Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Wykroje do butów
> Ubiór i dodatki > Obuwie i galanteria skórzana > Obuwie
GorHot
Mam takie zapytanie do was przyjaciele. Problem z butami mam spory. Potrzebowa³bym dok³adnych informacji o jakich¶ wykrojach na wiek XIV. Takie z którymi amator móg³ sobie poradziæ.
Je¿eli by³ ju¿ taki temat to mea culpa i proszê o nakierowanie.

[EDIT] http://www.butyhistoryczne.pl/buty_XIV_XV/html/MILES.php
Czy takie buty by pasowa³y ?
A i je¿eli mo¿ecie to podajcie mi jakie¶ miejsca w Bydgoszczy, w których mo¿na dostaæ kawa³ek skóry na podeszwy za mo¿liwie jak najni¿sz± cenê.
Sir £ukasz
1. W internecie raczej nie znajdziesz gotowych wykrojów butów ¶redniowiecznych... Ja sam zrobi³em wykroje na w³asne stopy i jestem bardzo zadowolony. Niestety trzeba siê wtedy liczyæ z technik± prób i b³êdów.
2. To zale¿y te¿ jaki wykrój chcesz; na buty z 3, 2 czy jednego kawa³ka skóry plus podeszwa.
3.Trzeba te¿ przy przy wymiarach braæ poprawkê na to ¿e skóra siê rozejdzie szczególnie ta cieñsza.

Na czym polega toje amatorstwo? Szy³e¶ co¶ wgl? Ze skóry?

Powodzenia w kombinowaniu smile.gif
Pozdrawiam
GorHot
Ta amatorszczyzna polega na tym, ¿e to pierwsza rzecz, któr± szyjê ze skóry
Sir £ukasz
Hmm... My¶lê ¿e nawet bez do¶wiadczenia da³by¶ radê uszyc w miarê przyzwoite butki. Po prostu mierzysz wymiary stopy, no powiedzmy w najszerszych miejscach i wed³ug tego robisz wykres. Jak jest jako¶ wybitnie ¼le, to przerabiasz i szyjesz jeszcze raz.
Je¿eli ju¿ masz odpowiedni but to dorabiasz do niego drugi, tyle ¿e na drug± nogê (bo siê zdarza ¿e kto¶ po czasie odkryje ¿e ma 2 prawe bigsmile2.gif )

Ja przyszwê do podeszwy przyszy³em zwyk³± 'fastryg±' po wewnêtrznej tak ¿e szwu nie widac, tyle ¿e mia³em klejone podeszwy. Na pocz±tek w³a¶nie przyszycie podeszwy jest najwiêkszym problemem. Ale tak uszycie buta prostymi technikami to ¿adna filozofia smile.gif .
szewczyk
Witam
Temat o tym ju¿ jest i w dodatku jest chyba wyczerpany, wystarczy przegl±dn±æ dzia³.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.