne ¼ród³a dotycz±ce dud, jakie znajdziemy.

p. s. Tu siê rozwija sensowna inicjatywa, nie chodzi o referat dla gimnazjalisty.

EDIT: takie wypowiedzi s± nieco nieostro¿ne. Pozwoli³am sobie wyci±æ najbardziej ¶lisk± czê¶æ.
Pozdrawiam
D±brówka
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.